Cara Panaskan Susu Ibu Yang Betul Supaya Khasiat Tak Hilang

Menyusukan anak sememangnya memerlukan ilmu. Anda perlu tahu perkara asas penyusuan,  cara mengepam susu yang betul, makanan terbaik untuk ibu menyusu, tips banyakkan susu, dan sebagainya. Ilmu tentang cara panaskan susu ibu yang betul juga penting supaya susu tak rosak & khasiat yang ada dalam susu tak hilang.

cara panaskan susu, cara panaskan susu perahan, cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu perahan, cara panaskan susu ibu, cara panaskan susu ibu guna warmer, cara panaskan susu ibu dalam plastik, cara panaskan susu ibu beku, cara panaskan susu ibu yang beku, cara memanaskan susu perah, cara panaskan susu badan, cara memanaskan susu badan, cara memanaskan susu ibu,cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu badan,cara memanaskan susu perahan ibu,cara memanaskan susu perahan ibu, cara panaskan susu badan, cara panaskan susu perahan ibu,

1. Gunakan susu yang paling lama terlebih dahulu.

2. Susu perlu disimpan didalam peti sejuk. Keluarkan apabila hendak digunakan sahaja. Terdapat beberapa cara untuk panaskan susu untuk bayi anda:

  1. Keluarkan dari freezer ( tempat beku) & simpan di bahagian bawah peti sejuk pada malam sebelumnya. Apabila cair sepenuhnya, boleh panaskan dengan merendamkan dalam air suam atau warmer.
  2. Letakkan di bawah air paip yang mengalir. Apabila telah cair 100%, boleh panaskan dalam warmer atau rendaman air suam.
  3. Terus direndam dalam air suam.

cara panaskan susu, cara panaskan susu perahan, cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu perahan, cara panaskan susu ibu, cara panaskan susu ibu guna warmer, cara panaskan susu ibu dalam plastik, cara panaskan susu ibu beku, cara panaskan susu ibu yang beku, cara memanaskan susu perah, cara panaskan susu badan, cara memanaskan susu badan, cara memanaskan susu ibu,cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu badan,cara memanaskan susu perahan ibu,cara memanaskan susu perahan ibu, cara panaskan susu badan, cara panaskan susu perahan ibu,

3. Jangan biarkan air di dalam warmer, mangkuk air suam atau dari paip menyentuh bahagian mulut bekas simpanan susu.

4. Susu ibu boleh disimpan dalam peti sejuk selama 24 jam setelah dicairkan.

5. Jangan panaskan susu didalam ketuhar gelombang mikro atau haba terus ke atas susu ibu. Ini mungkin menimbulkan ketulan susu dan memusnahkan antibodi yang terkandung di dalamnya.

6. Goncang sedikit bekas simpanan untuk mencampurkan semula susu yang terbahagi dan menyebarkan haba dengan rata. Jangan kacau susu ibu.

7. Baki susu dalam botol selepas diberikan kepada bayi perlu dibuang dan tidak boleh digunakan lagi. Itulah sebabnya sangat penting untuk panaskan susu mengikut amaun yang akan diminum supaya tak membazir.

8. Seperti makanan lain, jangan bekukan kembali susu ibu yang cair sepenuhnya atau separa cair.

Berapa lama susu ibu boleh tahan?

Deep freezer: 6-12 bulan.

Peti ais 2 pintu: 3-6 bulan.

Peti ais 1 pintu: 2 minggu.

cara panaskan susu, cara panaskan susu perahan, cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu perahan, cara panaskan susu ibu, cara panaskan susu ibu guna warmer, cara panaskan susu ibu dalam plastik, cara panaskan susu ibu beku, cara panaskan susu ibu yang beku, cara memanaskan susu perah, cara panaskan susu badan, cara memanaskan susu badan, cara memanaskan susu ibu,cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu badan,cara memanaskan susu perahan ibu,cara memanaskan susu perahan ibu, cara panaskan susu badan, cara panaskan susu perahan ibu,

Semoga info tentang cara panaskan susu ibu yang betul itu tadi bermanfaat untuk anda.Pastikan susu perahan anda dipanaskan dengan cara yang betul supaya khasiat susu tidak hilang, rugi sangat! Pengambilan Set Breastfeeding Shaklee membantu perjalanan penyusuan anda lebih lancar. Nak order? Hubungi saya sekarang!

 

cara panaskan susu, cara panaskan susu perahan, cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu perahan, cara panaskan susu ibu, cara panaskan susu ibu guna warmer, cara panaskan susu ibu dalam plastik, cara panaskan susu ibu beku, cara panaskan susu ibu yang beku, cara memanaskan susu perah, cara panaskan susu badan, cara memanaskan susu badan, cara memanaskan susu ibu,cara panaskan susu perahan ibu, cara memanaskan susu badan,cara memanaskan susu perahan ibu,cara memanaskan susu perahan ibu, cara panaskan susu badan, cara panaskan susu perahan ibu,

Cara Pam Susu Badan Yang Betul Yang Semua Ibu Wajib Tahu

Alhamdulillah. Kebelakangan ni kesedaran tentang kepentingan susu ibu semakin meningkat. Makin ramai ibu yang memilih untuk menyusukan bayi secara ekslusif tanpa susu formula. Sanggup bersusah-payah mengepam susu untuk ditinggalkan kepada anak. Istimewa untuk anda, jom saya kongsikan cara pam susu badan yang betul.

cara pam susu ibu, cara pam susu, cara pam susu ibu guna tangan, cara pam susu ibu manual, cara pam susu ibu yang betul, cara mengepam susu ibu, cara mengepam susu ibu dengan betul, cara mengepam susu ibu yang betul, cara pam susu badan yang betul,cara pam susu badan, cara pam susu badan manual, cara pam susu badan dengan betul, cara mengepam susu badan, cara mengepam susu badan dengan betul,cara mengepam susu badan menggunakan tangan, cara pam susu manual, cara pam susu banyak, cara pam susu secara manual, cara pam susu bagi banyak, cara pam susu ibu, cara pam susu di pejabat, cara pam susu badan yang betul, cara pam susu badan dengan betul, cara mengepam susu badan dengan betul,

1. Basuh tangan anda sebelum memerah susu. Pastikan tangan anda bersih supaya tiada sebarang pencemaran dalam susu perahan anda.

2. Simpan dalam jumlah kecil (2-4 auns/60-120 mL) untuk mengelakkan pembaziran. Kalau bayi anda minum lebih, lebihkan auns.

3. Jika anda mengepam stok harian, pastikan anda mengepam lebih daripada yang diminum untuk kes emergency seperti anda terpaksa balik lewat, etc. Lebih adalah lebih bagus daripada tak cukup. Nanti kesian anak kelaparan.

4. Anda boleh campurkan susu ibu yang dihasilkan dalam sehari untuk mendapatkan jumlah yang diingini dalam bekas simpanan. Sejukkan susu ibu yang baru dihasilkan sekurang-kurangnya 1 jam dalam bahagian utama peti sejuk atau dalam bekas penyejuk dengan ais atau pek ais, kemudian tambahkan dengan susu ibu yang dihasilkan pada hari yang sama dan telah disejukkan.

5. Jangan campurkan susu ibu yang suam dengan susu beku kerana ia akan mencairkan sedikit susu yang telah beku.

6. Elakkan juga dari mencampur susu dari hari berlainan.

7. Tinggalkan sedikit ruang di bahagian atas bekas simpanan kerana susu ibu mengembang ketika membeku. Tinggalkan ruang lebih kurang seinci.

cara pam susu ibu, cara pam susu, cara pam susu ibu guna tangan, cara pam susu ibu manual, cara pam susu ibu yang betul, cara mengepam susu ibu, cara mengepam susu ibu dengan betul, cara mengepam susu ibu yang betul, cara pam susu badan yang betul,cara pam susu badan, cara pam susu badan manual, cara pam susu badan dengan betul, cara mengepam susu badan, cara mengepam susu badan dengan betul,cara mengepam susu badan menggunakan tangan, cara pam susu manual, cara pam susu banyak, cara pam susu secara manual, cara pam susu bagi banyak, cara pam susu ibu, cara pam susu di pejabat, cara pam susu badan yang betul, cara pam susu badan dengan betul, cara mengepam susu badan dengan betul,

8. Pastikan bekas simpanan yang digunakan ialah BPA free.

9. Tandakan bekas simpanan dengan tarikhnya menggunakan label dan dakwat kalis air.

10. Susu ibu akan “terbahagi” ketika penyimpanan. Bahagian atas susu ibu (krim) akan kelihatan lebih pekat dan putih. Goncang bekas simpanan dengan lembut untuk mencampurkan bahagian yang terpisah TETAPI elakkan mengoncang dengan kuat.

11. Bergantung kepada diet ibu, warna susu ibu mungkin berlainan setiap hari (kebiruan, kekuningan atau keperangan). Bau juga akan berubah. Susu ibu yang beku juga mungkin mempunyai bau yang berbeza dari yang segar dan tiada sebab untuk tidak menggunakannya selagi bayi mahu minum.

12. Jangan lupa untuk mengamalkan perkara asas penyusuan & amalan pemakan yang baik untuk ibu menyusu bagi memastikan susu anda tidak kering. Jika susu anda tiba-tiba merudum, jangan susah hati. Boleh amalkan petua banyakkan susu yang terbukti berkesan ini.

13. Pengambilan supplement seperti Set Menyusu Shaklee membantu anda kekal bertenaga, sihat, dan tidak stres. Kesemua elemen ini mempengaruhi susu badan anda. Kalau penat, stres, susu pun akan kurang. Betul tak?

14. Info tentang cara panaskan susu perahan dengan betul ini juga pastinya bermanfaat untuk anda.

Semoga info tentang cara pam susu yang betul itu tadi bermanfaat untuk anda. Perjalanan menyusukan anak selama 2 tahun tak mudah, tapi ianya tidak mustahil. Percayalah! Nak order Set Menyusu Shaklee bagi mengindahkan perjalanan penyusuan anda? Hubungi saya sekarang!

cara pam susu ibu, cara pam susu, cara pam susu ibu guna tangan, cara pam susu ibu manual, cara pam susu ibu yang betul, cara mengepam susu ibu, cara mengepam susu ibu dengan betul, cara mengepam susu ibu yang betul, cara pam susu badan yang betul,cara pam susu badan, cara pam susu badan manual, cara pam susu badan dengan betul, cara mengepam susu badan, cara mengepam susu badan dengan betul,cara mengepam susu badan menggunakan tangan, cara pam susu manual, cara pam susu banyak, cara pam susu secara manual, cara pam susu bagi banyak, cara pam susu ibu, cara pam susu di pejabat, cara pam susu badan yang betul, cara pam susu badan dengan betul, cara mengepam susu badan dengan betul,

Panduan Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi

Anda tertanya-tanya tentang hukum berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi? Nak tahu sama ada berpuasa akan memudaratkan bayi dan ibu? Adakah berpuasa akan menyebabkan perubahan susu badan dan menjejaskan bayi? Jom saya kongsikan panduan berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi.

ibu menyusu berpuasa,  hukum ibu menyusu berpuasa, bolehlah ibu menyusu berpuasa, ibu menyusu boleh berpuasa, ibu menyusu anak berpuasa, cara ibu menyusukan berpuasa,  puasa bagi ibu menyusu, tips ibu menyusui berpuasa, tips ibu menyusui di bulan ramadhan, tips berpuasa bagi ibu menyusu, tips berpuasa bagi ibu menyusukan, tips berpuasa untuk ibu menyusukan, tips puasa ibu menyusui, tips puasa ibu menyusukan, ibu menyusu dan puasa, ibu menyusu dan berpuasa, panduan berpuasa ibu menyusu, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan ibu menyusu berpuasa, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan berpuasa bagi ibu menyusu, panduan berpuasa ibu menyusu, banyakkan susu semasa berpuasa, banyakkan susu badan semasa berpuasa, banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding, breastfeeding set malaysia, tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu bajet shaklee

Panduan Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi: Adakah Berpuasa Akan Menyebabkan Susu Berkurangan?

Tahniah kerana anda memberikan yang terbaik kepada bayi anda, iaitu susu ibu yang jauh lebih baik daripada susu formula.Lazimnya perkara pertama yang bermain difikiran ibu ialah berpuasa akan menyebabkan susu merudum. Jangan risau. Anda boleh amalkan tips banyakkan susu semasa berpuasa yang saya kongsikan di sini dan jangan lupa untuk mengamalkan perkara asas penyusuan. Insya Allah, susu anda tidak akan terjejas walau pun anda berpuasa.

Apakah Hukum Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi?

Islam adalah agama yang mudah dan fleksibel. Terdapat kelonggaran berpuasa kepada ibu yang menyusukan bayi. Insya Allah saya akan menulis tentang ini di masa akan datang.

Adakah Berpuasa Akan Menyebabkab Kualiti Dan Nutrisi Susu Terjejas? Adakah Ia Akan Memudaratkan Bayi?

Semasa berpuasa, badan kita akan mengalami kekurangan kalori. Kekurangan kalori tidak akan menjejaskan kualiti dan nutrisi air susu, jauh sekali memudaratkan bayi. Bayangkan ibu-ibu di negara miskin seperti Afrika atau di negara bergolak seperti Palestin dan Syria. Mereka kekurangan makanan tetapi masih menyusukan anak. Adakah susu mereka akan menjejaskan anak? Sudah pasti jawapannya tidak.

ibu menyusu berpuasa,  hukum ibu menyusu berpuasa, bolehlah ibu menyusu berpuasa, ibu menyusu boleh berpuasa, ibu menyusu anak berpuasa, cara ibu menyusukan berpuasa,  puasa bagi ibu menyusu, tips ibu menyusui berpuasa, tips ibu menyusui di bulan ramadhan, tips berpuasa bagi ibu menyusu, tips berpuasa bagi ibu menyusukan, tips berpuasa untuk ibu menyusukan, tips puasa ibu menyusui, tips puasa ibu menyusukan, ibu menyusu dan puasa, ibu menyusu dan berpuasa, panduan berpuasa ibu menyusu, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan ibu menyusu berpuasa, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan berpuasa bagi ibu menyusu, panduan berpuasa ibu menyusu, banyakkan susu semasa berpuasa, banyakkan susu badan semasa berpuasa, banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding, breastfeeding set malaysia, tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu bajet shaklee
Nak dapatkan Ebook ini? Hubungi saya segera

Adakah Berpuasa Sambil Menyusukan Bayi Akan Menjejaskan Kesihatan Ibu?

Berpuasa adalah satu ibadah yang baik untuk badan kita & tidak akan menjejaskan kesihatan, walau pun dilakukan semasa menyusukan bayi. Dalam satu kajian, ujian darah dilakukan terhadap ibu yang berpuasa sepanjang bulan Ramadan. Hasil kajian membuktikan bawaha ibu yang menyusukan bayi mempunyai imbangan kimia dalam darah yang  sama dengan wanita yang tidak menyusukan.

Walau bagaimanapun, menyusukan bayi sambil berpuasa akan membuatkan anda berasa sangat dahaga dan letih. Anda mempunyai risiko untuk mengalami dehydration, oleh itu perhatikan simptom-simptom berikut:

  • Berasa sangat dahaga
  • Air kencing berwarna gelap dan berbau kuat
  • Rasa seperti hendak pitam, lemah atau lesu
  • Sakit kepala atau mengalami kesakitan lain
  • Kepenatan yang melampau

Jika anda mengalami simptom-simptom di atas, anda boleh berbuka. Pastikan anda minum banyak air semasa berbuka dan terutamanya semasa sahur dan jangan lupa amalan pemakanan untuk ibu menyusukan. Breastfeeding Set Shaklee juga membantu anda kekal bertenaga sepanjang berpuasa, sekali gus membantu penghasilan susu badan.

Insya Allah, berpuasa tidak akan menjejaskan anda atau bayi. Semoga panduan berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi ini bermanfaat untuk anda. Breastfeeding Set Shaklee? Hubungi saya sekarang.

ibu menyusu berpuasa,  hukum ibu menyusu berpuasa, bolehlah ibu menyusu berpuasa, ibu menyusu boleh berpuasa, ibu menyusu anak berpuasa, cara ibu menyusukan berpuasa,  puasa bagi ibu menyusu, tips ibu menyusui berpuasa, tips ibu menyusui di bulan ramadhan, tips berpuasa bagi ibu menyusu, tips berpuasa bagi ibu menyusukan, tips berpuasa untuk ibu menyusukan, tips puasa ibu menyusui, tips puasa ibu menyusukan, ibu menyusu dan puasa, ibu menyusu dan berpuasa, panduan berpuasa ibu menyusu, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan ibu menyusu berpuasa, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan berpuasa bagi ibu menyusu, panduan berpuasa ibu menyusu, banyakkan susu semasa berpuasa, banyakkan susu badan semasa berpuasa, banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding, breastfeeding set malaysia, tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu bajet shaklee

Susu Ibu Vs Susu Formula

Dalam isu susu ibu vs susu formula, selalunya ibu-ibu di Malaysia akan mengatakan bahawa susu formula adalah jauh lebih berkhasiat sehinggakan ramai ibu yang bergelar suri rumah, tapi gagal menyusukan anak sehingga 2 tahun. Puncanya iklan yang mengatakan susu formula kaya dengan pelbagai khasiat.

Susu Ibu Vs Susu Formula, susu badan vs susu formula, kebaikan susu ibu vs susu formula, air susu ibu vs susu formula, susu ibu susu formula, kelebihan susu ibu, kelebihan susu ibu dalam islam, kelebihan susu ibu kepada bayi, kelebihan susu ibu berbanding susu formula, kelebihan susu ibu mengikut islam, kelebihan susu ibu pengajian islam, kebaikan susu ibu, kebaikan susu ibu kepada bayi, kebaikan susu ibu mengikut islam, kebaikan susu ibu menurut islam, kebaikan susu ibu berbanding susu formula, khasiat susu ibu, khasiat susu ibu kepada bayi, khasiat susu ibu dalam islam, khasiat susu ibu menurut islam, khasiat susu ibu mengikut islam, fadhilat menyusukan anak, kelebihan dan fadhilat menyusukan anak

Momokan Iklan Komersial

Pagi tadi ada seorang kenalan bertanya kepada saya  susu jenama apa yang saya berikan kepada anak saya. Jawapan saya anak menyusu badan. Datang soalan cepu emas dari beliau: “Aihhh.dah setahun 5 bulan takkan menyusu badan lagi? Duit banyak takkan tak mampu beli susu mahal?” Saya terkedu. Tak tau apa jawapan terbaik untuk soalan macam tu. Saya senyum sahaja. Jauh di sudut hati saya rasa sangat sedih sebab ibu-ibu di Malaysia masih belum ada ilmu tentang penyusuan susu ibu.

Iklan di tv selalu mempromosikan susu formula dengan 1001 kandungan yang boleh meningkatkan kepintaran anak-anak. Tinggi DHA. Tinggi Ganglioksida. Membantu sel-sel otak berhubung. Malah iklan pun menggunakan model-model yang cantik & comel. Ibu-ibu yang menonton pasti tertarik untuk membeli susu formula yang diiklankan dengan harapan anak mereka akan menjadi bijak & comel macam model dalam iklan tersebut.

Terus-terang saya katakan, bukan saya tak mampu untuk membeli susu formula untuk anak saya. Kalau betul susu formula adalah yang terbaik untuk anak saya, tak mungkin saya kedekut untuk mengeluarkan duit untuk membelinya. Buat apalah saya nak berkira? Jadi kenapa saya tidak memberikan susu formula kepada anak saya? Jawapannya: Saya memberikan susu badan kepada anak saya kerana saya yakin susu ibu adalah yang terbaik untuk anak saya.

Kurang Ilmu Tentang Penyusuan Susu Ibu

Dalam isu susu ibu vs susu formula, kebanyakan ibu yang gagal menyusukan anak sehingga 2 tahun adalah ibu yang tidak mempunyai ilmu tentang penyusuan susu ibu. Sebab tu adalah sangat penting untuk mencari ilmu tentang penyusuan susu ibu semasa mengandung. Lazimnya, ibu-ibu mengandung di Malaysia menghabiskan masa mencari info tentang tips mudah bersalin, nama-nama indah dengan maksud yang baik, tips berpantang, online shopping barang baby, tapi tak ramai yang menggali ilmu tentang susu ibu.

Ramai yang berazam untuk kurus semula selepas bersalin. Tapi tak ramai yang berazam nak susukan anak sehingga umur 2 tahun. Ini adalah realiti.

Selepas bersalin ramai yang komplen susu sikit. Bila saya tanya dah buat semua perkara asas penyusuan? Jawapan mereka: Perkara asas penyusuan tu apa? Sedih kan…. Terpaksalah saya terangkan tentang power pumping, tandem nursing, jadual pam, prinsip demand vs supply, dan sebagainya.

Susu sedikit semasa berpantang? Jangan cepat mengalah. Perut bayi yang kecil memerlukan sedikit sahaja susu. Jangan mudah percaya dengan mitos-mitos tentang susu ibu yang kita sering dengar. Bukan semuanya betul. Insya Allah jika anda amalkan pemakanan seimbang untuk ibu yang menyusukan dan memilih breast pump yang betul, anda tidak akan mempunyai masalah untuk memulakan penyusuan semasa dalam pantang dan meneruskan penyusuan walau pun sedang berpuasa.

Apakah Kelebihan Susu Ibu?

Dalam menjawab persoalan mengenai isu susu ibu vs susu formula, selalunya saya akan highlight tentang kelebihan menyusukan anak dari sudut pandangan Islam sebelum mengupas kelebihan-kelebihan yang lain. Dalam Islam, di antara kelebihan & fadhilat menyusukan anak ialah:

Susu Ibu Vs Susu Formula, susu badan vs susu formula, kebaikan susu ibu vs susu formula, air susu ibu vs susu formula, susu ibu susu formula, kelebihan susu ibu, kelebihan susu ibu dalam islam, kelebihan susu ibu kepada bayi, kelebihan susu ibu berbanding susu formula, kelebihan susu ibu mengikut islam, kelebihan susu ibu pengajian islam, kebaikan susu ibu, kebaikan susu ibu kepada bayi, kebaikan susu ibu mengikut islam, kebaikan susu ibu menurut islam, kebaikan susu ibu berbanding susu formula, khasiat susu ibu, khasiat susu ibu kepada bayi, khasiat susu ibu dalam islam, khasiat susu ibu menurut islam, khasiat susu ibu mengikut islam, fadhilat menyusukan anak, kelebihan dan fadhilat menyusukan anak

Apakah kelebihan susu ibu?

1. Susu ibu dicipta oleh Allah didalam badan seorang ibu. Isi kandungan & khasiat susu tersebut sentiasa berubah mengikut keperluan anak yang disusukan. Maksudnya, kandungan susu anda semasa bayi berumur sebulan adalah berbeza dengan susu semasa anak anda berumur satu tahun. Kenapa tak sama? Semasa bayi berumur sebulan, anak anda memerlukan antibodi yang kuat & susu anda adalah satu-satunya sumber makanan yang diperolehi. Apabila anak anda berumur setahun, dia sudah mula makan solid food & sudah mempunyai antibodi sendiri. Jadi susu anda akan berubah mengikut keperluan anak anda. Hebat kan? Susu ibu mempunyai nutrien yang lengkap & bersesuaian dengan keperluan anak anda.

2.  Susu ibu adalah percuma. Semua barang naik harga. Ini adalah salah satu cara untuk berjimat.

3. Susu ibu lebih mudah hadam berbanding susu formula. Sebab tu bayi yang menyusu susu ibu akan lebih cepat lapar berbanding bayi yang diberikan susu formula.

4. Susu ibu melindungi anak dari mengalami masalah seperti alergik atau pun sembelit, cirit-birit, jangkitan telinga, dan asma.

5. Susu ibu kaya dengan antibodi dan ia memberikan bayi anda lebih imuniti.

6. Susu ibu akan merapatkan hubungan di antara kita & bayi (bonding). Setiap kali menyusukan anak, kita akan rapatkan anak ke dada. Badan bersentuhan & mata akan bertentangan. Anak akan mendengar denyutan jantung kita & merasai kehangatan badan kita. Indah bukan? Bila anak semakin membesar, anak akan mula memegang jari & muka kita semasa menyusu. Jari-jemari pun bertaut. Cuma ibu menyusukan anak yang dapat merasai perasaan indah ini. Alangkah ruginya kalau kita tak merasa.

7. Kajian menunjukkan bahawa anak yang diberikan susu ibu adalah lebih cerdik kerana susu ibu meningkatkan perkembangan sistem otak & saraf.

8. Tahukah anda bahawa susu ibu berubah rasa mengikut makanan yang dimakan. Ia merupakan langkah awal dalam memperkenalkan solid food kepada anak. Sebab tu orang selalu kata “Apa yang emak makan, anak merasa jugak”

9. Susu ibu sangat memudahkan. Bila keluar shopping tak perlu susah-payah bawa air panas & botol. Waktu malam tak perlu bangun untuk bancuh susu. Bila anak lapar, cuma selak baju & susukan anak. Mudah kan!

10. Menyusukan anak boleh mencegah kanser rahim, ovari & kanser payudara.

Susu Ibu Vs Susu Formula, susu badan vs susu formula, kebaikan susu ibu vs susu formula, air susu ibu vs susu formula, susu ibu susu formula, kelebihan susu ibu, kelebihan susu ibu dalam islam, kelebihan susu ibu kepada bayi, kelebihan susu ibu berbanding susu formula, kelebihan susu ibu mengikut islam, kelebihan susu ibu pengajian islam, kebaikan susu ibu, kebaikan susu ibu kepada bayi, kebaikan susu ibu mengikut islam, kebaikan susu ibu menurut islam, kebaikan susu ibu berbanding susu formula, khasiat susu ibu, khasiat susu ibu kepada bayi, khasiat susu ibu dalam islam, khasiat susu ibu menurut islam, khasiat susu ibu mengikut islam, fadhilat menyusukan anak, kelebihan dan fadhilat menyusukan anak

11. Susu ibu mengurangkan risiko Sudden Infant Death (SID) atau kematian mengejut.

12. Bayi yang menyusu susu ibu mempunyai risiko yang rendah untuk mengalami obesiti semasa dewasa berbanding bayi yang diberikan susu formula.

13. Ibu yang menyusukan bayi semasa berpantang dapat menghindarkan angin meroyan atau post partum depression.

14. Menyusukan bayi membakar kalori dengan banyak. Sangat bagus untuk ibu yang baru melahirkan atau cuba untuk menurunkan berat badan.

15. Ibu yang menyusukan bayi mempunyai hormon prolaktin yang tinggi yang menyebabkan telur (ovum) yang kurang berkualiti. Jadi ia merupakan salah satu kaedah merancang keluarga. Walau bagaimana pun anda perlu mengambil langkah pencegahan yang lain. Jangan ambil risiko jika anda belum bersedia untuk mengandung semula.

Susu Ibu Vs Susu Formula, susu badan vs susu formula, kebaikan susu ibu vs susu formula, air susu ibu vs susu formula, susu ibu susu formula, kelebihan susu ibu, kelebihan susu ibu dalam islam, kelebihan susu ibu kepada bayi, kelebihan susu ibu berbanding susu formula, kelebihan susu ibu mengikut islam, kelebihan susu ibu pengajian islam, kebaikan susu ibu, kebaikan susu ibu kepada bayi, kebaikan susu ibu mengikut islam, kebaikan susu ibu menurut islam, kebaikan susu ibu berbanding susu formula, khasiat susu ibu, khasiat susu ibu kepada bayi, khasiat susu ibu dalam islam, khasiat susu ibu menurut islam, khasiat susu ibu mengikut islam, fadhilat menyusukan anak, kelebihan dan fadhilat menyusukan anak
Nak Ebook ni? Hubungi saya sekarang!

Anda sudah mengetahui kebaikan susu ibu. Jadi ternyata isu susu ibu vs susu formula tidak perlu dipersoalkan lagi. Pilihlah untuk menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun. Ia bukan sahaja baik untuk anda, malah juga baik untuk bayi & ekonomi keluarga.

Susu Ibu Vs Susu Formula, susu badan vs susu formula, kebaikan susu ibu vs susu formula, air susu ibu vs susu formula, susu ibu susu formula, kelebihan susu ibu, kelebihan susu ibu dalam islam, kelebihan susu ibu kepada bayi, kelebihan susu ibu berbanding susu formula, kelebihan susu ibu mengikut islam, kelebihan susu ibu pengajian islam, kebaikan susu ibu, kebaikan susu ibu kepada bayi, kebaikan susu ibu mengikut islam, kebaikan susu ibu menurut islam, kebaikan susu ibu berbanding susu formula, khasiat susu ibu, khasiat susu ibu kepada bayi, khasiat susu ibu dalam islam, khasiat susu ibu menurut islam, khasiat susu ibu mengikut islam, fadhilat menyusukan anak, kelebihan dan fadhilat menyusukan anak

Tips Banyakkan Susu Semasa Berpuasa

Ramadhan dah dekat. Sekarang pun ramai ibu yang mula berpuasa, sama ada untuk mengganti puasa tahun lepas atau pun melakukan puasa sunat. Tentu anda risau susu merudum bila berpuasa. Insya Allah susu anda tidak akan berkurangan jika anda mengamalkan perkara asas penyusuan dan panduan pemakanan bagi ibu menyusukan. Selain itu,  berikut adalah beberapa tips banyakkan susu semasa berpuasa yang boleh anda amalkan:

banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding,  breastfeeding set malaysia,  tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu  bajet shaklee

Tips Banyakkan Susu Semasa Berpuasa

Minum banyak air- Cecair yang banyak diperlukan untuk menghasilkan susu, jadi pastikan anda minum air yang banyak selepas berbuka & semasa bersahur.

 Kurangkan meminum kopi dan teh – Kurangkan pengambilanan minuman berkafein. Berhati-hati jika anda meminum teh herba. Minta nasihat bidan atau doktor. Salah satu sebabnya ialah kerana tanin dalam teh menghalang tubuh anda menyerap zat besi dalam makanan.

 Kurangkan minuman ringan, air berperasa, air buah, kordial dan minuman diet – Tips banyakkan susu semasa berpuasa yang seterusnya ialah kurangkan minuman di atas kerana kandungan nutrisi yang rendah dan berkemungkinan mempunyai kandungan gula yang tinggi. Elakkan juga minuman tenaga.

 Makan pelbagai makanan sihat – Setiap hari pastikan anda ambil makanan yang terdiri daripada empat kumpulan makanan berikut:

1. Sayuran dan buah-buahan

2. Roti dan bijirin

3. Susu dan produk tenusu (rendah lemak adalah yang terbaik)

4. Daging, ayam, makanan laut, telur, kekacang dan bijirin.

 Hadkan pengambilan lemak – Tips banyakkan susu semasa berpuasa yang seterusnya ialah kurangkan pengambilan lemak terutamanya lemak tepu, makanan yang masin, dan juga makanan dan minuman yang manis.

Sediakan makanan kurang garam, gula dan lemak. Apabila membeli-belah, baca label dan cari makanan yang rendah lemak (terutamanya lemak tepu), garam dan gula.

 Garam – Kurangkan makanan yang tinggi garam seperti ikan masin. Seeloknya pilih garam yang telah diiodinkan.

Breastfeeding Set Shaklee – Anda juga boleh mengamalkan  Breastfeeding Set Shaklee yang telah membantu ramai ibu diluar sana menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun.

banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding,  breastfeeding set malaysia,  tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu  bajet shaklee
 

Istimewa untuk pelanggan yang membeli set ini dari saya, anda juga akan mendapat:

[✔] Free consultation berkenaan tips untuk membanyakkan air susu.

[✔] Exclusive EBOOK Rahsia Susu Melimpah Ruah.

banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding,  breastfeeding set malaysia,  tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu  bajet shaklee
 

Semoga tips banyakkan susu semasa berpuasa yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Selamat menjalani ibadah puasa. Berminat untuk mendapatkan Breastfeeding Set Shaklee? Hubungi saya sekarang!

banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding,  breastfeeding set malaysia,  tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu  bajet shaklee

Panduan Pemakanan Bagi Ibu Menyusu

Tak ramai yang tahu tentang panduan pemakanan bagi ibu menyusu. Keperluan pemakanan ibu menyusu tidak jauh berbeza dengan ibu hamil. Walau bagaimanapun, ibu menyusu memerlukan tambahan 200 kalori sehari berbanding ibu hamil. Adalah penting bagi memastikan kalori ini datang daripada makanan yang berkhasiat kerana setiap apa yang ibu makan akan sampai kepada bayi yang disusukan.

Breastfeeding set shaklee, set menyusu bajet, set menyusu shaklee bajet, set menyusu shaklee murah, pemakanan semasa menyusu, pemakanan ibu menyusu badan, menu ibu menyusu, diet ibu menyusu, ,milk booster, makanan menambah susu, ibu menyusu, makanan ibu menyusu, panduan  pemakanan untuk ibu menyusu, cara pemakanan untuk ibu menyusu, tips makanan untuk ibu menyusu, tips makanan bagi ibu menyusu,
Nak tips banyakkan susu badan? Hubungi saya untuk mendapatkan  Ebook ini secara percuma.

Panduan Pemakanan Bagi Ibu Menyusu

Secara umumnya, ibu menyusu memerlukan 2,000 hingga 2,200 kalori sehari. Di antara sumber makanan yang penting bagi ibu menyusukan ialah:

1. Protein. Pastikan anda mendapat 2-3 hidangan protein dalam sehari. 1 hidangan bersamaan dengan 3-4 oz daging, ikan atau ayam. Sumber protein termasuk :

  • Daging
  • Ayam
  • Telur
  • Keju, susu dan yogurt
  • Tauhu
  • Kekacang

ESP Shaklee juga kaya dengan protein. Jadi jika anda tak mampu untuk makan 3 hidangan protein setiap hari, anda boleh mengamalkan ESP Shaklee sebagai alternatif. Ia mampu membekalkan keperluan protein harian untuk ibu menyusu supaya sentiasa bertenaga & cergas.

2. Kalsium. Pengambilan  kalsium yang dicadangkan ialah sebanyak 1,300 milligram sehari. Sumber kalsium termasuk:

  • Susu, yogurt dan keju
  • Jus oren diperkaya kalsium
  • Tauhu
  • Ikan sardin
  • Sayuran hijau seperti sawi, siew pak choy, brokoli

Ostematrix Shaklee kaya juga dengan kalsium dan boleh menjadi alternatif kepada ibu yang menyusukan . Pengambilan Ostematrix setiap hari dapat membekalkan kalsium yang diperlukan oleh ibu menyusukan setiap hari.

Breastfeeding set shaklee, set menyusu bajet, set menyusu shaklee bajet, set menyusu shaklee murah, pemakanan semasa menyusu, pemakanan ibu menyusu badan, menu ibu menyusu, diet ibu menyusu, ,milk booster, makanan menambah susu, ibu menyusu, makanan ibu menyusu, panduan  pemakanan untuk ibu menyusu, cara pemakanan untuk ibu menyusu, tips makanan untuk ibu menyusu, tips makanan bagi ibu menyusu,

3. Zat Besi. Jika anda berusia lebih daripada 19 tahun, anda memerlukan 9 miligram zat besi setiap hari. Sumber terbaik zat besi termasuk :

  • Daging, Ayam
  • Makanan laut
  • Kekacang
  • Buah-buahan kering
  • Kuning telur

Menu seharian tak mampu membekalkan zat besi yang cukup untuk anda? Zinc Complex Shaklee adalah alternatif supaya badan mendapat zat besi secukupnya setiap hari.

 4. Vitamin C. Ibu menyusu memerlukan  Vitamin C yang secukupnya. Jika anda berusia lebih 19 tahun, anda memerlukan 120 miligram vitamin C setiap hari. Sumber vitamin C yang baik adalah seperti :

  • Buah-buahan citrus seperti buah oren, kiwi
  • Buah-buahan tempatan seperti jambu batu, belimbing, tembikai susu
  • Sayur-sayuran seperti bayam, brokoli, sawi, kobis bunga, kobis, tomato

Vitamin C Shaklee juga mampu membekalkan vitamin C yang mencukupi untuk anda setiap hari. Cuma ambil sebiji sehari, dah memadai.

5. Air. Susu ibu  terdiri daripada 87% air. Jadi ibu menyusu memerlukan air yang banyak supaya badan dapat menghasilkan susu yang mencukupi. Jangan abaikan rasa haus yang merupakan tanda badan anda memerlukan air. Pastikan anda minum air secukupnya, iaitu sekurang-kurangnya 8-10 gelas air setiap hari disamping  mengambil jus, susu, sup atau teh herba. Minum lebih air jika anda bersenam atau berpeluh dengan banyak semasa cuaca panas.

Anda juga boleh mengambil breastfeeding set Shaklee bagi membantu anda menyusukan anak selama dua tahun. Perkara paling penting dalam penyusuan adalah mengamalkan perkara asas penyusuan .Tak usah risau kalau susu anda sedikit semasa berpantang dan usah percaya dengan mitos-mitos mengarut tentang penyusuan.

Amalkan panduan pemakanan bagi ibu menyusu ini, insya Allah niat murni anda untuk menyusukan anak akan menjadi mudah. Pengambilan Breastfeeding Set Shaklee juga membantu. Nak order? Hubungi saya sekarang!

Breastfeeding set shaklee, set menyusu bajet, set menyusu shaklee bajet, set menyusu shaklee murah, pemakanan semasa menyusu, pemakanan ibu menyusu badan, menu ibu menyusu, diet ibu menyusu, ,milk booster, makanan menambah susu, ibu menyusu, makanan ibu menyusu, panduan  pemakanan untuk ibu menyusu, cara pemakanan untuk ibu menyusu, tips makanan untuk ibu menyusu, tips makanan bagi ibu menyusu,

Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Bagi ibu yang menyusukan, breastpump merupakan aksesori yang paling penting kerana ia diperlukan untuk membuat power pumping, dan juga untuk menyimpan stok susu. Pemilihan breastpump yang betul adalah sangat penting kerana pam yang sesuai akan membantu penghasilan susu yang lebih banyak. Nak tahu tips memilih breastpump terbaik untuk anda?

Tips memilih breast pump, pilih breastpump, memilih breast pump, memilih breast pump yang bagus, breast pump review, breast pump, Tips pilih breastpump, tips membeli breastpump, pilihan breastpump terbaik, jenama breastpump terbaik

Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Terdapat pelbagai jenis pam di pasaran sehingga kita rasa pening nak memilih yang mana satu. Kali ni saya nak share tips memilih breastpump yang terbaik untuk anda. Antara perkara yang perlu diambil kira dalam pemilihan breastpump ialah:

♥♥  Bujet

Kenal pasti berapa bajet anda untuk pam. Pilih pam yang bersesuaian dengan kemampuan anda. Jangan terlalu ikutkan keinginan untuk membeli pam yang mahal sehingga membebankan kewangan anda.

♥♥ Mudah digunakan

Anda akan mengepam berkali-kali dalam sehari. Jadi pilih pam yang mudah digunakan, mudah dibawa ke mana-mana, mudah disimpan, mudah dibersihkan, dan tidak mengambil masa yang lama untuk dipasang & dibuka.

♥♥ Berat & Saiz

Pilih pam yang mempunyai berat & saiz yang bersesuaian dengan anda. Agar tidak menjadi masalah untuk anda bawa ke pejabat atau pun semasa travelling.

Tips memilih breast pump, pilih breastpump, memilih breast pump, memilih breast pump yang bagus, breast pump review, breast pump, Tips pilih breastpump, tips membeli breastpump, pilihan breastpump terbaik, jenama breastpump terbaik
Nak Ebook Rahsia Susu Badan Mencurah-curah ni dengan percuma? Hubungi saya sekarang!

♥♥ Bateri vs elektrik

Jika sukar untuk mendapatkan bekalan elektrik semasa di pejabat, pam manual atau pun yang menggunakan bateri adalah pilihan yang terbaik. Jika anda ada bujet yang lebih, anda boleh pilih pam yang berfungsi menggunakan elektrik & bateri.

♥♥ Bunyi

Tips memilih breastpump terbaik untuk anda yang seterusnya ialah pilih pam yang tidak mengeluarkan bunyi yang terlalu kuat. Ini kerana anda mungkin perlu mengepam semasa bayi sedang tidur atau mengepam di work station tanpa diketahui oleh rakan sekerja yang lain.

♥♥  Ketahanan

Pilih breastpump yang tahan lama supaya anda tidak perlu membeli pam baru setaipa kali melahirkan.

♥♥ Kekuatan hisapan

Pilih pam yang bolh dilaras kekuatan hisapannya supaya anda boleh mengurangkan kekuatan hisapan sekiranya merasa sakit.

♥♥  Kelajuan

Pilih pam yang boleh mengepam susu dengan banyak pada masa yang singkat. Jika anda mempunyai bujet yang lebih, anda boleh membeli dual pump.

Sekarang anda dah tahu tips memilih breastpump terbaik untuk anda. Ketahuilah bahawa disamping pemilihan breastpump yang terbaik, perkara paling penting dalam penyusuan adalah mengamalkan perkara asas penyusuan. Anda juga boleh mengambil breastfeeding set Shaklee bagi membantu anda menyusukan anak selama dua tahun. Hubungi saya untuk mendapatkan Breastfeeding Set Shaklee dengan harga yang istimewa & percuma Ebook Rahsia Susu Badan Melimpah-ruah, khas untuk pelanggan saya.

Tips memilih breast pump, pilih breastpump, memilih breast pump, memilih breast pump yang bagus, breast pump review, breast pump, Tips pilih breastpump, tips membeli breastpump, pilihan breastpump terbaik, jenama breastpump terbaik

Susu Sedikit Semasa Berpantang

Susu sedikit semasa berpantang? Ramai ibu yang risau kerana tidak mempunyai susu yang banyak semasa dalam tempoh berpantang. Bila pam nak dapat 2 oz pun susah.Jadi  ibu tersebut menyangka bahawa susu mereka tidak cukup untuk mengenyangkan bayi lalu susu formula menjadi pilihan.
susu sedikit, susu sikit, susu badan sedikit, air susu sedikit,  susu perahan sedikit, pam susu sedikit,  susu sikit bila period, susu badan sikit,  susu ibu sikit, pam susu sikit,  susu keluar sikit,  susu tak keluar, susu tak keluar lepas bersalin, susu tak keluar bila pam, susu tak keluar selepas bersalin, susu tak banyak,  susu badan tak banyak,  susu badan tak keluar, pam susu tak keluar,  susu tak banyak, susu badan tak banyak, susu ibu tak banyak,  pam susu tak banyak, susu banyak, susu banyak dengan shaklee,  bayi kerap menyusu, bayi kerap menyusu badan,  bayi kerap menyusu malam, bayi terlalu kerap menyusu,  bayi lelaki kerap menyusu, punca bayi kerap menyusu,  susu tak cukup, susu ibu tak cukup,  susu badan tak cukup,  susu bayi tak cukup bulan,  susu cukup untuk bayi,
Kenapa Susu Sedikit Semasa Berpantang?
Ibu-ibu perlu tahu bahawa pada beberapa hari pertama selepas melahirkan, payudara menghasilkan kolostrum iaitu titisan emas yang penuh khasiat untuk bayi. Kolostrum berwarna kekuningan dan kaya dengan nutrisi. Ia kaya dengan antibody untuk melindungi bayi anda. Mengapa sepanjang tempoh berpantang susu anda tak banyak? Jawapannya:
[✔] Saiz perut bayi adalah sangat kecil semasa baru dilahirkan. Anda boleh lihat betapa kecilnya saiz perut mereka seperti didalam gambar di atas.
[✔] Jadi normal untuk payudara menghasilkan susu yang sedikit memandangkan bayi tidak memerlukan susu yang banyak. Penghasilan susu ibu adalah berdasarkan konsep supply & demand.

[✔] Adalah sangat normal untuk anak kerap menyusu semasa pantang. Lebih -lebih lagi kalau baby boy. Bayi anda mungkin menyusu setiap setengah jam. Jangan sesekali menyangka bahawa susu anda tidak cukup jika anak kerap menyusu semasa dalam pantang kerana ia adalah normal.
susu sedikit, susu sikit, susu badan sedikit, air susu sedikit,  susu perahan sedikit, pam susu sedikit,  susu sikit bila period, susu badan sikit,  susu ibu sikit, pam susu sikit,  susu keluar sikit,  susu tak keluar, susu tak keluar lepas bersalin, susu tak keluar bila pam, susu tak keluar selepas bersalin, susu tak banyak,  susu badan tak banyak,  susu badan tak keluar, pam susu tak keluar,  susu tak banyak, susu badan tak banyak, susu ibu tak banyak,  pam susu tak banyak, susu banyak, susu banyak dengan shaklee,  bayi kerap menyusu, bayi kerap menyusu badan,  bayi kerap menyusu malam, bayi terlalu kerap menyusu,  bayi lelaki kerap menyusu, punca bayi kerap menyusu,  susu tak cukup, susu ibu tak cukup,  susu badan tak cukup,  susu bayi tak cukup bulan,  susu cukup untuk bayi,
Ebook Rahsia Susu Badan Melimpah Ruah. Nak dapatkan Ebook ini secara percuma? Hubungi saya sekarang!
[✔] Anda mungkin menyangka bahawa susu anda tidak mengenyangkan bayi anda. sebenarnya tidak. Bayi kerap menyusu kerana susu kita sangat mudah hadam. Bila susu mudah hadam, anak cepat kenyang, dan akan cepat lapar semula
[✔] Sekiranya anak anda tetap menangis selepas menyusu, itu tidak bermakna bayi anda masih lapar. Mungkin bayi anda menangis kerana hendak dipeluk, mengantuk, atau tidak selesa kerana lampin penuh atau terlalu sejuk/panas.
 
Jadi anda dah tahu bahawa susu sedikit semasa berpantang adalah satu perkara yang normal. Proses penyusuan selama 2 tahun bukannya mudah. Kita perlu komited & konsisten dalam jadual mengepam dan mengamalkan perkara asas penyusuan di samping amalan pemakanan yang baik. Breastfeeding set Shaklee juga sangat membantu dalam memudahkan perjalanan penyusuan anda. Hubungi saya untuk order.
susu sedikit, susu sikit, susu badan sedikit, air susu sedikit,  susu perahan sedikit, pam susu sedikit,  susu sikit bila period, susu badan sikit,  susu ibu sikit, pam susu sikit,  susu keluar sikit,  susu tak keluar, susu tak keluar lepas bersalin, susu tak keluar bila pam, susu tak keluar selepas bersalin, susu tak banyak,  susu badan tak banyak,  susu badan tak keluar, pam susu tak keluar,  susu tak banyak, susu badan tak banyak, susu ibu tak banyak,  pam susu tak banyak, susu banyak, susu banyak dengan shaklee,  bayi kerap menyusu, bayi kerap menyusu badan,  bayi kerap menyusu malam, bayi terlalu kerap menyusu,  bayi lelaki kerap menyusu, punca bayi kerap menyusu,  susu tak cukup, susu ibu tak cukup,  susu badan tak cukup,  susu bayi tak cukup bulan,  susu cukup untuk bayi,

Mitos Dalam Penyusuan Susu Ibu

Macam-macam mitos  dalam penyusuan susu ibu yang kita biasa dengar. Payudara layut, payudara tak cantik, anak kurus, anak tak kenyang, anak tak cukup khasiat, dan macam-macam lagi. Kepercayaan pada mitos merupakan salah satu halangan bagi ibu yang menyusukan.
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,
Mitos Dalam Penyusuan Susu Ibu
Mitos ini sebenarnya wujud sejak zaman nenek moyang kita lagi & diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain. Kita pun menerima mitos ni tanpa usul periksa dan percaya secara membabi-buta.  Berikut adalah beberapa mitos dalam penyusuan susu ibu yang sering kita dengar:
[✔] Air susu ibu pada hari pertama perlu dibuang.
Susu yang keluar pada hari pertama disebut kolostrum yang mengandungi kadar protein dan antibodi yang tinggi. Ianya berwarna kuning & pekat. Orang-orang tua selalu mengatakan bahawa susu tersebut perlu dibuang kerana ianya sudah basi. JANGAN!!!!! sayang kalau cecair emas itu dibuang kerana kolostrum kaya dengan antibodi.
[✔] Susu ibu sedikit semasa berpantang, jadi anak tidak kenyang. Perlu ditambah susu formula.
Semasa tempoh berpantang payudara akan menghasilkan susu yang sedikit kerana bayi hanya perlukan jumlah susu yang sedikit untuk perutnya yang cuma sebesar guli. Jadi, tiada isu bayi kekurangan susu. Kalau bayi anda masih menangis selepas disusukan, itu mungkin kerana bayi anda ingin dipeluk, mengantuk, atau tidak selesa kerana lampin penuh atau terlalu panas/ sejuk. Anda boleh membaca tentang susu sedikit semasa berpantang di sini. Anda boleh baca blog entry saya yang ini untuk mengetahui tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang.
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,
[✔] Sekiranya anda berjauhan dengan bayi & lama tidak mengosongkan payudara, susu yang lama didalam payudara harus dibuang kerana telah basi.
Selama susu ibu berada dalam payudara ibu tidak ada istilah susu ibu yang basi. Cairan susu ibu sama keadaannya seperti darah yang mengandungi mikroorganisma hidup. Susu tidak akan sesekali basi semasa berada didalam payudara ibu. Ia sentiasa segar & sedia untuk terus diminum oleh anak.
[✔] Banyak berehat boleh membanyakkan susu ibu
Tidak dinafikan susu akan bertambah banyak sekiranya ibu mendpat rehat yang mencukupi tapi itu tidak bermakna ibu yang aktif akan menghasilkan susu yang sedikit. Penghasilan susu ibu akan meningkat jika payudara kerap dikosongkan dan mengamalkan perkara asas penyusuan.  Semuanya bergantung kepada konsep supply & demand.
 
[✔]  Susu ibu yang pekat lebih berkhasiat daripada susu ibu yang cair
Susu ibu yang cair, keruh dan kuning tidak bermaksud kualitinya tidak bagus. Apa sahaja yang dimakan oleh ibu mempengaruhi warna susu ibu. Anda boleh meningkatkan jumlah susu dengan mengamalkan amalan pemakanan yang baik untuk isu menyusukan.
[✔]  Susu ibu menyebabkan bayi obes
Biasanya bayi bersaiz besar terutama pada 6 bulan pertama jika bayi mendapat susu yang mencukupi jika dibandingkan dengan bayi yang diberi susu formula. Ia tidak bermaksud bayi itu mengalami kegemukan atau obesiti. Tiada istilah obesiti bagi bayi yang menyusu badan secara ekslusif. Badan mereka biasanya berisi dan padat.
[✔]  Susukan bayi dengan kedua-dua payudara secara bergilir-gilir setiap 15 minit
Biarkan bayi yang menentukan berapa lama dia ingin menyusu dan bukannya mengikut aturan waktu yang dipetapkan oleh ibu. Percaya kepada naluri keibuan anda. Bayi itu lebih tahu akan keperluannya dan akan berhenti menyusu bila dia sudah berasa kenyang. Batasan
masa menyusu akan mengganggu bekalan nutrisi sekali gus mengganggu pertumbuhan bayi anda.
Mitos Dalam Penyusuan Susu Ibu
[✔]  Susu ibu boleh menyebabkan bayi mengalami penyakit kulit
Mitos dalam penyusuan susu ibu yang setersunya ialah susu ibu boleh menyebabkak bayi mengalami penyakit kulit. Memang ada satu penyakit kulit yang dipanggil milk dermatitis atau ruam susu. Ia biasanya menyerang daerah pipi bayi. Namun penyebabnya bukan susu ibu atau hasil interaksi kulit dengan cairan susu. Ianya disebabkan oleh kelainan pada kulit bayi. Kelainan kulit ini atau bahasa mudahnya kulit sensitif adalah disebabkan oleh genetik seperti  keluarga yang memiliki sejarah ekzema dan alahan di hidung yang tanda-tandanya ialah sering bersin.
[✔]   Bayi cirit-birit perlu diberikan teh atau air
Mitos dalam penyusuan susu ibu yang ini adalah salah sama sekali! Bayi yang cirit-birit tidak memerlukan cairan tambahan seperti air gula dan teh kerana air susu ibu mengandungi 90 % air. Sekiranya bayi anda cirit-birit, tingkatkan kadar penyusuan. Ianya mampu mengelakkan bayi anda daripada mengalami dehydration.
 
[✔]   Apabila anda berhenti menyusukan anak, anak tidak akan boleh menyusukan kembali.
Ini juga salah. Anda boleh menyusukan anak semula (relactation) sekiranya anda mengambil ubat hormon & mengamalkan prinsip asas penyusuan. Pengambilan milk booster seperti breastfeeding set Shaklee juga sangat membantu anak. Prinsip yang sama boleh diguna pakai sekiranya anda mengambil anak angkat & ingin menyusukan.
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,
Proses penyusuan selama 2 tahun bukannya mudah. Kita perlu komited & konsisten dalam jadual mengepam di samping amalan pemakanan yang baik. Amalkan tips penyusuan yang saya kongsikan & abaikan mitos penyusuan susu ibu yang mengarut di atas! Nak order Breastfeeding Set Shaklee dan dapatkan Ebook Rahsia Susu Melimpah Ruah secara percuma? Hubungi saya sekarang!
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,

Tips Memulakan Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpantang

Kali ni saya nak kongsikan tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang. Susu ibu adalah  hadiah terbaik dari seorang ibu kepada anaknya. Semua ibu mampu untuk menyusukan anak walau pun mempunyai masalah inverted nipple atau puting tenggelam.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Tips Memulakan Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpantang
Sekiranya ada mempunyai masalah inverted nipple atau puting tenggelam, tak perlu risau. Anda masih boleh menyusukan bayi secara normal.  Sekiranya anda melahirkan anak kembar dua atau triplet, juga adalah tidak mustahil bagi anda menyusukan kesemua bayi anda. Anda boleh klik di sini untuk membaca testimoni seorang ibu yang berjaya menyusukan tripletnya.  Kebaikan susu ibu tidak terkira dan untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, saya ingin berkongsi beberapa tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang:
 
1) Cuba menyusukan sebaik sahaja bayi dilahirkan.
Semasa memilih hospital untuk bersalin, pastikan hospital tersebut adalah hospital rakan bayi yang menggalakkan penyusuan susu ibu. Sebaik bayi dilahirkan, anda boleh terus menyusukan bayi sambil doktor melakukan proses memotong tali pusat. Percayalah, segala kesakitan yang anda alami akan terus hilang sebaik sahaja anda mendakap bayi anda. Selepas dilahirkan, bayi sangat alert dengan persekitaran. Ini adalah masa yang paling sesuai untuk bonding. Bayi yang baru dilahirkan dapat mencari di mana payudara ibu berada. Proses ini mungkin memakan masa, jadi bersabar dan cuba sedaya upaya bersama dengan bayi sepanjang masa.

2) Kurangkan pelawat bagi memastikan masa anda bersama bayi tidak terganggu.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang kedua ialah dapatkan masa berkualiti bersama bayi. Beberapa hari pertama selepas bersalin, anda perlukan masa untuk berehat & bonding dgn bayi yang baru dilahirkan. Anda mempunyai hak untuk memberitahu saudara-mara & rakan-rakan supaya tidak datang melawat pada minggu pertama kelahiran.

3) Jangan berikan bayi anda puting tiruan.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang kedua ialah jangan berikan bayi anda puting tiruan. Pacifier atau puting tiruan harus dielakkan bagi mengelakkan bayi anda mengalami nipple confuse atau kekeliruan puting.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,

4) Susukan bayi anda mengikut demand.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang keempat ialah jangan terlalu mengikut jadual. Susukan bayi anda setiap kali diminta. Bayi saya manyusu setengah jam sekali semasa dalam berpantang. Memang sangat meletihkan tapi sebagai ibu, kita nak bagi yang terbaik untuk anak. Set berpantang Shaklee membantu memberikan tenaga kepada ibu yang berpantang.

5) Susu anda tak cukup? 

Bayi anda tetap menangis selepas menyusu & anda menyangka bahawa anak masih kelaparan kerana susu anda tidak cukup. Yang sebenarnya perut bayi yang dilahirkan hanyalah sebesar kacang. Susu ibu adalah mencukupi. Bayi menangis bukan kerana lapar sahaja. Mungkin juga dia menangis kerana lampin penuh, kembung, terlalu panas atau sejuk, atau pun kerana mahu dipeluk. Percayalah! Susu ibu cukup untuk mengenyangkan bayi anda. Klik sini untuk mengetahui banyak mana susu diperlukan oleh seorang bayi yang baru dilahirkan.

6) Pastikan anda & bayi  selesa semasa menyusu.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang keenam ialah pastikan anda dan bayi selesa semasa menyusu. Gunakan  bantal untuk menyokong belakang dan kepala bayi. Pastikan badan bayi menghadap anda supaya bayi tidak perlu meusingkan kepala untuk menyusu. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda & sokong payudara supaya ia tidak menekan dagu bayi. Sekiranya anda merasa tidak selesa, dengan lembut pisahkan mulut bayi anda dari puting dan cuba lagi. Pastikan belakang anda selesa. Jangan terlalu membongkok ke arah bayi kerana ia boleh memberikan sakit belakang.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Semoga tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang saya kongsikan tadi dapat membantu anda. Anda juga boleh menggunakan breastfeeding set shaklee  bagi membanyakkan susu supaya anda dapat menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun. Berminat untuk mendapatkannya? Hubungi saya sekarang.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...