Atasi Migrain Tanpa Perlu Makan Ubat

Migrain merupakan sakit kepala yang amat sangat. Ianya bermula dengan berdenyut-denyut di bahagian atas atau belakang mata, kadang-kadang boleh bermula di bahagian belakang kepala dan merebak ke seluruh bahagian kepala. Selalunya ia diikuti dengan rasa mual/loya, muntah-muntah, kabur penglihatan dan rasa seperti  digigit atau kebas-kebas.

Migrain merupakan salah satu sebab kepada sakit kepala yang berulang. Kira-kira 1 daripada 4 wanita dan 1 daripada 12 lelaki mengidap migrain pada suatu masa sepanjang hayat mereka. Biasanya migrain bermula dari zaman kanak-kanak atau remaja, dan menjadi lebih ketara pada zaman remaja. Umumnya migrain menjadi kurang kerap selepas umur 45-50 tahun, walaupun ada yang mungkin tidak hilang seumur hidup mereka. Punca sebenar migrain masih tidak diketahui. Namun begitu, peluang untuk seseorang mendapat migrain menjadi lebih tinggi jika ahli keluarga terdekatnya juga mengidap migrain.

 

 

Faktor Migrain
  • Tidak cukup atau terlebih tidur, atau tidur yang tidak teratur boleh menyebabkan migrain
  • Pemakanan yang tidak seimbang (sesetengah makanan juga boleh mencetus kepada berlakunya migrain. Contohnya: kafein)
  •  Perubahan cuaca (Ini termasuk keadaan pancaran matahari yang terang atau lampu)
  • Bunyi dan bau kuat.
  • Menonton TV atau menghadap skrin komputer terlalu lama.
  • Tekanan emosi atau stres
  • Merokok  
  • Jantina (3 – 4 kali lebih kerap di hidapi wanita berbanding lelaki)
  • Ketidakseimbangan hormon ketika datang haid (bagi wanita).  

Namun begitu, punca sebenar penyakit ini masih belum dipastikan sehingga kini.

Walaupun penyebab kepada masalah migrain ini belum dapat dipastikan secara jitu, namun terdapat beberapa jenis makanan yang dikatakan boleh menyumbang kepada berlakunya masalah migrain ini.


Makanan Penyebab Migrain

1. Alkohol
Alkohol menaikkan tekanan darah ke otak dan menimbulkan dehidrasi. Kedua hal itu adalah penyebab timbulnya sakit kepala.

2. Kafein
Kopi, teh, minuman bersoda, dan minuman tenaga termasuk minuman yang memiliki kafein. Jadi, kepada mereka yang ‘alah’ kepada kafein, anda seharusnya lebih berhati-hati dan menghadkan pengambilan kafein dalam diet harian anda.

3. Penambah perisa pada makanan
Penambah perisa yang biasanya dicampurkan pada makanan juga perlu diwaspadai seperti MSG, sulfitesnitrites dan aspartame. MSG atau monosodium glutamat berfungsi sebagai penyedap rasa. Sulfites merupakan pengawet buah-buahan kering dan wine. Nitrites berfungsi untuk mengawetkan daging, sedangkan aspartame bermanfaat sebagai pemanis buatan pada minuman dan permen karet. Kesemua penambah perisa ini juga dikhuatiri boleh menyumbang kepada masalah berlakunya migrain.

4. Daging yang diawetkan
Hindarilah daging-daging yang melalui proses pengawetan seperti diasap, diasinkan, difermentasi, dan diasamkan seperti pepperoni, hot dog, ikan sarden, kornet, dan lain-lain. Pendek kata, elakkanlah makanan terproses, lebihkan makanan semulajadi tanpa melalui proses pengawetan.

5. Coklat
Walaupun International Headache Society mengatakan bahawa coklat boleh mengendurkan saraf-saraf yang tegang, 22 % penderita migrain berpendapat bahwa coklat adalah salah satu makanan penyebab sakit kepala.

6. Keju yang diawetkan
Tyramine merupakan salah satu bentuk protein yang terdapat pada keju yang diawetkan. Tyramine merupakan asid amino yang boleh menimbulkan sakit kepala.

7. Pisang
Para ilmuwan berpendapat bahawa makanan yang kaya dengan potassium menjadi penyebab munculnya migrain pada orang yang sensitif terhadap tyramine. Walaupun sebenarnya Potassium merupakan mineral yang bermanfaat kepada tubuh kita, namun bagi mereka yang mempunyai masalah sensitif terhadap tyramine haruslah lebih berhati-hati dengan pengambilan makanan yang tinggi potassium.

Cadangan Suplemen Shaklee Untuk Atasi Migrain

 

 

1) B-COMPLEX – dapat mengawal tekanan darah yang normal, dan mengurangkan stress. B-complex di ambil sebiji setiap pagi selepas sarapan

 2) OSTEMATRIX – memberi kelegaan terhadap ketegangan otot2 , memberi tidur yang lena dan berkualiti. Di ambil sebanyak 4biji sebelum tidur.. bangun pagi anda dengan rasa kelegaan dan kesegaran tanpa rasa lesu..

Untuk dapatkan Set Migrain Shaklee ini, anda boleh terus klik pada mana-mana butang di bawah untuk tempahan.


13 Tips Hilangkan Migrain Secara Semulajadi Tanpa Ubat

Rasa macam nak cabut kepala letak ke tepi setiap kali diserang migrain. Kalaulah kepala kita ni boleh dicabut & dipasang semula, kan? Nak bergantung kepada ubat & painkiller, tapi sampai bila? Jom amalkan 13 tips hilangkan migrain secara semulajadi tanpa ubat yang berikut:

tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, petua hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, tips untuk hilangkan migrain,petua hilangkan sakit migrain, hilangkan migrain, hilangkan migrain dengan cepat, hilangkan migrain dengan shaklee, hilangkan migrain cara tradisional, cara hilangkan migrain, doa hilangkan migrain, tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, cara hilangkan migrain,cara hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, cara nak hilangkan migrain, cara untuk hilangkan migrain, cara tradisional hilangkan migrain, cara berkesan hilangkan migrain,cara efektif hilangkan migrain,

1. Sapukan dengan minyak panas atau minyak aromaterapi

Ini adalah di antara cara untuk hilangkan migrain yang paling berkesan. Sapukan minyak panas atau minyak aromaterapi di kepala, tengkuk dan di belakang telinga. Lagi bagus kalau diurut. Insya Allah kombinasi minyak panas dan urutan dapat menghilangkan migrain.

2. Urutan.

Urutan di kepala, tengkok, dan bahu sememangnya mampu menghilangkan migrain. Ia bukan sahaja membaiki perjalanan darah ke kepala, malah membantu mengurangkan stress. Ia juga merehatkan.

3. Duduk dalam suasana yang tenang.

Seeloknya berehat dalam bilik. Tutup pintu, tutup lampu atau turunkan langsir supaya menjadi gelap. Pasang kipas supaya sejuk, kalau ada aircond lagi bagus. Tinggalkan handphone di luar. Berehat sebentar dari sebarang gadget. Suasana tenang ini akan membantu menghilangkan migrain yang anda alami.

4. Basahkan kepala dengan air sejuk

Membasahkan kepala dengan air sejuk membantu membebaskan haba yang terperangkap di kepada & membantu merehatkan pembuluh darah di kepala yang mengembang & menguncup dengan terlalu cepat semasa migrain. Caranya, basahkan rambut & kemudian bungkus dalam towel yang lembab. Lagi bagus kalau terus mandi. Berehat dibawah shower atau berendam dalam bathtub sememangnya merelaxkan. Bila kita relax, migrain pun akan kurang.

5. Aromaterapi

Semas anda diserang migrain, elakkan sebarang bauan aromaterapi kerana bau-bauan adalah antara perkara yang menjadi punca migrain.

6. Guna pek ais

Letakkan benda sejuk seperti pek ais di kepala. Atau pun cool fever pun boleh, Cuma kalau guna cool fever, Cuma terhad di kawasan dahi. Kalau pakai ice pack boleh kita alih-alihkanke kawasan yang sakit. Kesejukan dari ice pack atau cool fever akan menarik keluar haba di kepala.

tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, petua hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, tips untuk hilangkan migrain,petua hilangkan sakit migrain, hilangkan migrain, hilangkan migrain dengan cepat, hilangkan migrain dengan shaklee, hilangkan migrain cara tradisional, cara hilangkan migrain, doa hilangkan migrain, tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, cara hilangkan migrain,cara hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, cara nak hilangkan migrain, cara untuk hilangkan migrain, cara tradisional hilangkan migrain, cara berkesan hilangkan migrain,cara efektif hilangkan migrain,

 7. Limau kasturi

Ini adalah petua orang lama. Perahkan sebiji limau kasturi ke atas kepala dan ramas-ramaskan rambut. Sambil-sambil ramas rambut, boleh picit bahagian kepala yang rasa sakit. Kulit limau jangan dibuang. Masukkan dalam mangkuk yang berisi air bersih. Selepas siap sesi ramas dan picit kepala, jiruskan air yang mengandungi kulit limau atas kepala.

8. Jauhi MSG

Monosodium glutamat (MSG) ditambah dalam makanan untuk meningkatkan rasa. Ia berasal dari asid amino yang dipanggil asid glutamik yang wujud secara semula jadi dalam pelbagai jenis makanan. Makanan yang mengandungi MSG boleh mencetuskan migrain kerana MSG merangsang neuron.

9. Epal hijau atau cuka epal cider (apple cider vinegar)

Kedua-duanya membantu menghilangkan migrain. Bau epal hijau dapat mengurangkan migrain sementara satu sudu cuka epal boleh mengembalikan keseimbangan asid dan alkali dalam badan. Epal hijau boleh dimakan begitu sahaja & dihidu semasa migrain. Bagi cuka epal, selain diminum satu sudu, boleh juga letakkan 3-4 sudu cuka epal dalam air suam. Kemudain basahkan tuala dengan air suam bercampur cuka epal tadi dan bungkus kepala.

 10. Minum air elektrolit

Minuman berelektrolit dapat mengembalikan bendalir dan tenaga dalam badan, dan merupakan salah satu cara untuk hilangkan migrain. Contoh minuman berelektrolik ialah 100 plus atau revive. Walau bagaimana pun, air tersebut mengandungi gula dan kandungan tenaga yang sangat tinggi, jadi elakkan dari mengambilnya dalam kuantiti yang banyak & kerap. Sebagai alternative, boleh amalkan Performance Drink Shaklee yang tidak mengandungi kandungan gula & tenaga yang tinggi. Ianya selamat, menyihatkan dan membantu menghilangkan migrain yang anda alami.

tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, petua hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, tips untuk hilangkan migrain,petua hilangkan sakit migrain, hilangkan migrain, hilangkan migrain dengan cepat, hilangkan migrain dengan shaklee, hilangkan migrain cara tradisional, cara hilangkan migrain, doa hilangkan migrain, tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, cara hilangkan migrain,cara hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, cara nak hilangkan migrain, cara untuk hilangkan migrain, cara tradisional hilangkan migrain, cara berkesan hilangkan migrain,cara efektif hilangkan migrain,

11. Rendam kaki dalam bekas air panas

Lagi satu cara hilangkan sakit kepala adalah dengan merendamkan kaki anda di dalam air panas. Dengan ini anda boleh menarik pengaliran darah ke bahagian bawah badan dan dapat mengurangkan tekanan ke atas bahagian kepala anda. Selepas rawatan rendaman kaki selama 30 minit, anda akan rasa migraine berkurangan.

12. Rawatan akupuntur

Bagi mereka yang mengalami mirain teruk & berulang, anda boleh mendapatkan rawatan akupuntur  di mana jarum kecil akan dimasukkan ke bawah permukaan kulit untuk menyelaraskan kembali aliran tenaga atau qi di dalam badan. Kalau beranilah 😉

13. Set Migrain Shaklee

Set Migrain Shaklee bukan sahaja membantu menghilangkan migrain malah berkesan untuk menghilangkan terus penyakit migrain yang berulang. Dengan pengambilan yang konsisten, anda akan merasai perubahan. Migrain semakin berkurangan & lama-kelamaan akan semakin jarang berlaku. Best kan?

tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, petua hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, tips untuk hilangkan migrain,petua hilangkan sakit migrain, hilangkan migrain, hilangkan migrain dengan cepat, hilangkan migrain dengan shaklee, hilangkan migrain cara tradisional, cara hilangkan migrain, doa hilangkan migrain, tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, cara hilangkan migrain,cara hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, cara nak hilangkan migrain, cara untuk hilangkan migrain, cara tradisional hilangkan migrain, cara berkesan hilangkan migrain,cara efektif hilangkan migrain,
Itulah dia 13 tips hilangkan migrain secara semulajadi tanpa ubat. Dengan pengambilan Set Migrain Shaklee, anda pasti akan rasa lega bila tak dihantui masalah migrain lagi.

Nak order?
Boleh hubungi saya Efie Muhamad 019-9890707 atau boleh klik sahaja pada icon di bawah untuk membuat pesanan.

Atau, jika anda mahu mendapatkan Shaklee pada harga JIMAT, daftarlah sebagai AHLI SEKARANG!
Hubungi saya untuk saya daftarkan terus keahlian anda.

tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, petua hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, tips untuk hilangkan migrain,petua hilangkan sakit migrain, hilangkan migrain, hilangkan migrain dengan cepat, hilangkan migrain dengan shaklee, hilangkan migrain cara tradisional, cara hilangkan migrain, doa hilangkan migrain, tips hilangkan migrain, petua hilangkan migrain teruk, cara hilangkan migrain,cara hilangkan migrain ketika hamil, petua hilangkan migrain dengan cepat, cara nak hilangkan migrain, cara untuk hilangkan migrain, cara tradisional hilangkan migrain, cara berkesan hilangkan migrain,cara efektif hilangkan migrain,

Punca Migrain Teruk Dan Berlarutan Sampai Makan Ubat Pun Tak Berkesan

Anda selalu diserang migrain? Tahukah anda bahawa pemakanan, hormon, dan gaya hidup adalah antara punca berlakunya migrain. Jom saya kongsikan punca migrain teruk yang berlarutan sampai makan ubat pun tak berkesan.

punca migrain, punca migrain sebelah kanan, punca migrain teruk, punca migrain menurut islam, punca migrain sebelah kiri, punca migrain shaklee, punca migrain ketika haid, punca migrain yang teruk, apakah punca migrain, apa punca migrain, apa sebab migrain, apa penyebab migrain,

Terdapat pelbagai faktor yang boleh menjadi punca migrain. Di antaranya ialah:

  • Kepenatan
  • Menahan lapar
  • Kesan alahan seperti alahan mengandung
  • Bunyi yang terlalu kuat
  • Bau yang terlalu kuat atau wangi
  • Tekanan fizikal
  • Terdedah kepada asap rokok
  • Makanan yang tinggi kandungan garam seperti keju yang tersimpan lama.
  • Ubat Hormon seperti pil perancang dan terapi hormon.
  • Penambah rasa dalam makanan seperti bahan pengawet dan monosodium glutamate (msg).
  • Minuman beralkohol dan minuman berkafein.
  • Tekanan atau stres.
  • Rangsangan deria mata seperti ampu yang terang, silau matahari.
  • Waktu tidur yang tidak menentu.
  • Cuaca yang terlalu panas juga boleh menjadi punca migrain.
  • Kekurangan zat & nutrisi sebab berdiet.
  • Kesan pengambilan ubat-ubatan.
  • Pra haid atau sedang haid. Ini adalah disebabkan oleh gangguan hormon.

Jika anda dibelenggu migrain, elakkan perkara yang  menjadi punca migrain & amalkan tips untuk mengatasi migrain. Pengambilan Set Migrain Shaklee juga sangat membantu. Anda pasti menyesal sebab tak amalkan dari dulu.

punca migrain, punca migrain sebelah kanan, punca migrain teruk, punca migrain menurut islam, punca migrain sebelah kiri, punca migrain shaklee, punca migrain ketika haid, punca migrain yang teruk, apakah punca migrain, apa punca migrain, apa sebab migrain, apa penyebab migrain,

B Complex Mengandungi vitamin B2 & B6 yang membantu mengurangkan sakit akibat migrain & mengurangkan risiko serangan migrain. Ia juga dikenali sebagai vitamin gembira yang membantu mencetuskan rasa gembira & mood yang baik. Dalam masa yang sama ia juga menstabilkan hormon.

Ostematrix Migrain berlaku apabila saluran darah dalam kepala mengembang & menguncup dalam kadar yang terlalu cepat. Ostematrix yang mengandungi magnesium membantu mengelakkan berlakunya kekejangan pada pembuluh darah & mempertahankan sistem saraf dan otot.

Omega Guard Mengurangkan radang atau kesakitan akibat migrain. Melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh terutamanya kepala.

Sekarang anda dah tahu apakah punca migrain teruk dan berlarutan sampai makan ubat pun tak berkesan. Taknak dibelenggu migrain lagi? Dapatkan Set Migrain Shaklee anda sekarang. Hubungi saya untuk konsultasi terbaik & harga istimewa.

punca migrain, punca migrain sebelah kanan, punca migrain teruk, punca migrain menurut islam, punca migrain sebelah kiri, punca migrain shaklee, punca migrain ketika haid, punca migrain yang teruk, apakah punca migrain, apa punca migrain, apa sebab migrain, apa penyebab migrain,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...