Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

Rimas betul bila pms kan? Rasa nak mengamuk, rasa semua tak kena, rasa sedih. Pendek kata semua jadi tak kena. Kejap jadi singa, kejap jadi naga. Semuanya disebabkan oleh hormon, dan anda tak mampu nak control pms yang melanda. Betul ke tak boleh control? Nak tak saya kongsikan tips atasi pms supaya anda tak jadi singa tiap kali datang bulan?

pms, pms shaklee, shaklee pms, shaklee untuk pms, tips pms, petua pms, tips atasi pms, petua atasi pms, cara atasi pms, hilangkan pms, cara hilangkan pms, petua hilangkan pms, tips hilangkan pms, kurangkan pms, cara kurangkan pms, tips kurangkan pms, petua kurangkan pms, pms sebelum haid, cara mengatasi pms, tips mengatasi pms, mengatasi mood pms, mengatasi gejala pms, mengatasi pms pada wanita, cara mengatasi sakit pms,

1. Bersukan. Bersukan yang dimaksudkan bukanlan bersukan bila dekat nak period, tapi bersukan secara teratur. Mungkin main badminton setiap hujung minggu, berlari atas treadmill 3 kali seminggu, dan sebagainya. Bersukan membantu untuk melepaskan stress dan menghilangkan keletihan badan.

2. Didik hati supaya lebih tenang. Pms menjadi sangat disaster sebab kita ikut kata hati. Waktu memandu, orang potong secara membabi buta kita naik angin. Anak sepahkan mainan kita naikkan angin. Kenapa? Sebab hormon yang menggila dalam badan menyebabkan kita rasa semua benda jadi besar. Kata orang putih,”everything is a big deal”. Tu sebab kita asyik nak mengamuk je. Apa kata kita didik hati supaya lebih tenang? Jangan terlalu ikutkan perasaan. Insya Allah boleh!

3. Diet tinggi vitamin B Complex. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil makanan kaya dengan Tiamin (B1), Riboflavin (B2), dan vitamin B yang lain mempunyai masalah pms yang kurang berbanding wanita yang mengamalkan diet rendah vitamin B. B Complex Shaklee mengandung semua vitamin B yang disebutkan tadi. Pengambilan B Complex Shaklee setiap hari akan membantu atasi pms anda. Percayalah! ini testimoni saya sendiri ūüôā

pms, pms shaklee, shaklee pms, shaklee untuk pms, tips pms, petua pms, tips atasi pms, petua atasi pms, cara atasi pms, hilangkan pms, cara hilangkan pms, petua hilangkan pms, tips hilangkan pms, kurangkan pms, cara kurangkan pms, tips kurangkan pms, petua kurangkan pms, pms sebelum haid, cara mengatasi pms, tips mengatasi pms, mengatasi mood pms, mengatasi gejala pms, mengatasi pms pada wanita, cara mengatasi sakit pms,

4. Karbohidrat kompleks. Seminggu sebelum tarikh anda sepatutnya period, tukar diet anda kepada karbohidrat kompleks seperti roti gandum & beras perang. Ia mampu mengawal jumlah gula dalam darah. Gandum juga kaya dengan Tiamin, Riboflavin dan vitamin B yang lain.

5. Elakkan makanan yang boleh menyebabkan gejala pms menjadi semakin teruk. Contoh makanan yang perlu dielakkan, atau at least dikurangkan ialah:

  1. Garam kerana boleh menyebabkan kembung.
  2. Kafein boleh menyebabkan keresahan.
  3. Gula boleh menyebabkan susah hati & bersangka buruk.
  4. Alkohol boleh menyebabkan hati jadi tak menentu.

pms, pms shaklee, shaklee pms, shaklee untuk pms, tips pms, petua pms, tips atasi pms, petua atasi pms, cara atasi pms, hilangkan pms, cara hilangkan pms, petua hilangkan pms, tips hilangkan pms, kurangkan pms, cara kurangkan pms, tips kurangkan pms, petua kurangkan pms, pms sebelum haid, cara mengatasi pms, tips mengatasi pms, mengatasi mood pms, mengatasi gejala pms, mengatasi pms pada wanita, cara mengatasi sakit pms,

6. Ubat mengawal hormon. Pms berlaku disebabkan hormon yang menggila dalam badan menjelang datang bulan. Jadi, salah satu daripada tips atasi pms yang berkesan ialah mengambil ubat mengawal hormon. GLA Complex adalah pilihan yang paling tepat kerana fungsi utamanya ialah untuk menstabilkan hormon wanita.

pms, pms shaklee, shaklee pms, shaklee untuk pms, tips pms, petua pms, tips atasi pms, petua atasi pms, cara atasi pms, hilangkan pms, cara hilangkan pms, petua hilangkan pms, tips hilangkan pms, kurangkan pms, cara kurangkan pms, tips kurangkan pms, petua kurangkan pms, pms sebelum haid, cara mengatasi pms, tips mengatasi pms, mengatasi mood pms, mengatasi gejala pms, mengatasi pms pada wanita, cara mengatasi sakit pms,

7. Jangan diikutkan perasaan. Orang tau kata “Ikut hati mati, ikut rasa binasa”. Waktu pms memang tak boleh nak control, tapi cuba kawal perasaan. Jangan terlalu didikutkan perasaan, takut anda terjebak dalam bisikan syaitan. Banyakkan berzikir, istighfar. Dekatkan diri dengan Allah. Lagi bagus kan? Daripada nak mengamuk tak tentu hala.

8. Kalsium. Kekurangan kalsium boleh menjadi punca pms. Mau tak angin satu badan rasa nak mengamuk? Tiap kali nak datang bulan je sakit pinggang, sakit badan, lenguh-lenguh dari hujung rambut sampai hujung kaki. Kalau kita takde sakit badan tu mesti kurang mengamuk layan pms betul tak? Ostematrix Shaklee kaya dengan kalsium. Bila mula rasa nak sakit badan, sakit pinggang, lenguh-lenguh, ambil Ostematrix sebelum tidur. Bangun pagi esok anda pasti tersenyum.

pms, pms shaklee, shaklee pms, shaklee untuk pms, tips pms, petua pms, tips atasi pms, petua atasi pms, cara atasi pms, hilangkan pms, cara hilangkan pms, petua hilangkan pms, tips hilangkan pms, kurangkan pms, cara kurangkan pms, tips kurangkan pms, petua kurangkan pms, pms sebelum haid, cara mengatasi pms, tips mengatasi pms, mengatasi mood pms, mengatasi gejala pms, mengatasi pms pada wanita, cara mengatasi sakit pms,

Itulah dia tips atasi pms supaya anda tak jadi singa tiap kali datang bulan. Semoga bermanfaat untuk anda. Kalau anda selalu senggugut, boleh amalkan tips hilangkan senggugut yang berkesan ini. Pengambilan B Complex & GLA Complex secara konsisten akan mengurangkan simptom pms anda. Ostematrix pula membantu menghilangkan masalah sakit badan dan lenguh-lenguh yang biasa berlaku tiap kali nak datang bulan. Nak order? Hubungi saya sekarang untuk konsultasi terbaik & harga istimewa.

pms, pms shaklee, shaklee pms, shaklee untuk pms, tips pms, petua pms, tips atasi pms, petua atasi pms, cara atasi pms, hilangkan pms, cara hilangkan pms, petua hilangkan pms, tips hilangkan pms, kurangkan pms, cara kurangkan pms, tips kurangkan pms, petua kurangkan pms, pms sebelum haid, cara mengatasi pms, tips mengatasi pms, mengatasi mood pms, mengatasi gejala pms, mengatasi pms pada wanita, cara mengatasi sakit pms,

Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Senggugut memang mengerikan. Hanya orang yang rasa je tahu betapa siksanya nak mengadap senggugut setiap kali datang bulan. Sampai bila nak bergantung kepada pain killer? Jom amalkan cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan ini. Saya janji anda akan bebas senggugut & PMS buat selama-lamanya.

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Sebelum saya kongsikan cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan, adalah penting untuk anda mengenalpasti apakah jenis senggugut yang anda alami? Sama ada jenis Primary Dysmenorrea atau pun Secondary Dysmenorrea.

Jika anda mengidap senggugut jenis kedua, anda perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan, disamping mengamalkan petua tradisional merawat senggugut dan cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan yang akan saya kongsikan sebentar lagi.

Apakah dia cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan tu? Jawapannya ialah Set Senggugut Shaklee yang terdiri daripada GLA Complex,  B Complex, dan Ostematrix.

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

Bagaimana Set Ini membantu hilangkan senggugut buat selama-lamanya?

Setiap vitamin dalam set ini mempunyai fungsi tersendiri & gabungan kesemua vitamin telah terbukti membantu menghilangkan senggugut. Buktinya? Saya akan kongsikan testimoni sebentar lagi. Jom saya ceritakan fungsi vitamin dalam set ini.

GLA Complex berfungsi menstabilkan hormon yang menjadi punca senggugut yang dihadapi setiap bulan. Senggugut terjadi apabila badan gagal menukar asid Linolenik kepada GLA lalu menyebabkan berlakunya ketidak seimbangan hormon.

Jadi pengambilan GLA Complex membantu mengatasi masalah tersebut. GLA Complex juga membantu penghasilan hormon Prostaglandin & mengurangkan masalah payudara sensitif yang biasa dihadapi semasa datang bulan.

B Complex pula membekalkan vitamin B Complex khususnya B5, B6, dan B12 yang sememangnya terbukti membantu mengurangkan senggugut. B Complex yang juga dikenali sebagai vitamin gembira juga membekalkan vitamin B5 & B12 kepada kelanjar adrenalin supaya kita terhindar daripada stres.

Vitamin B6 pula membantu mengatasi masalah kembung perut, cramp, pening, dan segala macam rasa tak best yang biasa dialami semasa PMS. Kan biasa bila nak datang bulan kita akan alami PMS? Pengambilan B Complex akan hilangkan simptom tak best PMS yang selalu kita alami tu. Best kan?

Ostematrix pula membantu hilangkan masalah kekejangan, sakit badan, sakit kepala, lenguh-lenguh badan, sakit pinggang, dan sengal badan yang biasa dihadapi semasa PMS.

Gabungan ketiga-tiga vitamin dalam set senggugut Shaklee ini akan membantu mengatasi masalah PMS dan senggugut yang anda alami buat selama-lamanya. Hebat kan? Kalau anda ada bajet lebih, boleh tambah Alfalfa Complex yang mempunyai 1001 kebaikan seperti membetulkan kitaran haid, menghilangkan keputihan, dan juga perapat yang sangat sesuai dalam penjagaan organ intim wanita.

Testimoni Mereka Yang Berjaya Hilangkan Senggugut Dengan Set Senggugut Shaklee

Tak perlu cakap banyak, jom kita tengok apa kata mereka yang berpuas hati dengan set ini:

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

Menarik kan? Jadi, jika anda mengalami masalah senggugut setiap kali datang bulan jangan berlengah lagi. Memang dah ditakdirkan hari ini anda berjumpa dengan entry saya ni. Hubungi saya untuk mendapatkan set senggugut Shaklee dengan konsultasi terbaik, dan percayalah! Anda juga akan menjadi sebahagian daripada wanita-wanita di atas yang berkongsi berita gembira selepas mengamalkan set senggugut Shaklee.

senggugut, senggugut shaklee, petua senggugut, tips senggugut, hilangkan senggugut, atasi senggugut, rawat senggugut, merawat senggugut, merawat senggugut cara islam, merawat senggugut dengan shaklee, cara merawat senggugut dalam islam, cara rawat senggugut dalam islam, rawatan senggugut, rawatan senggugut dalam islam, tips senggugut, rawatan senggugut teruk, hilangkan rasa senggugut, hilangkan sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut, hilangkan rasa sakit senggugut dengan cepat, cara hilangkan senggugut, cara hilangkan senggugut yang teruk, petua hilangkan senggugut selamanya, petua hilangkan senggugut dengan cepat, petua hilangkan senggugut teruk, petua hilangkan senggugut teruk dengan cepat, set senggugut shaklee, set senggugut shaklee harga ahli, set senggugut shaklee ampang, set senggugut shaklee cara makan, set senggugut shaklee aturan makan, cara makan set senggugut shaklee, aturan makan set senggugut shaklee

Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan

Bila period mesti sakit pinggang. Rasa macam nak patah. Ditambah lagi kalau ada senggugut. Memang merana.¬†Senggugut ialah rasa sakit seperti rasa ‘cramp’ di bahagian tulang pinggul di belakang, di bahagian bawah perut dan sekitar ari-ari dan juga di pinggang. Nak tahu apa punca senggugut tiap kali datang bulan?

Senggugut, jenis senggugut, punca senggugut, sakit pinggang semasa haid, senggugut shaklee, set senggugut shaklee, senggugut semasa haid, punca senggugut, punca senggugut semasa haid, kesan senggugut,  sebab senggugut, apa punca senggugut, apakah punca senggugut, apa sebab senggugut, apakah sebab senggugut, punca senggugut dalam islam, punca senggugut yang teruk, punca senggugut semasa haid, punca senggugut dan cara mengatasi, punca senggugut selepas kahwin, punca senggugut berlarutan, sebab senggugut dalam islam, sebab senggugut teruk, sebab senggugut ketika haid, sebab sakit senggugut, sebab perempuan senggugut,

Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan?

Ada dua jenis sengugut yang dialami oleh wanita:

–>¬†Primary Dysmenorrhea.¬†Yang sepatutnya dialami oleh wanita yang haidnya normal . Gejala ini sering menimpa anak gadis dan wanita dalam lingkungan awal 20-an yang terutamanya belum kahwin. Ia disebabkan oleh kuncupan rahim yang kuat dan adakalanya memerlukan pengambilan ubat seperti ponstan atau synflex untuk meredakan kesakitan. Namun ada juga segelintir anak gadis yang tidak mengalami gejala senggut ini.

 Kesakitan ini pada kebiasaanya akan hilang selepas berkahwin dan juga selepas melahirkan. Jika ia tidak hilang ia mungkin merupakan sejenis senggugut yang berjenis lain yang dipanggil secondary (symptomatic) dysmenorrhea.

–>¬†Secondary (Symptomatic) Dysmenorrhea.¬†Senggugut jenis ini memerlukan rawatan doktor kerana ia mungkin petanda kewujudan penyakit yang tidak merbahaya seperti endometriosis ataupun rahim yang terbalik retroverted uterus. Keadaan ini tidak membahayakan kesihatan tetapi boleh membawa kesan yang buruk dalam jangka masa yang panjang jika dibiarkan berlarutan. Jika simptom-simptom ini dibiarkan ia boleh menyebabkan rahim akhirnya dibuang melalui pembedahan kerana keadaan yang melarat ke organ peranakan.

Jadi, jika anda kerap senggugut, sila pastikan ianya jenis pertama atau kedua.

Apakah punca senggugut?

Kesakitan yang kita alami itu adalah  berpunca daripada pengeluaran hormon Prostaglandin yang menggalakkan pengecutan rahim untuk mengeluarkan darah haid dari rahim. Pengeluaran hormon Prostaglandin yang banyak akan menyebabkan pengecutan rahim secara berlebihan dan ini menyebabkan sakit, bukan saja pada bahagian bawah perut yang kuat, tetapi juga pada bahagian belakang pinggang.

Dalam kebanyakan kes, sakit yang terlalu kuat boleh juga disebabkan oleh masalah penyakit puan yang lebih serius seperti jangkitan kuman (Pelvic Inflammatory Disease), Endometriosis dan fibroid.

Tanda-tanda seseorang wanita itu mengalami masalah yang lebih serius adalah apabila seseorang wanita itu mengalami senggugut yang melampau pada setiap bulan, sehingga  tidak mampu untuk melakukan kerja.

Jika anda mengalami masalah senggugut yang serius, saya nasihatkan anda agar menjalani pemeriksaan doktor bagi mengesan masalah yang lebih serius, jika ada. Doktor akan melakukan pemeriksaa fizikal terutama pada bahagian kemaluan untuk memeriksa keadaan rahim anda. Pemeriksaan ultrasound juga mungkin dilakukan bagi mendapat gambaran imej struktur rahim anda.

Sekarang anda dah tau apa punca senggugut tiap kali datang bulan. Kalau dah cek dan disahkan takde apa-apa masalah, anda boleh amalkan Set Senggugut Shaklee yang telah membantu ramai wanita bebas dari belenggu senggugut. Nak order? Hubungi saya sekarang!

Senggugut, jenis senggugut, punca senggugut, sakit pinggang semasa haid, senggugut shaklee, set senggugut shaklee, senggugut semasa haid, punca senggugut, punca senggugut semasa haid, kesan senggugut,  sebab senggugut, apa punca senggugut, apakah punca senggugut, apa sebab senggugut, apakah sebab senggugut, punca senggugut dalam islam, punca senggugut yang teruk, punca senggugut semasa haid, punca senggugut dan cara mengatasi, punca senggugut selepas kahwin, punca senggugut berlarutan, sebab senggugut dalam islam, sebab senggugut teruk, sebab senggugut ketika haid, sebab sakit senggugut, sebab perempuan senggugut,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...