Petua Bercerai Susu Badan Yang Berkesan

Biasanya ibu-ibu akan mula memikirkan untuk bercerai susu apabila anak mencecah umur 2 tahun atau pun apabila ibu mengandung lagi. Apa-apa pun tahniah saya ucapkan kerana anda telah berjaya menyusukan anak sehingga 2 tahun & setakat yang termampu. Anda sememangnya ibu yang HEBAT! Jom saya kongsikan petua bercerai susu badan yang berkesan untuk anda amalkan.

putus susu, bercerai susu, putus susu badan, bercerai susu badan, putus susu ibu, bercerai susu ibu, doa putus susu, doa bercerai susu, cara bercerai susu. cara bercerai susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, tips bercerai susu, tips bercerai susu badan, cerai susu badan, cara cerai susu badan, petua cerai susu badan, petua putus susu, petua nak putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan,

Petua Bercerai Susu Badan Yang Berkesan

Ada macam-macam cara untuk putus susu. Ada yang kedengaran agak kelakar, ada yang kedengaran agak kejam. Apa-apa pun kita perlu mencuba setiap petua berikut sehingga mendapat cara yang sesuai dengan anak. Kerana setiap anak adalah berbeza.

1. Selotape puting susu

Kedengaran agak kelakar kan? Tapi silalah cuba. Anak pasti terkejut bila buka takde puting. Tapi anak-anak yang agak bijak & panjang akal mungkin dengan selamba akan buka selotape tu dengan sendiri. Comel! Peringatan: Jangan gunakan selotape dengan gam yang kuat, nanti ngilu pulak bila nak cabut semula.

2. Sirap atau kordial merah

Warna merah tersebut boleh dianggap sebagai darah. Setiap kali anak nak menyusu bagitau yang puting kita sakit & berdarah. Buatlah memek muka orang sakit. Untung-untung anak akan termakan dengan helah kita, dan rasa kasihan atau jijik nak menyusu.

3. Nescafe atau kopi

Nescafe dan kopi kan rasa pahit? Jadi bila anak menyusu dia akan rasa tak sedap.

4. Belacan

Ya! Bau belacan adalah BUSUK. Anak kita pasti tak suka puting yang berbau busuk & rasa entah apa-apa. Tapi bersiap sedialah, nanti badan kita pun berbau belacan. Walau bagaimana pun, ramai ibu yang bagi feed back petua gunakan belacan ni berkesan.

5. Daun kobis

Tekapkan daun kobis ke payudara kita untuk mengeringkan susu. Bila susu kering, anak akan rasa kecewa tiap kali menyusu tak dapat apa-apa hasil. Lama-lama dia akan jadi boring dan taknak menyusu lagi.

putus susu, bercerai susu, putus susu badan, bercerai susu badan, putus susu ibu, bercerai susu ibu, doa putus susu, doa bercerai susu, cara bercerai susu. cara bercerai susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, tips bercerai susu, tips bercerai susu badan, cerai susu badan, cara cerai susu badan, petua cerai susu badan, petua putus susu, petua nak putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan,

6. Akar patawali

Caranya potong akar patawali and ambil getah dia & sapu kat puting. Ianya rasa sangat pahit. Getahnya tu tidak berbau & tidak mengotorkan baju dalam. Pokoknya jenis menjalar & menggerutu dan mudah dijumpai di kampung-kampung. Akar pokok ini juga biasanya direbus & diminum oleh orang yang ada kecing manis (diabetis).

7. Tunjuk Langit

Caranya kupas bijinya & ambil isinya yang berwarna putih. Hancurkan isinya itu & sapu di puting. Buah ni rasanya sangat pahit, insya Allah akan membantu dalam usaha kita untuk bercerai susu.

8. Doa putus susu

Selain itu, kita juga boleh amalkan dos putus susu berikut. Selain memudahkan proses putus susu, doa ini juga boleh diamalkan untuk menghilangkan tabiat buruk anak seperti bantal busuk, mengisap puting, dan lain-lain.

putus susu, bercerai susu, putus susu badan, bercerai susu badan, putus susu ibu, bercerai susu ibu, doa putus susu, doa bercerai susu, cara bercerai susu. cara bercerai susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, tips bercerai susu, tips bercerai susu badan, cerai susu badan, cara cerai susu badan, petua cerai susu badan, petua putus susu, petua nak putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan,

9. Pujuk anak dengan lembut

Terangkan dengan lembut kenapa anak dah tak boleh menyusu.Bagitahu bahawa dia sudah besar. Atau pun jika anda mengandung, terangkan tentang adik yang ada dalam kandungan. Kebiasaanya anak menyusu untuk menenagkan diri jadi cipta aktiviti lain untuk menenangkan anak. Contohnya membaca bersama.

10. Lengahkan masa penyusuan

Melambatkan masa penyusuan akan lebih berkesan sekiranya anak anda lebih tua dan boleh memahami penerangan anda. Apabila anak yang bertatih minta disusukan, katakan anda akan menyusukannya dalam sedikit masa dan alihkan tumpuannya kepada aktiviti lain. Jangan menyusukannya di awal petang dan beritahu dia mesti tunggu sampai masa tidur.

11. Gantikan susu dengan benda lain

Setiap kali anak minta untuk menyusu, anda boleh berikan Mealshake Shaklee berperisa vanilla yang harum dan enak. Rasanya seperti aiskrim vanilla, anak-anak pasti suka. Mealshake bukan sahaja mengenyangkan, malah ia mengandungi semua nutrisi yang diperlukan oleh anak yang sedang membesar. Kalau sebelum ni anak kita sihat kerana mendapat khasiat dari susu ibu, sekarang anda tidak perlu risau. Insya Allah Mealshake akan membantu meningkatkan imuniti, meningkatkan selera makan,  dan memastikan anak mendapat semua nutrisi yang diperlukan. Oleh itu, tiap kali anak nak menyusu boleh gantikan dengan Mealshake Shaklee. Macam mana sukatan untuk bancuh Mealshake? Nak tahu? Hubungi saya.

putus susu, bercerai susu, putus susu badan, bercerai susu badan, putus susu ibu, bercerai susu ibu, doa putus susu, doa bercerai susu, cara bercerai susu. cara bercerai susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, tips bercerai susu, tips bercerai susu badan, cerai susu badan, cara cerai susu badan, petua cerai susu badan, petua putus susu, petua nak putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan,

Semoga petua bercerai susu badan yang berkesan tadi bermanfaat untuk anda. Bolehlah dicuba setiap petua di atas satu persatu sehingga berjumpa dengan petua yang serasi dengan anak. Berminat untuk mendapatkan Mealshake dengan harga istimewa? Hubungi saya sekarang.

putus susu, bercerai susu, putus susu badan, bercerai susu badan, putus susu ibu, bercerai susu ibu, doa putus susu, doa bercerai susu, cara bercerai susu. cara bercerai susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, tips bercerai susu, tips bercerai susu badan, cerai susu badan, cara cerai susu badan, petua cerai susu badan, petua putus susu, petua nak putus susu badan, tips putus susu, tips putus susu badan, cara putus susu, cara putus susu badan,

Petua Hilangkan Ruam Bayi Yang Semua Ibu Wajib Tahu

Menjaga bayi bukan semudah yang disangka. Kita akan sentiasa dihantui kerisauan kalau anak kita kembung, penjagaan genital, demam, risau susu tak cukup terutamanya semasa berpantang, dan sebagainya. Kali ni saya kongsikan petua hilangkan ruam bayi yang semua ibu wajib tahu sebagai panduan kita bersama.

ruam shaklee, shaklee herbal blend, shaklee herbal cream, herbal blend cream shaklee, ruam bayi, ruam panas, ruam susu, ruma lampin, ruam, ruam pada bayi, ruam di muka bayi, ruam pada muka bayi, ruam di kepala bayi, ruam dikepala bayi, ruam pada bayi, ruam bayi baru lahir, ruam kulit, petua ruam kulit, petua ruam, tips hilangkan ruam, tips hilangkan ruam bayi, tips hilangkan ruam susu, tips hilangkan ruam muka, tips hilangkan ruam dimuka, petua hilangkan ruam bayi, hilangkan ruam di muka bayi, petua hilangkan ruam panas bayi, petua hilangkan ruam di kepala bayi, petua hilangkan ruam lampin bayi, petua hilangkan ruam susu di muka bayi, petua hilangkan ruam gatal, petua hilangkan ruam gatal bayi, petua hilangkan ruam bayi, petua hilangkan ruam susu, petua hilangkan ruam susu bayi, petua hilangkan ruam pada muka bayi, petua hilangkan ruam di muka bayi, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruang bayi, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam panas, cara hilangkan ruam di dahi, cara hilangkan ruam pada bayi, cara hilangkan ruam muka, cara hilangkan ruam panas gatal, cara hilangkan ruam gatal, cara hilangkan ruam panas bayi, cara hilangkan ruam muka bayi

Petua Hilangkan Ruam Bayi Yang Semua Ibu Wajib Tahu

1. Bubur nasi

Masak nasi sehingga menjadi bubur. Masukkan bubur tadi kedalam kain lampin, ikat. Picit sehingga kanji keluar dari kain tersebut. Ambil kanji & sapu ke bahagian yang beruam.

2. Getah buang raya

Ambil bunga raya. Asingkan kelopak-kelopak bunga raya tadi. Ambil getah pada kelopak & sapu kekawasan yang mengalami masalah ruam.

3. Ragi + bedak

Tumbuk ragi sehingga lumat. Campurkan dengan bedak & sapu ke kawasan yang beruam.

4. Baby Oil Atau Minyak Bayi

Sapukan Baby oil ke kawasan yang beruam. Pastikan sapuan nipis sahaja. Insya Allah membantu.

5. Elakkan pengguan sabun, losyen, krim yang tinggi bahan kimia

Bahan kimia akan menyebabkan ruam menjadi semakin teruk. Oleh itu pastikan sabun, losyen, krim yang digunakan adalah semulajadi & selamat untuk bayi. Anda boleh menggunakan Herbal Blend Cream Shaklee yang sememangnya selamat & bebas dari bahan kimia. Jom tengok testimoni ibu yang berjaya menghilangkan ruam bayi dengan menggunakan Herbal Blend Cream.

ruam shaklee, shaklee herbal blend, shaklee herbal cream, herbal blend cream shaklee, ruam bayi, ruam panas, ruam susu, ruma lampin, ruam, ruam pada bayi, ruam di muka bayi, ruam pada muka bayi, ruam di kepala bayi, ruam dikepala bayi, ruam pada bayi, ruam bayi baru lahir, ruam kulit, petua ruam kulit, petua ruam, tips hilangkan ruam, tips hilangkan ruam bayi, tips hilangkan ruam susu, tips hilangkan ruam muka, tips hilangkan ruam dimuka, petua hilangkan ruam bayi, hilangkan ruam di muka bayi, petua hilangkan ruam panas bayi, petua hilangkan ruam di kepala bayi, petua hilangkan ruam lampin bayi, petua hilangkan ruam susu di muka bayi, petua hilangkan ruam gatal, petua hilangkan ruam gatal bayi, petua hilangkan ruam bayi, petua hilangkan ruam susu, petua hilangkan ruam susu bayi, petua hilangkan ruam pada muka bayi, petua hilangkan ruam di muka bayi, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruang bayi, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam panas, cara hilangkan ruam di dahi, cara hilangkan ruam pada bayi, cara hilangkan ruam muka, cara hilangkan ruam panas gatal, cara hilangkan ruam gatal, cara hilangkan ruam panas bayi, cara hilangkan ruam muka bayi

ruam shaklee, shaklee herbal blend, shaklee herbal cream, herbal blend cream shaklee, ruam bayi, ruam panas, ruam susu, ruma lampin, ruam, ruam pada bayi, ruam di muka bayi, ruam pada muka bayi, ruam di kepala bayi, ruam dikepala bayi, ruam pada bayi, ruam bayi baru lahir, ruam kulit, petua ruam kulit, petua ruam, tips hilangkan ruam, tips hilangkan ruam bayi, tips hilangkan ruam susu, tips hilangkan ruam muka, tips hilangkan ruam dimuka, petua hilangkan ruam bayi, hilangkan ruam di muka bayi, petua hilangkan ruam panas bayi, petua hilangkan ruam di kepala bayi, petua hilangkan ruam lampin bayi, petua hilangkan ruam susu di muka bayi, petua hilangkan ruam gatal, petua hilangkan ruam gatal bayi, petua hilangkan ruam bayi, petua hilangkan ruam susu, petua hilangkan ruam susu bayi, petua hilangkan ruam pada muka bayi, petua hilangkan ruam di muka bayi, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruang bayi, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam panas, cara hilangkan ruam di dahi, cara hilangkan ruam pada bayi, cara hilangkan ruam muka, cara hilangkan ruam panas gatal, cara hilangkan ruam gatal, cara hilangkan ruam panas bayi, cara hilangkan ruam muka bayi

ruam shaklee, shaklee herbal blend, shaklee herbal cream, herbal blend cream shaklee, ruam bayi, ruam panas, ruam susu, ruma lampin, ruam, ruam pada bayi, ruam di muka bayi, ruam pada muka bayi, ruam di kepala bayi, ruam dikepala bayi, ruam pada bayi, ruam bayi baru lahir, ruam kulit, petua ruam kulit, petua ruam, tips hilangkan ruam, tips hilangkan ruam bayi, tips hilangkan ruam susu, tips hilangkan ruam muka, tips hilangkan ruam dimuka, petua hilangkan ruam bayi, hilangkan ruam di muka bayi, petua hilangkan ruam panas bayi, petua hilangkan ruam di kepala bayi, petua hilangkan ruam lampin bayi, petua hilangkan ruam susu di muka bayi, petua hilangkan ruam gatal, petua hilangkan ruam gatal bayi, petua hilangkan ruam bayi, petua hilangkan ruam susu, petua hilangkan ruam susu bayi, petua hilangkan ruam pada muka bayi, petua hilangkan ruam di muka bayi, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruang bayi, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam panas, cara hilangkan ruam di dahi, cara hilangkan ruam pada bayi, cara hilangkan ruam muka, cara hilangkan ruam panas gatal, cara hilangkan ruam gatal, cara hilangkan ruam panas bayi, cara hilangkan ruam muka bayi

Semoga petua hilangkan ruam bayi yang semua ibu wajib tahu ini bermanfaat untuk anda. Herbal Blend Cream sememangnya berkesan untuk mengatasi masalah ruam. Dengan harga Rm27.50 satu tiub, ianya sememangnya berbaloi. Hubungi saya untuk mendapatkannya hari ini.

ruam shaklee, shaklee herbal blend, shaklee herbal cream, herbal blend cream shaklee, ruam bayi, ruam panas, ruam susu, ruma lampin, ruam, ruam pada bayi, ruam di muka bayi, ruam pada muka bayi, ruam di kepala bayi, ruam dikepala bayi, ruam pada bayi, ruam bayi baru lahir, ruam kulit, petua ruam kulit, petua ruam, tips hilangkan ruam, tips hilangkan ruam bayi, tips hilangkan ruam susu, tips hilangkan ruam muka, tips hilangkan ruam dimuka, petua hilangkan ruam bayi, hilangkan ruam di muka bayi, petua hilangkan ruam panas bayi, petua hilangkan ruam di kepala bayi, petua hilangkan ruam lampin bayi, petua hilangkan ruam susu di muka bayi, petua hilangkan ruam gatal, petua hilangkan ruam gatal bayi, petua hilangkan ruam bayi, petua hilangkan ruam susu, petua hilangkan ruam susu bayi, petua hilangkan ruam pada muka bayi, petua hilangkan ruam di muka bayi, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruang bayi, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam, cara hilangkan ruam susu, cara hilangkan ruam panas, cara hilangkan ruam di dahi, cara hilangkan ruam pada bayi, cara hilangkan ruam muka, cara hilangkan ruam panas gatal, cara hilangkan ruam gatal, cara hilangkan ruam panas bayi, cara hilangkan ruam muka bayi

Tips Potty Train Berkesan

Diatas permintaan ramai, saya kongsikan tips potty train berkesan yang saya amalkan untuk kedua-dua anak saya. Alhamdulillah Nurul Balqis berjaya potty trained seawal umur 2 tahun. Nurul Aina sekarang berumur setahun 5 bulan Alhamdulillah tiap kali poo poo akan gunakan potty walau pun masih menggunakan diapers. Siap poo poo Aina akan simpan potty ke tempatnya. Buka seluar & ajak ke tandas untuk mandi. Comel & cute sangat bila dia poo poo.  Ok, jom saya kongsikan tips potty train berkesan yang boleh diamalkan oleh ibu bekerja & suri rumah.

tips potty train berkesan, potty training, potty train tips, potty train malaysia, potty train bahasa melayu,  langkah potty train, cara potty train, ajar anak menggunakan tandas, mengajar anak menggunakan tandas,  melatih anak ke tandas, megajar anak ke tandas, latihan ke tandas, potty training cara islam, potty train cara islam,

Penting! Jangan Lakukan Perkara Berikut

1. Jangan  paksa anak

Kesilapan paling besar yang selalu dilakukan oleh ibu bapa ialah memaksa anak untuk buka diapers tiap kali nak buang air. ” Kalau nak poo poo, bagitahu mama. Nanti kita bukak pampers & adik duduk kat potty ni”

Anak akan jadi keliru & takut. Nak poo poo kena bagitahu mama? Nak kena buka pampers?  Nak kena duduk kat potty? Banyak nya benda nak kena buat kalau nak poo poo. Susahnya…. Nanti kalau kotor mama marah. Macam-macam anak kita akan fikir. Jangan pandang rendah pada anak-anak, nampak je badan kecil tapi otak dorang sangat bijak. Oleh sebab dorang ni bijak, dorang mudah rasa insecure & takut. Jadi, elakkan bagi arahan seperti di atas. Sebaliknya amalkan tips potty train berkesan yang saya akan share sekejap lagi.

2. Jangan ugut anak

” Kalau kencing dalam pampers mama babap” Selalunya ibu bapa akan gunakan ayat ugutan ini dengan harapan anak akan rasa takut & berjaya untuk gunakan potty. Jangan ajar anak dengan ugutan. Ada anak di taska saya tak poo poo berhari-hari. Bila saya tanya emaknya kat rumah poo poo atau tidak, katanya takde. Bila saya siasat rupanya anak ni dah kena ugut dengan emaknya. Anak ni jadi takut, sampai sanggup tahan nak poo poo asalkan tak kena babap. Nak gunakan potty dia belum bersedia. Kesian kan?

3. Jangan buka diapers selagi anak belum bersedia

Ibu bapa selalunya over excited. Hari ni start toilet train, terus nak buka diapers & suruh anak membuang dalam potty. Tak boleh lah macam tu. Pastikan anak betul-betul bersedia sebelum buka diapers.

Tips Potty Train Berkesan

1. Mulakan potty train seawal anak pandai berdiri

Selalunya ibu bapa tunggu anak berumur 2 tahun untuk memulakan potty train. Betul tak? Saya mulakan dengan lebih awal. Bila anak saya pandai berjalan, potty train pun bermula. Macam mana ye?

2. Ajar anak untuk mencangkung bila buang air

Bila anak dah pandai berjalan, selalunya anak dah boleh mencangkung. Tiap kali nampak anak poo poo, ajar anak untuk mencangkung. Tapi janganlah kita suruh dia mencangkung sendiri, terbalik lah dia. Kita support anak. Pegang tangan & sokong badan anak.

3. Perkenalkan potty

Bila anak dah pandai mencangkung bila poo poo, perkenalkan potty kepada anak. Bila anak nak poo poo, instead of mencangkung, ajar anak untuk duduk atas potty. Anak akan rasa lebih selesa. Yelah…selama ni kena mencangkung lenguh kaki…. Duduk atas kerusi kan selesa? Sambil poo poo main dengan anak-anak. Mesti anak seronok. Kat rumah ni kalau anak poo poo, sekeluarga kerumun. Poo poo time is an enjoyable time for Aina.

tips potty train berkesan, potty training, potty train tips, potty train malaysia, potty train bahasa melayu,  langkah potty train, cara potty train, ajar anak menggunakan tandas, mengajar anak menggunakan tandas,  melatih anak ke tandas, megajar anak ke tandas, latihan ke tandas, potty training cara islam, potty train cara islam,

4. Gunakan potty, bukan tandas

Ramai yang ajar anak potty train gunakan tandas. Sesetengah anak akan rasa seronok bila dapat duduk kat mangkuk tandas. Nak pulak kalau kita bagi main air. At last, anak tak buang air pun sebab leka bermain. Potty train dah jadi waktu bermain. Ada sesetengah anak pulak jadi takut sebab nak kena guna mangkuk tandas. Imagine, nak kena panjat tangga, duduk kat tempat tinggi dengan kaki yang tergantung, mangkuk tandas tu sejuk pulak…. dah takut langsung tak jadi nak membuang. Jadi, mulakan dengan potty. Selepas tu boleh ajar anak gunakan tandas.

4. Tempat letak potty

Tips potty train berkesan yang seterusnya ialah letakkan potty di tempat yang sama. Pastikan tempat tu strategik & mudah untuk anak ambil sendiri bila nak membuang. Lepas siap membuang anak boleh simpan sendiri dengan mudah, tanpa perlukan bantuan kita.

tips potty train berkesan, potty training, potty train tips, potty train malaysia, potty train bahasa melayu,  langkah potty train, cara potty train, ajar anak menggunakan tandas, mengajar anak menggunakan tandas,  melatih anak ke tandas, megajar anak ke tandas, latihan ke tandas, potty training cara islam, potty train cara islam,

5. Ajar anak supaya beritahu bila nak buang air

Latih anak untuk beritahu kita bila nak buang air, walau pun masih pakai diapers. Tak kiralah anda nak gunakan sign language atau guna perkataan apa pun, asalkan anda & anak faham.  Dengan cara ini, anak akan membiasakan diri untuk inform kita sebelum membuang walau pun belum masanya untuk potty train secara intensif bermula.

6. Berikan anak masa & ruang. Berikan ganjaran

Bila anak dah diajar untuk beritahu kita bila nak buang air, berikan anak masa & ruang. Kalau anak terbuang tanpa bagitahu kita, jangan marah. Kalau anak berjaya, jangan lupa puji anak. Peluk & cium dia. Boleh bagi anak reward untuk kejayaan dia, contohnya bawa pergi ke playground.

7. Ayah juga perlu turut serta

Ayah jangan tengok je. Kadang-kadang emak tak berjaya nak potty train anak, tapi ayah berjaya. Lebih-lebih lagi kalau anak lelaki. So kalau emak dah pening ajar anak tapi tak berjaya, apa kata pass baton kat ayah pulak? Ayah ni selalunya lebih cool daripada emak.

8. Ajar anak supaya jangan tahan jika ingin membuang

Kadang-kadang anak yang belum bersedia untuk potty train akan memilih untuk menahan diri daripada membuang atau pun terlalu leka bermain sehingga terlupa untuk membuang. Kita perlu sentiasa mengingatkan anak. Setiap setengah jam, tanya anak sekiranya dia mahu buang air atau tidak. Memang bab ni paling remeh untuk dilakukan, tapi ia adalah langkah paling penting dalam usaha anda untuk potty train anak dengan berjaya.

8. Dah berjaya potty train? Amalkan langkah-langkah berjaga.

Apabila anak dah berjaya potty train, kita perlu ambil langkah berjaga untuk 2 minggu yang pertama. Contoh: Pakaikan anak diapers sewaktu menghantar anak ke taska. Kadang-kadang anak boleh terkucil semasa dalam perjalanan yang singkat itu. Sampai di taska, buka semula diapers. Boleh dipakai semula sewaktu balik ke rumah petang nanti.

9. Setiap anak adalah berbeza.

Jika perjalanan potty train anak pertama anda mudah, jangan sangka anak yang kedua juga akan mudah seperti yang pertama. Setiap anak adalah berbeza. Ikut rentak anak yang sedang dilatih. Jangan sesekali keluarkan ayat yang boleh menyebabkan anak kecil hati seperti ” Kakak dulu senang je nak diajar. Kenapa adik ni susah sangat?” ” Nak ajar kencing kat toilet pun susah ke? Bukannya sakit pun nak kencing kat toilet” “Eiiii dah besar pun kencing dalam pampers. Tak malu. Kawan-kawan lain kat taska semua dah tak pakai pampers” Ayat-ayat seperti itu akan menyebabkan anak berasa rendah diri & tak yakin pada diri sendiri.

tips potty train berkesan, potty training, potty train tips, potty train malaysia, potty train bahasa melayu,  langkah potty train, cara potty train, ajar anak menggunakan tandas, mengajar anak menggunakan tandas,  melatih anak ke tandas, megajar anak ke tandas, latihan ke tandas, potty training cara islam, potty train cara islam,

Perkara paling penting yang perlu ibu bapa ingat ialah buka diapers anak apabila anak sudah bersedia. Jangan marah sekiranya berlaku kejadian terbuang secara tak sengaja. Percayalah…anak kita sendiri berasa malu & kecewa apabila insiden tu berlaku. Tak perlu kita tambah lagi dengan kata-kata berunsur marah, mengejek atau amaran. Apa yang penting, ibu bapa perlu banyak bersabar dalam tempoh potty train anak-anak. Semoga tips potty train berkesan ni bermanfaat kepada anda. Semoga berjaya!

tips potty train berkesan, potty training, potty train tips, potty train malaysia, potty train bahasa melayu,  langkah potty train, cara potty train, ajar anak menggunakan tandas, mengajar anak menggunakan tandas,  melatih anak ke tandas, megajar anak ke tandas, latihan ke tandas, potty training cara islam, potty train cara islam,

Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

Anak kecil mudah demam disebabkan oleh perubahan cuaca dan jangkitan kuman dari taska atau tadika.  Jika suhu anak mencecah 37.5 darjah celcius, anak anda sedang demam.  Jangan biarkan suhu badan anak mencecah 39 darjah celcius, kerana ia akan meningkatkan risiko anak anda mengalami konvulsi (kekejangan) atau sawan. Anda boleh turunkan suhu badan anak dengan mengamalkan cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi ini:

demam, tepid sponging, onion socks, mealshakes shaklee, omegaguard shaklee, mealshake untuk bayi,  demam anak, demam anak naik turun, demam anak 1 tahun, demam anak tumbuh gigi, anak demam, anak demam malam, anak demam tumbuh gigi, anak demam panas, turunkan demam, turunkan demam panas, turunkan demam anak, turunkan demam bayi, turunkan suhu badan anak demam, hilangkan demam, hilangkan demam panas dengan cepat, hilangkan demam panas bayi, hilangkan demam panas, hilangkan demam dengan cepat, petua hilangkan demam, petua hilangkan demam anak, petua hilangkan demam budak, petua hilangkan demam bayi, tips hilangkan demam, tips hilangkan demam panas, tips untuk hilangkan demam, hilangkan demam secara semulajadi,cara hilangkan demam secara alami,

Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

[✔] Tepid sponging
Isi air suam ke dalam tab mandi atau pun besen. Tak perlu penuh, cukup sekadar dapat rendam bahagian punggung anak. Tanggalkan pakaian anak. Anak mungkin menggigil kesejukan & menangis. Ibu bapa perlu kuatkan semangat. Pujuk anak untuk masuk ke dalam tab mandi. Ambil span atau tuala kecil, basahkan & guna untuk lap badan anak sehingga suhu turun. Biarkan air kering sendiri, tidak perlu dilap. Sponging anak dengan kerap supaya badan tidak terlalu panas.

[✔] Onion Socks
Onion socks adalah satu lagi cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi. Caranya mudah saja. Hiris bawang besar, masukkan ke dalam stokin anak. Biarkan semalaman. Bawang tersebut akan menyerap haba dari badan anak. Insya Allah demam anak akan kebah.

demam, tepid sponging, onion socks, mealshakes shaklee, omegaguard shaklee, mealshake untuk bayi,  demam anak, demam anak naik turun, demam anak 1 tahun, demam anak tumbuh gigi, anak demam, anak demam malam, anak demam tumbuh gigi, anak demam panas, turunkan demam, turunkan demam panas, turunkan demam anak, turunkan demam bayi, turunkan suhu badan anak demam, hilangkan demam, hilangkan demam panas dengan cepat, hilangkan demam panas bayi, hilangkan demam panas, hilangkan demam dengan cepat, petua hilangkan demam, petua hilangkan demam anak, petua hilangkan demam budak, petua hilangkan demam bayi, tips hilangkan demam, tips hilangkan demam panas, tips untuk hilangkan demam, hilangkan demam secara semulajadi,cara hilangkan demam secara alami,

 [✔] Pastikan anak minum dengan banyak
Susukan atau beri anak anda minum air dengan banyak bagi menyejukkan badan. Ia juga bagi memastikan anak anda tidak dehydrated.

[✔] Berikan ubat demam
Disamping melakukan sponging, anda juga perlu berikan ubat demam mengikut dos yang disarankan oleh doktor secara konsisten supaya suhu badannya berkurangan.  Ubat demam yang diberi melalui dubur boleh diberi sekiranya suhu badannya hampir mencecah 40 darjah celcius. Periksa suhu badan anak setiap setengah jam.

[✔] Pakaikan anak pakaian yang nipis & longgar
Cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi yang seterusnya ialah dengan pemakaian pakaian yang nipis & longgar. Elakkan menyelimutkan anak kerana ia akan menyebabkan haba terperangkap & tidak keluar dari badan anak.


[✔] Pastikan anak sentiasa aktif
Sentiasa pantau anak anda. Pastikan anak anda aktif & memberikan respons seperti biasa. 

Segera bawa anak anda berjumpa doktor sekiranya:

1. Suhu anak anda melebihi 39 darjah celcius.
2. Anak anda tidur terlalu lama.
3. Anak anda tidak aktif seperti biasa.
4. Anak anda pucat.

OmegaGuard & Mealshakes Shaklee melindungi anak anda daripada sering demam, batuk & selsema. Gabungan 2 vitamin ini membantu meningkatkan imuniti anak supaya kebal daripada jangkitan virus & bakteria yang menyebabkan demam, batuk & selsema. Sebagai bonus, ia juga meningkatkan selera makan anak, mengatasi masalah sembelit & meningkatkan fokus semasa anak belajar & pelbagai kebaikan untuk anak anda.

demam, tepid sponging, onion socks, mealshakes shaklee, omegaguard shaklee, mealshake untuk bayi,  demam anak, demam anak naik turun, demam anak 1 tahun, demam anak tumbuh gigi, anak demam, anak demam malam, anak demam tumbuh gigi, anak demam panas, turunkan demam, turunkan demam panas, turunkan demam anak, turunkan demam bayi, turunkan suhu badan anak demam, hilangkan demam, hilangkan demam panas dengan cepat, hilangkan demam panas bayi, hilangkan demam panas, hilangkan demam dengan cepat, petua hilangkan demam, petua hilangkan demam anak, petua hilangkan demam budak, petua hilangkan demam bayi, tips hilangkan demam, tips hilangkan demam panas, tips untuk hilangkan demam, hilangkan demam secara semulajadi,cara hilangkan demam secara alami,

 demam, tepid sponging, onion socks, mealshakes shaklee, omegaguard shaklee, mealshake untuk bayi,  demam anak, demam anak naik turun, demam anak 1 tahun, demam anak tumbuh gigi, anak demam, anak demam malam, anak demam tumbuh gigi, anak demam panas, turunkan demam, turunkan demam panas, turunkan demam anak, turunkan demam bayi, turunkan suhu badan anak demam, hilangkan demam, hilangkan demam panas dengan cepat, hilangkan demam panas bayi, hilangkan demam panas, hilangkan demam dengan cepat, petua hilangkan demam, petua hilangkan demam anak, petua hilangkan demam budak, petua hilangkan demam bayi, tips hilangkan demam, tips hilangkan demam panas, tips untuk hilangkan demam, hilangkan demam secara semulajadi,cara hilangkan demam secara alami,

Semoga cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi yang saya kongsikan tadi bermanfaat buat anda. Hubungi saya untuk mendapatkan Omegaguard & Mealshake dengan harga istimewa.

demam, tepid sponging, onion socks, mealshakes shaklee, omegaguard shaklee, mealshake untuk bayi,  demam anak, demam anak naik turun, demam anak 1 tahun, demam anak tumbuh gigi, anak demam, anak demam malam, anak demam tumbuh gigi, anak demam panas, turunkan demam, turunkan demam panas, turunkan demam anak, turunkan demam bayi, turunkan suhu badan anak demam, hilangkan demam, hilangkan demam panas dengan cepat, hilangkan demam panas bayi, hilangkan demam panas, hilangkan demam dengan cepat, petua hilangkan demam, petua hilangkan demam anak, petua hilangkan demam budak, petua hilangkan demam bayi, tips hilangkan demam, tips hilangkan demam panas, tips untuk hilangkan demam, hilangkan demam secara semulajadi,cara hilangkan demam secara alami,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...