Tanda Mengandung Luar Rahim

Mengandung luar rahim atau Ectopic Pregnancy bermaksud janin yang dikandung membesar diluar rahim, iaitu bukan di tempat yang sepatutnya. Biasanya ia membesar didalam tiub falapio. Kehamilan diluar rahim akan membahayakan kesihatan ibu tersebut kerana ia akan menyebabkan tiub falapio pecah & menyebabkan kematian. Anda boleh membaca mengenai punca dan golongan berisiko menghadapi kehamilan diluar rahim di sini. Jadi, apakah tanda mengandung luar rahim?

tanda mengandung luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung luar rahim simptom, hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda awal mengandung luar rahim, tanda hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda hamil diluar rahim, mengandung di luar rahim, rawatan mengandung luar rahim,

Tanda Mengandung Luar Rahim

1. Sakit diperut atau pelvis yang teruk sehingga tidak boleh berdiri

Sakit yang dimaksudkan ialah sakit yang berterusan & sangat kuat sehingga anda itdak boleh berdiri atau melakukan apa pekerjaan sekali pun.

2. Pendarahan vagina

Satu lagi tanda mengandung luar rahim ialah darah yang keluar adalah berbeza daripada biasa, sama ada terlalu banyak atau sedikit daripada biasa. Kepekatan darah juga akan kelihatan berbeza dari darah haid anda yang biasa.

3. Haid yang lambat

Biasanya haid anda akan lewat dan anda merasai simptom-simptom kehamilan yang normal & apabila anda melakukan ujian kehamilan, anda akan mendapat keputusan positif.

tanda mengandung luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung luar rahim simptom, hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda awal mengandung luar rahim, tanda hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda hamil diluar rahim, mengandung di luar rahim, rawatan mengandung luar rahim,

4. Pening yang keterlaluan

Pening yang keterlaluan andalah antara tanda megandung luar rahim yang selalu dipandang ringan oleh ibu mengandung kerana beranggapan bahawa ia adalah gejala biasa yang dilalui oleh semua ibu mengandung. Jika anda mengalami pening yang keterlaluan, sila berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan.

5. Denyutan jantung yang terlalu laju

Denyutan jantung yang laju dengan kadar melebihi 100 denyutan dalam masa seminit merupakan satu lagi tanda mengandung luar rahim.

7. Muka sentiasa pucat

Ibu mengandung selalunya kelihatan pucat kerana mengalami morning sickness & kepenatan. Pucat yang dimaksudkan di sini ialah kepucatan yang tidak disebabkan oleh morning sickness atau kepenatan.

Jadi, jika anda berada dalam tahap awal kehamilan, sila perhatikan tanda mengandung luar rahim yang disenaraikan sebentar tadi. Tidak salah untuk anda sentiasa berjaga-jaga. Ibu mengandung disarankan untuk mengambil Set Hamil Shaklee bagi membantu pembentukan janin yang sempurna serta membekelkan nutrien yang diperlukan oleh ibu & bayi dalam kandungan. Nak order? Hubungi saya sekarang!

tanda mengandung luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung luar rahim simptom, hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda awal mengandung luar rahim, tanda hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda hamil diluar rahim, mengandung di luar rahim, rawatan mengandung luar rahim,

Tips Tingkatkan Kesuburan Suami Isteri

Kesuburan suami isteri adalah perkara paling penting sekiranya anda sedang merancang untuk mengandung, lebih-lebih lagi sekiranya anda atau pasangan mempunyai masalah kesuburan seperti low sperm count, kitaran haid tidak teratur,  telur tidak matang, cyst, fibroid, PCOS, Endometriosis atau pun sekiranya anda pernah mengalami keguguran akibat blighted ovum atau pun ectopic pregnancy (mengandung luar rahim). Jom saya kongsikan tips tingkatkan kesuburan suami isteri:

tips kesuburan, Kesuburan wanita, kesuburan lelaki, Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri, kesuburan, kalkulator kesuburan, kesuburan wanita, kalender kesuburan, kesuburan pada wanita, meningkatkan kesuburan wanita,kesuburan lelaki, tingkatkan tahap kesuburan, tingkatkan kesuburan lelaki, tingkatkan kesuburan wanita, tingkatkan kesuburan sperma, cara tingkatkan kesuburan, cara tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan, makanan tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan lelaki, cara tingkatkan kesuburan lelaki,  meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan kesuburan,  meningkatkan kesuburan lelaki, meningkatkan kesuburan sperma, meningkatkan kesuburan suami, meningkatkan kesuburan untuk hamil, set subur shaklee, set kesuburan shaklee, set kesuburan shaklee murah, set kesuburan shaklee harga ahli,

Apakah Tips Tingkatkan Kesuburan Suami Isteri?

1. Berhenti menggunakan alat Perancang Keluarga
Apabila anda merancang untuk mengandung, anda perlu berhenti menggunakan pil perancang, suntikan, implan, IUCD dan sebagainya. Tubuh anda mungkin mengambil masa yang lama untuk menstabilkan semula hormon akibat berhenti daripada menggunakan alat perancang keluarga tersebut dan keadaan ini boleh menjejaskan kesuburan anda.

2. Hentikan Tabiat Buruk
Rokok dan alkohol adalah punca utama masalah ketidaksuburan & kesukaran untuk hamil. Oleh itu, salah satu cara untuk meningkatkan kesuburan anda suami isteri ialah dengan membuang tabiat buruk tersebut.

tips kesuburan, Kesuburan wanita, kesuburan lelaki, Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri, kesuburan, kalkulator kesuburan, kesuburan wanita, kalender kesuburan, kesuburan pada wanita, meningkatkan kesuburan wanita,kesuburan lelaki, tingkatkan tahap kesuburan, tingkatkan kesuburan lelaki, tingkatkan kesuburan wanita, tingkatkan kesuburan sperma, cara tingkatkan kesuburan, cara tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan, makanan tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan lelaki, cara tingkatkan kesuburan lelaki,  meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan kesuburan,  meningkatkan kesuburan lelaki, meningkatkan kesuburan sperma, meningkatkan kesuburan suami, meningkatkan kesuburan untuk hamil, set subur shaklee, set kesuburan shaklee, set kesuburan shaklee murah, set kesuburan shaklee harga ahli,

3. Kepuasan atau Klimaks 
Sesetengah pakar berpendapat bahawa kepuasan isteri semasa bersama suami adalah salah satu cara untuk meningkatkan kesuburan sekali gus meningkatkan peluang untuk mengandung. Jadi, pastikan anda mendapat kepuasan semasa bersama.

4. Kenali waktu subur
Mengetahui waktu subur adalah kunci utama untuk mengandung. Nak tahu macam mana cara untuk mengira waktu subur? Anda boleh baca di sini. Anda juga boleh menggunakan kit ovulasi untuk mengetahui waktu subur dengan lebih tepat.

5. Berat Badan unggul
Pasangan yang memiliki berat badan kurang (kurang daripada BMI: 20) ataupun lebih berat badan (melebihi BMI: 25) dikatakan sukar dan memerlukan masa yang agak panjang untuk hamil berbanding mereka yang mempunyai berat badan yang ideal. Jadi, salah satu cara untuk meningkatkan kesuburan suami isteri ialah dengan mendapatkan berat badan yang ideal.

6. Relaks
Tekanan & kemurungan merupakan antara punca ketidaksuburan. Sentiasa tenang & ceria, ia boleh meningkatkan kesuburan anda suami isteri.

7. Kurangkan Kafein
Kurangkan pengambilan kafein.  Jika dahulu anda minum tiga cawan sehari atau lebih, kini jadikannya hanya satu cawan. Kafein berlebihan boleh menyebabkan ketidaksuburan.

tips kesuburan, Kesuburan wanita, kesuburan lelaki, Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri, kesuburan, kalkulator kesuburan, kesuburan wanita, kalender kesuburan, kesuburan pada wanita, meningkatkan kesuburan wanita,kesuburan lelaki, tingkatkan tahap kesuburan, tingkatkan kesuburan lelaki, tingkatkan kesuburan wanita, tingkatkan kesuburan sperma, cara tingkatkan kesuburan, cara tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan, makanan tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan lelaki, cara tingkatkan kesuburan lelaki,  meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan kesuburan,  meningkatkan kesuburan lelaki, meningkatkan kesuburan sperma, meningkatkan kesuburan suami, meningkatkan kesuburan untuk hamil, set subur shaklee, set kesuburan shaklee, set kesuburan shaklee murah, set kesuburan shaklee harga ahli,

8. Sperma Sihat
Untuk mendapatkan sperma yang sihat, suami isteri perlu mewujudkan persekitaran mesra sperma iaitu mengelakkan penggunaan penyembur vagina, tampon dan apa-apa jua pelincir yang boleh menghalang laluan sperma. Suami juga perlu mengelakkan mandi air panas & pemakaian seluar dalam yang ketat. Pengambilan Set Suami Gagah Shaklee juga membantu.

Mudah saje kan untuk mempraktikkan 8 tips tingkatkan kesuburan suami isteri di atas? Anda boleh mula mengamalkannya hari ini. Anda juga boleh mengambil Set Kesuburan Shaklee yang telah membantu ramai pelanggan saya mengandung. Oh ya…anda juga boleh membaca tips meningkatkan kesuburan suami isteri di sini. Berminat untuk mendapatkan set kesuburan Shaklee? Hubungi saya sekarang!

tips kesuburan, Kesuburan wanita, kesuburan lelaki, Meningkatkan Kesuburan Suami Isteri, kesuburan, kalkulator kesuburan, kesuburan wanita, kalender kesuburan, kesuburan pada wanita, meningkatkan kesuburan wanita,kesuburan lelaki, tingkatkan tahap kesuburan, tingkatkan kesuburan lelaki, tingkatkan kesuburan wanita, tingkatkan kesuburan sperma, cara tingkatkan kesuburan, cara tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan, makanan tingkatkan kesuburan wanita,  makanan tingkatkan kesuburan lelaki, cara tingkatkan kesuburan lelaki,  meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan kesuburan,  meningkatkan kesuburan lelaki, meningkatkan kesuburan sperma, meningkatkan kesuburan suami, meningkatkan kesuburan untuk hamil, set subur shaklee, set kesuburan shaklee, set kesuburan shaklee murah, set kesuburan shaklee harga ahli,

Komplikasi Kehamilan Yang Ditakuti Semua Ibu Mengandung

Kehamilan sememangnya satu perkara yang menggembirakan. Bukan sahaja kepada pasangan suami isteri tersebut, malah seluruh keluarga besar akan teruja mendapat perkhabaran gembira ini. Walau bagaimana pun bukan semua kehamilan akan berakhir dengan kegembiraan menyambut kelahiran bayi. Sepanjang sembilan bulan kehamilan, wanita terdedah kepada pelbagai komplikasi kehamilan. Di antara komplikasi kehamilan yang ditakuti semua ibu mengandung ialah:

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

Komplikasi Kehamilan Yang Ditakuti Semua Ibu Mengandung

 1. Morning sickness @ alahan semasa mengandung. Alahan semasa mengandung atau morning sickness adalah perkara biasa dan normal. Kesannya adalah berbeza untuk setiap individu. Sesetengah wanita mengalami rasa loya apabila bangun pagi, sementara yang lain mungkin perlu bertahan beberapa minggu atau bulan dengan berasa loya dan hendak muntah sepanjang hari. Morning sickness boleh menjejaskan anda dari segi fizikal, emosi dan sosial. Kehidupan normal anda akan terjejas kerana anda tidak boleh memenuhi keperluan kerja, bersosial atau menjaga anak-anak anda yang lain.  Anda boleh membaca tips untuk mengatasi morning sickness  yang berkesan ini. Untuk menghilangkan morning sickness dengan cepat, anda boleh mengambil Set Morning Sickness Shaklee.

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

2. Keguguran. Komplikasi kehamilan yang kedua ialah keguguran. Keguguran bermaksud kehilangan kandungan didalam tempoh 20 minggu pertama kehamilan. Menurut kajian, 80 peratus keguguran berlaku sebelum 12 minggu kehamilan. Kebanyakan keguguran pada trimester pertama dipercayai berpunca daripada blighted ovum  & rahim tidak kuat. Ada juga kes dimana isteri telah disahkan mengandung tetapi apabila ujian ultrasound dilakukan, kantung bayi tidak kelihatan.  Pendarahan  & kesakitan  adalah tanda awal keguguran janin. Pengambilan ESP mampu mengurangkan risiko keguguran di kalangan ibu mengandung.

3. Kelahiran pramatang. Apabila bayi dilahirkan sebelum 37 minggu, ia dipanggil bayi pramatang.  Jika anda mula mengalami kontraksi sebelum kandungan masuk usia 37 minggu, anda berisiko melahirkan bayi pramatang.

4. Praeklampsia. Komplikasi kehamilan keempat ialah Preaklampsia. Ia bermaksud tekanan darah dan kandungan protein dalan air kencing terlalu tinggi selepas 20 minggu kehamilan. Severe pra eklampsia boleh  menyebabkan masalah serius termasuk mengancam nyawa. Wanita yang menghidap praeklampsia teruk perlu melahirkan bayi dengan cepat. Pengambilan Set Hamil Shaklee & ESP mampu mengurangkan risiko Praeklampsia.

5. Air ketuban kurang (oligohydramnios). Komplikasi kehamilan yang seterusnya ialah air ketuban kurang. Kantung bayi dipenuhi air yang berfungsi untuk melindungi dan menyokong bayi didalam kandungan anda. Masalah oligohydramnios biasanyaia berlaku dalam trimester ketiga. Jika ia berlaku, doktor akan memantau keadaan bayi & jika perlu, doktor akan melakukan induce  untuk mempercepatkan proses kelahiran.

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

6. Gestational diabetes/Diabetis kehamilan. Jika anda disahkan menghidap diabetis ketika hamil, doktor akan memantau perkembangan ibu dan bayi.  Paras gula dalam darah dapat dikawal dengan amalan pemakanan yang seimbang  serta pengambilan ESP.  Ibu yang mengalami diabetis ketika hamil berisiko  mendapat diabetis jenis 2 di kemudian hari jika tidak mengamalkan gaya hidup sihat.

7. Kehamilan luar rahim. Kehamilan luar rahim @ Ectopic Pregnancy apabila telur disenyawakan di luar rahim. Perkataan ectopic bermaksud “di tempat yang salah”. Dan seperti namanya, kehamilan di luar rahim bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu.  Dalam kebanyakan kes kehamilan di luar rahim , implantasi berlaku dalam tiub falopio. Apabila janin berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan, dan jika dibiarkan, tiub falopio tersebut boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman. Tiub fallopio yang pecah boleh mengancam nyawa jadi janin harus digugurkan. Jika ibu bapa janin tersebut enggan menggugurkannya sekali pun, kandungan tersebut tidak akan kekal lama. Ia akan gugur dengan sendiri.

8. Placenta previa. Komplikasi kehamilan yang ditakuti semua ibu mengandung  seterusnya ialah Placenta Previa. Ia bermaksud uri anda  berada di bawah rahim, berhampiran atau menutup serviks. Jika plasenta kekal di bawah semasa kandungan terus membesar, ia boleh menyebabkan pendarahan & lain-lain komplikasi dan mungkin memerlukan ibu bersalin awal. Jika uri berada di bawah semasa proses kelahiran, pembedahan adalah jalan penyelesaian.

Itulah dia komplikasi kehamilan yang ditakuti semua ibu mengandung. Pengambilan Set Hamil Shaklee membantu anda menjalani proses kehamilan yang sihat tanpa sebarang komplikasi kehamilan. Hubungi saya untuk mendapatkan set kehamilan anda. Enjoy your pregnancy!

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

Kantung Bayi Tiada Semasa Ujian Ultrasound

Buat UPT dapat 2 garisan samar. Pergi ke klinik, doktor sahkan mengandung. Tapi kantung bayi tiada semasa ujian ultrasound. Mengandung ke tidak sebenarnya? Ada risiko keguguran ke? Kebelakangan ni ramai betul yang menghubungi saya menceritakan senario tersebut. Malah semalam seorang kastemer saya dah pun disahkan mengandung tapi bila scan tiada kantung. Apa yang berlaku sebenarnya? Soalan pertama saya ialah adakah anda melakukan ujian kehamilan pada waktu yang tepat? 
Blighted Ovum, ultrasound, kantung bayi tiada, blighted pregnancy, blighted ovum ultrasound, Esp Shaklee, ESP Shaklee murah, ESP Shaklee harga murah, ESP Shaklee harga ahli, ESP shaklee murah ampang, set ibu mengandung shaklee harga, set ibu mengandung shaklee harga ahli, set ibu mengandung shaklee murah ampang, set hamil shaklee harga, set hamil shaklee murah, set hamil shaklee harga ahli, shaklee harga ahli, shaklee murah, shaklee ampang
Kantung Bayi Tiada Semasa Ujian Ultrasound
Apa itu kantung bayi?
 
Apabila anda mengandung, kantung bayi akan terbentuk bagi melindungi janin & air ketuban. Kantung ini boleh dianggap sebagai perumah bagi janin anda. Kebiasaanya kantung ini dapat dikesan seawal minggu kelima kehamilan. Namun sebab saiznya terlalu kecil, kadang-kadang kantung tersebut tak dapat dikesan semasa ujian ultrasound disebabkan oleh:
 
1. Doktor yang tiada skill & pengalaman
2. Alat ultrasound yag tidak bagus.
 
Oleh itu, nasihat saya, keluarkan sedikit duit untuk pergi ke klinik Pakar Sakit Puan & Perbidanan yang bagus supaya mendapat servis yang terbaik. Jika lantung bayi tiada semasa ujian Ultrasound, ujian darah akan dijalankan bagi mengesahkan kehamilan anda.
 
Apa itu ujian darah? Tujuannya?
 
Apabila telur disenyawakan dan tertanam pada dinding rahim, badan kita akan mula merembeskan hormon yang dipanggil hCG. Ujian darah dapat mengesan kehadiran hormon tersebut didalam darah anda. Jika peratusannya tinggi, bermakna anda mengandung.
 
Ujian darah mengesahkan anda mengandung tapi kantung bayi tiada semasa ujian Ultrasound. Macam mana?
 
Jika ujian darah mengesahkan kehamilan anda, berikut adalah beberapa kemungkinan:
 
1. Pemeriksaan ultrasound dilakukan terlalu awal.
Kantung tersebut hanya dapat dikesan seawal minggu ke5 kehamilan. Mungkin anda tersalah mencatat tarikh haid anda yang terakhir.
 
2. Jika anda yakin telah mencatat tarikh haid yang lepas dengan betul, berkemungkinan kandungan anda mempunyai risiko:
 
i. Kehamilan Diluar Rahim atau Ectopic Pregnancy. 
 
Jika berlaku pendarahan atau spotting, apa yang patut anda lakukan?
 
Jika berlaku pendarahan, dapatkan rehat secukupnya. Elakkan dari melakukan aktiviti lasak. Amalkan amalan pemakanan ibu mengandung yang mengandungi segala nutrien yang diperlukan oleh ibu mengandung. Selepas 2 minggu anda boleh berjumpa doktor sekali lagi untuk pemeriksaan selanjutnya.
 
Ada tak vitamin Shaklee yang sesuai untuk kes seperti ini?
 
Saya sarankan anda mengambil ESP  terutamanya jika anda mengalami pendarahan atau spotting. Insya Allah ESP akan membantu menguatkan rahim & membantu pembentukan janin yang sempurna. Serta mengurangkan risiko & komplikasi kehamilan anda. Anda juga boleh mengambil set hamil Shaklee untuk kesan yang lebih baik.
 
Jika kantung bayi tiada semasa ujian Ultrasound, jangan terlalu risau, banyakkan berdoa supaya kandungan anda selamat. Banyakkan bersedekah & melakukan amal ibadat. Dekatkan diri dengan tuhan. Insya Allah, segalanya akan berjalan dengan lancar. Boleh juga amalkan ESP dan Set Ibu Mengandung ShakleeHubungi saya untuk mendapatkannya dengan harga istimewa.

Blighted Ovum, ultrasound, kantung bayi tiada, blighted pregnancy, blighted ovum ultrasound, Esp Shaklee, ESP Shaklee murah, ESP Shaklee harga murah, ESP Shaklee harga ahli, ESP shaklee murah ampang, set ibu mengandung shaklee harga, set ibu mengandung shaklee harga ahli, set ibu mengandung shaklee murah ampang, set hamil shaklee harga, set hamil shaklee murah, set hamil shaklee harga ahli, shaklee harga ahli, shaklee murah, shaklee ampang

Punca Dan Golongan Berisiko Mengandung Di Luar Rahim

Pernah dengar kehamilan di luar rahim? Dalam bahasa Inggeris, istilah ini dipanggil ectopic pregnancy. Perkataan ectopic bermaksud “di tempat yang salah”. Dan seperti namanya, kehamilan di luar rahim bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu.  Nak tahu punca dan golongan berisiko mengandung di luar rahim?

Kehamilan luar rahim, kehamilan diluar rahim, ectopic pregnancy, ectopic pregnancy symptom, punca kehamilan luar rahim, risiko kehamilan luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung di luar rahim, hamil diluar rahim, hamil di luar rahim adalah, tanda mengandung di luar rahim, tanda2 mengandung di luar rahim, penyebab kehamilan diluar rahim, tanda kehamilan di luar rahim, gejala hamil luar rahim, ektopik pregnancy, mengandung luar rahim, punca mengandung di luar rahim, tanda mengandung di luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim,

 Punca Dan Golongan Berisiko Mengandung Di Luar Rahim

Dalam kebanyakan kes kehamilan di luar rahim , implantasi berlaku dalam tiub falopio. Apabila janin berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan, dan jika dibiarkan, tiub falopio tersebut boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman. Tiub fallopio yang pecah boleh mengancam nyawa jadi janin harus digugurkan. Jika ibu bapa janin tersebut enggan menggugurkannya sekali pun, kandungan tersebut tidak akan kekal lama. Ia akan gugur dengan sendiri.

Bagaimana kehamilan luar rahim berlaku? Telur yang telah disenyawakan biasanya mengambil masa lima hingga enam hari untuk bergerak melalui tiub falopio dari ovari ke rahim di mana ia akan diimplantasi dan mula berkembang. Jadi, jika tiub tersebut telah rosak, tersumbat atau sempit, ia menghalang telur tersebut daripada sampai ke destinasinya. Oleh itu, ia akan terimplan di dinding tiub, bukannya di dinding rahim.

Semua wanita mempunyai risiko untuk mengalaminya, tetapi risiko anda akan meningkat jika:

• Jika anda pernah menghidap penyakit radang pelvik (pelvic inflammatory disease – PID) yang sering kali disebabkan oleh jangkitan kelamin klamidia (chlamydia) dan menyebabkan kerosakan dan luka pada tiub falopio. Terdapat tanda-tanda PID dalam separuh daripada kes kehamilan di luar rahim yang dibedah.

• Jika anda mengalami endometriosis. Anda lebih berisiko kerana ini meningkatkan risiko calar dan luka pada tiub falopio.

Kehamilan luar rahim, kehamilan diluar rahim, ectopic pregnancy, ectopic pregnancy symptom, punca kehamilan luar rahim, risiko kehamilan luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung di luar rahim, hamil diluar rahim, hamil di luar rahim adalah, tanda mengandung di luar rahim, tanda2 mengandung di luar rahim, penyebab kehamilan diluar rahim, tanda kehamilan di luar rahim, gejala hamil luar rahim, ektopik pregnancy, mengandung luar rahim, punca mengandung di luar rahim, tanda mengandung di luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim,

• Jika anda pernah membuat pembedahan di bahagian perut, termasuk pembedahan membuang apendiks, caesarean atau pembedahan pada tiub falopio seperti pembalikan sterilisasi (sterilisation reversal).

• Jika anda hamil melalui kaedah IVF. Anda seharusnya membuat imbasan awal untuk melihat di mana embrio telah diimplantasi.

• Jika anda menggunakan IUD yang mengeluarkan hormon progesteron (IUS, juga dikenali sebagai lingkaran Mirena) atau jika anda mengambil pil mini pencegah kehamilan. Kedua-duanya dikaitkan dengan kadar kehamilan di luar rahim yang sedikit tinggi.

• Jika anda merokok.

• Jika anda pernah mengalami kehamilan di luar rahim. Risiko anda meningkat daripada 1 dalam 100 kepada 1 dalam 10.

• Risiko hamil di luar rahim juga meningkat apabila umur semakin bertambah.

Sekarang anda dah tahu punca dan golongan berisiko hamil di luar rahim. Jadi, jika anda merupakan wanita yang tergolong dalam golongan yang berisiko tinggi, saya nasihatkan anda untuk berjumpa doktor sebaik sahaja anda disahkan hamil.

Kehamilan luar rahim, kehamilan diluar rahim, ectopic pregnancy, ectopic pregnancy symptom, punca kehamilan luar rahim, risiko kehamilan luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung di luar rahim, hamil diluar rahim, hamil di luar rahim adalah, tanda mengandung di luar rahim, tanda2 mengandung di luar rahim, penyebab kehamilan diluar rahim, tanda kehamilan di luar rahim, gejala hamil luar rahim, ektopik pregnancy, mengandung luar rahim, punca mengandung di luar rahim, tanda mengandung di luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...