Multivitamin Yang Dapat Kurangkan Letih & Lesu

Keluar rumah sebelum matahari terbit..
Balik rumah bila matahari dah terbenam..
Dah lah tu, balik rumah, bukan terus boleh rilex je goyang kaki..

Ada anak yang perlu dilayan berbual, diberi makan,ditengokkan kerja-kerja-kerja sekolah..
Nak kena masak lagi, membasuh pakaian, siapkan kelengkapan diri sendiri suami dan anak-anak untuk esok hari…
Dan kitaran ini akan berulang setiap hari…

Lelah…
Lesu…
Letih…
Namun, tiada pilihan…
Rutin perlu diteruskan..
Rezeki perlu dicari, demi menampung segala komitmen perbelanjaan yang ada…

Vitamin Yang Dapat Membantu Memberi Tenaga

Sudah semestinya Vita-Lea Shaklee.. Kenapa saya syorkan Vita-Lea..?

Sebenarnya, saya pernah ditanya tentang Vitalea Shaklee.

Soalan beliau..

 “Apa beza Vitalea Shaklee ni dengan multivitamin brand lain?”
 
 Jawapan saya simple je..
 

1) Vitalea Shaklee merupakan vitamin pertama yang wujud di dunia

2) Kadar serapan Vitalea sangat pantas, lebih kurang 5 minit je badan dah dapat serap semua

3) Menggunakan teknologi salutan mikro asid folik berpaten
 

Oppps! Apa tu? 😲😲😲

Ok, jom kita tengok satu-satu…
 
1) Vitalea Shaklee merupakan vitamin pertama yang wujud di dunia

Nama asal Vitalea adalah Vitalized Minerals, yang kemudiannya dipendekkan menjadi V.I.T.A.M.I.N. Ya, vitamin yang kita dok panggil-panggil sekarang ni adalah asalnya daripada nama Vitalea.

Vitalea ni, usianya dah 103 tahun dah pada tahun 2018 ni. Lama sungguh kan? Kalo vitamin ni bukan vitamin terbaik, memang takkan boleh bertahan sselama ni lah.. Konfem!

Dr Forrest C Shaklee – beliau hasilkan multivitamin ni dulu, makan dulu selama berpuluh-puluh tahun, barulah tubuhkan syarikat Shaklee Corporation tu.

Sebab apa? Kalo macam zaman kita sekarang dengan lambakan produk macam-macam ni, biasanya tubuhkan syarikat dulu barulah pikir nak cipta produk kan? So, pelik kan Shaklee ni…
 
Ok, sebabnya, bila Dr Forrrest C Shaklee tu dah betul-betul berpuas hati dengan produk beliau, dah yakin produk yang beliau cipta tu TERBAIK, SELAMAT DAN BERKESAN, barulah beliau tubuhkan syarikat untuk pasarkan Vitalea ni. Barulah beliau ready untuk berkongsi manfaat Vitalea ni dengan semua orang.

 Vita-lea ini adalah merupakan produk multivitamin. Bermakna dengan pengambilan vita-lea ini kita akan mendapat semua jenis vitamin dan zat makanan yang diperlukan oleh badan. Jika corak pemakanan anda yang kurang seimbang dan dengan faktor usia, pengambilan vitamin tambahan ini adalah sangat diperlukan bagi mengekalkan kesihatan badan anda.

Tidak dapat dinafikan lagi, pada masa kini, kita seharusnya mengamalkan makanan tambahan bagi mengekalkan kesihatan badan kita. Vitamin sangat diperlukan oleh tubuh badan kita. Tambahan pula jika kita lihat di sekeliling kita, pelbagai bentuk pencemaran yang ada. Jadi dengan adanya makanan tambahan seperti ini ia dapat membantu tubuh badan kita lebih kuat untuk melawan penyakit.

2. Kadar Serapan Vitalea Shaklee Yang Pantas

Vitalea memang mudah + cepat diserap oleh badan kita. Jadi maksudnya, bila kita ambil Vitalea ni, badan kita akan dapat kesan yang segera. Dan tak membazir, sebab diserap sepenuhnya oleh badan.

Jom tengok video ni..

Dalam masa 5 minit je, dah pun terurai sepenuhnya.. Menakjubkan!

 

3. Teknologi Salutan Mikro Asid Folik Berpaten


Vitalea ni menggunakan tekonologi salutan asid folik berpaten.

Apa maksudnya?

Maksudnya, teknologi mikro coating ni (salutan mikro) ini dicipta khas di mana ianya akan menguraikan asid folik terlebih dahulu ke dalam salur darah. Ia juga akan membantu pembebasan segera 27 jenis vitamin dan mineral yang terkandung dalam Vitalea ke dalam perut kita.


Ianya bertujuan untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan Vitamin B bagi memelihara sel-sel baru yang sangat penting. Asid folik ni, atau juga dikenali sebagai vitamin B9 sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. 


Sekiranya si ibu kekurangan asid folik, kesihatan bayi dalam rahim juga boleh terjejas dan risiko kecacatan adalah tinggi.

3 point ni, dah cukup untuk buatkan kita WAJIB jadikan Vitalea ni sebagai multivitamin kita kan? Makanan tambahan yang perlu kita jadikan rutin, sebab ianya dah pun jadi keperluan kita dalam memenuhi lompong-lompong kekurangan nutrisi dalam badan kita. Badan kita dah tak cukup nutrisi, walaupun kita rasa makan dah banyak. 

Sebab apa? 

Sebab zaman kita dah berubah.. Tanah tak seperti zaman dahulu, udara dah tak seperti zaman dahulu, pemakanan juga dah tak seperti zaman dahulu. Justeru, makanan tambahan bukan lagi PILIHAN, namun satu KEPERLUAN!

Dapatkan Vitalea Shaklee hari ini juga, dengan menekan mana-mana butang di bawah untuk tempahan.


 

 

Cara Mengurangkan Sakit Gout Tanpa Perlu Makan Ubat

Gout adalah satu penyakit sendi yang disebabkan oleh asid urik berlebihan di dalam badan. Asid urik adalah bahan kumuh sejenis protein iaitu purin. Tubuh kita menyingkirkan bahan kumuh ini melalui air kencing, tapi apabila ia berlebihan dan tidak dapat dibuang, ia terkumpul di dalam sendi. Asid urik ataupun juga dipanggil sebagai ‘Uric Crystals‘ berkumpul, dan akan menyebabkan sendi-sendi menjadi bengkak. Inilah yang menyebabkan terjadinya penyakit GOUT.

Bagaimana Gout Berlaku?

Secara mudahnya, begini proses GOUT ini berlaku…

Sel kita sering pecah dan digantikan (kecuali sel neuron). Setiap kali sel pecah, nukleus sel itu juga akan  pecah atau mati. Ia akan mengeluarkan hampasnya dalam bentuk nucleic acid. Bahan ini pula dijadikan asid urik yang perlu dikeluarkan dalam bentuk urea melalui sistem pundi kencing. Proses ini berlaku secara semulajadi jika sel-sel mengandungi cukup zat galian dan vitamin, dan organ badan juga sihat bagi menyingkarkan segala bahan kumuh ini.

Jika ia berkurangan, asid urik tidak dapat diubahkan kepada urea dan asid urik akan terus mengalir di dalam darah. Di dalam darah, asid urik akan bercampur dengan sodium, dan percampuran itu akan menghasilkan ‘uric crystals‘. Uric crystals inilah yang akan tersendat di sendi-sendi dan akan mencetuskan alahan yang menyebabkan terkeluarnya bahan radang yang membuat sendi2 itu bengkak. Maka, berlakulah GOUT, dengan kesakitan yang teramat.

Kenapa Organ Perkumuhan Itu Penting?

Tubuh menjadi kurang efisien untuk membuang asid urik tersebut apabila buah pingang tidak berada di tahap kesihatan yang optimum. Ya, buah pinggang kita adalah organ perkumuhan yang penting untuk menyingkirkan bahan-bahan yang tidak diperlukan oleh tubuh, namun dalam beberapa keadaan, buah pinggang tidak dapat bekerja dengan baik, akibat dari:

  •     Pengambilan ubat-ubatan berunsurkan ‘drug’
  •     Stress dan tekanan perasaan
  •     Pengambilan protein yang berlebihan
  •     Kekurangan vitamin tertentu yang diperlukan untuk proses perkumuhan

 

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu Pesakit Gout?

Ada beberapa jenis vitamin yang disyorkan untuk membantu meringankan penderitaan pesakit gout ini.

  •  VIVIX – menggalakkan ppembentukan mitokondria dalam sel, dan melambatkan pembentukan protein AGE yang merosakkan sel.
  •  ALFALFA – detox semulajadi yang menyingkirkan toksid secara lembut dari badan. Pengamal  alfalfa perlu mengambil air yang banyak untuk melancarkan proses detox ini.
  • PERFORMANCE DRINK – memelihara kandungan bendalir dalam badan supaya mencukupi untuk mengelakkan dehidrasi. Penting untuk pesakit gout mempunyai bekalan air mencukupi dalam badan untuk proses perkumuhan asid urik. Ia berkaitan dengan pengambilan alfalfa sebagai detox.
  • OMEGA GUARD – mengelakkan keradangan sendi.

Testimoni Pesakit GOUT

Berikut adalah testimoni oleh Puan Aula..

Condition gout mama mmg terukk…….Everytym tersalah makan or terlalu lame berdiri.. her kaki will bengkak merah and she cant even make a step sebab rase macam ade jarum cucuk2 kaki die… It is so painful that sometyms she just cant stand it and cry…

So everytime die kena gout die baring je la kat atas katil and abah will give her pain killers to ease the pain and she get an injection from the clinic. And the Doctors said injection is not good for her body because of the side effects..( I tak sure about it nanti i post semula k!)..

Anak mane yang tak sedih kan?!!!! So looking at the positive effects on me after taking SHAKLEE suppliments.. So I try the pack suggested for GOUT by SHAKLEE;

My mum starts consuming it.. And the very next day NO JOKE… die cakap sengal2 dah kurang tapi sakit2 masih ada..

Alhamdulilah with GOD’s will…AFTER 1 WEEK… she is getting better, kaki mmg still bengkak tapi she dah boleh jalan without complaining sakit…. sape2 yang pernah jumpa my mum dulu jalan hinjut2 and very2 slow..

AFTER 2 weeks… ramai la puji dia ” Puan Saidah sekarang nampak sihat la muka pun tambah berseri”. Apa lagi berbunga2 la hati my mum tuh!!

Sedih jugak i dengar sebab selama nie saya tahu my mum sakit tapi tak buat ape2.. Sekarang saya bersyukur saya belikan SHAKLEE pack for her.. Dulu kalo she tengok TV, die takleh bersimpuh or seangkatan dengannye and the good news.. “SHE CAN BEND HER KNEES only after TWO WEEKS!!!”

Sumer nie dengan KEBESARANYA dan usaha untuk try other alternatives SHAKLEE. It might be small to some but to her sangat bermakna means she can be more active to be with her cucu…

Tapi kalo korang nak tahu hah ade BONUS TAMBAHAN dalam mengambil suplemen di atas… Mulanya I tak perasan then selepas seminggu mama cakap tak cungap2 she can talk calmly and her BREATH dah tak berbau….

YEap dats right dulu mama ade masalah mulut berbau because of the medication she’s taking due to her asthma… hah panjang la cerita die nie hehe:) PAsal mulut berbau nie nanti I post special entri k!!

SO Itula testimoni mama saya… selepas mengambil nya almost 2 bulan dah ALHAMDULILAH perubahan positif pada mama.

Sebab nilah Aula suka sangat SHAKLEE suplemen, it provides alternative for healing besides prescription drugs. Aula bersyukur sangat

 

Jadi, bagaimana nak dapat dapatkan vitamin untuk gout ni?

Klik pada mana-mana butang di bawah samada untuk membuat pembelian terus dengan Shaklee Malaysia, ataupun untuk berhubung dengan saya bagi mendapatkan maklumat lanjut.

Nutrisi Untuk Mata Yang Sihat

Semakin meningkat usia kita, semakin berkurang kadar penglihatan mata kita. Lagi-lagi kalau ingin memandu pada waktu malam, ditambah pula dengan hujan yang lebat, memang mencabar sungguh kan?

Ada yang bertanya, ada ke suplemen untuk kurangkan masalah rabun ni? Maklumlah, kalau boleh taknak lah mata jadi semakin teruk kan. Susah untuk segala-galanya, bila kesihatan mata merosot.

Jawapannya, ya memang ada.
Carotomax!
Carotomax dapat membantu untuk kita dapatkan mata yang lebih sihat dan tajam.

Jom kita kenal dengan lebih lanjut mengenai Carotomax.

Carotomax mengandungi 6 jenis karotena, yang diekstrak dari sayuran dan buahan yang kaya dengan sifat anti-oksidan seperti rumpai laut, tomato, biji anggur, brokoli, epal, kentang dan banyak lagi.

Carotomax ni bukan hanya berfungsi untuk memperelokkan kadar penglihatan mata kita, namun sebagai suplemen anti-oksidan yang tinggi banyak lagi manfaat-manfaat lain yang boleh kita dapat dari Carotomax ini.

Manfaat Utama Carotomax

 Lebih Selamat Dari Vitamin A
✒ Pengambilan vitamin A secara berlebihan akan mengakibatkan toksisiti. Walaubagaimanapun, beta karotena didapati selamat untuk pengambilan.

Mempertingkatkan Penglihatan
✒ Menghasilkan ‘visual ungu’ yang membolehkan kita mengekalkan penglihatan dalam gelap. Elok bagi yang ada masalah nyctalopia (rabun malam), rabun dekat, presbyopicastigmatismxerophtalmia (mata kering), kelesuan mata, glaucoma, katarak, floaters, eye bag dan gegelung hitam bawah mata.

Meredakan Penyakit Kulit
✒ Dapat melegakan masalah kulit seperti psoriasis, senile plaque, kulit kering, rambut gugur, jerawat & akne.

Melawan Kanser & Oksidasi
✒ Pengambilan beta karotena dapat mengukuhkan sistem imun, melambatkan penuaan dan menyekat aktiviti bahan kanser dan menghalang pembentukan sel-sel kanser. Ini akan mengurangkan risiko kanser, terutama sekali kanser payudara & paru-paru. Ia juga mengurangkan radikal bebas dan menyingkirkan sel-sel mati yang teroksida.

Menghalang Infeksi
✒ Merangsang enzim pembunuh kuman, menyekat dan mempertingkatkan kondisi penyakit sistem respiratori paru-paru: batuk, hepatitis, asthma, flu dan selsema

Mengapa Carotomax? 

Kerana Carotomax mengandungi fitokimia semulajadi yang penting untuk mata sihat, kulit dan membaran mukosa.

 Alpha Carotene
> Untuk penglihatan malam, mata sihat dan menghalang degenerasi penglihatan

✍ Beta Carotene
>  Memperbaiki kulit dan mempercepatkan pemulihan luka
>  Mempertingkatkan sistem imun, mengurangkan risiko kanser usus, payudara dan prostat

✍ Lycopene
>  Bersifat anti-oksidan, menghalang penuaan organ
> Untuk serviks yang sihat, kitaran jantung dan sistem imun
> Mengurangkan penyakit kalenjar prostat

✍ Astaxanthin
>  Pigmen didalam alga & fitoplankton memberikan warna pink ikan salmon. Walaubagaimanapun Shaklee menuai karotenoid axtaxanthin dari mikroalga laut, sumber yang poten dan tulen. melindungi kerosakan oksidasi kolestrol LDL.

✍ Lutein
> Menyekat katarak, penyakit makular berkaitan umur, glaukoma

✍ Zeaxanthin
> Melindungi mata, menuras cahaya gelombang biru pendek berbahaya
> Mengurangkan risiko kanser payudara ovari, endometrial dan serviks

Jika nak dapatkan Carotomax Shaklee ini, boleh hubungi Kak Efie terus di http://efieshaklee.wasap.my

DISKAUN 10% UNTUK YANG BELUM MENDAFTAR SEBAGAI AHLI SHAKLEE

Buat julung-julung kalinya, Shaklee tawarkan program sebegini – Diskaun 10% pembelian set terpilih kepada sesiapa sahaja yang belum lagi mendaftar lagi sebagai ahli Shaklee. Tak pernah lagi tau sebelum ni. Biasanya 5% sahaja diskaun.. So, ni memang first time lah..

Dan yang lebih membuatkan kami ahli lama Shaklee ni cemburu, sebab kami yang dah jadi ahli Shaklee ni, tak dapat beli 3 set yang terpilih ni dengan harga diskaun. Dapat beli dengan harga ahli biasa je. Sob sob sob… Jeles betul!

So, apakah 3 set yang Shaklee tawarkan ni?

  • Set Kesihatan Asas
  • Set Vivix Twinpack
  • Set Asas Skincare Youth

So, apa yang ada dalam set-set ini?

1. Set Asas Kesihatan

Secara dasarnya, sesuai dengan namanya Set Asas, maka produk yang ada dalam set ini adalah segala nutrisi asas yang badan kita memang perlukan setiap hari. Dan nutrisi ini, walaupun badan kita perlukan, namun kebanyakannya badan kita tak dapat hasilkan sendiri. Kena ambil dari luar. Dari pemakanan, dan makanan tambahan. Dan yang lagi best, kat dalam set yang Shaklee bagi diskaun ni pun, Shaklee bagi jugak Basic-H untuk penjagaan rumah. Badan sihat, rumah pun terjaga. Gituuuuuu…

Kat sini saya senaraikan apa yang ada dalam set ni.

🌀 B-Complex
🌀 Vitamin C
🌀 Vitalea
🌀 Ostematrix
🌀 ESP
🌀 OmegaGuard
🌀 Mealshakes
🌀 CoQtrol
🌀 Basic H

Kesemua ni, Shaklee bagi offer dengan harga RM666.90 je tau‼
Kalau tak, harga ahli pun dah RM741 sob sob sob…

2. Set VIVIX Twinpack

Antara keistimewaan VIVIX yang tak terdapat pada mana-mana produk yang lain adalah VIVIX dapat memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.

VIVIX juga dapat membantu memberi tenaga kepada sel-sel badan. Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.


3. Set Skincare YOUTH

Keberkesanan YOUTH dibuktikan melalui Kajian Klinikal. Ujian klinikal ni direka oleh World-Class Skin Expert dengan menggunakan Skin Age Index yang mana ia mengkaji kehadiran tanda-tanda penuaan melalui data klinikal.

Salah satu kajian dibuat adalah ke atas kedutan wajah (wrinkles). Skin Age Index ni mengukur sehingga kedalaman dan kepanjangan kedut tu, fuhhh.. sampai detail macam tu hokey.

Tanda-tanda penuaan yang dikaji adalah seperti:-

  • Kedutan dan garis-garis halus
  • Saiz pori-pori
  • Tona kulit
  • Kelembutan kulit
  • Tekstur kulit
  • Pigmentasi
  • Seri kulit
  • Kekenduran kulit

Result menunjukkan 100% daripada wanita yang mengikuti kajian ni terbukti kulitnya menjadi lebih muda berbanding sebelumnya, hanya dalam tempoh 7 hari sahaja dan 2/3 wanita berjaya menjadikan kulit lebih muda 10 tahun dari usia sebenar.

Keistimewaan YOUTH

  1. Produk YOUTH 100% vegan (boleh kira dengan jari hanya beberapa produk skincare Vegan saja di Malaysia ni kan)
  2. Cruelty Free (Tiada ujian ke atas haiwan dijalankan)
  3. Bebas daripada 2500 bahan kimia dan bahan penjagaan kulit yang berbahaya
  4. Terbukti mempercepatkan pembaharuan sel kulit 10x ganda lebih cepat berbanding biasa

Bukan itu sahaja, ada lagi Shaklee bagi dengan bila anda buat pembelian set-set ini tau…

✅ Keahlian Shaklee secara PERCUMA (tak perlu bayar RM75)
✅ Penghantaran PERCUMA (tak perlu bayar RM10)
✅ Pillbox PERCUMA (pembelian Set Kesihatan Asas)
✅ Cooler bag PERCUMA (pembelian Set VIVIX Twinpack)
✅ Magnifying mirror PERCUMA (pembelian Set Skincare Youth)
✅ Cashback sekitar RM30

Banyak kan kelebihan kat korang yang belum jadi ahli ni, Shaklee bagi.

Bukan tu je tau, ada lagi…..

Dalam masa 60 hari dari tarikh pendaftaran, anda juga boleh beli VIVIX TWINPACK dan YOUTH SKINCARE STARTER PACK, juga dengan DISKAUN 10%‼
Fuhhhh berpeluh iolls dengar tau….
So, apa tunggu lagi..
Grab yours NOW‼

Wasap terus Kak Efie tau 👉🏻 http://efieshaklee.wasap.my

Atasi Migrain Tanpa Perlu Makan Ubat

Migrain merupakan sakit kepala yang amat sangat. Ianya bermula dengan berdenyut-denyut di bahagian atas atau belakang mata, kadang-kadang boleh bermula di bahagian belakang kepala dan merebak ke seluruh bahagian kepala. Selalunya ia diikuti dengan rasa mual/loya, muntah-muntah, kabur penglihatan dan rasa seperti  digigit atau kebas-kebas.

Migrain merupakan salah satu sebab kepada sakit kepala yang berulang. Kira-kira 1 daripada 4 wanita dan 1 daripada 12 lelaki mengidap migrain pada suatu masa sepanjang hayat mereka. Biasanya migrain bermula dari zaman kanak-kanak atau remaja, dan menjadi lebih ketara pada zaman remaja. Umumnya migrain menjadi kurang kerap selepas umur 45-50 tahun, walaupun ada yang mungkin tidak hilang seumur hidup mereka. Punca sebenar migrain masih tidak diketahui. Namun begitu, peluang untuk seseorang mendapat migrain menjadi lebih tinggi jika ahli keluarga terdekatnya juga mengidap migrain.

 

 

Faktor Migrain
  • Tidak cukup atau terlebih tidur, atau tidur yang tidak teratur boleh menyebabkan migrain
  • Pemakanan yang tidak seimbang (sesetengah makanan juga boleh mencetus kepada berlakunya migrain. Contohnya: kafein)
  •  Perubahan cuaca (Ini termasuk keadaan pancaran matahari yang terang atau lampu)
  • Bunyi dan bau kuat.
  • Menonton TV atau menghadap skrin komputer terlalu lama.
  • Tekanan emosi atau stres
  • Merokok  
  • Jantina (3 – 4 kali lebih kerap di hidapi wanita berbanding lelaki)
  • Ketidakseimbangan hormon ketika datang haid (bagi wanita).  

Namun begitu, punca sebenar penyakit ini masih belum dipastikan sehingga kini.

Walaupun penyebab kepada masalah migrain ini belum dapat dipastikan secara jitu, namun terdapat beberapa jenis makanan yang dikatakan boleh menyumbang kepada berlakunya masalah migrain ini.


Makanan Penyebab Migrain

1. Alkohol
Alkohol menaikkan tekanan darah ke otak dan menimbulkan dehidrasi. Kedua hal itu adalah penyebab timbulnya sakit kepala.

2. Kafein
Kopi, teh, minuman bersoda, dan minuman tenaga termasuk minuman yang memiliki kafein. Jadi, kepada mereka yang ‘alah’ kepada kafein, anda seharusnya lebih berhati-hati dan menghadkan pengambilan kafein dalam diet harian anda.

3. Penambah perisa pada makanan
Penambah perisa yang biasanya dicampurkan pada makanan juga perlu diwaspadai seperti MSG, sulfitesnitrites dan aspartame. MSG atau monosodium glutamat berfungsi sebagai penyedap rasa. Sulfites merupakan pengawet buah-buahan kering dan wine. Nitrites berfungsi untuk mengawetkan daging, sedangkan aspartame bermanfaat sebagai pemanis buatan pada minuman dan permen karet. Kesemua penambah perisa ini juga dikhuatiri boleh menyumbang kepada masalah berlakunya migrain.

4. Daging yang diawetkan
Hindarilah daging-daging yang melalui proses pengawetan seperti diasap, diasinkan, difermentasi, dan diasamkan seperti pepperoni, hot dog, ikan sarden, kornet, dan lain-lain. Pendek kata, elakkanlah makanan terproses, lebihkan makanan semulajadi tanpa melalui proses pengawetan.

5. Coklat
Walaupun International Headache Society mengatakan bahawa coklat boleh mengendurkan saraf-saraf yang tegang, 22 % penderita migrain berpendapat bahwa coklat adalah salah satu makanan penyebab sakit kepala.

6. Keju yang diawetkan
Tyramine merupakan salah satu bentuk protein yang terdapat pada keju yang diawetkan. Tyramine merupakan asid amino yang boleh menimbulkan sakit kepala.

7. Pisang
Para ilmuwan berpendapat bahawa makanan yang kaya dengan potassium menjadi penyebab munculnya migrain pada orang yang sensitif terhadap tyramine. Walaupun sebenarnya Potassium merupakan mineral yang bermanfaat kepada tubuh kita, namun bagi mereka yang mempunyai masalah sensitif terhadap tyramine haruslah lebih berhati-hati dengan pengambilan makanan yang tinggi potassium.

Cadangan Suplemen Shaklee Untuk Atasi Migrain

 

 

1) B-COMPLEX – dapat mengawal tekanan darah yang normal, dan mengurangkan stress. B-complex di ambil sebiji setiap pagi selepas sarapan

 2) OSTEMATRIX – memberi kelegaan terhadap ketegangan otot2 , memberi tidur yang lena dan berkualiti. Di ambil sebanyak 4biji sebelum tidur.. bangun pagi anda dengan rasa kelegaan dan kesegaran tanpa rasa lesu..

Untuk dapatkan Set Migrain Shaklee ini, anda boleh terus klik pada mana-mana butang di bawah untuk tempahan.


Punca Rambut Gugur Dan Cara Mengatasinya..

Bila mandi, berguguran rambut di lantai bilik air..
Bila sikat, berguguran rambut di lantai bilik..
Bila bangun tidur, bertompok-tompok rambut gugur di atas bantal..
Bila tangan melurut rambut, berhelai-helai rambut melekat di jari…

Stress!

Rambut makin hari semakin menipis..
Sedangkan rambut tu mahkota wanita..
Hati mana yang tak menangis?

Sedangkan kalau lelaki pun dah cukup resah bila kepala semakin botak, ini apatah lagi wanita.
Memang stress.
Boleh buat hati gundah gulana bercelaru.
Kan?

 

Punca Rambut Gugur

1. Cara Penjagaan Rambut Yang Salah

  • Penggunaan syampu dan perapi rambut yang mengandungi bahan kimia secara kerap dan berlebihan. Contohnya, penggunaan syampu secara berlebihan yang mengandungi paraben akan mengganggu fungsi hormon kerana paraben boleh menembusi kulit dengan mudah.
  • Jarang mencuci rambut dengan betul. Rambut yang jarang dicuci akan mudah berbau, menjadi lembap, dan terlalu berminyak. Sekaligus rambut akan mudah rosak dan mengalami keguguran.

2. Terlalu Mendandan Rambut

  • Penggayaan rambut secara berlebihan akan menyebabkan rambut mudah rosak dan gugur. Contohnya, mengikat atau mendandan rambut dengan ketat berpanjangan.
  • Menurut ahli Dermatologi Mumbai, Dr. Apoorva Shah, kerap mewarna rambut juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
  • Penggunaan alat pengering rambut, alat pengerinting dan meluruskan rambut juga boleh menyebabkan akar rambut rosak.

3. Gaya Hidup Kurang Sihat

  • Diet tidak seimbang akan menyebabkan kesihatan rambut terjejas. Rambut diperbuat daripada protein, jadi penting untuk mengambil sumber protein yang mencukupi dalam diet seharian. Pengambilan zat besi serta vitamin dan mineral yang lain juga amat penting untuk kesuburan rambut. Jadi amalkanlah diet yang seimbang.
  • Tubuh badan yang kekurangan zat besi akan cenderung untuk mendapat penyakit anemia. Anemia akan menyebabkan pengurangan penghasilan haemoglobin sekaligus mengurangkan jumlah oksigen yang disalurkan pada organ. Apabila folikel rambut tidak mendapat oksigen yang mencukupi, ia akan menjadi rapuh dan mudah putus.
  • Kurang tidur dan penat yang melampau juga akan mempengaruhi kesuburan rambut. Aliran darah yang tidak lancar akan menganggu tumbesaran rambut yang sihat.
  • Kekurangan protein juga mendorong kepada terjadinya rambut yang tidak sihat, akar tidak kuat dan seterusnya mendorong kepada berlakunya keguguran rambut.

4. Tekanan Emosi & Fizikal

  • Menurut Dr. Marc Glashofer, ahli Dermatologi New York City, sebarang jenis trauma seperti kemalangan atau sakit kronik akan menyebabkan masalah keguguran rambut sementara.
  • Tekanan emosi boleh menyebabkan masalah keguguran rambut secara tidak langsung kerana ia akan mengganggu gaya hidup serta keseimbangan hormon anda.

5. Perubahan Hormon

  • Keguguran rambut yang dialami oleh kaum lelaki sering dikaitkan dengan hormon dihidrotestoteron (DHT). Rambut akan mengalami keguguran jika folikel rambut anda sensitif terhadap DHT.
  • Ketidakseimbangan hormon estrogen dalam kalangan kaum hawa juga menyumbang kepada masalah keguguran rambut.
  • Wanita yang menopaus juga kerap mengalami masalah keguguran rambut kerana hormon estrogen berkurangan.

6. Kesan Ubat-Ubatan

  • Sesetengah ubat yang digunakan untuk merawat penyakit kanser akan menyebabkan rambut gugur.
  • Wanita yang mengambil pil perancang akan cenderung untuk mengalami keguguran rambut jika berhenti menggunakan pil tersebut.
  • Ubat-ubatan seperti ibuprofen dan ubat pencair darah juga boleh meyebabkan masalah keguguran rambut.

7. Wanita Bersalin

  • Kebanyakan wanita bersalin akan mengalami masalah keguguran rambut kerana kekurangan nutrisi yang diperlukan untuk tumbesaran rambut. Selain itu, faktor hormon dan stress selepas bersalin juga menyumbang kepada masalah tersebut.

Bacalah Petua Untuk Rambut Lebat Hitam Bersinar di sini.

Salah satu cara untuk mendapatkan rambut yang kuat, adalah dengan mengamalkan suplemen yang tinggi Zinc dan Protein.

Untuk dapatkan kedua-dua suplemen ini, boleh terus klik pada butang di bawah.

 

Risau Dengan Berat Anak Yang Tak Naik? Cuba Cara Ini….

Ini perkongsian daripada diri saya sendiri…
Mungkin dapat membantu ibu-ibu yang punyai masalah anak yang susah nak naik berat badan..

Mungkin anda pernah dengar tentang Mealshakes..

Mealshakes merupakan sejenis multivitamin yang berbentuk serbuk, yang terkenal di kalangan ibu-ibu untuk diberikan kepada anak-anak.

Namun, saya sebenarnya, tak pernah bagi Mealshakes lagi kat Affaf (anak ke 4 saya yang sekarang berusia 1 tahun 10 bulan).. Sebabnya, dia memang fully breastfeed.. Dan biasanya, saya akan bancuh Mealshakes bersama susu formula untuk bagi kat anak.. Padahal boleh je pun sebenarnya nak bancuh Mealshakes je macam tu.. Tapi tu lah, memang tak pernah try bagi…

Lagipun, memandangkan Affaf ni sangat addicted dengan OmegaGuard dan Chew C, maka saya rasa takpelah tak payah dah tambah Mealshakes.. Cukup dah dengan 2 vitamin tu.. Tambah-tambah, umi malas nak bancuh membancuh ni ahahaha…

Affaf ni lain daripada adik beradik dia. Adik beradik dia chubby masa kecik, tapi dia tak. Masa umur 1 tahun 8 bulan, beratnya cuma 9kg sahaja. Walaupun masih dalam range normal, tapi menghampiri garisan bawah, bukan garisan atas.. Kecik halus ringan je Affaf ni..

Bulan lepas, Affaf demam + pneumonia, sehingga 6 hari warded.. Berat susut mendadak, turun sehingga 8.5kg 😪.. Dia yang dah sememangnya kecik, bertambah halus 😭 Sedih sangat tau bila tengok keadaan dia.. Makan minum taknak, lepas tu bila batuk muntah pulak.. Berbotol-botol jugaklah kena drip masa tu..


Masa nak discharge hospital tu, doktor ada bagitau jugaklah berkenaan berat badan dia tu. Graf Affaf walaupun masih lagi normal, namun seakan-akan menurun perkembangannya..  Dari segi berat, juga dari segi ketinggian… Risaunyaaa hati saya huhuhu…

So, pada awal bulan ni, saya decide untuk bagi dia Mealshakes.. Dan Alhamdulillah, dalam masa 2 minggu berat Affaf naik lebih daripada berat sebelum demam..

Pagi tadi timbang berat dia dah 9.2kg😍😍 Yeayyyyy…

Makan berselera..
Sembelit tiada..
Dan moga sentiasa sihat lah hendaknya..
Aminnnn..

Manfaat Mealshakes Shaklee

1. Nutrisi Lengkap

Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
 
2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

Testimoni Pengguna Mealshakes

 

 

 

Jika anda nak dapatkan Mealshakes ini sebagai suplemen untuk anak-anak anda, boleh  terus klik pada butang di bawah.

 

 

Penyelesaian Untuk Eye Bag Dan Mata Panda

MATA KAU SIAPA TUMBUK⁉

Stress‼
Mata panda kita disalah sangka..🐼🐼

Orang ingat ada bergaduh tumbuk menumbuk ke❓

Laki ko baran giler sampai tumbuk mata ko❓

Alahaiiiii…

Suami kita punyalah sweet, jentik pun tak pernah tau‼ Inikan pulak nak tumbuk menumbuk ni..

MEMPERKENALKAN YOUTH RESTORING EYE TREATMENT

Memberikan manfaat anti-penuaan hebat dan solusi yang jelas dilihat untuk mata letih, kering mahupun sembap.

Mengandungi Peptide Blend unik yang dibuktikan di dalam kajian klinikal dapat mengurangkan penampilan garis serta kedutan di kawasan sekeliling mata dan kedutan di sisi luar lipatan mata atau crow’s feet dalam tempoh masa seawal 7 hari.

YOUTH RESTORING EYE TREATMENT bertindak melalui 3 cara:

💘 Mengembalikan

  • Peptide Blend unik mengembalikan sistem isyarat kulit dan menyokong penghasilan kolagen
  • Melembapkan dengan mengekalkan air pada kulit
  • Menyerap sehingga 1000x beratnya di dalam air untuk melembapkan

💘 Mengurangkan

  • Garis halus
  • Kedutan
  • Kedutan di luar sisi mata
  • Sembap
  • Lingkaran hitam

💘 Menyegarkan

  • Cooling Tip merangsang peredaran mikro untuk:
    • mengekalkan mata yang segar
    • mengurangkan kemerahan di bawah mata
    • mengurangkan mata yang sembap

Keistimewaan Shaklee

💞 100% VEGAN
💞 TANPA PARABEN
💞 DIUJI SECARA DERMATOLOGI


Bahan Premium Yang Terdapat Dalam YOUTH RESTORING EYE TREATMENT

 

Cara Penggunaan YOUTH RESTORING EYE TREATMENT

 

Dapatkan Youth Restoring Eye Treatment sekarang‼😍
Klik pada butang di bawah untuk pembelian.

 

Set Kesuburan Shaklee Untuk Suami Isteri

Zaman sekarang ni kes-kes yang melibatkan kesuburan dan permasalahan dalaman sama ada wanita mahupun lelaki semakin meningkatkan. Punca paling utama ialah makanan seharian selain gaya hidup tidak sihat serta masalah obesiti di kalangan rakyat Malaysia.

Menurut sumber yang dipercayai, kira-kira 1 dalam 10 pasangan suami isteri akan mengalami kesukaran untuk mengandung.

Set Kesuburan Shaklee adalah gabungan beberapa vitamin penting yang berfungsi untuk menambah kesuburan suami isteri dan sekaligus meningkatkan tahap peratusan kehamilan dan kebolehan untuk mengandung. Vitamin-vitamin ini sangat mustahak untuk melengkapkan kekurangan zat pada tubuh dan mengoptimumkan fungsi pembiakan  dan tubuh secara keseluruhannya.

It Takes Two To Tango

Dah kahwin bertahun-tahun, tapi belum lagi dapat cahaya mata..
Dah ikhtiar lama dah, belum juga dapat anak..
Dah macam-macam cara cuba, tapi belum ada rezeki..

Tapi, semuanya macam dok tuding jari kat isteri.
Konon, isterilah penyebab kegagalan untuk mendapat zuriat.
Isterilah yang MANDUL!

Amboiiiiii…
Memang senang kot salahkan orang lain…

Come on man….
Anak itu rezeki..
Namun yang kita boleh buat adalah ikhtiar sebaiknya..
Dan ikhtiar ini pula, bukan dari sebelah pihak saja…
Nak kena kedua-dua tau..
It takes two to tango!

Mana awak tau kot sperma awak yang sikit?
Mana awak tau kot sperma awak yang lemah?
Mana awak tau kot sperma awak yang cacat?
Mana awak tau kot sperma awak yang takde tenaga?
Dan 1001 macam lagi tau boleh jadi kat sperma awak tu…

Oppppsss jangan sentap tau bang!
Yang baca artikel ni, saya pasti bukan jenis yang ego melangit..
Sebab tu anda ikhtiar untuk cari tips-tips dan petua-petua yang boleh diamalkan untuk meningkatkan kesuburan.
Kan kan kan…

So, ikhtiar dua-dua adalah cara yang sebaiknya..
Bukan isteri je yang usaha macam-macam makan tu makan ni buat tu buat ni tapi suami buat derkkkk je…
No no no ok!

Set Kesuburan Shaklee

Untuk lelaki, anda sangat disarankan untuk mengambil ketiga-tiga jenis suplemen ini.

😎 ZINC
– membentuk sperma yang sihat dan berkualiti
– menghasilkan sperma yang sihat
– meningkatkan paras testosteron dan semen lelaki
– membantu menangani gangguan prostat
– meningkatkan kemampuan seks lelaki
.
😎 CoQTrol
– memberi tenaga kepada sperma supaya lebih kuat
– meningkatkan keupayaan kepada sperma supaya dapat berenang lebih pantas
– menambahkan jumlah CoQ10 pada bahagian leher sperma supaya dapat menembusi telur dengan lebih mudah
.
😎 Vitamin E
– sebagai antioksida untuk menepis segala radikal bebas yang boleh merosakkan sperma
– menambahkan bilangan sperma
– menyuburkan organ reproduksi
– mengandungi Selenium yang sangat membantu dalam hubungan seksual lelaki


Manakala untuk isteri, ketiga-tiga suplemen ini sangat membantu dalam meningkatkan kadar kesuburan anda, dan menyediakan tubuh anda dengan nutrisi sebaiknya bagi kehamilan anda.

 

👶GLA Complex
– sangat baik diamalkan oleh wanita, terutama yang menghadapi masalah haid tidak teratur atau sakit sebelum haid (PMS).
– GLA (Gamma Linolenic Acid) dapat bantu wanita menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti yang berfungsi untuk melindungi & memudahkan sperma berenang ke ovum.

👶ESP (Protein)
– Protein ialah makanan asas kepada sel.
– Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan dan proses pembentukan janin.
– Bagi individu yang mempunya masalah sel telur ovum yang tidak matang, sedikit, kecil dan tidak sihat,  disarankan mengambil ESP sebagai sumber protein.
– Protein juga dapat membantu menguatkan rahim

👶B-Complex (Asid Folik)
– Asid Folik penting bagi hari-hari pertama persenyawaan sperma dan ovum dalam rahim, bagi membentuk saraf tunjang bayi
– Ketidakcukupan asid folik dapat merisikokan berlakunya kecacatan pada bayi

 

Video di bawah menerangkan kenapa Asid Folik penting untuk diambil sebelum seseorang wanita itu hamil.

Tips Untuk Meningkatkan Kesuburan

Untuk anda mendapatkan Set Kesuburan Shaklee ini, boleh dapatkan dengan cara membuat tempahan pada butang di bawah.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...