Tips Mengurangkan Kolestrol Dalam Badan

Malaysia merupakan syurga makanan. Makanan sedap-sedap, dengan tersangat banyak pilihan yang ada. Pilih saja apa makanan yang anda berkenan – Melayu – Cina – India – Thai – Indonesia – Arab semua ada. Namun malangnya, kebanyakan makanan ini merupakan makanan yang mempunyai kadar kolestrol yang tinggi. Tengok sahaja senarai makanan myang menjadi kegemaran ramai rakyat Malaysia – roti canai, teh tarik, sup tulang, sate, seafood, fast food – semua makanan ini merupakan makanan yang tinggi kolestrol.

Kebanyakan daripada kita juga jarang makan sayuran dan serat yang cukup. Contohnya, jika makan nasi lemak, cukup hanya dengan dua keping timun sahaja. Itupun adakalanya turut dikuis ke tepi. Padahal, bahagian untuk serat sepatutnya memenuhi separuh daripada pinggan kita. Separuh lagi untuk karbohidrat dan protein. Namun, jarang yang mempraktikkan makan secara begini.

Kolestrol sebenarnya perlu untuk penghasilan hormon dan Vitamin D dalam badan, serta untuk proses pencernaan. Namun, badan sebenarnya dah dapat menyumbangkan kolestrol untuk keperluan tugas itu. Masalah yang berlaku adalah, apabila kolestrol berlebihan akibat daripada pengambilanb makanan yang tinggi kolestrol secara berlebihan.

BUKAN LAGI PENYAKIT ORANG TUA 😣

Statistik di Malaysia menunjukkan 1 daripada 3 orang dewasa menghidap kadar kolestrol yang tinggi dalam badan. Juga turut menunjukkan risiko kematian rakyat Malaysia disebabkan oleh penyakit jantung juga adalah 1:3 orang.

Biasanya, kita beranggapan bahawa penyakit jantung ini adalah penyakit yang dihadapi oleh orang-orang tua. Namun ternyata anggapan kita itu silap. Hani Mohsin Hanafi (pelakon), meninggal dunia semasa usianya 43 tahun akibat serangan jantung. Ok, itu dah agak berumur.

Kita tengok pula JackyNg Kiat Kee (pemain bola keranjang negara), meninggal dunia juga akibat serangan jantung pada usia hanya 25 tahun. Sangat muda kan? Itu menunjukkan serangan jantung ini tak mengenal usia, kerana ianya boleh menyerang sesiapa sahaja.

Antara faktor utama yang menyumbang kepada serangan jantung adalah TINGGINYA KOLESTROL DALAM BADANβ€Ό

Sesorang itu berisiko untuk menghidap tinggi kolestrol sekiranya:

πŸ“› Kuat merokok
πŸ“› Berlebihan berat badan
πŸ“› Selalu mengalami tekanan
πŸ“› Hati yang tidak sihat
πŸ“› Makanan

Makanan merupakan faktor utama yang menyumbang ke arah tingginya kadar kolestrol dalam badan. American Heart Association (AHA) menyarankan seorang dewasa yang normal hanya dibolehkan mengambil kurang dari 300mg kolestrol sehari, manakala bagi individu yang ada penyakit jantung, tidak boleh mengambil lebih dari 200mg sehari.

Tapi, nilai kolestrol makanan kita?
Tepuk dada, fikirlah sendiri πŸ˜ͺ

So, apa pilihan kita ada?

Selain daripada menjaga corak pemakanan kita, bersenam secara berkala kita juga turut digalakkan untuk mengambil suplemen sebagai salah satu cara untuk mengawal kadar kolestrol dalam darah. Terdapat 3 jenis suplemen yang disarankan iaitu Fitosterol + Polifenol + Omega 3.

FITOSTEROL

βœ” Berfungsi untuk menurunkan kadar kolestrol secara semulajadi.

Phytocol – ST dirumus dengan formula proprietary dengan bahan-bahan yang terbukti secara klinikal dapat membantu mencegah penyerapan kolestrol dan menurunkan kolestrol LDL (jahat). Phytocol ST membekalkan 2000mg fitosterol sehari kepada badan.

Cara pengambilan Phytocol ni adalah seeloknya diambil dalam setengah jam sebelum makan.. Jadi, para sterols tu akan bersiap sedia di dinding-dinding salur darah untuk sekat kolestrol yang ada dalam makanan kita tu dari masuk ke dalam salur darah masa kita makan… Bila dia sekat, dia hantar terus ke sistem perkumuhan kita, buang terus dari badan.. Best tak? Of course la best….. 😍

POLIFENOL

Polifenol bukan hanya mampu menurunkan kadar kolestrol LDL (kolestrol jahat), namun dapat meningkatkan kadar kolestrol HDL (kolestrol baik). VIVIX yang sangat tinggi kandungan antioksidannya, berfungsi untuk melindungi sel-sel dan saluran darah.


OMEGA 3

Ramai yang masih belum sedar akan kebaikan Omega-3 ini selain dari untuk perkembangan otak.
Omega-3 boleh mengurangkan kadar kolesterol anda dengan menurunkan paras kolesterol jahat atau LDL. Ia juga menurunkan paras triglyceride dan meningkatkan penghasilan kolesterol baik iaitu HDL. Kebaikan ini sekaligus mampu mengurangkan risiko penyakit berkaitan saluran darah dan strok.

 

TESTIMONI SET KOLESTROL

Jangan lupa untuk sediakan Set Kolestrol ini siap-siap, sebelum Raya Haji ni.
Daging merah tu, tinggi kolestrol tau…

Untuk dapatkan Set Kolestrol ni, boleh order dengan cara klik pada butang di bawah.


Juga boleh hubungi saya terus dengan klik pada gambar di bawah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...