Apa Nak Buat Kalau Kurang Selera Makan Semasa Mengandung

Apa nak buat kalau kurang selera makan semasa mengandung? Risau juga kalau baby tak cukup zat. Tak efek ke kalau kurang makan? Tak ganggu perkembangan baby?

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

Mengandung sememangnya bukan perkara yang mudah. Macam-macam komplikasi kehamilan yang boleh berlaku macam morning sicknessturun darahkeguguransakit kepalasakit pinggangair ketuban bocor awal, air ketuban terlalu banyak, air ketuban sedikitkeputihandarah tinggikencing kotor. Ada juga ibu yang kurang selera makan. Kali ni saya kongsikan apa nak buat kalau kurang selera makan semasa mengandung.

1. Makan sikit tapi kerap. Jangan paksa diri untuk makan dengan banyak sekali gus. Makan sikit pun ok, asalkan tak berlapar.

2. Elakkan makanan yang berbau. Nanti takut jadi mual dan loya pulak. Lagi tak selera nak makan.

3. Makanan tinggi serat. Kalau tak selera sangat nak makan, at least makan sikit makanan tinggi serat macam gandum, buah, dan sayuran.

4. Minum air secukupnya supaya tak dehidrated.

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

5. Minum teh halia. Teh halia panas boleh tambah selera makan. Insya Allah, cubalah.

6. Hirup sup. Sup panas sangat menyelerakan. Boleh buat sup ayam, sup ikan, atau sup sayur. Insya Allah anda akan berselera untuk makan.

7. B Complex Shaklee. Vitamin ini adalah vitamin pencetus emosi gembira dan bagi kebanyakan orang, akan menambah selera makan. Ianya selamat untuk anda dan bayi dalam kandungan. In fact, B Complex adalah di antara vitamin yang ada dalam Set Ibu Mengandung Shaklee.

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

8. Kenali apakah punca kurang selera makan. Ada macam-macam punca kenapa selera anda hilang. Sebab morning sickness ke? Sebab sembelit? Kalau dah tau puncanya, setelkan punca tu dulu. Kalau sebab morning sickness, Set Morning Sickness sangat membantu. Kalau sembelit, Ostematrix Shaklee dijamin berkesan.

9. Makan kat luar. Tak selera nak makan kat rumah? Ajak suami makan kat luar. Pilih tempat yang best sikit, yang kita suka. Mesti berselera nak makan.

Sekarang anda dah tau apa nak buat kalau kurang selera makan semasa mengandung. B Complex Shaklee sangat berkesan untuk menambahkan selera makan anda. Satu botol cuma RM53.75 untuk 120 biji. Berbaloi sangat. Nak order? Hubungi saya untuk konsultasi terbaik & harg istimewa.

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

9 Tanda Bersalin Yang Semua Ibu Mengandung Wajib Tahu

Ibu mengandung yang sedang menanti hari pasti sentiasa rasa berdebar-debar & tertanya-tanya bila si kecil akan keluar. Jika ini anak pertama anda, pastinya anda & suami ingin tahu apakah tanda nak bersalin. Jom saya kongsikan 9 tanda bersalin yang ibu mengandung wajib tahu, untuk panduan anda suami isteri.

tanda nak bersalin, tanda dekat bersalin, tanda dekat nak bersalin, tanda nak dekat bersalin, tanda nak bersalin anak kedua, tanda nak bersalin anak pertama, tanda nak bersalin keluar lendir, tanda nak bersalin anak sulung, tanda nak bersalin 35 minggu, tanda nak bersalin + perut mengeras, tanda nak bersalin keluar darah, tanda nak bersalin 38 minggu, tanda nak bersalin 37 minggu, tanda tanda awal nak bersalin, sakit nak beranak, tanda nak bersalin awal, sakit perut nak bersalin, perut mengeras tanda bersalin, tanda sakit nak bersalin, doa sakit nak bersalin, orang sakit nak bersalin, tanda awal nak bersalin, tanda awal sakit nak bersalin, tanda tanda dah nak bersalin, cirit birit tanda bersalin, tanda tanda sakit bersalin,

9 Tanda Bersalin Yang Ibu Mengandung Wajib Tahu

Sepanjang tempoh kehamilan, semestinya anda telah mengamalkan amalan pemakanan yang terbaik untuk ibu mengandung & menjalani pemeriksaan prenatal di hospital setiap bulan. Setelah  berbulan-bulan menanti dengan penuh sabar, kini tiba masanya untuk anda berjumpa dengan permata hati. Anda boleh amalkan petua mudah bersalin yang saya kongsikan di sini. Berikut adalah beberapa tanda nak bersalin untuk panduan anda:

1. Bayi Turun Ke Bawah

Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun ‘turun’ ke dalam kawasan rangka tulang pelvis. Apabila anda menekan perut dibahagian atas (bawah dada), anda akan terasa kosong kerana bayi sudah berada di bawah.  Anda juga akan terasa:

  • Sakit di bahagian kelangkang kerana kepala bayi menekan bahagian tersebut.
  • Kerap membuang air kecil kerana bayi menekan pundi kencing.
  • Sakit perut & memulas.
  • Kerap buang air besar.
  • Kerap terkentut.

2. Berat badan turun

Berat badan anda akan turun sebelum melahirkan.

3. Nesting instinct atau naluri mengemas rumah

Secara tiba-tiba anda akan rasa rajin nak mengemas rumah. Habis satu rumah dikemas & disapu. Malah ada yang terlalu rajin sampai mengecat semula dinding rumah. Ini adalah antara tanda utama anda akan berjumpa sicomel dalam masa yang terdekat.

4. Mucus Plug keluar

Semakin dekat waktu bersalin, pintu rahim kita akan menjadi semakin nipis. Akhirnya ia menjadi terlalu nipis sehingga  lendir pekat seperti gam (mucus plug) yang menutup pintu rahim tercabut. Ia akan keluar dalam bentuk cecair putih & kadang-kadang sedikit berdarah. Tak semua ibu mengandung perasan mucus plug sudah keluar. Kadang-kadang ia keluar bersama air kencing.

tanda nak bersalin, tanda dekat bersalin, tanda dekat nak bersalin, tanda nak dekat bersalin, tanda nak bersalin anak kedua, tanda nak bersalin anak pertama, tanda nak bersalin keluar lendir, tanda nak bersalin anak sulung, tanda nak bersalin 35 minggu, tanda nak bersalin + perut mengeras, tanda nak bersalin keluar darah, tanda nak bersalin 38 minggu, tanda nak bersalin 37 minggu, tanda tanda awal nak bersalin, sakit nak beranak, tanda nak bersalin awal, sakit perut nak bersalin, perut mengeras tanda bersalin, tanda sakit nak bersalin, doa sakit nak bersalin, orang sakit nak bersalin, tanda awal nak bersalin, tanda awal sakit nak bersalin, tanda tanda dah nak bersalin, cirit birit tanda bersalin, tanda tanda sakit bersalin,

5. Keluar Lendir Pekat Atau Keluar Darah Bercampur Lendir (Bloody show)

Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Ia boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital untuk pemeriksaan sekiranya anda mengalami bloody show.

6. Sakit Belakang

Sakit belakang sememangnya biasa bagi ibu mengandung. Semakin dekat waktu bersalin, sakit belakang akan menjadi semakin kuat kerana bayi beralih dan menekan tulang belakang anda. Anda boleh amalkan tips hilangkan sakit belakang yang saya kongsikan di sini.

7. Pecah Air Ketuban

Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau.  Kadang-kadang ada sedikit darah. Jika air ketuban anda pecah,  pergi ke hospital untuk pemeriksaan kerana selepas air ketuban pecah, jika dibiarkan boleh menyebabkan jangkitan kuman.

8. Pintu Pangkal Rahim Terbuka Dan Menipis

Apabila anda ke hospital, doktor akan melakukan pemeriksaan vagina bagi menentukan sama ada laluan telah terbuka atau tidak.  Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10. Jika laluan masih belum dibuka, kebiasaanya anda akan dinasihatkan untuk balik ke rumah & berehat.

9. Kontraksi Yang Tetap Dan Berterusan

Kontraksi atau pengecutan otot rahim adalah tanda paling besar bahawa anda kana melahirkan. Semakin kuat & kerap kontraksi yang dialami, bermakna semakin dekat anda akan bersalin.

tanda nak bersalin, tanda dekat bersalin, tanda dekat nak bersalin, tanda nak dekat bersalin, tanda nak bersalin anak kedua, tanda nak bersalin anak pertama, tanda nak bersalin keluar lendir, tanda nak bersalin anak sulung, tanda nak bersalin 35 minggu, tanda nak bersalin + perut mengeras, tanda nak bersalin keluar darah, tanda nak bersalin 38 minggu, tanda nak bersalin 37 minggu, tanda tanda awal nak bersalin, sakit nak beranak, tanda nak bersalin awal, sakit perut nak bersalin, perut mengeras tanda bersalin, tanda sakit nak bersalin, doa sakit nak bersalin, orang sakit nak bersalin, tanda awal nak bersalin, tanda awal sakit nak bersalin, tanda tanda dah nak bersalin, cirit birit tanda bersalin, tanda tanda sakit bersalin,

Untuk kekal bertenaga sepanjang proses melahirkan, anda boleh ambil Energizing Soy Protein (ESP) Shaklee yang membekalkan tenaga supaya anda tidak lesu. ESP juga boleh terus diambil selepas anda melahirkan, agar anda bertenaga semula & membantu membanyakkan susu. Set berpantang Shaklee adalah set terbaik untuk ibu yang baru bersalin, dan ia adalah tanpa jamu yang selamat untuk bayi.

Semoga 9 tanda bersalin yang ibu mengandung wajib tahu itu tadi bermanfaat untuk anda & suami. Saya doakan semoga anda selamat bersalin & Insya Allah semua urusan akan dipermudahkan. Enjoy your pregnancy & selepas itu enjoy your motherhood journey. Berminat untuk dapatkan ESP Shaklee atau set berpantang Shaklee? Hubungi saya sekarang.

tanda nak bersalin, tanda dekat bersalin, tanda dekat nak bersalin, tanda nak dekat bersalin, tanda nak bersalin anak kedua, tanda nak bersalin anak pertama, tanda nak bersalin keluar lendir, tanda nak bersalin anak sulung, tanda nak bersalin 35 minggu, tanda nak bersalin + perut mengeras, tanda nak bersalin keluar darah, tanda nak bersalin 38 minggu, tanda nak bersalin 37 minggu, tanda tanda awal nak bersalin, sakit nak beranak, tanda nak bersalin awal, sakit perut nak bersalin, perut mengeras tanda bersalin, tanda sakit nak bersalin, doa sakit nak bersalin, orang sakit nak bersalin, tanda awal nak bersalin, tanda awal sakit nak bersalin, tanda tanda dah nak bersalin, cirit birit tanda bersalin, tanda tanda sakit bersalin,

Tips Kurangkan Sakit Pinggang Ketika Hamil

Sakit pinggang & belakang adalah perkara yang sinonim dengan ibu mengandung. Ianya akan dilalui seawal minggu-minggu pertama kehamilan & boleh berterusan sehingga anda melahirkan. Jom saya kongsikan tips kurangkan sakit pinggang ketika hamil yang berkesan dan selamat untuk anda & bayi.

sakit pinggang, sakit pinggang shaklee, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang waktu mengandung, sakit pinggang masa mengandung, sakit pinggang ketika mengandung, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang semasa hamil, sakit pinggang masa hamil, sakit pinggang waktu hamil, tips sakit pinggang, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang ketika hamil 8 bulan, sakit pinggang ketika hamil 2 bulan, sakit pinggang ketika hamil 3 bulan, sakit pinggang ketika hamil 4 bulan, sakit belakang ketika mengandung, sakit tulang punggung ketika hamil, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang ketika hamil 7 bulan, tips hilangkan sakit pinggang, petua hilangkan sakit pinggang, cara hilangkan sakit pinggang, produk sakit pinggang, produk hilangkan sakit pinggang, ostematrix shaklee, shaklee ampang

Tips Kurangkan Sakit Pinggang Ketika Hamil

Jika anda sedang mengalami sakit pinggang, jom amalkan tips-tips berikut:

1. Kasut ibu mengandung

Pakai kasut yang rata yang direka khas untuk ibu mengandung. Elakkan kasut yang bertumit tinggi. Ia dapat mengurangkan masalah regangan pada tulang.

2. Jangan duduk terlalu lama

Elakkan daripada duduk dengan posisi yang sama dalam waktu yang lama, terutamnya jika anda bekerja. Sejam sekali anda perlu bangun & berjalan supaya beredaran darah berjalan dengan betul di seluruh badan.

3. Posisi tidur

Tidur dalam posisi mengiring dengan bantal diantara dua kaki anda seperti posisi memeluk orang. Terdapat juga bantal khas untuk ibu hamil. Anda boleh gunakan bantal ni kalau ada bajet.

4. Alas perut dengan bantal

Anda juga boleh meletakkan bantal sebagai alas perut apabila perut semakin membesar.

sakit pinggang, sakit pinggang shaklee, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang waktu mengandung, sakit pinggang masa mengandung, sakit pinggang ketika mengandung, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang semasa hamil, sakit pinggang masa hamil, sakit pinggang waktu hamil, tips sakit pinggang, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang ketika hamil 8 bulan, sakit pinggang ketika hamil 2 bulan, sakit pinggang ketika hamil 3 bulan, sakit pinggang ketika hamil 4 bulan, sakit belakang ketika mengandung, sakit tulang punggung ketika hamil, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang ketika hamil 7 bulan, tips hilangkan sakit pinggang, petua hilangkan sakit pinggang, cara hilangkan sakit pinggang, produk sakit pinggang, produk hilangkan sakit pinggang, ostematrix shaklee, shaklee ampang

5. Tali pinggang

Gunakan tali pinggang khas untuk ibu hamil bagi membantu menyokong pinggang supaya mengurangkan sakit pinggang yang dialami.

6. Tuam

Jika rasa sakit yang melampau, boleh tuam dengan air panas atau pun ais. Tuam sehingga kesakitan berkurangan.

7. Jangan angkat berat

Jangan sesekali  angkat benda berat sepanjang tempoh kehamilan.

8. Berjalan kaki

Amalkan  berjalan kaki sekurang-kurangnya 20-30 minit setiap hari. Ia bukan sahaja melegakan sakit pinggang malah membantu memberikan kesegaran kepada anda. Tak perlu jalan laju-laju, perlahan sahaja dah memadai. 

9. Jaga postur badan

Perhatikan postur tubuh anda, jangan terlalu membongkok atau tegak.

10. Kurma

Kurma adalah makanan yang sangat bagus untuk diamalkan sepanjang tempoh kehamilan dan semasa menyusukan anak. Jom baca khasiat kurma untuk ibu mengandung yang saya kongsikan di sini. Dan jangan lupa untuk mengamalkan amalan pemakanan untuk ibu mengandung.

11. Kalsium

Selain mengamalkan tips kurangkan sakit pinggang ketika hamil yang saya senaraikan diatas, pengambilan kalsium juga sangat membantu bagi masalah sakit pinggang ketika hamil. Ia membantu memelihara saraf  yang mengawal pengecutan otot-otot tubuh kita. Insya Allah, kalau kita ambil kalsium dengan secukupnya, gejala sakit pinggang dan badan akan berkurangan. Kalsium boleh diperoleh dari susu, kekacang, keju, buah-buahan, dan sebagainya. Kalau nak lagi mudah, ambil je Ostematrix Shaklee yang kaya dengan kalsium. Insya Allah dengan pengambilan yang betul, anda akan melihat perubahan positif seawal 5 hari.  Atau pun lagi bagus kalau anda ambil Set Ibu Mengandung Shaklee yang mempunyai semua nutrien yang diperlukan oleh ibu mengandung.

sakit pinggang, sakit pinggang shaklee, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang waktu mengandung, sakit pinggang masa mengandung, sakit pinggang ketika mengandung, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang semasa hamil, sakit pinggang masa hamil, sakit pinggang waktu hamil, tips sakit pinggang, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang ketika hamil 8 bulan, sakit pinggang ketika hamil 2 bulan, sakit pinggang ketika hamil 3 bulan, sakit pinggang ketika hamil 4 bulan, sakit belakang ketika mengandung, sakit tulang punggung ketika hamil, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang ketika hamil 7 bulan, tips hilangkan sakit pinggang, petua hilangkan sakit pinggang, cara hilangkan sakit pinggang, produk sakit pinggang, produk hilangkan sakit pinggang, ostematrix shaklee, shaklee ampang

Semoga tips kurangkan sakit pinggang ketika hamil yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan Ostematrix Shaklee? Hubungi saya sekarang. Insya Allah akan mengurangkan masalah sakit pinggang yang anda hadapi. Tak perlu tersiksa lagi!

sakit pinggang, sakit pinggang shaklee, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang waktu mengandung, sakit pinggang masa mengandung, sakit pinggang ketika mengandung, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang semasa hamil, sakit pinggang masa hamil, sakit pinggang waktu hamil, tips sakit pinggang, sakit pinggang ketika hamil, sakit pinggang ketika hamil 8 bulan, sakit pinggang ketika hamil 2 bulan, sakit pinggang ketika hamil 3 bulan, sakit pinggang ketika hamil 4 bulan, sakit belakang ketika mengandung, sakit tulang punggung ketika hamil, sakit pinggang semasa mengandung, sakit pinggang ketika hamil 7 bulan, tips hilangkan sakit pinggang, petua hilangkan sakit pinggang, cara hilangkan sakit pinggang, produk sakit pinggang, produk hilangkan sakit pinggang, ostematrix shaklee, shaklee ampang

10 Tips Jadi Suami Hebat Semasa Isteri Mengandung

Isteri yang mengandung biasanya akan menjadi semakin manja, kadang kala mengalami mood swing akibat perubahan hormon. Ada juga isteri yang mengalami alahan  yang teruk. Apabila waktu bersalin semakin dekat, isteri akan menjadi semakin tak selesa apabila perut semakin membesar. Badan sakit-sakit. Jadi, apakah peranan suami semasa isteri mengandung? Jom saya kongsikan 10 tips jadi suami hebat semasa isteri mengandung.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

10 Tips Jadi Suami Hebat Semasa Isteri Mengandung

Nak jadi suami hebat dimata isteri bukan susah pun sebenarnya. Anda cuma perlukan sedikit usaha iaitu:

1. Cari maklumat tentang kehamilan

Bila isteri dah disahkan mengandung, luangkan masa untuk cari maklumat tentang kehamilan. At least tahu perkara basic seperti berapa minggu tempoh kehamilan, tanda-tanda bersalin. Kalau isteri mula mengalami morning sickness, boleh cari tips untuk mengatasi morning sickness. Suami juga boleh membaca tahap perkembangan janin didalam rahim isteri, sebagai contoh minggu ke berapa tangan & kaki terbentuk. Lepas tu ceritakan kepada isteri. Pasti isteri anda akan rasa sangat bahagia & anda akan kelihatan sebagai suami super dimata isteri.

2. Temankan isteri setiap kali pergi ke pre-natal check up

Yang ni memang selalu dipandang ringan oleh golongan suami. Tak ramai yang sanggup tinggalkan kerja untuk menemani isteri untuk pre-natal check up di klinik. Tahukah anda, isteri akan menjadi sangat gembira jika anda sudi menemaninya setiap kali berjumpa doktor. Sambil tunggu giliran, anda berdua boleh luangkan masa bersama. Kan bahagia macam tu?

3. Tumpukan 100% perhatian  kepada isteri semasa di rumah

Tips ke tiga daripada 10 tips menjadi suami hebat semasa isteri mengandung ialah tinggalkan kerja pejabat di tempat yang sepatutnya: PEJABAT. Apabila anda di rumah, tumpukan 100% perhatian kepada isteri yang mengandung. Bantu isteri menyediakan makanan, buat kerja rumah, mandikan isteri, urut badan isteri yang kesakitan akibat membawa anak anda didalam rahim 24 jam sehari.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

4. Penuhi kehendak isteri yang munasabah

Isteri yang sedang mengandung ada kalanya mengidam nak makan apa-apa makanan. Ada juga yang nak pergi ke sesuatu tempat. Penuhi kehendak isteri selagi ianya munasabah & tidak memudaratkan.

5. Banyakkan bersabar

Tips kelima adalah sangat penting. Ya, betul! Bukan mudah nak menjaga isteri yang mengandung. Penat. Sebab tu anda kena bersabar. Sentiasa ingat, isteri dah banyak berkorban. Bukan mudah untuk mengandung. Dan isteri anda mengandungkan anak anda, hasil kasih sayang anda berdua. Jadi, banyakkan bersabar ye!

6. Jaga pemakanan isteri

Isteri yang mengandung memerlukan makanan berkhasiat & nutrisi yang secukupnya untuk diri sendiri dan bayi dalam kandungan. Anda boleh membaca tentang amalan pemakanan untuk ibu mengandung di sini. Anda juga boleh belikan set ibu mengandung Shaklee  yang membekalkan semua nutrien yang diperlukan sepanjang tempoh kehamilan. Apabila tarikh bersalin semakin dekat, anda boleh belikan set berpantang Shaklee sebagai hadiah untuk isteri.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

7. Tingkatkan amal ibadah

Semasa isteri mengandung, seeloknya anda meningkatkan amal ibadah. Lakukan segala yang wajib & lakukan amalan sunat seperti puasa sunat, solat sunat, banyakkan membaca Al-Quran, bersedekah, dan sebagainya. Banyakkan berdoa supaya tempoh kehamilan & bersalin berjalan dengan baik. Berdoa supaya isteri & bayi anda sentiasa sihat & selamat.

8. Jaga kelakuan & tutur kata

Tips seterusnya ialah jaga kelakuan & tutur kata sepanjang tempoh isteri bersalin, kerana jika anda berperangai buruk, dikhuatiri ianya akan diwarisi oleh anak didalam kandungan isteri.

9. Temankan isteri membeli-belah barangan bayi

Apabila kandungan mencecah 7 bulan, anda boleh menemani isteri membeli kelengkapan bayi. Isteri anda tentu akan berasa bahagia jika dapat memilih baju bayi bersama-sama. Semasa membeli-belah, tolong bawakan handbag isteri, dan pimpin tangannya. Bawa isteri duduk apabila dia kelihatan penat.

10. Tunjukkan kasih sayang yang tidak berlebah bahagi

Tips terakhir ialah tunjukkan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepada isteri. Biar isteri rasa bahawa dia adalah wanita paling penting dalam hidup anda. Biar isteri tahu bahawa anda sayangkan dia, dan anak dalam kandungannya. Bahagiakan isteri anda, dan anda akan menjadi suami super.

Semoga 10 tips suami hebat semasa isteri mengandung yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Amalkan tips-tips tadi. Insya Allah, rumah tangga akan menjadi aman bahagia. Saya doakan semoga isteri anda selamat bersalin & semoga rumah tangga anda kekal bahagia hingga ke syurga. Oh ya, berminat untuk mendapatkan vitamin Shaklee? Sila hubungi saya sekarang.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

Ibu Mengandung Boleh Berpuasa Tak

Ramadhan semakin hampir. Ibu yang sedang hamil pasti tertanya-tanya sama ada ibu mengandung boleh berpuasa tak? Tak membahayakan bayi ke? Tak ganggu tumbesaran bayi? Tak membahayakan ibu itu sendiri? Nak tahu jawapannya? Jom saya ceritakan kepada anda.

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Ibu Mengandung Boleh Berpuasa Tak?

Pakar perubatan mempunyai pendapat yang berbeza mengenai isu ini. Ada yang kata boleh, ada yang tidak menggalakkan ibu mengandung berpuasa. Oleh itu, untuk menjawab persoalan sama ada ibu mengandung boleh berpuasa tak? Kita perlu menjawab berdasarkan individu, iaitu ibu yang mengandung itu sendiri.

Persoalan utama yang perlu dijawab ialah adakah ibu tersebut mengalami komplikasi kehamilan seperti morning sickness, kencing manis semasa mengandung, atau pendarahan di awal kehamilan? Kalau  ada komplikasi kehamilan semestinya badan akan menjadi lemah. Oleh itu berpuasa mungkin akan memudaratkan anda & bayi dalam kandungan jadi tidak berpuasa adalah pilihan yang lebih selamat. Kalau ibu tersebut mampu untuk berpuasa & yakin puasa tidak akan menjejaskan diri sendiri & kandungan, ibu boleh memilih untuk berpuasa.

Jika memilih untuk berpuasa, apakah tanda-tanda bahaya yang perlu diperhatikan?

Jika anda berpuasa, sila berbuka dan berjumpa dengan doktor sekiranya simptom-simptom berikut berlaku:

  • Sakit kepala atau demam
  • Mengalami penurunan berat badan atau berat badan tidak bertambah
  • Sakit perut seperti mahu melahirkan, iaitu tanda kelahiran pramatang
  • Pergerakan bayi berkurangan. Ia adalah antara tanda bayi anda kekurangan nutrisi
  • Rasa dahaga yang amat sangat, air kencing menjadi sangat pekat & berbau kuat
  • Berasa loya atau muntah-muntah
  • Kepenatan yang amat sangat

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Apa kata ulama’ berkenaan isu ibu mengandung boleh berpuasa tak?

Kebanyakan ulama’ berpendapat bahawa ibu mengandung tidak boleh berpuasa jika dia risaukan kesihatan sendiri & akan menjejaskan bayi dalam kandungan. Bersesuaian dengan ayat-ayat ini:

” Dan jangan kamu membunuh diri kamu” (An-Nisa’: 29)

” Dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan”

(Al-Baqarah:195)

Kalau ibu mengandung tidak puasa, wajib bayar fidyah ke?

Terdapat dua hukum berkaitan ibu mengandung yang tidak berpuasa.

Hukum pertama: jika ibu tersebut tidak berpuasa kerana risaukan kesihatan diri sendiri, maka ibu tersebut wajib menggantikan puasa tanpa membayar fidyah. Ini kerana ibu tersebut tidak berpuasa atas alasan tidak sihat atau tidak larat, yang mana kalau dia terus berpuasa, berkemungkinan akan menjejaskan kesihatan diri sendiri.

Hukum kedua: jika ibu tersebut tidak berpuasa kerana risaukan tumbesaran anak dalam kandungan, sedangkan dirinya sihat & mampu, maka ibu tersebut wajib menggantikan puasa & membayar fidyah.

Tips ibu mengandung berpuasa

Ibu mengandung yang berpuasa boleh mengamalkan tips berikut untuk memastikan kesihatan diri dan bayi membesar dengan sempurna & sihat:

1. Minum air kosong secukupnya semasa bersahur & sepanjang malam selepas berbuka.

2. Makan makanan pemberi tenaga seperti kurma & set ibu mengandung Shaklee.

3. Amalkan amalan pemakanan yang baik untuk ibu mengandung sepanjang bulan Ramadhan

4. Rancang jadual harian & dapatkan rehat secukupnya.

5. Elakkan perjalanan yang jauh

6. Elakkan cuaca panas. Kurangkan aktiviti luar

Sekarang anda dah dapat jawapan untuk persoalan ibu mengandung boleh berpuasa tak. Semoga info yang saya kongsikan di sini bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan Set Ibu Mengandung Shaklee dengan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang.

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Makanan Terbaik Untuk Ibu Mengandung

Alhamdulillah…. ramai kastemer saya yang dah pun berjaya mengandung selepas mengamalkan set kesuburan Shaklee. Tahniah diucapkan. Istimewa untuk anda, kali ni saya nak berkongsi tentang  nutrien yang diperlukan & makanan terbaik untuk ibu mengandung.

amalan pemakanan ibu mengandung dalam islam, amalan pemakanan ibu mengandung mengikut islam, amalan pemakanan ibu mengandung menurut islam, amalan makanan ibu mengandung, amalan pemakanan ibu hamil, amalan pemakanan ibu hamil dalam islam, amalan dan pemakanan ibu mengandung, amalan pemakanan sihat ibu mengandung, amalan pemakanan sunnah ibu mengandung, amalan pemakanan wanita hamil, amalan pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan baik untuk ibu hamil,  makanan bagus untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung menurut islam, makanan baik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung dalam islam, makanan terbaik untuk wanita mengandung, makanan yang terbaik untuk ibu mengandung, makanan tambahan terbaik untuk ibu mengandung, apa makanan terbaik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung mengikut islam, makanan untuk ibu mengandung, makanan untuk ibu mengandung mengikut islam, makanan untuk ibu mengandung trimester pertama, makanan untuk ibu mengandung kencing manis,

Makanan Terbaik Untuk Ibu Mengandung

 1. Susu- Susu sememangnya penting untuk ibu mengandung kerana ia membekalkan kalsium kepada ibu & bayi. Kekurangan kalsium akan menyebabkan ibu mengalami gusi berdarah sewaktu menggogok gigi, sakit gigi, gigi reput, lenguh-lenguh kaki, sakit pinggang, & sebagainya. Kalau anda tak suka minum susu, Ostematrix Shaklee adalah alternatif terbaik. Vitamin ini membekalkan kalsium kepada ibu & bayi. Ia memberikan anda 1000mg kalsium yang diperlukan setiap hari. Setiap satu tab mengandungi 250mg kalcium. Cuma 4 biji sebelum tidur, ia bukan sahaja memenuhi keperluan kalsium harian anda, malah mengatasi masalah sembelit sepanjang kehamilan anda.

2. Telur- Telur merupakan sumber omega & protein yang baik untuk ibu mengandung. Elok kalau dimakan selalu. Bila kandungan dah masuk 8 bulan, boleh  amalkan memakan 2 biji telur setengah masak campur sesudu madu, sebanyak  3 kali seminggu. Telur dan madu ni dapat memberi tenaga pada kita semasa proses kelahiran nanti. Selain telur, omega juga boleh diperolehi dari OmegaGuard Shaklee. Baik untukibu & perkembangan bayi didalam kandungan.

3. Vitamin pra natal- Vitamin pra natal sememangnya sangat penting bagi ibu yang mengandung. Ia bagi memastikan ibu & bayi mendapat nutrien secukupnya sepanjang kehamilan. Anda juga boleh mengamalkan set hamil Shaklee yang lengkap dengan semua keperluan vitamin yang diperlukan oleh ibu mengandung. Kalau anda ambil set hamil ini, anda dah tak perlu makan vitamin yang diberikan oleh klinik.

amalan pemakanan ibu mengandung dalam islam, amalan pemakanan ibu mengandung mengikut islam, amalan pemakanan ibu mengandung menurut islam, amalan makanan ibu mengandung, amalan pemakanan ibu hamil, amalan pemakanan ibu hamil dalam islam, amalan dan pemakanan ibu mengandung, amalan pemakanan sihat ibu mengandung, amalan pemakanan sunnah ibu mengandung, amalan pemakanan wanita hamil, amalan pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan baik untuk ibu hamil,  makanan bagus untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung menurut islam, makanan baik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung dalam islam, makanan terbaik untuk wanita mengandung, makanan yang terbaik untuk ibu mengandung, makanan tambahan terbaik untuk ibu mengandung, apa makanan terbaik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung mengikut islam, makanan untuk ibu mengandung, makanan untuk ibu mengandung mengikut islam, makanan untuk ibu mengandung trimester pertama, makanan untuk ibu mengandung kencing manis,
 

4. Madu- Madu adalah makanan kegemaran Rasulullah. Ia juga merupakan amalan pemakanan ibu mengandung yang sangat baik.  Sesudu madu setiap hari akan memberikan anda kesihatan & tenaga yang diperlukan untuk aktiviti seharian.

5. Kekacang- Kekacang merupakan makanan yang sangat baik untuk ibu mengandung. Is juga membantu meningkatkan iq bayi di dalam kandungan, terutamanya badam & pistachio.

6. Kurma- Kurma juga merupakan makanan kegemaran Rasulullah. Kurma juga berfungsi untuk menguatkan rahim & memberikan tenaga kepada ibu mengandung. Ibu yang mengamalkan memakan kurma sepanjang kehamilan juga akan melahirkan bayi yang sihat & cerdas IQ nya. Anda juga boleh mengambil ESP bagi menguatkan rahim & mengelakkan berlakunya pendarahan diawal kehamilan. Anda boleh membaca  tentang punca & rawatan untuk pendarahan diawal kehamilan di sini.

7. Kismis- Selain itu, anda juga boleh mengamalkan memakan kismis dengan bilangan yang ganjil setiap hari.

Sekarang anda dah tahu apakah makanan terbaik untuk ibu mengandung. Set Ibu Mengandung Shaklee akan membekalkan semua nutrien yang anda perlukan semasa mengandung. Nak order? Hubungi saya sekarang. Enjoy your pregnancy!

amalan pemakanan ibu mengandung dalam islam, amalan pemakanan ibu mengandung mengikut islam, amalan pemakanan ibu mengandung menurut islam, amalan makanan ibu mengandung, amalan pemakanan ibu hamil, amalan pemakanan ibu hamil dalam islam, amalan dan pemakanan ibu mengandung, amalan pemakanan sihat ibu mengandung, amalan pemakanan sunnah ibu mengandung, amalan pemakanan wanita hamil, amalan pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan baik untuk ibu hamil,  makanan bagus untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung menurut islam, makanan baik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung dalam islam, makanan terbaik untuk wanita mengandung, makanan yang terbaik untuk ibu mengandung, makanan tambahan terbaik untuk ibu mengandung, apa makanan terbaik untuk ibu mengandung, makanan terbaik untuk ibu mengandung mengikut islam, makanan untuk ibu mengandung, makanan untuk ibu mengandung mengikut islam, makanan untuk ibu mengandung trimester pertama, makanan untuk ibu mengandung kencing manis,

Nutrien Yang Diperlukan Oleh Ibu Mengandung

Bagi memastikan bayi dalam kandungan membesar dengan sihat, ibu mengandung perlu mengambil makanan yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan.  Disamping mendapatkan rehat yang mencukupi bagi memastikan tahap kesihatan ibu dan bayi dalam keadaan yang baik. Jom saya kongsikan apakah nutrien yang diperlukan oleh ibu mengandung:
nutrien ibu hamil, nutrien ibu hamil trimester pertama, nutrien ibu mengandung,  nutrien ibu hamil muda, nutrisi ibu mengandung, nutrisi ibu hamil, nutrisi ibu hamil trimester pertama, nutrisi ibu hamil muda, keperluan nutrisi ibu mengandung, gizi ibu mengandung, nutrisi makana ibu mengandung, nutrisi untuk ibu mengandung, nutrisi ibu hamil timester kedua, nutrisi ibu hamil 7 bulan, nutrisi ibu kali bulan pertama, nutrisi ibu mengandung trimester ketiga,  pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan ibu mengandung, makanan ibu mengandung 3 bulan, pemakanan ibu mengandung 3 bulan,  diet ibu mengandung, diet ibu mengandung yahudi, diet ibu mengandung kencing manis, diet ibu mengandung diabetis,
 
Nutrien Yang Diperlukan Oleh Ibu Mengandung
1. Protein – Meningkatkan tahap kepekaan & tenaga anda. Protein membantu membekalkan nutrien dalam membentuk organ, pancaindera & sistem tubuh bayi. Dalam masa yang sama, ia juga memberikan tenaga berterusan supaya ibu tidak cepat letih, selain mencantikkan kulit. Ia juga membantu mengurangkan stretch-mark. Baca testimoni ibu mengandung yang mengamalkan ESP di sini. Pengambilan protein yang mencukupi adalah penting terutama sekali diawal kehamilan anda bagi mengelakkan kejadian pendarahan diawal kehamilan. Makanan yang mengandungi protein termasuklah ikan, ayam, daging dan telur. Kekacang, susu, keju dan tofu. Anda juga boleh mengambil ESP Shaklee sebagai supplement disepanjang tempoh kehamilan anda.
2 .Karbohidrat – Ia merupakan anti stres dan memberi ketenangan. Karbohidrat merangsang pelepasan insulin ke dalam aliran darah. Ia akan mengeluarkan asid amino dari dalam darah  yang akan diserap ke dalam serotonin. Kerana itulah ramai yang berdiet akan mengalami depresi selama lebih kurang dua minggu kerana tahap pengambilan karbohidrat yang terlalu rendah. Selain itu karbohidrat juga memberikan anda tenaga.  Makanan yang mengandungi karbohidrat termasuklah roti, gandum, nasi, emping dan buah-buahan. 
3. Asid Folik – Mencegah dipresi. Kekurangan asid folik boleh mengakibatkan paras serotonin di dalam otak menurun. 200 mikrogram mencukupi untuk mengatasi dipresi dan jumlah ini boleh didapati dari sayur bayam atau meminum segelas jus oren. Anda juga boleh mengambil B Complex Shaklee semasa hamil kerana B complex kaya dengan acid folic & ia adalah vitamin yang memberikan anda mood gembira. 
4. Selenium – Mencegah dari cepat marah. Kemurungan, keradangan, degil dan susah hati berlaku kerana kekurangan selenium. Selenium boleh diperolehi dari kekacang, sandwich tuna dan biji bunga matahari.
nutrien ibu hamil, nutrien ibu hamil trimester pertama, nutrien ibu mengandung,  nutrien ibu hamil muda, nutrisi ibu mengandung, nutrisi ibu hamil, nutrisi ibu hamil trimester pertama, nutrisi ibu hamil muda, keperluan nutrisi ibu mengandung, gizi ibu mengandung, nutrisi makana ibu mengandung, nutrisi untuk ibu mengandung, nutrisi ibu hamil timester kedua, nutrisi ibu hamil 7 bulan, nutrisi ibu kali bulan pertama, nutrisi ibu mengandung trimester ketiga,  pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan ibu mengandung, makanan ibu mengandung 3 bulan, pemakanan ibu mengandung 3 bulan,  diet ibu mengandung, diet ibu mengandung yahudi, diet ibu mengandung kencing manis, diet ibu mengandung diabetis,
5. Kalsium – Ibu mengandung memerlukan 1000mg-1300mg kalsium sehari untuk pembentukan tulang & gigi bayi. Sumber kalsium adalah susu, keju, dan produk dairy yang lain. Anda boleh mengamalkan Ostematrix ShakleeVitamin ini membekalkan kalsium kepada ibu & bayi. Ia memberikan anda 1000mg kalsium yang diperlukan setiap hari. Setiap satu tab mengandungi 250mg kalcium.
7. Minyak ikan – DHA dan EPA dari minyak ikan  penting untuk pembentukan otak & mata bayi. Ia juga mengawal paras kolesterol ibu.
 
Khasiat kepada ibu:
– Mengurangkan risiko pre-eclampsia
– mengurangkan risiko kelahiran pra-matang
– mengurangkan risiko kemurungan selepas bersalin (meroyan)
– mengurangkan risiko kanser payudara
 
Khasiat kepada bayi:
– Tinggi iq
– Pembentukan nerveous system
-Penglihatan yang lebih baik dengan membantu pembentukan retina
– Bayi yang mudah tidur
 
Anda boleh mengamalkan OmegaGuard Shaklee yang dibuat dari minyak ikan Omega 3 yang kaya dengan DHA & EPA.
8. Set Ibu Mengandung Shaklee- Set Ibu Mengandung Shaklee mengandungi semua nutrien yang saya senaraikan di atas. Pengambilan set ini setiap hari akan memastikan tubuh badan anda mendapat semua nutrien yang diperlukan sepanjang tempoh kehamilan dan memberi anda tenaga semasa bersalin.
 
nutrien ibu hamil, nutrien ibu hamil trimester pertama, nutrien ibu mengandung,  nutrien ibu hamil muda, nutrisi ibu mengandung, nutrisi ibu hamil, nutrisi ibu hamil trimester pertama, nutrisi ibu hamil muda, keperluan nutrisi ibu mengandung, gizi ibu mengandung, nutrisi makana ibu mengandung, nutrisi untuk ibu mengandung, nutrisi ibu hamil timester kedua, nutrisi ibu hamil 7 bulan, nutrisi ibu kali bulan pertama, nutrisi ibu mengandung trimester ketiga,  pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan ibu mengandung, makanan ibu mengandung 3 bulan, pemakanan ibu mengandung 3 bulan,  diet ibu mengandung, diet ibu mengandung yahudi, diet ibu mengandung kencing manis, diet ibu mengandung diabetis,
Sekarang anda dah tahu apakah nutrien yang diperlukan oleh ibu mengandung. Set Ibu Mengandung Shaklee adalah set yang wajib anda ambil sepanjang tempoh kehamilan. Nak order set ini? Hubungi saya sekarang.
nutrien ibu hamil, nutrien ibu hamil trimester pertama, nutrien ibu mengandung,  nutrien ibu hamil muda, nutrisi ibu mengandung, nutrisi ibu hamil, nutrisi ibu hamil trimester pertama, nutrisi ibu hamil muda, keperluan nutrisi ibu mengandung, gizi ibu mengandung, nutrisi makana ibu mengandung, nutrisi untuk ibu mengandung, nutrisi ibu hamil timester kedua, nutrisi ibu hamil 7 bulan, nutrisi ibu kali bulan pertama, nutrisi ibu mengandung trimester ketiga,  pemakanan ibu mengandung, pemakanan ibu hamil trimester pertama, makanan ibu mengandung, makanan ibu mengandung 3 bulan, pemakanan ibu mengandung 3 bulan,  diet ibu mengandung, diet ibu mengandung yahudi, diet ibu mengandung kencing manis, diet ibu mengandung diabetis,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...