Resepi Kek Sarang Semut Guna Air Fryer @ Rice Cooker

Hai semua…

Suka makan kek sarang semut tak?
Ada jugak yang panggil kek span, dan ada jugak yang panggil kek gula hangus kan…
Mana-mana lah hihi..
Yang penting, kek yang sama, kek yang berlubang-lubang kat dalamnya tu…
Tau kan?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sebenarnya, resepi ni saya dapat dari forward whatsapp kat grup alumni sekolah. Saya sebenarnya takdelah suka sangat kek ni pun (since i prefer chocolate & cheese cake), tapi memandangkan resepi ni mudah amat maka saya pun try la buat. Dan, ianya menjadi. Rasa pun sedap. Yeayyyyy… Bolehlah saya makan, walaupun takdelah bersungguh mana suka kat kek ni.

Saya bakar kek ni menggunakan Air Fryer. Saja try test guna air fryer. Resepi asal kek ini adalah menggunakan periuk nasi (wowwww – tapi saya takde periuk nasi yang canggih manggih tu, ada yang biasa-biasa saja yang penutupnya boleh bukak terus tu dan malangnya periuk macam ni tak boleh guna untuk masak kek) ataupun oven.

Saya beli aksesori Air Fryer. So masukkan terus adunan ni ke dalam bekas yang macam baldi tu, sebelum dimasukkan ke dalam Air Fryer. Bakar selama 40 minit dengan suhu 160 darjah.

Jom kita cek bagaimana resepinya…

KEK GULA HANGUS @ SARANG SEMUT

1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
125 gm butter
4 bj telur ayam gred B
Setengah tin susu pekat
1 camca besar baking soda ( wajib )
I unit rice cooker

1- Panas gula api sederhana sehingga hangus ( tp bkn hangit ya ) .

2 – Bila nampak keperangan.. tuangkan air panas td sikit demi sikit.. sampai habis.. then perlahankan api sampai gula hangus td dan air sebati. Kemudian masukkan butter..kacau. biarkan seketika.

3- Masukkan 4 bj telur ke dlm mangkuk.. kacau sebati dengan susu pekat. ( kacau utk sebatikan aja ).

4- Masukkan tepung dan baking soda.. kacau sebati.

5- Kemudian tuangkan air gula hangus td ( ketika masih suam2 ) ke dalam adunan sambil kacau sehingga abis.

6- Gris kan rice cooker.. kemudian tuang adunan ke dalam , tudungkan dan tekan button memasak.

7- Kek akan masak sendirinya slps button masak dah tendang naik. Boleh juga utk gunakan pisau utk cucuk samada sudah masak atau blm. Jika perlu tambah masa..tekan kembali button masak td.

* tips – sy tuangkan air gula ketika masih suam2 sbb dgn suhu mcm tu.. baking soda akan cepat bertindak dan x perlu nak biarkan atau peram.. trus masukkan dlm rice cooker ja.

Selamat mencuba ! 😍😍

Punca Rambut Gugur Dan Cara Mengatasinya..

Bila mandi, berguguran rambut di lantai bilik air..
Bila sikat, berguguran rambut di lantai bilik..
Bila bangun tidur, bertompok-tompok rambut gugur di atas bantal..
Bila tangan melurut rambut, berhelai-helai rambut melekat di jari…

Stress!

Rambut makin hari semakin menipis..
Sedangkan rambut tu mahkota wanita..
Hati mana yang tak menangis?

Sedangkan kalau lelaki pun dah cukup resah bila kepala semakin botak, ini apatah lagi wanita.
Memang stress.
Boleh buat hati gundah gulana bercelaru.
Kan?

 

Punca Rambut Gugur

1. Cara Penjagaan Rambut Yang Salah

  • Penggunaan syampu dan perapi rambut yang mengandungi bahan kimia secara kerap dan berlebihan. Contohnya, penggunaan syampu secara berlebihan yang mengandungi paraben akan mengganggu fungsi hormon kerana paraben boleh menembusi kulit dengan mudah.
  • Jarang mencuci rambut dengan betul. Rambut yang jarang dicuci akan mudah berbau, menjadi lembap, dan terlalu berminyak. Sekaligus rambut akan mudah rosak dan mengalami keguguran.

2. Terlalu Mendandan Rambut

  • Penggayaan rambut secara berlebihan akan menyebabkan rambut mudah rosak dan gugur. Contohnya, mengikat atau mendandan rambut dengan ketat berpanjangan.
  • Menurut ahli Dermatologi Mumbai, Dr. Apoorva Shah, kerap mewarna rambut juga boleh menyebabkan keguguran rambut.
  • Penggunaan alat pengering rambut, alat pengerinting dan meluruskan rambut juga boleh menyebabkan akar rambut rosak.

3. Gaya Hidup Kurang Sihat

  • Diet tidak seimbang akan menyebabkan kesihatan rambut terjejas. Rambut diperbuat daripada protein, jadi penting untuk mengambil sumber protein yang mencukupi dalam diet seharian. Pengambilan zat besi serta vitamin dan mineral yang lain juga amat penting untuk kesuburan rambut. Jadi amalkanlah diet yang seimbang.
  • Tubuh badan yang kekurangan zat besi akan cenderung untuk mendapat penyakit anemia. Anemia akan menyebabkan pengurangan penghasilan haemoglobin sekaligus mengurangkan jumlah oksigen yang disalurkan pada organ. Apabila folikel rambut tidak mendapat oksigen yang mencukupi, ia akan menjadi rapuh dan mudah putus.
  • Kurang tidur dan penat yang melampau juga akan mempengaruhi kesuburan rambut. Aliran darah yang tidak lancar akan menganggu tumbesaran rambut yang sihat.
  • Kekurangan protein juga mendorong kepada terjadinya rambut yang tidak sihat, akar tidak kuat dan seterusnya mendorong kepada berlakunya keguguran rambut.

4. Tekanan Emosi & Fizikal

  • Menurut Dr. Marc Glashofer, ahli Dermatologi New York City, sebarang jenis trauma seperti kemalangan atau sakit kronik akan menyebabkan masalah keguguran rambut sementara.
  • Tekanan emosi boleh menyebabkan masalah keguguran rambut secara tidak langsung kerana ia akan mengganggu gaya hidup serta keseimbangan hormon anda.

5. Perubahan Hormon

  • Keguguran rambut yang dialami oleh kaum lelaki sering dikaitkan dengan hormon dihidrotestoteron (DHT). Rambut akan mengalami keguguran jika folikel rambut anda sensitif terhadap DHT.
  • Ketidakseimbangan hormon estrogen dalam kalangan kaum hawa juga menyumbang kepada masalah keguguran rambut.
  • Wanita yang menopaus juga kerap mengalami masalah keguguran rambut kerana hormon estrogen berkurangan.

6. Kesan Ubat-Ubatan

  • Sesetengah ubat yang digunakan untuk merawat penyakit kanser akan menyebabkan rambut gugur.
  • Wanita yang mengambil pil perancang akan cenderung untuk mengalami keguguran rambut jika berhenti menggunakan pil tersebut.
  • Ubat-ubatan seperti ibuprofen dan ubat pencair darah juga boleh meyebabkan masalah keguguran rambut.

7. Wanita Bersalin

  • Kebanyakan wanita bersalin akan mengalami masalah keguguran rambut kerana kekurangan nutrisi yang diperlukan untuk tumbesaran rambut. Selain itu, faktor hormon dan stress selepas bersalin juga menyumbang kepada masalah tersebut.

Bacalah Petua Untuk Rambut Lebat Hitam Bersinar di sini.

Salah satu cara untuk mendapatkan rambut yang kuat, adalah dengan mengamalkan suplemen yang tinggi Zinc dan Protein.

Untuk dapatkan kedua-dua suplemen ini, boleh terus klik pada butang di bawah.

 

Petua Untuk Rambut Lebat Hitam Bersinar

Semua mahukan rambut yang sihat, lebat & bersinar.
Rambut gugur, kering, tidak bermaya, bercabang dan sebagainya menjadi salah satu punca anda tidak memiliki rambut yang sihat & cantik.

Inginkan rambut yang cantik, penjagaan yang betul dan rapi sangat diperlukan.

Berikut adalah TIPS @ CARA untuk mendapatkan rambut yang sihat:-

1. Kurangkan rutin membasuh rambut
●cuci rambut 2-3× seminggu bagi mengelak masalah rambut kering.

2. Elak basuh dengan air panas
●air yang panas membuatkan rambut kering & & kusut.
●seeloknya pilih air bersuhu sederhana/ suam.

3. Teknik yang betul menggunakan shampoo
●gunakan kuantiti yang sesuai dengan kepanjangan & ketebalan rambut. Jangan berlebihan kerana ia boleh merosakka akar rambut
●shampoo di aplikasi pada kulit kepala dan bukan pada akarny/ hujungnya

4. Kulit kepala
●penjagaan penting untuk akar rambut sihat. Rajin-rajinlah urut kulit kepala dengan menggunakan minyak panas yang mampu melancarkan peredaran darah & menyihatkan folikel rambut.

5. Melindungi rambut
●pakai pelindung & beli pelembap yang mengandungi UVA UVB untuk mengelak panahan matahari.

6. Masker
●Pakai masker rambut 2× seminggu untuk melembap dan memelihara rambut
●Resepi mudah: 2 telur putih dengan perahan jus lemon @ kombinasi minyak zaitun, kayu manis & madu sebagai masker

7. Barangan elektronik
●Elak kerap menggunakan pengering rambut atau apa jua peralatan rambut kerana ia membawa kepada rambut kering & bercabang serta menghilangkan kolagen rambut.

8. Pemakanan
●makanlah makanan yang seimbang sesuai yang diperlukan untuk pertumbuhan rambut.
●vitamin yang diperlukan dalam membantu pertumbuhan rambut ialah vitamin D, zinc, protein, Biotin, omega 3 fattt acids, vitamin C, iron & magnesium.

9. T-shirt lama
●boleh menggunakan t-shirt lama untuk mengeringkan rambut
●penata gaya rambut Profesional seperti Mark Townsend mengakui bahawa mengeringkan rambut menggunakan t-shirt berbanding tuala mandi adalah lebih baik kerana ianya lembut
●ianya takkan menggosok kasar pada kulit kepala yang menyumbang kepada rambut kering, kasar & kusam
●elakkan juga rambut dibalut dengan tuala. Biarkan rambut mengering secara alami/ semulajadi

Boleh juga amalkan Zinc Suplemen yang terbukti dapat menyihatkan rambut.

 

Isteri Kecewa Sperma Suami Tak Cukup Untuk Hamilkan Isteri

Selalunya, bila isteri gagal mengandung, kerap kali isteri yang disalahkan.

….. Isteri Tak Subur
…… Isteri Mandul
……. Rahim Isteri Lemah

…… dan pelbagai lagi kata-kata sinis yang ditujukan kepada isteri.

Jarang yang nak menuduh suami punca kepada kegagalan untuk isteri hamil, walhal perkara yang berkait dengan kesuburan ini, memerlukan kerjasama daripada kedua-dua pihak. It takes two to tango!

Boleh lihat kepada artikel saya sebelum ini 

Cara Tingkatkan Kualiti Sperma Lelaki

Semasa pergi Health & Wellness Talk yang dianjurkan Shaklee Jumaat lepas, nutritionist ada terangkan bahawa Zinc + CoQTrol + Vit E dapat bantu memperbaiki SPERMA lelaki dari segi:

 KUANTITI – pertambahan
 KUALITI – bentuk normal dan sihat
 KEMAMPUAN – cergas bertenaga

 

Tak semestinya lelaki sado itu perkasa juga spermanya..
Tak semestinya juga kuantiti mani melambangkan kuantiti sperma..
Tak semestinya lelaki yang berjambang berjanggut berbulu semua tu (tanda mempunyai hormon lelaki yang tinggi) mempunyai sperma yang power..

Tak semestinya….

Ada viral beberapa minggu lepas tentang perkongsian daripada seorang doktor yang hensem dan sado, tentang “KUAH BASI”. Ada baca tak?

Nak baca tak tentang kisah bagaimana seorang lelaki, mempunyai hanya 35 sperma, sedangkan bilangan sperma yang normal sepatutnya adalah 97000!!! Sangat jauh bezanya…

Saya kongsikan terus daripada perkongsian sahabat saya ni…

Kisah Sperma Cuma 35

Malam td kakma ada post mengenai produk yang terbukti berkesan yang mana telah di lakukan ujian kepada sekumpulan lelaki yg ada masalah kesuburan..

Mmg ambil sample semua check sebelum makan COQ Trol dan ambik selepas mkn dlm tempoh tertentu.. (rujuk gambar ke 2)

Dan hari ni kakma nk tunjuk result dari org yang kakma kenal.. yg buatkan kakma lagi rasa WOW!!!!! TERUJA sgt.

Sejujurnya benda mcm ni mmg jarang sangat org laki nak buat.. mmg mentaliti kita org melayu.. asal lambat ngandung je mesti pompuan yg mandul.. ada masalah.. kesian… yg suami ego tk nk check..
tp kakma bangga ngan suami ni demi isteri beliau sanggup buat pemeriksaan..letak tepi ego.

Hasil pemeriksaan sedih sgt.. jumlah sperm yang ada hanya 35.. dan % motility hanya 30%..
Sedih sangat.. teringat kakma kisah Doktor handsome n sado yang pernah kakma share hari tu.. doktor ni pun bgs sgt dia berani share kisah dia dengan tajuk “lelaki sado tapi kuah basi”.. beliau berkongsi agar dpt buka mata mereka2 agar jgn takut dan buang lah ego utk buat pemeriksaan dan pasti ada jalan.. kerana Allah itu tidak zalim.. sedangkan Maryam blh hamil tanpa suami dengan izin Allah apa lagi kita yang ada suami isteri yg sah.

Dan ini lah resultnya..

Selepas 3 bulan lebih konsisten ambik set lelaki sado tengok lah resultnya bilangan sperm yang dulu hanya 35 jadi 97000 giler banyak 97K Ok!!!!
Dan motility naik dari 30% ke 85%.. subhanallah..

Hati isteri mana tak happy kan…
Sama2 kita doakan mereka dpt berita gembira lepas ni iaitu positif hamil pulak… kerana kebarangkalian nak hamil sudah tinggi.

Jangan bertangguh lagi.
Makin meningkat usia kita, semakin sukar untuk hamil, semakin berkurangan tahap kesuburan kita.
Ikhtiarlah dari sekarang.

Boleh klik pada mana-mana butang di bawah untuk tempahan Set Kesuburan Shaklee.

Risau Dengan Berat Anak Yang Tak Naik? Cuba Cara Ini….

Ini perkongsian daripada diri saya sendiri…
Mungkin dapat membantu ibu-ibu yang punyai masalah anak yang susah nak naik berat badan..

Mungkin anda pernah dengar tentang Mealshakes..

Mealshakes merupakan sejenis multivitamin yang berbentuk serbuk, yang terkenal di kalangan ibu-ibu untuk diberikan kepada anak-anak.

Namun, saya sebenarnya, tak pernah bagi Mealshakes lagi kat Affaf (anak ke 4 saya yang sekarang berusia 1 tahun 10 bulan).. Sebabnya, dia memang fully breastfeed.. Dan biasanya, saya akan bancuh Mealshakes bersama susu formula untuk bagi kat anak.. Padahal boleh je pun sebenarnya nak bancuh Mealshakes je macam tu.. Tapi tu lah, memang tak pernah try bagi…

Lagipun, memandangkan Affaf ni sangat addicted dengan OmegaGuard dan Chew C, maka saya rasa takpelah tak payah dah tambah Mealshakes.. Cukup dah dengan 2 vitamin tu.. Tambah-tambah, umi malas nak bancuh membancuh ni ahahaha…

Affaf ni lain daripada adik beradik dia. Adik beradik dia chubby masa kecik, tapi dia tak. Masa umur 1 tahun 8 bulan, beratnya cuma 9kg sahaja. Walaupun masih dalam range normal, tapi menghampiri garisan bawah, bukan garisan atas.. Kecik halus ringan je Affaf ni..

Bulan lepas, Affaf demam + pneumonia, sehingga 6 hari warded.. Berat susut mendadak, turun sehingga 8.5kg 😪.. Dia yang dah sememangnya kecik, bertambah halus 😭 Sedih sangat tau bila tengok keadaan dia.. Makan minum taknak, lepas tu bila batuk muntah pulak.. Berbotol-botol jugaklah kena drip masa tu..


Masa nak discharge hospital tu, doktor ada bagitau jugaklah berkenaan berat badan dia tu. Graf Affaf walaupun masih lagi normal, namun seakan-akan menurun perkembangannya..  Dari segi berat, juga dari segi ketinggian… Risaunyaaa hati saya huhuhu…

So, pada awal bulan ni, saya decide untuk bagi dia Mealshakes.. Dan Alhamdulillah, dalam masa 2 minggu berat Affaf naik lebih daripada berat sebelum demam..

Pagi tadi timbang berat dia dah 9.2kg😍😍 Yeayyyyy…

Makan berselera..
Sembelit tiada..
Dan moga sentiasa sihat lah hendaknya..
Aminnnn..

Manfaat Mealshakes Shaklee

1. Nutrisi Lengkap

Menyediakan 24 jenis vitamin A- Z ,mineral dan ‘Trace Mineral’.Kekurangan ‘trace mineral’ akan memberi kesan kepada penyerapan vitamin-vitamin dan menyebabkan enzim tidak aktif. Ia juga mengandungi soya lecithin yang bertindak dengan vitamin larut lemak.
 
2. Membekalkan Nutrien Kepada Sel-sel
Kaya dengan protein (tidak mengandungi laktosa) yang membantu dalam membentuk kulit, kuku, rambut,organ-organ, darah, sel-sel imunisasi dan sebagainya.
3. Untuk Pembesaran
Mengandungi asid folik, Biotin, kaya dengan kalsium dan magnesium yang diperlukan untuk membina tulang dan sel-sel dalam proses membesar.
4. Anti-oksida
Mengandungi vitamin A, C, E, zink dan selenium yang merupakan komponen anti-oksidan untuk anti-penuaan.
5. Pemulihan Kulit
Mengandungi lengkap vitamin B-Kompleks, iron, copper untuk membentuk sel darah merah yang sihat, sekali gus meningkatkan warna kulit.
6.Detox
Kaya dengan serat yang membantu (peristalsis kolon dan perut / buang air besar) untuk menyingkirkan lemak berlebihan dan bahan buangan daripada kolon dan perut.

Testimoni Pengguna Mealshakes

 

 

 

Jika anda nak dapatkan Mealshakes ini sebagai suplemen untuk anak-anak anda, boleh  terus klik pada butang di bawah.

 

 

Belajar Cara Menulis di Facebook Untuk Menarik Jualan Beratus Ribu

Saya berniaga, tapi sampai sudah saya tak reti nak bina content.

Dekat Facebook saya hanya tahu nak up gambar makanan ja. Ataupun pasal anak, pasal jalan-jalan. Itupun sekadar selfie.

Jenuh dok post buat marketing kat Facebook pagi petang siang malam, tapi usahkan ada orang tertarik nak beli, nak Like dan tanya-tanya pun takde.

Masalah paling utama adalah…

  • Tak tahu nak tulis status
  • Tak reti nak bina ayat
  • Content bagaimana sesuai untuk produk

Ayat memang tak catchy langsung.

Tak menarik pelanggan mahupun bakal pelanggan untuk beli produk.
Stress!
Produk tersadai, sales tak masuk…
Hmmmmm…

*************************************************

Ha, kalian boleh dapatkan Tips dan Trick Menulis Content dengan mudah di Facebook dengan mendapatkan 2 Buah E-Book ini.

Ianya Kombo!

E-Book 1: The Content Game.
E-Book 2: Bagaimana Saya Membina Content.

Harga asal ialah RM116, kini harganya hanya RM88 sahaja.

Di dalam ini ada idea bagaimana kalian nak bina content untuk naikkan follower dan juga untuk jual produk kalian.


Buku ini ditulis oleh KHAIRUL HAKIMIN MUHAMMAD.

Beliau kini punya lebih 184,000 follower dengan membina content di media sosial.

Beliau bukan selebriti atau ikon! Beliau hanya menulis content yang beliau susun dan ramai sukakannya!

Kalian juga boleh jadi seperti beliau!

Dapatkan e-book tersebut di sini:

Terus klik link ini untuk buat pembelian ya! RM88 sahaja!

https://bit.ly/2ykzlpu
https://bit.ly/2ykzlpu
https://bit.ly/2ykzlpu

Kemudian bina content di wall masing-masing, boleh dapat 100,000 pengikut dan mudahnya nak buat sales!

Dannnnn..
Lagi 1 berita baik tau..

Jika anda buat pembelian ini pada tarikh di antara 15hb – 20hb October 2018, anda akan berpeluang untuk dapat cabutan bertuah di mana hadiah untuk cabutan bertuah ini adalah sebuah Al-Quran yang berharga RM599! Menarik bukan…

Beli buku yang penuh dengan ilmu dengan harga RM88 sahaja, tapi berpeluang untuk dapat hadiah bernilai lebih 8 kali ganda..
Memang menarik!

So, jangan lepaskan peluang!
Terus klik link ini sekarang!

https://bit.ly/2ykzlpu

https://bit.ly/2ykzlpu

https://bit.ly/2ykzlpu

 

Penyelesaian Untuk Eye Bag Dan Mata Panda

MATA KAU SIAPA TUMBUK⁉

Stress‼
Mata panda kita disalah sangka..🐼🐼

Orang ingat ada bergaduh tumbuk menumbuk ke❓

Laki ko baran giler sampai tumbuk mata ko❓

Alahaiiiii…

Suami kita punyalah sweet, jentik pun tak pernah tau‼ Inikan pulak nak tumbuk menumbuk ni..

MEMPERKENALKAN YOUTH RESTORING EYE TREATMENT

Memberikan manfaat anti-penuaan hebat dan solusi yang jelas dilihat untuk mata letih, kering mahupun sembap.

Mengandungi Peptide Blend unik yang dibuktikan di dalam kajian klinikal dapat mengurangkan penampilan garis serta kedutan di kawasan sekeliling mata dan kedutan di sisi luar lipatan mata atau crow’s feet dalam tempoh masa seawal 7 hari.

YOUTH RESTORING EYE TREATMENT bertindak melalui 3 cara:

💘 Mengembalikan

  • Peptide Blend unik mengembalikan sistem isyarat kulit dan menyokong penghasilan kolagen
  • Melembapkan dengan mengekalkan air pada kulit
  • Menyerap sehingga 1000x beratnya di dalam air untuk melembapkan

💘 Mengurangkan

  • Garis halus
  • Kedutan
  • Kedutan di luar sisi mata
  • Sembap
  • Lingkaran hitam

💘 Menyegarkan

  • Cooling Tip merangsang peredaran mikro untuk:
    • mengekalkan mata yang segar
    • mengurangkan kemerahan di bawah mata
    • mengurangkan mata yang sembap

Keistimewaan Shaklee

💞 100% VEGAN
💞 TANPA PARABEN
💞 DIUJI SECARA DERMATOLOGI


Bahan Premium Yang Terdapat Dalam YOUTH RESTORING EYE TREATMENT

 

Cara Penggunaan YOUTH RESTORING EYE TREATMENT

 

Dapatkan Youth Restoring Eye Treatment sekarang‼😍
Klik pada butang di bawah untuk pembelian.

 

Tips Untuk Jimat Sewa Homestay Semasa Travel Guna Airbnb

Sebenarnya dah lama dah kawan-kawan saya terjebak dengan Airbnb ni, saya je belum. Heheheh… Daftarnya dah lama, tapi entahla tak guna pun. Kalau travel pun, banyak booking hotel dengan menggunakan Trivago ataupun Traveloka.

So, bagaimana saya boleh terjebak dengan Airbnb ni?
Kisahnya begini..

Apabila Shaklee memaklumkan bahawa perjalanan pulang trip Shaklee kami ke Bangkok nanti akan tiba di KLIA pada pukul 8.15 malam, saya mula gundah gulana.. Ya la, mana sempat nak kejar flight ke KB pada malam yang sama, walaupun flight terakhir pada malam tersebut..
Takkan nak kena tunggu esok pagi baru nak balik KB? Masak nanti huhuhuhu…
Bincang dengan suami , Abi cakap takpe nanti dia naik KL bersama anak-anak jemput saya.. Alang-alang dah naik KL, so kita sambung holiday bersama anak-anak pulak la kan heheheh… Umi dah Shaklee sponsor trip ke Bangkok, so kali ni umi pulak sponsor trip suami dan anak-anak. Jom kita bergumbira di KL pulak. Upah kena tinggal 4 hari hehehehehe…

Maka, mulalah saya search di Airbnb, untuk mencari homestay yang bersesuaian. Lokasi yang disasarkan adalah Shah Alam, memandangkan ada tempat yang ingin dituju di sana.

Airbnb ni merupakan satu sistem yang macam Trivago jugaklah, cuma sebagai pelanggan kita kena mendaftar (pendaftaran percuma sahaja), dan untuk trip pertama kita akan mendapat RM120 kredit sebagai diskaun untuk langganan pertama kita dengan Airbnb.

Memandangkan kredit saya dah hampir tamat tempoh (masa saya mendaftar, cuma RM105 sahaja kredit yang diberikan, sekarang RM120 😍), so memang sangat patutlah saya gunakan untuk trip ini.

Oh ya, lagi satu sebab saya prefer Airbnb adalah kerana ianya merupakan rumah, bukan hotel. Memandangkan saya ni #MakAnak4 dan anak-anak pun makin membesar, maka penginapan di sebuah rumah adalah lebih selesa buat kami, berbanding hotel.
.
Dan Alhamdulillah, saya dapat jumpa rumah yang sesuai (ada pool dan playground 😂), syarat utama dalam pencarian saya. Maklumlah bawak anak-anak ni memang itu yang diorang cari. Rumah ni pulak selesa sangat, ada 3 bilik yang kesemua biliknya disediakan katil saiz queen. Boleh tengok dalam gambar kat bawah.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dan saya dapat sewa rumah ini cuma dengan harga RM177.32 untuk 2 malam (setelah ditolak kredit percuma yang saya dapat masa mendaftar RM105).

Sangat berbaloi kan? 😍😍

Nak mendaftar ni senang je.

1. Buka akaun Airbnb di link ini. www.airbnb.com/c/efiem3
2. Lepas je daftar, terus akan dapat travel credit percuma RM120 dari Airbnb untuk booking yang pertama (T&C applied)
3. Settle.
4. Oh ya, untuk next travelling, pun boleh kumpul credit travel yang boleh ditolak dalam booking-booking kita seterusnya. Tapi tu cerita lain. Yang penting, kita daftar dulu 😍 Mana tahu lepas-lepas ni dapat travel FREE 😍

Senang kan?

Daftar cepat-cepat ya. Senang nak travel ke mana-mana nanti 😍

Kat bawah ni ada beberapa pautan untuk artikel tentang tips untuk membuat tempahan menggunakan Airbnb.
Bolehlah tengok-tengok ya.

https://www.thevocket.com/17-pro-cons-anda-perlu-tahu-sebelum-tempah-homestay-di-airbnb/

https://www.thevocket.com/sebelum-tempah-bilik-di-airbnb-baca-11-panduan-dari-aku-pemilik-homestay-di-uk/

https://www.thevocket.com/cara-cari-bilik-sewa-di-airbnb/

#BendaBestKitaKongsi

Kala rasa nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana sebenarnya sistem Airbnb ini berfungsi, boleh hubungi saya dengan klik butan di bawah.
Kalau nak beli Shaklee, ataupun nak join trip FREE yang Shaklee bagi tu pun bolllleyyyyy hihihi…

Shaklee: Peluang Bisnes Modal Rendah Pulangan Hebat

Puisi Untuk Ayah Bonda…..

Kali ini, cuti lama..
Bersambung-sambung pula cutinya..
Daripada cuti keputeraan, membawa kepada cuti awal Muharram kemudian bersambung pula dengan cuti sempena Hari Malaysia…
.
Anak-anak dah mula bertanya..
Kita tak pergi ke mana-mana ke?
Kawan-kawan semua berjalan merata..
Kita terperap di rumah sahaja…
.
Duhai anak..
Luluh betul hati bonda..
Bukan kita tak mahu ke mana-mana..
Namun wang yang ada semput-semput sahaja..
Mustahil kita untuk ke sini sana..
.
😣😣😣😣😣😣
.
Sedih sangat rasanya..
Bila kita rasa kita tak mampu untuk tunaikan permintaan anakanda..
Walaupun permintaan itu hanya muncul sekali sekala..
.
Bukan kita tak usaha..
Kerja siang malam membanting segenap tulang yang ada..
Namun pendapatan hanya biasa-biasa..
Tak bertambah pun menjadi luar biasa..
Yang ada hanyalah setakat itu sahaja..
.
Jomlah ibu dan ayah semua..
Kita rebut peluang yang ada..
Dengan Shaklee, boleh berbisnes di mana-mana..
Tak perlu buka kedai, tak perlu borong stok segala..
Modal yang perlu juga tidaklah sebesar mana..
Hanya RM75 sahaja..
.
Jangan lagi bazirkan masa yang ada..
Anak-anak semakin membesar, kita pula semakin menua..
Masa sememangnya tak menunggu kita..
Ambillah peluang, sementara masa masih ada..

 

Hubungi 👉🏻Efie 019-9890707 untuk memulakan bisnes Shaklee hari ini juga.

 

Ubat Sembelit Yang Berkesan Dan Cepat

Bila bercakap tentang SEMBELIT ni kan, rata-rata ibu yang baru lepas bersalin mesti akan mengalami SEMBELIT.
Betul tak?

Saya sendiri pun, rasa trauma bila kenangkan masa lepas bersalin anak pertama dulu. Sembelit yakmaattttt huhuhu.. Masa tu kita takde pengalaman lagi, anak sulung kan. Berpantang pulak dekat rumah keluarga yang agak totok sedikit perihal berpantang ni. Buah sayur semua memang tak boleh makan. Itu pun ada jugak saya curi-curi mintak husband belikan, pastu sorok makan dalam bilik hahahahaha.

Tapi memang nak membuang tu seksa betul. Sengsara. Memang sampai kena beli ubat kat farmnasi untuk bagi be**k. Hihihi. Lepas sebulan tau baru ok. Baru dapat membuang dengan nikmat. Hahahahaha..

Bahaya Ke Sembelit?

Sembelit ni memang kita tak boleh nak pandang ringan tau. Mana tak nya.. Kalau kita nak biarkan benda-benda bertoksin tu lama dalam tubuh badan kita, nanti macam-macam penyakit lain pulak yang datang merisik kan?

Hmmmp!

Bagaimana Shaklee Dapat Membantu?

Biasanya, untuk orang yang ada masalah sembelit yang biasa-biasa ni (tak kritikal), kami akan cadangkan untuk mengambil Ostematrix.
Kalau ada masalah sembelit tahap teruk sangat tu, kami cadangkan untuk ambil HerbLax. HerbLax ni bersifat sebagai julap semulajadi, kerana di dalamnya terkandung herba Senna (Daun Gelenggang) yang terkenal sejak zaman dahulukala untuk melawaskan pembuangan. Untuk anak-anak pula, kami cadangkan Mealshakes kerana Mealshakes ini berbentuk serbuk dan boleh dibancuh sebagai minuman ataupun dicampur ke dalam susu.

Kali ni, kita fokus kepada Ostematrix.
Untuk masalah sembelit yang tak kronik, di kalangan orang dewasa.

Ostematrix ni sebenarnya kalsium.
So, macamana kalsium boleh membantu pulak dalam melawaskan pembuangan?
Pelik jugak kan? Hihihi…

Padahal Ostematrix ni bekalkan kalsium dalam badan.
Apa kaitannya dapat melawaskan pulak?
Haaaaa…
Sebenarnya ramai yang tak tahu yang OSTEMATRIX SHAKLEE bukanlah sekadar kalsium. Maknanya, dalam Ostematrix Shaklee bukan saja ada kalsium, tapi ada jugak magnesium. Selain berfungsi untuk membantu penyerapan kalsium ke dalam tulang, magnesium ni jugak lah yang berfungsi untuk pelawasan tu. 😁

Manfaat Magnesium yang perlu anda tahu :-
✅ Membantu melegakan otot dalam usus supaya otot usus itu menjadi lembut dan menghapuskan sembelit.
✅ Membantu melembutkan najis-najis dalam usus.

Jadi….
Bila kita ambil Ostematrix ni sebagai salah satu supplemen untuk kekuatan tulang kita, secara tak langsung ianya akan dapat melawaskan pembuangan kita juga..

 

Wah!! 😍
Best kan? 2 dalam 1 gitew..!
Lagi best kalau anda grab sepanjang bulan September ni.. Apa tak nya, Shaklee bagi promo yang hebat untuk anda semua..
Beli 3 botol Ostematrix Shaklee jimat 5%..

Selesaikan masalah sembelit anda sekarang juga.
Klik butang di bawah untuk membuat pembelian.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...