Mitos Dalam Penyusuan Susu Ibu

Macam-macam mitos  dalam penyusuan susu ibu yang kita biasa dengar. Payudara layut, payudara tak cantik, anak kurus, anak tak kenyang, anak tak cukup khasiat, dan macam-macam lagi. Kepercayaan pada mitos merupakan salah satu halangan bagi ibu yang menyusukan.
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,
Mitos Dalam Penyusuan Susu Ibu
Mitos ini sebenarnya wujud sejak zaman nenek moyang kita lagi & diturunkan dari satu generasi ke generasi yang lain. Kita pun menerima mitos ni tanpa usul periksa dan percaya secara membabi-buta.  Berikut adalah beberapa mitos dalam penyusuan susu ibu yang sering kita dengar:
[✔] Air susu ibu pada hari pertama perlu dibuang.
Susu yang keluar pada hari pertama disebut kolostrum yang mengandungi kadar protein dan antibodi yang tinggi. Ianya berwarna kuning & pekat. Orang-orang tua selalu mengatakan bahawa susu tersebut perlu dibuang kerana ianya sudah basi. JANGAN!!!!! sayang kalau cecair emas itu dibuang kerana kolostrum kaya dengan antibodi.
[✔] Susu ibu sedikit semasa berpantang, jadi anak tidak kenyang. Perlu ditambah susu formula.
Semasa tempoh berpantang payudara akan menghasilkan susu yang sedikit kerana bayi hanya perlukan jumlah susu yang sedikit untuk perutnya yang cuma sebesar guli. Jadi, tiada isu bayi kekurangan susu. Kalau bayi anda masih menangis selepas disusukan, itu mungkin kerana bayi anda ingin dipeluk, mengantuk, atau tidak selesa kerana lampin penuh atau terlalu panas/ sejuk. Anda boleh membaca tentang susu sedikit semasa berpantang di sini. Anda boleh baca blog entry saya yang ini untuk mengetahui tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang.
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,
[✔] Sekiranya anda berjauhan dengan bayi & lama tidak mengosongkan payudara, susu yang lama didalam payudara harus dibuang kerana telah basi.
Selama susu ibu berada dalam payudara ibu tidak ada istilah susu ibu yang basi. Cairan susu ibu sama keadaannya seperti darah yang mengandungi mikroorganisma hidup. Susu tidak akan sesekali basi semasa berada didalam payudara ibu. Ia sentiasa segar & sedia untuk terus diminum oleh anak.
[✔] Banyak berehat boleh membanyakkan susu ibu
Tidak dinafikan susu akan bertambah banyak sekiranya ibu mendpat rehat yang mencukupi tapi itu tidak bermakna ibu yang aktif akan menghasilkan susu yang sedikit. Penghasilan susu ibu akan meningkat jika payudara kerap dikosongkan dan mengamalkan perkara asas penyusuan.  Semuanya bergantung kepada konsep supply & demand.
 
[✔]  Susu ibu yang pekat lebih berkhasiat daripada susu ibu yang cair
Susu ibu yang cair, keruh dan kuning tidak bermaksud kualitinya tidak bagus. Apa sahaja yang dimakan oleh ibu mempengaruhi warna susu ibu. Anda boleh meningkatkan jumlah susu dengan mengamalkan amalan pemakanan yang baik untuk isu menyusukan.
[✔]  Susu ibu menyebabkan bayi obes
Biasanya bayi bersaiz besar terutama pada 6 bulan pertama jika bayi mendapat susu yang mencukupi jika dibandingkan dengan bayi yang diberi susu formula. Ia tidak bermaksud bayi itu mengalami kegemukan atau obesiti. Tiada istilah obesiti bagi bayi yang menyusu badan secara ekslusif. Badan mereka biasanya berisi dan padat.
[✔]  Susukan bayi dengan kedua-dua payudara secara bergilir-gilir setiap 15 minit
Biarkan bayi yang menentukan berapa lama dia ingin menyusu dan bukannya mengikut aturan waktu yang dipetapkan oleh ibu. Percaya kepada naluri keibuan anda. Bayi itu lebih tahu akan keperluannya dan akan berhenti menyusu bila dia sudah berasa kenyang. Batasan
masa menyusu akan mengganggu bekalan nutrisi sekali gus mengganggu pertumbuhan bayi anda.
Mitos Dalam Penyusuan Susu Ibu
[✔]  Susu ibu boleh menyebabkan bayi mengalami penyakit kulit
Mitos dalam penyusuan susu ibu yang setersunya ialah susu ibu boleh menyebabkak bayi mengalami penyakit kulit. Memang ada satu penyakit kulit yang dipanggil milk dermatitis atau ruam susu. Ia biasanya menyerang daerah pipi bayi. Namun penyebabnya bukan susu ibu atau hasil interaksi kulit dengan cairan susu. Ianya disebabkan oleh kelainan pada kulit bayi. Kelainan kulit ini atau bahasa mudahnya kulit sensitif adalah disebabkan oleh genetik seperti  keluarga yang memiliki sejarah ekzema dan alahan di hidung yang tanda-tandanya ialah sering bersin.
[✔]   Bayi cirit-birit perlu diberikan teh atau air
Mitos dalam penyusuan susu ibu yang ini adalah salah sama sekali! Bayi yang cirit-birit tidak memerlukan cairan tambahan seperti air gula dan teh kerana air susu ibu mengandungi 90 % air. Sekiranya bayi anda cirit-birit, tingkatkan kadar penyusuan. Ianya mampu mengelakkan bayi anda daripada mengalami dehydration.
 
[✔]   Apabila anda berhenti menyusukan anak, anak tidak akan boleh menyusukan kembali.
Ini juga salah. Anda boleh menyusukan anak semula (relactation) sekiranya anda mengambil ubat hormon & mengamalkan prinsip asas penyusuan. Pengambilan milk booster seperti breastfeeding set Shaklee juga sangat membantu anak. Prinsip yang sama boleh diguna pakai sekiranya anda mengambil anak angkat & ingin menyusukan.
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,
Proses penyusuan selama 2 tahun bukannya mudah. Kita perlu komited & konsisten dalam jadual mengepam di samping amalan pemakanan yang baik. Amalkan tips penyusuan yang saya kongsikan & abaikan mitos penyusuan susu ibu yang mengarut di atas! Nak order Breastfeeding Set Shaklee dan dapatkan Ebook Rahsia Susu Melimpah Ruah secara percuma? Hubungi saya sekarang!
mitos penyusuan susu ibu, mitos penyusuan ibu, fakta dan mitos penyusuan ibu,  mitos susu ibu,  fakta susu ibu, fakta tentang susu ibu,  fakta ais susu ibu, fakta mengenai susu ibu,  fakta tentang susu ibu, fakta air susu ibu,  fakta mengenai susu ibu, fakta susu ibu hamil, fakta mengenai susu ibu hamil, fakta tentang susu ibu hamil,

Tips Memulakan Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpantang

Kali ni saya nak kongsikan tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang. Susu ibu adalah  hadiah terbaik dari seorang ibu kepada anaknya. Semua ibu mampu untuk menyusukan anak walau pun mempunyai masalah inverted nipple atau puting tenggelam.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Tips Memulakan Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpantang
Sekiranya ada mempunyai masalah inverted nipple atau puting tenggelam, tak perlu risau. Anda masih boleh menyusukan bayi secara normal.  Sekiranya anda melahirkan anak kembar dua atau triplet, juga adalah tidak mustahil bagi anda menyusukan kesemua bayi anda. Anda boleh klik di sini untuk membaca testimoni seorang ibu yang berjaya menyusukan tripletnya.  Kebaikan susu ibu tidak terkira dan untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, saya ingin berkongsi beberapa tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang:
 
1) Cuba menyusukan sebaik sahaja bayi dilahirkan.
Semasa memilih hospital untuk bersalin, pastikan hospital tersebut adalah hospital rakan bayi yang menggalakkan penyusuan susu ibu. Sebaik bayi dilahirkan, anda boleh terus menyusukan bayi sambil doktor melakukan proses memotong tali pusat. Percayalah, segala kesakitan yang anda alami akan terus hilang sebaik sahaja anda mendakap bayi anda. Selepas dilahirkan, bayi sangat alert dengan persekitaran. Ini adalah masa yang paling sesuai untuk bonding. Bayi yang baru dilahirkan dapat mencari di mana payudara ibu berada. Proses ini mungkin memakan masa, jadi bersabar dan cuba sedaya upaya bersama dengan bayi sepanjang masa.

2) Kurangkan pelawat bagi memastikan masa anda bersama bayi tidak terganggu.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang kedua ialah dapatkan masa berkualiti bersama bayi. Beberapa hari pertama selepas bersalin, anda perlukan masa untuk berehat & bonding dgn bayi yang baru dilahirkan. Anda mempunyai hak untuk memberitahu saudara-mara & rakan-rakan supaya tidak datang melawat pada minggu pertama kelahiran.

3) Jangan berikan bayi anda puting tiruan.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang kedua ialah jangan berikan bayi anda puting tiruan. Pacifier atau puting tiruan harus dielakkan bagi mengelakkan bayi anda mengalami nipple confuse atau kekeliruan puting.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,

4) Susukan bayi anda mengikut demand.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang keempat ialah jangan terlalu mengikut jadual. Susukan bayi anda setiap kali diminta. Bayi saya manyusu setengah jam sekali semasa dalam berpantang. Memang sangat meletihkan tapi sebagai ibu, kita nak bagi yang terbaik untuk anak. Set berpantang Shaklee membantu memberikan tenaga kepada ibu yang berpantang.

5) Susu anda tak cukup? 

Bayi anda tetap menangis selepas menyusu & anda menyangka bahawa anak masih kelaparan kerana susu anda tidak cukup. Yang sebenarnya perut bayi yang dilahirkan hanyalah sebesar kacang. Susu ibu adalah mencukupi. Bayi menangis bukan kerana lapar sahaja. Mungkin juga dia menangis kerana lampin penuh, kembung, terlalu panas atau sejuk, atau pun kerana mahu dipeluk. Percayalah! Susu ibu cukup untuk mengenyangkan bayi anda. Klik sini untuk mengetahui banyak mana susu diperlukan oleh seorang bayi yang baru dilahirkan.

6) Pastikan anda & bayi  selesa semasa menyusu.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang keenam ialah pastikan anda dan bayi selesa semasa menyusu. Gunakan  bantal untuk menyokong belakang dan kepala bayi. Pastikan badan bayi menghadap anda supaya bayi tidak perlu meusingkan kepala untuk menyusu. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda & sokong payudara supaya ia tidak menekan dagu bayi. Sekiranya anda merasa tidak selesa, dengan lembut pisahkan mulut bayi anda dari puting dan cuba lagi. Pastikan belakang anda selesa. Jangan terlalu membongkok ke arah bayi kerana ia boleh memberikan sakit belakang.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Semoga tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang saya kongsikan tadi dapat membantu anda. Anda juga boleh menggunakan breastfeeding set shaklee  bagi membanyakkan susu supaya anda dapat menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun. Berminat untuk mendapatkannya? Hubungi saya sekarang.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,

Tips Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam

Inverted nipple atau puting tenggelam adalah keadaan di mana puting seorang wanita masuk ke dalam (tenggelam) & bukannya berada di luar seperti puting wanita yang normal. Bolehkah mereka menyusukan anak? Pastinya boleh. Jom saya kongsikan tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam.
puting tenggelam, inverted nipple, menyusu dengan inverted nipple, menyusu dengan puting tenggelam, puting tenggelam susukan bayi, inverted nipple susukan bayi, tips puting tenggelam, tips inverted nipple, tips menyusu dengan puting tenggelam, tips menyusu dengan inverted nipple,
Tips Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam
Ramai ibu yang mengalami masalah ini memilih untuk tidak menyusukan anak secara direct, tetapi mengepam susu & memberikan kepada anak melalui botol. Sebenarnya, ibu berkenaan masih mempunyai peluang untuk menyusukan anak secara direct jika betul caranya. Berikut adalah beberapa tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam atau inverted nipple yang pasti dapat  membantu anda:
 
Lekapan yang betul
Ibu perlu ingat bahawa lekapan yang betul amat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu sehingga anak berumur 2 tahun. Semasa menyusukan, pastikan areola (kawasan hitam di sekeliling puting) juga masuk ke dalam mulut bayi. Bukan puting sahaja. Oleh itu, setiap kali menyusukan cuba masukkan sebanyak mungkin areola ke dalam mulut bayi. Ya, ianya sesuatu yang bukan mudah tetapi lama-kelamaan bayi akan pandai menyusu.
 
Picagari khas untuk mengeluarkan puting
Tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam atau inverted nipple yang seterusnya ialah dengan menggunakan picagari khas untuk mengeluarkan puting. Kaedah ini biasanya dilakukan oleh jururawat di hospital. Puting akan ditarik keluar dengan menggunakan picagari khas tersebut. Namun kaedah ini agak menyakitkan.
 
Kerap pam susu
Apabila kita mengepam susu, puting juga akan keluar sedikit demi sedikit. Makin kerap anda menyusu, makin banyak peratus puting yang keluar. Bila kita kerap mengepam, susu kita juga akan manjadi banyak. Semakin kerap anda mengepam, semakin banyak susu anda. Susu juga akan menjadi semakin banyak jika anda mengamalkan perkara asas penyusuan & amalan pemakanan yang baik.
puting tenggelam, inverted nipple, menyusu dengan inverted nipple, menyusu dengan puting tenggelam, puting tenggelam susukan bayi, inverted nipple susukan bayi, tips puting tenggelam, tips inverted nipple, tips menyusu dengan puting tenggelam, tips menyusu dengan inverted nipple,
Ebook ini sangat membantu ibu yang mengalami masalah puting tenggelam. Hubungi saya untuk mendapatkannya.
 
Gunakan nipple shield
Pakai nipple  shield semasa menyusukan anak. Ia akan membentuk puting dan memudahkan anak untuk menghisap susu.
 
Urutan
Terdapat teknik urutan yang boleh membantu mengeluarkan puting. Saya akan kongsi kaedah tersebut di masa hadapan. Insya Allah.
 
 Ibu yang mempunyai masalah puting tenggelam boleh cuba tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam yang saya kongsikan tadi. Mungkin perjalanan penyusuan anda agak sukar, tapi percayalah! Usaha anda untuk memberikan susu ibu kepada anak sangat besar manfaatnya, baik dari segi kesihatan, psikologi & minda anak anda. Set Penyusuan Shaklee juga membantu anda dalam memberikan susu yang terbaik untuk anak. Hubungi saya untuk mendapatkan set penyusuan anda sekarang.
puting tenggelam, inverted nipple, menyusu dengan inverted nipple, menyusu dengan puting tenggelam, puting tenggelam susukan bayi, inverted nipple susukan bayi, tips puting tenggelam, tips inverted nipple, tips menyusu dengan puting tenggelam, tips menyusu dengan inverted nipple,

Fungsi Setiap Vitamin Dalam Set Penyusuan Shaklee

Set penyusuan Shaklee merupakan teman baik ibu yang menyusukan. Ia bukan sahaja memberikan tenaga kepada ibu malah membantu membanyakkan susu. Siapa yang tak inginkan susu yang melimpah ruah. Siapa yang tak inginkan payudara bengkak sehingga air susu menitis-nitis membasahi baju. Semua tu saya dah pernah alami. Jom saya terangkan fungsi setiap vitamin dalam Set Penyusuan Shaklee.
set penyusuan shaklee,
Fungsi Setiap Vitamin Dalam Set Penyusuan Shaklee
Malahan sehingga hari ini, dikala Aina sudah berumur satu tahun6 bulan, payudara saya akan bengkak jika Aina tidak menyusu lebih daripada satu jam. Bukan saya sahaja yang telah merasai kebaikan Breastfeeding Set Shaklee sebagai milk booster, malah ramai ibu diluar sana telah memberikan feedback positif selepas menggunakan set ini. Seorang ibu berjaya menyusukan triplet beliau & anda boleh membaca testimoni tersebut di sini. Anda boleh klik di sini untuk mengetahui set penyusuan yang saya tawarkan.
Kali ini saya nak terangkan fungsi setiap vitamin dalam set penyusuan Shaklee supaya anda faham kepentingan setiap vitamin tersebut. Set 3M terdiri daripada Vitalea, B Complex, Vitamin C, Alfalfa, ESP & Ostematrix.
Vitalea
Ia merupakan multivitamin & multimineral yang membekalkan kesemua mineral yang diperlukan oleh tubuh. Tubuh kita tidak mendapat nutrien yang mencukupi dari diet seharian kita, jadi pengambilan vitalea dapat mengisi kekurangan nutrien yang dihadapi oleh tubuh. Apabila tubuh mempunyai nutrien yang mencukupi, ia akan berfungsi dengan lebih baik & bersedia untuk penghasilan susu yang banyak.. Ia juga merupakan energy booster supaya ibu kekal bertenaga sepanjang hari.
B Kompleks
B Kompleks merangsang penghasilan Serotonin iaitu hormon yang membuatkan ibu gembira & tak stres. Untuk menghasilkan susu yang banyak, ibu perlu berada dalam mood gembira & tenang. Tentu anda perasan, kalau kita sedih atau stress susu kita akan merudum.
Vitamin C
Vitamin C berfungsi untuk membina sel baru dalam badan bagi menggantikan sel yang telah mati. Ia juga berfungsi memulihkan sel yang rosak. Apabila sel kita sihat, maka badan akan menghasilkan susu yang banyak.
set penyusuan shaklee,
Alfalfa
Alfalfa sememangnya milk booster yang terbaik untuk ibu yang menyusukan anak. Anda boleh baca testimoni ibu yang menggunakan alfalfa sebagai milk booster di sini. Bukan itu saja, sebagai bonus alfalfa juga bertindak seperti kacip fatimah. Ia berfungsi merapatkan kembali bahagian bawah yang dah longgar kerana melahirkan. Ia juga membantu mengatasi masalah keputihan. Pendek kata, setiap wanita memang wajib ambil alfalfa. Anda boleh baca khasiat alfalfa di sini.
ESP
ESP membekalkan tenaga kepada ibu supaya kekal bertenaga sepanjang hari. Apabila ibu cergas, badan pun akan menghasilkan banyak susu. Di samping itu, ESP juga merupakan milk booster yang merangsang payudara supaya cepat penuh. Anda boleh baca kebaikan ESP di sini.
Ostematrix
Ostematrix kaya dengan kalsium & kita semua tahu bahawa susu terdiri daripada kalsium. Jadi badan kita memerlukan kalsium yang banyak bagi penghasilan susu yang berkualiti. Ostematrix juga penting bagi memastikan ibu mendapat kalsium yang mencukupi bagi mengatasi masalah reput gigi & tulang. Ostematrix juga merupakan milk booster.
Sekarang anda dah tahu fungsi setiap vitamin dalam set penyusuan Shaklee. Saya ingin menekankan bahawa untuk penyusuan yang berjaya, ibu perlu mengamalkan perkara asas penyusuan. Apakah perkara asas penyusuan? Anda boleh baca di sini.  Berminat untuk mendapatkan Breastfeeding Set Shaklee? Hubungi saya segera.
set penyusuan shaklee,

Tips Banyakkan Susu Badan Dengan Mengamalkan Perkara Asas Penyusuan

Menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun adalah impian setiap ibu. Ramai ibu yang memilih untuk mengambil supplemnet bagi membanyakkan susu badan. Ya, ramai yang berjaya membanyakkan susu dengan pengambilan  supplement tapi lebih ramai yang GAGAL sehingga membuat keputusan untuk memberikan anak susu formula kerana takut anak kelaparan.  Kenapa? Kerana supplement sahaja tidak akan membanyakkan susu anda. Anda wajib mengamalkan perkara asas penyusuan. Di atas permintaan ramai, saya kongsikan tips banyakkan susu badan dengan mengamalkan perkara asas penyusuan.
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
Tips Banyakkan Susu Badan Dengan Mengamalkan Perkara Asas Penyusuan
1) Mengosongkan payudara dengan kerap
Konsep asas bagi penyusuan yang berjaya ialah demand vs supply . Maksudnya, bila payudara kita kerap kosong, otak akan mendapat signal bahawa supply sudah habis & ada demand untuk menghasilkan susu. Oleh itu, kalau payudara kita kerap kosong, otak juga akan kerap mengeluarkan signal supaya menghasilkan susu. Makin banyak demand, makin banyak supply susu akan dihasilkan. Logik kan?
 
Payudara dikosongkan melalui dua cara: menyusukan bayi atau mengepam. Oleh itu bagi ibu yang bekerja, jangan culas untuk mengepam di pejabat.
Susu sedikit semasa berpantang? Itu perkara biasa, sebab perut baby masih kecil. Sebenarnya susu kita cukup. Anda boleh amalkan tips memulakan penyusuan semasa berpantang.  Jangan cepat mengalah untuk membeli susu formula. Dan jangan mudah terpedaya dengan mitos tentang penyusuan susu ibu.
 
2) Minum air kosong sekurang-kurangnya 3 liter sehari
Bila menyusukan bayi, memang kita akan kerap haus. Kalau perasan, bila kita kurang minum, susu pun akan berkurangan. Oleh itu, pastikan kita minum air yang secukupnya.
 
Tips untuk memastikan kita minum 3 liter air: masukkan air ke dalam botol 1.5 liter. pastikan kita habiskan 2 botol dalam sehari. Ini adalah cara yang saya buat.
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
 
3) Power pumping
Ramai ibu yang tak tahu power pumping ni apa. Power pumping ni tujuannya untuk boost up susu kita. Ianya boleh diamalkan sekurang-kurangnya seminggu sekali. Semasa saya berpantang dulu,  saya buat setiap hari & alhamdulillah susu saya melimpah-ruah.
3 cara buat power pumping:
i) Pam payudara kanan selama sepuluh minit, kemudian pam sebelah kiri pula selama sepuluh minit. Ulang sampai sejam.
 
ii) Pam payudara kanan selama setengah jam, kemudian pam payudara kiri selama setengah jam.
iii) Untuk dual pam, boleh pam kedua-dua payudara sekali gus selama setengah jam.
Makin kerap kita buat power pumping, insya allah makin bertambah susu kita.  Sakit semasa mengepam? Mungkin anda tersalah memilih breastpump. Jom baca tips memilih breastpump yang saya kongsikan di sini.
 
4) Makan secukupnya
Menyusukan anak memang membuatkan perut cepat lapar. Takpe, makan je bila lapar sebab kalau kita biarkan perut kosong, susu pun akan berkurangan. Sebab tu dalam islam, ibu yang menyusukan diberi kelonggaran untuk tidak berpuasa. Jadi, ibu-ibu jangan terlalu fikirkan kalori ye. Anda boleh amalkan panduan pemakanan ibu menyusukan yang saya kongsikan di sini.
 
5) Makanan yang menjadi milk booster
Ada beberapa jenis makanan yang memang telah terbukti mampu menjadi milk booster. Apakah makanan yang dimaksudkan? Lobak putih, halba, longan kering, dan sebagainya. Saya akan kongskan dalam entry berikutnya.
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
 
6) Makan supplemen yang menjadi milk booster
Di sini lah set breastfeeding Shaklee memainkan peranan. Bila kita dah buat semua 5 perkara di atas, kita boleh ambil set ini sebagai pelengkap kepada 5 usaha kita tadi. Insya Allah dengan dos & aturan makan yang betul, set ini mampu membanyakkan susu anda. Dengan syarat, amalkan semua tips banyakkan susu badan dengan mengamalkan perkara asas penyusuan.
7) Berhenti beralasan
Tengah mengandung? Takde masalah untuk menyusukan anak, asalkan kandungan anda sihat & tiada sejarah komplikasi sepanjang kehamilan yang lalu. Tengah berpuasa? Takde masalah untuk susukan anak. Boleh amalkan tips penyusuan semasa berpuasa yang saya kongsikan di sini. Kalau anak tiba-tiba taknak menyusu, kemungkinan besar anak sedang mengalami nursing strike, jadi jangan terus buat andaian bahawa anak mahu putus susu.
8) Selalu berdoa kepada Allah supaya murahkan rezeki anak kita agar dapat menyusu sampai umur 2 tahun.
Lepas usaha, mestilah kita tawakal. Minta pada Allah, insya allah akan dimakbulkan. doa ibu tiada hijab di sisi Allah.
Insya Allah, kita semua mampu menyusukan anak secara ekslusif selama 6 bulan & seterusnya menyusukan anak sampai berumur sekurang-kurangnya dua tahun. Saya menyusukan Balqis sehingga berumur 4 tahun. Berhenti pun sebab saya menngandungkan Aina atas nasihat doktor sebab kandungan pertama dulu ada komplikasi. Sekarang Aina berumur hampir 4 tahun, masih fully breastfeed & Insya Allah akan wean off tak lama lagi Semoga tips banyakkan susu badan dengan mengamalkan perkara asas penyusuan yang saya kongsikan bermanfaat untuk anda semua.
 
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,

Testimoni Pengguna Alfalfa Shaklee Sebagai Milk Booster

Setiap kali ada kawan-kawan yang melahirkan, saya akan share kebaikan susu ibu berbanding susu formula,  tips banyakkan susu dengan mengamalkan perkara asas penyusuan Susu sedikit semasa berpantang bukan masalah, insya Allah anda akan berjaya menyusukan anak secara ekslusif selama 6 bulan sekiranya memulakan penyusuan semasa berpantang. Setiap benda yang kita lakukan mesti dengan ilmu. Begitu juga halnya dengan menyusukan anak. Abaikan mitos penyusuan yang kita selalu dengar. Pastikan kita memilih breastpump yang betul  & amalkan pemakanan untuk ibu menyusukan. Alhamdulillah teruja sangat bila dapat feedback positif dari kawan yang menyusukan triplet. Berikut adalah testimoni pengguna Alfalfa Shaklee sebagai milk booster:
alfalfa shaklee, alfalfa shaklee harga, alfalfa shaklee murah, alfalfa shaklee milk booster,  alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa shaklee, testimoni alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa complex, testimoni alfalfa shaklee, alfalfa shaklee murah 2014, alfalfa shaklee ampang, alfalfa shaklee harga ahli, shaklee ampang, shaklee ampang murah,
Testimoni Pengguna Alfalfa Shaklee Sebagai Milk Booster
 
Hari ni saya nak share testimoni seorang ibu triplet yang mengamalkan alfalfa sebagai milk booster. Puan Su ada triplet, 1 lelaki 2 perempuan. Saya yang approach beliau untuk cuba alfalfa sebab tengok Puan Su kepenatan untuk jaga triplet yang berumur 3 bulan. Tak cukup rehat. Cuba imagine, kena jaga 3 babies dalam satu masa. Kita yang nak jaga seorang baby pun tak cukup tangan. Inikan pula 3 orang. Alhamdulillah selepas hampir sebulan mengamalkan alfalfa, Puan Su dah bagi testimoni. Jom baca testimoni beliau:
alfalfa shaklee, alfalfa shaklee harga, alfalfa shaklee murah, alfalfa shaklee milk booster,  alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa shaklee, testimoni alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa complex, testimoni alfalfa shaklee, alfalfa shaklee murah 2014, alfalfa shaklee ampang, alfalfa shaklee harga ahli, shaklee ampang, shaklee ampang murah,
alfalfa shaklee, alfalfa shaklee harga, alfalfa shaklee murah, alfalfa shaklee milk booster,  alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa shaklee, testimoni alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa complex, testimoni alfalfa shaklee, alfalfa shaklee murah 2014, alfalfa shaklee ampang, alfalfa shaklee harga ahli, shaklee ampang, shaklee ampang murah,
alfalfa shaklee, alfalfa shaklee harga, alfalfa shaklee murah, alfalfa shaklee milk booster,  alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa shaklee, testimoni alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa complex, testimoni alfalfa shaklee, alfalfa shaklee murah 2014, alfalfa shaklee ampang, alfalfa shaklee harga ahli, shaklee ampang, shaklee ampang murah,
Anda teruja dengan testimoni pengguna Alfalfa Shaklee sebagai milk booster ini? Alfalfa bukan sahaja berfungsi sebagai milk booster, ia juga berfungsi sebagai kacip fatimah & membantu menurunkan berat badan. Iamenjaga bahagain intim wanita dari masalah keputihan, senggugut,  kurang keinginan seks & kekeringan ketika bersama, meningkatkan kesuburan, membetulkan kitaran haid.  Untuk khasiat alfalfa yang lain, boleh baca di sini.
alfalfa shaklee, alfalfa shaklee harga, alfalfa shaklee murah, alfalfa shaklee milk booster,  alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa shaklee, testimoni alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa complex, testimoni alfalfa shaklee, alfalfa shaklee murah 2014, alfalfa shaklee ampang, alfalfa shaklee harga ahli, shaklee ampang, shaklee ampang murah,
 
Menarik bukan? Untuk mengetahui cara pemakanan alfalfa yang betul & harga yang saya tawarkan, sila hubungi saya sekarang. Mana tahu selepas ni anda pula akan menjadi salah seorang yang berkongsi testimoni pengguna Alfalfa Shaklee sebagai milk booster di sini 🙂
alfalfa shaklee, alfalfa shaklee harga, alfalfa shaklee murah, alfalfa shaklee milk booster,  alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa shaklee, testimoni alfalfa shaklee tambah susu,  testimoni alfalfa complex, testimoni alfalfa shaklee, alfalfa shaklee murah 2014, alfalfa shaklee ampang, alfalfa shaklee harga ahli, shaklee ampang, shaklee ampang murah,

Breastfeeding Set Shaklee

Set 3M Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, Alfalfa, B Complex, Vitamin C, ESP & Ostematrix  adalah antara set paling laris yang mendapat sambutan menggalakkan dari para ibu. Saya adalah penyokong tegar penyusuan badan sehingga bayi berumur 2 tahun. Anak pertama saya, Nurul Balqis menyusu sehingga umur 4 tahun. Susu saya masih banyak. Putus susu pun kerana saya mengandungkan anak kedua. Oleh itu, saya percaya bahawa tiada alasan untuk kita tidak menyusukan anak. Tiada istilah “saya takde susu” atau “susu saya tak cukup”. Ibu seharusnya mendalami ilmu penyusuan bayi seawal tempoh kehamilan kerana percayalah, menyusukan anak juga memerlukan ilmu.

“Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan (dari awal mengandung hingga akhir menyusunya), dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun; (dengan yang demikian) bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua ibubapamu; dan (ingatlah), kepada Akulah jua tempat kembali (untuk menerima balasan).” (Surah Luqman: ayat 14)
 
Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi jumlah susu ibu. Di antaranya ialah kekerapan mengepam (konsep supply & demand), stres, tahap kesihatan, dan pemakanan. Vitamin Shaklee berfungsi untuk meningkatkan tahap kesihatan ibu supaya badan mampu mengeluarkan susu yang mencukupi, bersesuaian dengan keperluan bayi anda. Berikut adalah set-set penyusuan yang anda boleh pilih, mengikut bajet masing-masing.
BREASTFEEDING SET SHAKLEE
 
1. SET B ( Basic )

Set ini mengandungi:

Vitalea

Vitamin C
Vitamin B Complex 
Alfalfa 

 

2. SET B + OSTEMATRIX ( Medium )    
Set ini mengandungi:

 Vitalea
 Vitamin C
Vitamin B Complex
Alfalfa 
Ostematrix

 

3. SET B + ESP ( Medium )     *** BESTSELLER***
Set ini mengandungi:
Vitalea

Vitamin C
Vitamin B complex
 Alfalfa 
ESP 

 

4. SET 3M ( PREMIUM )  ***HIGHLY RECOMMENDED***

Set ini mengandungi:
Vitalea
Vitamin C
Vitamin B Complex
Alfalfa
Ostematrix 
ESP
Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah

Proses penyusuan selama 2 tahun bukannya mudah. Kita perlu komited & konsisten dalam jadual mengepam di samping amalan pemakanan yang baik. Oleh itu, vitamin Shaklee sangat membantu.

Jika anda beli breastfeeding set dengan saya, anda juga akan mendapat:
 
[✔] Free consultation berkenaan tips untuk membanyakkan air susu 
[✔] Exclusive EBOOK Rahsia Susu Melimpah Ruah 
[✔] Keahlian :: Vitamin Booth Club ::
 
Insya Allah saya akan berkongsi ilmu saya dengan anda. 

Berminat untuk mendapatkan set ini? Hubungi saya dengan segera.
 

Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...