-

Kenapa Berat Badan Tak Turun Walau Pun Jenuh Berdiet Dan Bersenam

Dah penat jaga makan, bersenam, makan ubat kurus mahal-mahal. Bila timbang, berat macam tu jugak. Inch loss pun takde. Jangan give up! Jom tengok kenapa berat badan tak turun.

kenapa berat tak turun2 300x191 Kenapa Berat Badan Tak Turun Walau Pun Jenuh Berdiet Dan Bersenam

1. Sarapan tidak sihat
Kebanyakan rakyat Malaysia mengambil sarapan yang mengandungi kandungan lemak dan gula yang tinggi. Contohnya? Nasi lemak, teh tarik. Kalau yang nak berdiet kononnya taknak makan sarapan berat, makan biskut cicah milo. Tahukah anda bahawa biksut kering cicah milo bukan sarapan yang sihat?

2. Tak minum air secukupnya
Di antara punca kenapa berat badan tak turun ialah tak minum air kosong secukupnya. Ramai yang tak ambil berat pasal ni.

3. Minuman yang kononnya bagus untuk turunkan berat badan, tapi sebenarnya TIDAK! 
Diet soda, limau ais, limau suam. Bila sebut, mesti kita rasa boleh bantu turunkan berat badan. Tapi sebenarnya tidak! Sebab apa? Dalam tu ada gula putih yang menjadi punca kenapa berat tak turun.

4. Bersenam dengan perut kosong
Bila kita bersenam, badan perlukan nutrisi  dari makanan sebagai bahan bakar untuk membakar kalori. Kalau kita berlapar dan tak makan langsung, macam mana badan nak bakar kalori kalau takde bahan bakar?

5. Makan makanan tinggi kalori selepas bersenam
Biasa tak tengok orang beli nasi lemak lepas bersenam. Macam mana nak turunkan berat badan kalau kalori yang masuk lagi banyak daripada yang dibakar semasa bersenam? Oleh itu, elakkan makanan berkalori tinggi walau pun selepas bersenam. Sebaliknya, ambil makanan pembakar lemak.

kenapa berat tak turun1 300x221 Kenapa Berat Badan Tak Turun Walau Pun Jenuh Berdiet Dan Bersenam

6. Stress
Bila stres mesti nak makan coklat. Bila stres mesti banyak makan. Makan makanan berkalori tinggi pulak tu. Macam mana berat nak turun?

7. Tidak makan nasi
Ramai yang buat kesilapan ni. Taknak makan nasi, takut gemuk. Tapi gantikan dengan kuew tiaw, mee, maggi, roti, kerepek, biskut yang jauh lebih tinggi kandungan kalori daripada nasi. Yang sebenarnya boleh je makan nasi setiap hari, tapi janganlah makan sampai 3 pinggan.

Itulah dia 7 sebab kenapa berat badan tak turun walau pun jenuh berdiet dan bersenam. Ramai yang buat kesilapan ni kan? Sekarang anda dah tahu. Anda juga boleh amalkan 10 tips turunkan berat badan yang komfom berkesan ini. Pengambilan Set Kurus Shaklee membantu meningkatkan metabolisma badan supaya lebih banyak lemak dibakar & dibuang dari tubuh badan. Kalau metabolisma tinggi, insya Allah lagi cepat kurus. Nak order? Hubungi saya sekarang.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Kenapa Berat Badan Tak Turun Walau Pun Jenuh Berdiet Dan Bersenam

10 Tips Turunkan Berat Badan Yang Komfom Berkesan

Bila kita nak kurus, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengamalkan diet seimbang dan bersenam secara konsisten. Pengambilan set kurus akan membantu mempercepatkan lagi proses kita untuk kurus. Kali ni saya nak kongsikan 10 tips turunkan berat badan yang komfom berkesan.

turunkan berat badan 300x234 10 Tips Turunkan Berat Badan Yang Komfom Berkesan

10 Tips Turunkan Berat Badan Yang Komfom Berkesan 

1. Makan nasi

Jangan skip makan nasi. Kenapa? Kalau tak makan nasi, nanti kita lapar. Bila lapar kita akan makan macam-macam jajan yang kalorinya adalah jauh lebih tinggi daripada nasi. Oleh itu elakkan daripada lapar. Makan nasi 2 kali sehari dengan syarat ambil nasi sebesar satu penumbuk sahaja dalam setiap meal.

2. Makan sedikit tapi kerap

Kalau kita nak kurus, amalkan makan sedikit tapi kerap. Bukannya makan cuma 2 kali sehari, tapi sekali makan habis 3 pinggan nasi kita belasah. No! No! No! Ingat ye, makan sedikit tapi kerap supaya kita sentiasa kenyang & mengurangkan nafsu makan.

3. Serat

Pastikan kita mengambil serat atau fiber dalam setiap meal yang diambil. Serat boleh diperolehi dari roti, kekacang, dan nasi. Pengambilan serat adalah sanagta penting untuk mengawal nafsu makan.

4. Ketahui jumlah keperluan kalori

Setiap individu mempunyai jumlah keperluan kalori yang berbeza. Adalah penting untuk kita mengetahui berapa jumlah kalori yang diperlukan setiap hari & memastikan kita mengambil kalori yang secukupnya, bukannya secara berlebihan.

5. Air manis

Kurangkan pengambilan air manis sama ada kordial atau pun minuman bikarbonat.  Kenapa tak boleh minum air manis? Air manis mempunyai banyak kalori. Kurangkan pengambilan air manis dalam menu seharian, anda akan lihat perubahan bila naik atas mesin penimbang.

6. Air kosong

Amalkan minum air kosong secukupnya setiap hari iaitu sekurang-kurangnya 3 liter. Minum air kosong setiap kali makan, bagi menggantikan air manis. Lagi elok kalau minum air suam, lagi cepat membantu kita untuk kurus.

turunkan berat badan1 287x300 10 Tips Turunkan Berat Badan Yang Komfom Berkesan

7. Makan antara hidangan (snacking)

Snacking adalah sangat penting dalam proses untuk kita menguruskan badan. Snacking akan mengelakkan kita berasa lapar. Adalah lebih baik kalau kita ambil makanan pembakar lemak sebagai snack.

8. Protein

Pastikan dalam setiap meal yang diambil mengandungi protein bagi memastikan kita berasa kenyang, sekali gus membantu mengawal nafsu makan.

9. Bersederhana

Tak perlu nak berdiet secara gila-gila. Cukup dengan besederhana. Amalkan pemakanan yang seimbang, bersenam, dan ambil set kurus yang selamat. Insya Allah anda akan mendapat berat badan yang diimpikan.

10. Set Kurus Shaklee

Pengambikan Set Kurus Shaklee secara konsisten dan dengan aturan makan yang betul pasti membantu anda turunkan berat badan dengan cepat.

ebook kurus sebelum raya 262x300 10 Tips Turunkan Berat Badan Yang Komfom Berkesan

Semoga 10 tips turunkan berat badan yang komfom berkesan  tadi bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan Set Kurus Shaklee dengan aturan makan yang betul & ebook percuma? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 10 Tips Turunkan Berat Badan Yang Komfom Berkesan

Nak Kurus Sebelum Raya

Siapa nak kurus sebelum raya? Nak nampak cantik dimata cik abang sayang? Insya Allah masih ada masa untuk kita menjalankan misi nak kurus sebelum raya. Mana tahu kot bila badan dah susut, murah pulak rezeki, dapat berita gembira dah berbadan dua. Ramai pelanggan saya yang macam tu.

kurus sebelum raya 300x238 Nak Kurus Sebelum Raya

Macam Mana Nak Kurus Sebelum Raya?

Secara jujurnya, ada dua prinsip utama untuk kurus iaitu jaga pemakanan & bersenam secara intensif. Insya Allah kalau kita mampu amalkan 2 perkara tu dengan disiplin, pasti impian kita nak kurus sebelum raya akan tercapai. Persoalannya:

  1. Mampukah kita makan nasi sebesar satu penumbuk sahaja setiap hari? Boleh tahan nafsu?
  2. Mampukah kita buat senaman secara intensif untuk membakar semua lemak-lemak degil yang dah bertahun-tahun kita ternak ni? Ada masa nak bersenam selama berjam-jam setiap hari? Larat ke nak bersenam secara intensif kalau makan nasi sikit je?

Terimalah hakikat bahawa tak mudah untuk kurus dalam masa yang singkat. Bayangkanlah, lemak-lemak yang ada tu dah bertahun-tahun ada kat badan kita, mana mungkin boleh hilang sekelip mata? Tapi jangan sedih dulu. Saya ada penyelesaian untuk anda.

nak kurus sebelum raya 254x300 Nak Kurus Sebelum Raya

Rahsia Nak Kurus Sebelum Raya Kini Terbongkar!

Misi nak kurus sebelum raya akan menjadi semakin mudah kalau ada supplement yang membantu kita supaya kenyang dengan lebih lama & kekal bertenaga sepanjang hari. Bayangkan situasi berikut:

Kita amalkan pemakanan seimbang & makan nasi sebesar penumbuk sahaja tapi rasa kenyang. Takde keinginan nak mengunyah-nguyah. Kalau nak snacking pun, ada tips yang akan saya kongsikan. 

Selalunya kalau kita kurang makan, badan akan rasa lemah & kurang bertenaga. Suka tak kalau saya kata, walau pun kita kurang makan, badan kita masih bertenaga sepanjang hari & walau pun dah seharian bekerja, masih mampu untuk bersenam pada lewat petang atau malam hari.

Bila kita disiplin menjaga pemakanan & serius bersenam, pasti boleh kurus kan!

Saya Nak Kurus Sebelum Raya!

Rasa teruja! Jom saya perkenalkan Set Kurus Premium Shaklee yang akan menjadikan impian nak kurus sebelum raya sebagai satu kenyataan. Set Kurus Shaklee terdiri daripada 3 elemen iaitu: Buang atau detox, bakar lemak, dan bina badan.

kurus sebelum raya 1 300x214 Nak Kurus Sebelum Raya

Ada banyak set kurus di pasaran tapi tak semuanya selamat. Adakah set kurus premium Shaklee selamat? Jawapannya ya. Set ni sememangnya semulajadi & selamat, malah selamat diamalkan oleh ibu yang berada dalam pantang & menyusukan. Saya sendiri kurus dengan set ini semasa menyusukan bayi yang berumur 3 bulan.

Tawaran istimewa untuk anda

Dengan pembelian set kurus premium dari vitaminsaya.com, anda akan mendapat Ebook Kurus Sebelum Raya yang ekslusif ini:

ebook kurus sebelum raya 262x300 Nak Kurus Sebelum Raya

Apakah keistimewaan ebook ini? Ebook ini adalah panduan lengkap untuk anda kurus secara sihat & selamat dengan kesan yang menakjubkan. Dengan syarat: ANDA MENGAMALKAN SEMUA TIPS MUDAH DIDALAM EBOOK INI SECARA DISIPLIN & KONSISTEN BERSAMA SET KURUS PREMIUM SHAKLEE. Ebook ekslusif ini padat dengan:

  1. Panduan menu seharian yang sihat & membakar lemak
  2. Jadual senaman yang mudah dan confirm membakar lemak-lemak degil
  3. Pantang-larang untuk kurus
  4. Saya dah berdiet & rajin bersenam. Kenapa saya masih gemuk?
  5. Tips untuk kekal kurus selama-lamanya

Anda nak Order Set Kurus Premium Shaklee dan dapatkan percuma Ebook Nak Kurus Sebelum Raya yang istimewa ni? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Nak Kurus Sebelum Raya

Tips Meningkatkan Kesuburan Supaya Mudah Mengandung

Di antara soalan yang paling kerap ditanyakan kepada saya ialah apakah tips meningkatkan kesuburan supaya mudah mengandung. Memang ramai yang teruja selepas melihat testimoni pelanggan saya yang berjaya hamil dengan Set Kesuburan Shaklee. Kali ni saya nak berkongsi tips yang boleh anda amalkan bagi meningkatkan tahap kesuburan anda.

tips meningkatkan kesuburan 300x212 Tips Meningkatkan Kesuburan Supaya Mudah Mengandung

Apakah Tips Meningkatkan Kesuburan Supaya Mudah Mengandung?

1. Kawal berat badan

Berat badan yang berlebihan atau kurang sememangnya menjejaskan kesuburan anda. Dapatkan berat badan unggul. Sekiranya anda mempunyai masalah kurang berat badan, anda boleh mengambil B Complex & MealShake Shaklee. Sekiranya berat anda berlebihan, anda boleh mengambil Set Kurus Shaklee. 

2. Kawal pengambilan makanan yang tinggi gula & karbohidrat

Makanan yang tinggi gula & karbohidrat, terutamanya junk food akan menyebabkan benih yang anda hasilkan tidak berkualiti. Amalkan pemakanan yang seimbang & cara hidup yang sihat, Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Window shopping pun dikira sebagai senaman. Mudah saje kan tips meningkatkan kesuburan supaya mudah mengandung ni?

3. Minum Teh Hijau

Teh hijau kaya dengan Catechins yang membantu meningkatkan kesuburan anda.

4. Jangan menggunakan pencuci atau pewangi vagina

Penggunaan pencuci atau pewangi vagina akan menukar PH bahagian tersebut. PH yang tidak sesuai akan membunuh sperma sekali gus mengurangkan peluang anda untuk mengandung. Membasuh bahagian intim dengan air sahaja adalah mencukupi. Seminggu sekali anda boleh mengamalkan petua ini:

Rebus beberapa helai daun sirih & manjakani. Gunakan air rebusan tersebut untuk mencuci bahagian intim anda. Anda juga boleh mencuci bahagian tersebut dengan air rebusan ini selepas haid anda berhenti. Tujuannya ialah untuk menyegarkan semula bahagian tersebut.

5. Elakkan mandi atau berendam dalam air panas

Ingatkan suami anda supaya jangan mandi dengan air yang terlalu panas kerana ia akan mengganggu kualiti sperma.

6. Set Kesuburan Shaklee

Set Kesuburan Shaklee yang menjadi kegilaan ramai sudah terbukti berkesan. Ia telah membantu ramai pelanggan saya mengandung. Tapi AWAS!!!! Pastikan anda makan dengan aturan yang betul kerana jika salah aturan & dos, ia mungkin membawa kesan buruk kepada kesihatan anda.

Mudah saje kan tips meningkatkan kesuburan supaya mudah mengandung yang saya share ni? Insya Allah Set Kesuburan Shaklee juga membantu mengingkatkan kesuburan anda. Berminat untuk mendapatkan set ini? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Meningkatkan Kesuburan Supaya Mudah Mengandung

Punca, Tanda Dan Rawatan Telur Tak Matang

Salah satu punca susah untuk mengandung ialah telur tidak matang di mana ovum yang dihasilkan tidak membesar atau tidak menetas. Ia juga berkaitan dengan bilangan telur yang tidak seimbang. Sesetengah wanita menghasilkan telur setiap bulan tetapi telur yang dihasilkan tidak berkualiti & tidak bersedia untuk proses persenyawaan yang mengakibatkan kesukaran untuk mengandung. Nak tahu apakah punca, tanda dan rawatan telur tak matang?

telur tak matang 300x182 Punca, Tanda Dan Rawatan Telur Tak Matang

Apakah yang dimaksudkan dengan telur yang matang?

Telur yang matang ialah telur yang bersaiz 12 mm-25 mm. Anda mempunyai masalah telur tidak matang sekiranya saiz telur anda kurang dari saiz tersebut. Telur anda juga tidak berkualiti sekiranya bersaiz lebih besar daripada 25mm.

Apakah Punca Telur Tak Matang?

Di antara punca masalah  telur tidak matang ialah:

1. Gangguan hormon

Hormon yang tidak seimbang merupakan punca utama telur tidak membesar & terencat.  Hormon yang dimaksudkan ialah hormon estrogen & progesteron. Anda boleh membaca di sini untuk mengetahui bagaimana hormon yang seimbang adalah penting untuk kesuburan & penghasilan telur yang matang & berkualiti.

2. Ovarian Cyst

Sekiranya anda mempunyai masalah Cyst, ia akan menyebabkan masalah ketidakseimbangan hormon, sekali gus menyebabkan telur tidak matang. Wanita cyst biasanya mempunyai telur yang terkumpul di dalam ovari mereka & ia dapat dikesan semasa ujian ultrasound dilakukan. Sekiranya anda wanita cyst, jangan tunggu lagi. Dapatkan Set Cyst Shaklee sekarang untuk memastikan badan anda menghasilkan telur yang berkualiti supaya peluang anda untuk mengandung akan meningkat seperti wanita normal yang lain.

3. Masalah berat badan

Berat badan berlebihan atau berkurangan juga boleh menyebabkan telur anda tidak matang, akibat ketidakseimbangan hormon. Oleh itu, dapatkan berat badan unggul. Anda boleh mengambil Set Kurus Shaklee sekiranya anda mempunyai masalah berat badan berlebihan.

4. Penyakit Tiroid

Hyper tiroid & Hypo Tiroid boleh menjadi punca masalah telur tak matang. Jika anda disahkan mengidap salah satu daripada penyakit tersebut, sila dapatkan rawatan dengan segera.

telur tak matang 221x300 Punca, Tanda Dan Rawatan Telur Tak Matang

5. Hormon prolaktin yang tinggi

Hormon Prolaktin dihasilkan oleh ibu yang menyusukan anak. Namun ada juga wanita yang tidak menyusukan ank tapi mempunyai hormon Prolaktin yang tinggi. Kehadiran hormon ini akan menyebabkan badan menghasilkan telur yang tidak berkualiti. GLA Complex adalah kawan baik yang akan membantu menstabilkan hormon anda.

Apakah Tanda Telur Tidak Matang?

Di antara tanda anda mempunyai masalah telur tidak matang ialah kitaran haid yang tidak teratur. Anda akan didatangi haid 2 atau 3 bulan sekali. Oleh itu, adalah sangat penting untuk anda mengetahui punca, tanda & rawatan telur tak matang supaya anda boleh mendapatkan rawatan sebelum terlambat.

Apakah rawatan untuk masalah telur tidak matang?

Rawatan untuk masalah ini ialah dengan mengambil Set Kesuburan Shaklee. Set ini terdiri daripada GLA Complex yang berfungsi untuk menstabilkan hormon & dalam masa yang sama membantu meningkatkan kesuburan anda. Anda boleh membaca testimoni pelanggan yang telah berjaya mengandung dengan set ini di sini.

telur tak matang1 300x230 Punca, Tanda Dan Rawatan Telur Tak Matang

Ok… sekarang anda dah tahu apakah punca, tanda dan rawatan telur tak matang. Sekiranya anda mempunyai masalah telur tidak matang, hubungi saya sekarang untuk mendapatkan Set Kesuburan Shaklee anda. Hari ini!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Punca, Tanda Dan Rawatan Telur Tak Matang

Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi

Pembakaran lemak adalah perkara penting untuk kurus. Sebab tu salah satu elemen dalam Set Kurus Shaklee ialah Lecithin atau Omegaguard untuk membakar lemak. Tahukah anda sesetengah makanan boleh membantu kita membakar lemak tanpa perlu bersenam? Sangat mudah. Kita cuma perlu makan makanan tersebut & ia akan membakar lemak dalam badan kita tanpa kita sedari. Apakah makanan pembakar lemak untuk kurus secara semulajadi?
 makanan pembakar lemak 300x244 Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi
Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi
1) Bawang merah 
Bawang mengandungi anti bakteria dan mineral seperti sulfur yang membantu untuk membakar lemak. Selain itu, bawang juga berfungsi untuk melancarkan sistem penghadaman dan juga meningkatkan metabolisme tubuh seseorang. Jadi waktu memasak, masukkan bawang banyak-banyak ok!
2) Tomato
Tomato mengandungi vitamin A, B6, C dan K yang sangat baik untuk membakar lemak. Selain itu, kandungan kalori yang rendah juga menyebabkan tomato sering menjadi makanan pilihan untuk pengamal diet. Boleh minum jus tomato setiap pagi atau masukkan tomato ke dalam masakan harian. Rasanya pun sedap.
makanan pembakar lemak1 300x244 Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi
 
3) Putih telur
Makanan pembakar lemak untuk kurus secara semulajadi yang berikutnya ialah putih telur. Putih telur merupakan  sumber protein baik. Protein yang ada di dalam putih telur membantu proses membakar lemak. Tapi bukan kuning telur kerana kuning telur jaya dengan kolesterol. Tak sesuai untuk orang yang ingin kurus.
makanan pembakar lemak2 300x244 Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi
 
4) Cili
Cili mengandungi vitamin A, C, serat, kalsium dan fosforus yang dapat membantu untuk meningkatkan lagi metabolisma badan dan secara tidak langsung ia akan turut membakar lemak dengan cepat.
makanan pembakar lemak3 300x230 Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi
 
5) Anggur
Anggur bukan sahaja sumber vitamin C, tetapi ia juga kaya dengan peptin yang dapat membantu untuk menurunkan tahap kolesterol seseorang. Jadi makanlah anggur banyak-banyak sebab ia adalah makanan pembakar lemak untuk kurus secara semulajadi. Sedap pun sedap.
 
6) Lobak merah
Makanan pembakar lemak secara semulajadi untuk kurus  ini mengandungi karotina yang merupakan sejenis vitamin A untuk membantu melancarkan sistem penghadaman dan membakar sisa lemak. Anda juga boleh minum jus lobak setiap hari.
 
7) Timun
Timun bukan sahaja  makanan untuk membakar lemak, tetapi ia juga baik untuk buah pinggang kerana ia membantu untuk membersihkan asid urik.
 
Jadi jika anda ingin kurus, amalkan memakan 7 makanan pembakar lemak untuk kurus secara semulajadi yang saya senaraikan di atas. Kalau nak lagi cepat kurus, anda boleh ambil set kurus Shaklee dan amalkan tips senaman mudah untuk kurus ini. Anda juga boleh amalkan petus untuk kurus yang saya kongsikan di sini.  Hubungi saya untuk mendapatkan set kurus Shaklee dengan konsultasi istimewa.
Cik Puan Nurul 2 300x170 Makanan Pembakar Lemak Untuk Kurus Secara Semulajadi

Senaman Untuk Kuruskan Badan Yang Boleh Dibuat Di Pejabat Dan Rumah

Senaman bukan sahaja menyihatkan badan tetapi juga membantu anda untuk kurus. Berikut adalah senaman untuk kuruskan badan yang boleh dibuat di pejabat dan rumah setiap hari. Boleh anda lakukan sambil melakukan tugasan seharian. Menarik kan!

senaman untuk kurus 300x226 Senaman Untuk Kuruskan Badan Yang Boleh Dibuat Di Pejabat Dan Rumah

Senaman Untuk Kuruskan badan Yang Boleh Dibuat Di Pejabat Dan Rumah

 Di antara senaman mudah untuk kurus yang boleh anda lakukan setiap hari ialah:

[✔] Apabila anda bangun tidur, luruskan kaki dan duduk perlahan-lahan tanpa menggunakan tangan. Lunjurkan badan ke depan sehingga bahagian belakang dan betis terasa tegang. Kemudian baring semula perlahan-lahan. Ulang sehingga 3-4 kali.

[✔] Semasa anda memberus gigi, cuba berdiri dengan sebelah kaki. Tukar kaki kiri dan kanan.

[✔] Jika anda memandu, semasa kereta berhenti, genggam stereng kereta dengan kuat selama 10 saat. Ulang 10-15 kali.

[✔] Di meja pejabat, buat duduk cangkung. Caranya ialah duduk tapi berhenti separuh, kemudian bangun semula perlahan-lahan tanpa menggunakan tangan. Ulang 15-20 kali.

[✔] Semasa membeli-belah, bawa sedikit beban dalam beg tangan anda contohnya 2 beg gula.

[✔] Semasa mengisi petrol kereta, berjingkit ke atas dan ke bawah dengan tumit kaki. Buat sehingga selesai mengisi petrol.

[✔] Sambil anda beratur semasa menunggu teksi atau bas, genggam tangan anda di belakang, rapatkan bahu sambil membuka dada dan mengambil nafas. Tahan nafas 10-20 saat dan hembus perlahan-lahan.

[✔]  Selepas makan malam dan duduk di kerusi, luruskan kaki ke hadapan dan bengkokkan ke atas dan ke bawah. Semasa kaki di atas, tahan selama 5 saat.\

[✔] Semasa anda menonton tv, buat senaman ringan seperti tekan tubi (push up) semasa iklan disiarkan. Purata tempoh iklan ialah 7-8 minit, buat tekan tubi setiap kali iklan dan anda akan mudah mencapai 100-150 ulangan.

senaman untuk kurus1 300x263 Senaman Untuk Kuruskan Badan Yang Boleh Dibuat Di Pejabat Dan Rumah

 [✔]  Sebelum tidur, duduk ditepi katil dengan kaki rapat. Genggam tangan anda dan luruskan tangan anda ke atas dan luruskan badan sambil mengambil nafas sedalam-dalamnya. Tahan 10-20 saat dan lepaskan nafas perlahan-lahan. Anda akan berasa rileks serta merta.

Anda akan lebih cepat kurus jika mengamalkan pemakanan yang membantu membakar lemak, tips cepat kurus yang saya kongsikan di sini, dan mengambil Set Kurus Shaklee yang membantu anda kurus secara sihat. Set Kurus Shaklee bukan sahaja membantu anda membakar lemak dengan cepat, malah ia juga membantu membuang lemak dari badan dan membina otot supaya takde bahagian badan anda yang menggeleber bila dah kurus.

Anda boleh amalkan senaman untuk kuruskan badan yang boleh dibuat di pejabat dan rumah di atas setiap hari. Nampak macam senaman remeh yang tak memberi sebarang kesan tapi percayalah, ia akan membantu anda untuk kurus. Nak lagi cepat kurus? Jom order Set Kurus Shaklee anda hari ini. Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Senaman Untuk Kuruskan Badan Yang Boleh Dibuat Di Pejabat Dan Rumah

Tips Untuk Cepat Mengandung

Ramai yang bertanyakan tips untuk cepat mengandung. Di atas permintaan ramai, hari ni saya nak share kaedah  & tips yang boleh anda amalkan supaya anda mempunyai peluang yang tinggi untuk hamil. Anda semua boleh lah cuba tips untuk cepat mengandung berikut:
tips cepat mengandung 300x192 Tips Untuk Cepat Mengandung
TIPS UNTUK CEPAT MENGANDUNG
1. Fahami bagaimana kehamilan terjadi. 

Jika haid anda teratur, setiap hari ke14  telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya pada waktu tersebut anda bersama, sperma dari faraj akan berenang kedalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di salur peranakan (salur fallopian). Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi maka berlakulah kehamilan. 

2. Jumpa doktor anda. 

Pastikan anda suami isteri bebas dari sebarang masalah dengan berjumpa dengan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah antara penyebab yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala.  Sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil. Sekiranya haid anda teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopiana anda tidak tersumbat.

 3. Dapatkan berat badan yang ideal. 

Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masalah kepada kesuburan anda. Kawal berat BMI dan berat badan anda. Sekiranya anda mempunyai berat badan yang berlebihan, anda boleh mencuba set kurus Shaklee. Jika anda kekurangan berat badan, anda boleh mencuba Mealshakes Shaklee.

 4. Ketahui waktu subur anda. 

Hari subur anda cuma 4-5 hari dalam sebulan sebulan. Sekiranya anda dapat menganggar hari tersebut dengan tepat, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur. Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda-tanda ovulasi  seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut ditengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

tips cepat mengandung1 300x229 Tips Untuk Cepat Mengandung

 5. Hubungan seks yang lebih kerap. 

Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari-hari subur, bersamalah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil.

 6. Tingkatkan kesuburan suami. 

Pastikan kesihatan reproduksi suami pada tahap optimal dengan mengamalkan cara hidup sihat seperti makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan menjauhi alkohol. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, sila berbincang dengan doktor kerana ia juga boleh menjadi punca kenapa anda sukar hamil.

 7. Mengambil multivitamin.

Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil untuk mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan pengeluaran sperma. Set kesuburan Shaklee memberikan anda kesemua vitamin yang diperlukan oleh badan supaya suami & isteri berada dalam keadaan yang bersedia untuk hamil.

 8. Bersenam secara rutin . 

Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.

 9. Mengambil makanan yang seimbang. 

Menjaga pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi. Masalah ovulasi  berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin dimana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda.Sekiranya anda menjaga diet, anda dapat menteraturkan haid dan berovulasi secara semulajadi.

10. Elakkan stress

Tidak dinafikan kehidupan pada hari ini penuh dengan stress. Tak ada anak pun boleh menyebabkan stress. Ketahuilah bahawa stress  dikaitkan dengan masalah ketidaksuburan. Anda boleh lakukan aktiviti-aktivit kegemaran anda bagi mengurangkan stress.

 11. Jahuhi dadah, merokok dan minuman keras. 

Merokok, penyalahgunaan dadah dan meminum minuman keras bukan sahaja memberi kesan negatif kepada kesuburan malahan meningkatkan risiko keguguran dan komplikasi kehamilan. Pastikan segala ubatan adalah selamat dimakan dan kurangkan pengambilan kopi dalam diet seharian.

Anda boleh amalkan 11 tips untuk cepat mengandung yang saya kongsikan di atas. Pengambilan Set Kesuburan Shaklee juga meningkatkan peluang anda untuk hamil. Hubungi saya sekarang untuk mendapatkannya.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Untuk Cepat Mengandung

Apakah Jenis Senaman Terbaik Untuk Kurus

Senaman baik untuk kesihatan, tak kira  sama ada senaman kardiovaskular atau senaman otot. Anda boleh membaca tips senaman mudah di sini.  Namun, apabila bercakap tentang tip kurus atau tip mengurangkan berat badan, senaman manakah yang lebih berkesan? Senaman kardiovaskular atau senaman otot? Atau adakah kedua duanya sama sahaja? Jom kita ketahui apakah jenis senaman  terbaik untuk kurus.
senaman terbaik untuk kurus 300x168 Apakah Jenis Senaman Terbaik Untuk Kurus
Apakah Jenis Senaman Yang Terbaik Untuk Kurus
Sebelum saya terangkan lebih lanjut mengenai keberkesanan kedua-dua senaman tersebut, terlebih dahulu saya nak terangkan apa itu senaman kardiovaskular dan apakah pula senaman otot. 
Senaman kardiovaskular (atau ringkasnya kardio) 
Adalah senaman yang melibatkan peningkatan kadar denyutan jantung. Antara aktiviti yang tergolong dalam kategori ini adalah berlari, berenang, bermain bola sepak, berbasikal dan sebagainya.
senaman terbaik untuk kurus1 300x225 Apakah Jenis Senaman Terbaik Untuk Kurus
Senaman otot 
Adalah senaman yang melibatkan daya tahan otot seperti mengangkat berat, tekan tubi, ‘pull up’, ‘plank’ dan sebagainya. Senaman otot yang dilakukan secara berterusan akan menambahkan sel-sel otot dan kesan jangka masa panjangnya anda akan kelihatan seperti berotot (‘muscular’) 
senaman terbaik untuk kurus2 300x176 Apakah Jenis Senaman Terbaik Untuk Kurus
Kedua-dua senaman ini memerlukan tenaga. Dari mana datangnya tenaga? Ia diperolehi daripada proses pembakaran makanan yang berlaku di dalam badan. Secara teori, untuk orang yang mengalami masalah obesiti dan ingin mengurangkan berat badan, selain daripada pembakaran makanan, sumber lain yang boleh membekalkan tenaga adalah lemak yang dibakar menjadi sumber tenaga. Jadi, apabila lemak-lemak yang menggeleber di sekitar perut dibakar, dapatlah kita merasa kesan ‘kurus’.
Namun, itu hanya teori sahaja. Apa yang sering berlaku, protein di dalam badan lebih mudah ditukar bentuk kepada tenaga. Jadi, bila kita bersenam, badan kita tak bakar lemak berlebihan dalam badan kita, sebaliknya membakar protein yang ada. Di manakah protein ini didapati? Kebanyakannya daripada otot. Jadi apabila protein ini ditukar kepada bentuk tenaga, sel sel otot akan hilang dan otot akan mengecil. Ini adalah satu perkara yang tidak baik kerana, protein dan otot adalah elemen yang penting dalam mengekalkan kadar metabolisme badan.
Jadi, Apakah Jenis Senaman Yang Terbaik Untuk Kurus?
Pada peringkat awal usaha anda menurunkan berat badan menerusi senaman kardio, anda akan dapati dalam beberapa hari berat  anda akan turun. Masalahnya, anda tidak tahu adakah ia disebabkan oleh kehilangan lemak, atau kehilangan otot dan juga air. Dalam kebanyakan kes, ianya adalah disebabkan oleh kehilangan otot dan juga air yang bermakna, anda ‘tertipu’ kerana kehilangan berat ini hanya bersifat sementara dan apabila anda berhenti melakukan aktiviti aktiviti senaman, percayalah, badan anda akan meningkat naik dengan cepat!
Dengan berkurangnya sel otot, maka dengan sendirinya kadar metabolisme badan akan menurun dan keupayaan untuk membakar kalori menjadi berkurang. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini akan mengakibatkan kegemukan dan akibatnya, harapan untuk melihat badan kurus akan hanya tinggal harapan sahaja.
Sebaliknya, menerusi senaman otot anda akan meningkatkan sel-sel protein yang seterusnya meningkatkan kadar metabolisme. Kadar pembakaran kalori anda akan meningkat sehingga pada satu peringkat, badan anda akan terus membakar lemak meskipun anda sedang tidur atau menonton wayang. Senaman otot juga akan mencantikkan badan dan membina tekstur tubuh yang baik untuk  golongan lelaki dan wanita.
 
senaman terbaik untuk kurus3 300x212 Apakah Jenis Senaman Terbaik Untuk Kurus
 
Jadi, jika anda mahu kurus, buat keputusan bijak dengan melakukan senaman otot, dan apabila anda sudah menjadikannya sesuatu rutin, bolehlah anda beralih kepada senaman kardio. Insya Allah anda akan mendapat kesan pengurangan berat yang ketara dan berpanjangan.
Sekarang anda dah tahu apakah jenis senaman yang terbaik untuk kurus. Anda akan dapat mengurangkan berat badan dengan lebih cepat kalau anda mengamalkan senaman + pemakanan seimbang + set kurus Shaklee. Berminat untuk mendapatkan set kurus Shaklee?  Hubungi saya sekarang.
 
Cik Puan Nurul 2 300x170 Apakah Jenis Senaman Terbaik Untuk Kurus

Cara Kira BMI Yang Betul

BMI atau Body Mass Index atau dalam bahasa melayunya Indeks Jisim Tubuh merupakan satu piawai pengukuran bagi menentukan berat badan yang unggul. Ia boleh dijadikan sebagai guideline untuk mendapatkan berat badan yang ideal berdasarkan tinggi & berat individu. Nak tahu cara kira BMI yang betul?
bmi 300x159  Cara Kira BMI Yang Betul
Apakah BMI Atau Body Mass Index?
Berat badan yang ideal adalah sangat penting kerana ia boleh mempengaruhi tahap kesihatan seseorang. Individu yang obes lazimnya kurang sihat &  mempunyai risiko untuk mendapat penyakit seperti masalah jantung, hypertension, batu karang, diabetis & arthritis. Anda dinasihatkan supaya menimbang badan sekurang-kurangnya 2 kali sebulan pada waktu yang sama dengan memakai pakaian yang nipis. Waktu paling baik untuk menimbang berat badan ialah selepas bangun tidur diwaktu pagi.
Bagaimanakah Cara Kira BMI Yang Betul?
Cara untuk mengira BMI atau Body Mass Index adalah seperti berikut:
 
BMI = 

Berat (kg)
___________________________

Tinggi ( m ) x Tinggi ( m )
 
Jika BMI anda adalah:
[✔] Kurang daripada 18.5 = Kurang Berat Badan
[✔] 18.5 hingga kurang 25 = Normal
[✔] 25 hingga kurang 30 = Berlebihan Berat Badan
[✔] 30 atau lebih = Kegemukan / Obesiti
bmi 2 300x151  Cara Kira BMI Yang Betul
 
Cara Kira BMI Yang Mudah 300x157  Cara Kira BMI Yang Betul
Sekarang anda dah tahu cara kira BMI yang betul. Sekiranya anda termasuk dalam kategori berlebihan berat badan atau obes, anda boleh dapatkan Set Kurus Shaklee dari saya.  Berminat untuk mendapatkannya? Hubungi saya sekarang.
Cik Puan Nurul 2 300x170  Cara Kira BMI Yang Betul
pixel  Cara Kira BMI Yang Betul

Switch to our mobile site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.