Apa Nak Buat Kalau Kurang Selera Makan Semasa Mengandung

Apa nak buat kalau kurang selera makan semasa mengandung? Risau juga kalau baby tak cukup zat. Tak efek ke kalau kurang makan? Tak ganggu perkembangan baby?

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

Mengandung sememangnya bukan perkara yang mudah. Macam-macam komplikasi kehamilan yang boleh berlaku macam morning sicknessturun darahkeguguransakit kepalasakit pinggangair ketuban bocor awal, air ketuban terlalu banyak, air ketuban sedikitkeputihandarah tinggikencing kotor. Ada juga ibu yang kurang selera makan. Kali ni saya kongsikan apa nak buat kalau kurang selera makan semasa mengandung.

1. Makan sikit tapi kerap. Jangan paksa diri untuk makan dengan banyak sekali gus. Makan sikit pun ok, asalkan tak berlapar.

2. Elakkan makanan yang berbau. Nanti takut jadi mual dan loya pulak. Lagi tak selera nak makan.

3. Makanan tinggi serat. Kalau tak selera sangat nak makan, at least makan sikit makanan tinggi serat macam gandum, buah, dan sayuran.

4. Minum air secukupnya supaya tak dehidrated.

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

5. Minum teh halia. Teh halia panas boleh tambah selera makan. Insya Allah, cubalah.

6. Hirup sup. Sup panas sangat menyelerakan. Boleh buat sup ayam, sup ikan, atau sup sayur. Insya Allah anda akan berselera untuk makan.

7. B Complex Shaklee. Vitamin ini adalah vitamin pencetus emosi gembira dan bagi kebanyakan orang, akan menambah selera makan. Ianya selamat untuk anda dan bayi dalam kandungan. In fact, B Complex adalah di antara vitamin yang ada dalam Set Ibu Mengandung Shaklee.

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

8. Kenali apakah punca kurang selera makan. Ada macam-macam punca kenapa selera anda hilang. Sebab morning sickness ke? Sebab sembelit? Kalau dah tau puncanya, setelkan punca tu dulu. Kalau sebab morning sickness, Set Morning Sickness sangat membantu. Kalau sembelit, Ostematrix Shaklee dijamin berkesan.

9. Makan kat luar. Tak selera nak makan kat rumah? Ajak suami makan kat luar. Pilih tempat yang best sikit, yang kita suka. Mesti berselera nak makan.

Sekarang anda dah tau apa nak buat kalau kurang selera makan semasa mengandung. B Complex Shaklee sangat berkesan untuk menambahkan selera makan anda. Satu botol cuma RM53.75 untuk 120 biji. Berbaloi sangat. Nak order? Hubungi saya untuk konsultasi terbaik & harg istimewa.

kurang selera makan di trimester ketiga, kurang selera makan di awal kehamilan, kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan semasa mengandung, tiada selera makan semasa mengandung, kurang selera makan semasa mengandung, kurang selera makan ketika hamil. kurang selera makan semasa hamil, kurang selera makan awal kehamilan,

10 Tips Jadi Suami Hebat Semasa Isteri Mengandung

Isteri yang mengandung biasanya akan menjadi semakin manja, kadang kala mengalami mood swing akibat perubahan hormon. Ada juga isteri yang mengalami alahan  yang teruk. Apabila waktu bersalin semakin dekat, isteri akan menjadi semakin tak selesa apabila perut semakin membesar. Badan sakit-sakit. Jadi, apakah peranan suami semasa isteri mengandung? Jom saya kongsikan 10 tips jadi suami hebat semasa isteri mengandung.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

10 Tips Jadi Suami Hebat Semasa Isteri Mengandung

Nak jadi suami hebat dimata isteri bukan susah pun sebenarnya. Anda cuma perlukan sedikit usaha iaitu:

1. Cari maklumat tentang kehamilan

Bila isteri dah disahkan mengandung, luangkan masa untuk cari maklumat tentang kehamilan. At least tahu perkara basic seperti berapa minggu tempoh kehamilan, tanda-tanda bersalin. Kalau isteri mula mengalami morning sickness, boleh cari tips untuk mengatasi morning sickness. Suami juga boleh membaca tahap perkembangan janin didalam rahim isteri, sebagai contoh minggu ke berapa tangan & kaki terbentuk. Lepas tu ceritakan kepada isteri. Pasti isteri anda akan rasa sangat bahagia & anda akan kelihatan sebagai suami super dimata isteri.

2. Temankan isteri setiap kali pergi ke pre-natal check up

Yang ni memang selalu dipandang ringan oleh golongan suami. Tak ramai yang sanggup tinggalkan kerja untuk menemani isteri untuk pre-natal check up di klinik. Tahukah anda, isteri akan menjadi sangat gembira jika anda sudi menemaninya setiap kali berjumpa doktor. Sambil tunggu giliran, anda berdua boleh luangkan masa bersama. Kan bahagia macam tu?

3. Tumpukan 100% perhatian  kepada isteri semasa di rumah

Tips ke tiga daripada 10 tips menjadi suami hebat semasa isteri mengandung ialah tinggalkan kerja pejabat di tempat yang sepatutnya: PEJABAT. Apabila anda di rumah, tumpukan 100% perhatian kepada isteri yang mengandung. Bantu isteri menyediakan makanan, buat kerja rumah, mandikan isteri, urut badan isteri yang kesakitan akibat membawa anak anda didalam rahim 24 jam sehari.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

4. Penuhi kehendak isteri yang munasabah

Isteri yang sedang mengandung ada kalanya mengidam nak makan apa-apa makanan. Ada juga yang nak pergi ke sesuatu tempat. Penuhi kehendak isteri selagi ianya munasabah & tidak memudaratkan.

5. Banyakkan bersabar

Tips kelima adalah sangat penting. Ya, betul! Bukan mudah nak menjaga isteri yang mengandung. Penat. Sebab tu anda kena bersabar. Sentiasa ingat, isteri dah banyak berkorban. Bukan mudah untuk mengandung. Dan isteri anda mengandungkan anak anda, hasil kasih sayang anda berdua. Jadi, banyakkan bersabar ye!

6. Jaga pemakanan isteri

Isteri yang mengandung memerlukan makanan berkhasiat & nutrisi yang secukupnya untuk diri sendiri dan bayi dalam kandungan. Anda boleh membaca tentang amalan pemakanan untuk ibu mengandung di sini. Anda juga boleh belikan set ibu mengandung Shaklee  yang membekalkan semua nutrien yang diperlukan sepanjang tempoh kehamilan. Apabila tarikh bersalin semakin dekat, anda boleh belikan set berpantang Shaklee sebagai hadiah untuk isteri.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

7. Tingkatkan amal ibadah

Semasa isteri mengandung, seeloknya anda meningkatkan amal ibadah. Lakukan segala yang wajib & lakukan amalan sunat seperti puasa sunat, solat sunat, banyakkan membaca Al-Quran, bersedekah, dan sebagainya. Banyakkan berdoa supaya tempoh kehamilan & bersalin berjalan dengan baik. Berdoa supaya isteri & bayi anda sentiasa sihat & selamat.

8. Jaga kelakuan & tutur kata

Tips seterusnya ialah jaga kelakuan & tutur kata sepanjang tempoh isteri bersalin, kerana jika anda berperangai buruk, dikhuatiri ianya akan diwarisi oleh anak didalam kandungan isteri.

9. Temankan isteri membeli-belah barangan bayi

Apabila kandungan mencecah 7 bulan, anda boleh menemani isteri membeli kelengkapan bayi. Isteri anda tentu akan berasa bahagia jika dapat memilih baju bayi bersama-sama. Semasa membeli-belah, tolong bawakan handbag isteri, dan pimpin tangannya. Bawa isteri duduk apabila dia kelihatan penat.

10. Tunjukkan kasih sayang yang tidak berlebah bahagi

Tips terakhir ialah tunjukkan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi kepada isteri. Biar isteri rasa bahawa dia adalah wanita paling penting dalam hidup anda. Biar isteri tahu bahawa anda sayangkan dia, dan anak dalam kandungannya. Bahagiakan isteri anda, dan anda akan menjadi suami super.

Semoga 10 tips suami hebat semasa isteri mengandung yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Amalkan tips-tips tadi. Insya Allah, rumah tangga akan menjadi aman bahagia. Saya doakan semoga isteri anda selamat bersalin & semoga rumah tangga anda kekal bahagia hingga ke syurga. Oh ya, berminat untuk mendapatkan vitamin Shaklee? Sila hubungi saya sekarang.

tips menjaga isteri mengandung, tips jaga isteri mengandung, peranan suami semasa isteri mengandung, peranan suami ketika isteri mengandung, peranan suami semasa isteri hamil. peranan suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri sarat mengandung, peranan suami semasa isteri sarat mengandung,tanggung jawab suami ketika isteri hamil, ada suami ketika isteri mengandung, amalan suami ketika isteri hamil, adab suami ketika isteri hamil, peranan suami ketika isteri hamil, pantang larang suami semasa isteri mengandung,

Ibu Mengandung Boleh Berpuasa Tak

Ramadhan semakin hampir. Ibu yang sedang hamil pasti tertanya-tanya sama ada ibu mengandung boleh berpuasa tak? Tak membahayakan bayi ke? Tak ganggu tumbesaran bayi? Tak membahayakan ibu itu sendiri? Nak tahu jawapannya? Jom saya ceritakan kepada anda.

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Ibu Mengandung Boleh Berpuasa Tak?

Pakar perubatan mempunyai pendapat yang berbeza mengenai isu ini. Ada yang kata boleh, ada yang tidak menggalakkan ibu mengandung berpuasa. Oleh itu, untuk menjawab persoalan sama ada ibu mengandung boleh berpuasa tak? Kita perlu menjawab berdasarkan individu, iaitu ibu yang mengandung itu sendiri.

Persoalan utama yang perlu dijawab ialah adakah ibu tersebut mengalami komplikasi kehamilan seperti morning sickness, kencing manis semasa mengandung, atau pendarahan di awal kehamilan? Kalau  ada komplikasi kehamilan semestinya badan akan menjadi lemah. Oleh itu berpuasa mungkin akan memudaratkan anda & bayi dalam kandungan jadi tidak berpuasa adalah pilihan yang lebih selamat. Kalau ibu tersebut mampu untuk berpuasa & yakin puasa tidak akan menjejaskan diri sendiri & kandungan, ibu boleh memilih untuk berpuasa.

Jika memilih untuk berpuasa, apakah tanda-tanda bahaya yang perlu diperhatikan?

Jika anda berpuasa, sila berbuka dan berjumpa dengan doktor sekiranya simptom-simptom berikut berlaku:

  • Sakit kepala atau demam
  • Mengalami penurunan berat badan atau berat badan tidak bertambah
  • Sakit perut seperti mahu melahirkan, iaitu tanda kelahiran pramatang
  • Pergerakan bayi berkurangan. Ia adalah antara tanda bayi anda kekurangan nutrisi
  • Rasa dahaga yang amat sangat, air kencing menjadi sangat pekat & berbau kuat
  • Berasa loya atau muntah-muntah
  • Kepenatan yang amat sangat

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Apa kata ulama’ berkenaan isu ibu mengandung boleh berpuasa tak?

Kebanyakan ulama’ berpendapat bahawa ibu mengandung tidak boleh berpuasa jika dia risaukan kesihatan sendiri & akan menjejaskan bayi dalam kandungan. Bersesuaian dengan ayat-ayat ini:

” Dan jangan kamu membunuh diri kamu” (An-Nisa’: 29)

” Dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan”

(Al-Baqarah:195)

Kalau ibu mengandung tidak puasa, wajib bayar fidyah ke?

Terdapat dua hukum berkaitan ibu mengandung yang tidak berpuasa.

Hukum pertama: jika ibu tersebut tidak berpuasa kerana risaukan kesihatan diri sendiri, maka ibu tersebut wajib menggantikan puasa tanpa membayar fidyah. Ini kerana ibu tersebut tidak berpuasa atas alasan tidak sihat atau tidak larat, yang mana kalau dia terus berpuasa, berkemungkinan akan menjejaskan kesihatan diri sendiri.

Hukum kedua: jika ibu tersebut tidak berpuasa kerana risaukan tumbesaran anak dalam kandungan, sedangkan dirinya sihat & mampu, maka ibu tersebut wajib menggantikan puasa & membayar fidyah.

Tips ibu mengandung berpuasa

Ibu mengandung yang berpuasa boleh mengamalkan tips berikut untuk memastikan kesihatan diri dan bayi membesar dengan sempurna & sihat:

1. Minum air kosong secukupnya semasa bersahur & sepanjang malam selepas berbuka.

2. Makan makanan pemberi tenaga seperti kurma & set ibu mengandung Shaklee.

3. Amalkan amalan pemakanan yang baik untuk ibu mengandung sepanjang bulan Ramadhan

4. Rancang jadual harian & dapatkan rehat secukupnya.

5. Elakkan perjalanan yang jauh

6. Elakkan cuaca panas. Kurangkan aktiviti luar

Sekarang anda dah dapat jawapan untuk persoalan ibu mengandung boleh berpuasa tak. Semoga info yang saya kongsikan di sini bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan Set Ibu Mengandung Shaklee dengan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang.

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Tips Menaikkan Uri Dibawah Semasa Mengandung

Masalah uri dibawah atau Placenta Previa adalah antara komplikasi kehamilan yang menganggu perjalanan kehamilan anda. Kedudukan uri yang berada dibawah boleh menyebabkan anda tidak dapat bersalin secara normal kerana jalan telah ditutup & ia juga menyebabkan kesakitan serta pendarahan. Nak tahu tips menaikkan uri dibawah semasa mengandung?

uri dibawah, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah tahap 1, uri dibawah tahap 2, uri dibawah tahap 3, uri dibawah tahap 4, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah semasa hamil, masalah uri dibawah semasa mengandung, sebab uri berada dibawah, sebab uri dibawah, masalah uri dibawah, masalah kandungan uri dibawah, mengatasi masalah uri dibawah, penyelesaian masalah uri dibawah, maslaah mengandung uri dibawah, cara mengatasi masalah uri dibawah, menaikkan uri, cara menaikkan uri, doa menaikkan uri, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri,  cara menaikkan uri dibawah, punca uri rendah,  punca uri di bawah, punca uri berada di bawah, kesan uri di bawah, kesan uri berada di bawah,  menaikkan uri, doa menaikkan uri, cara menaikkan uri dibawah, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri, urut menaikkan uri, surah menaikkan uri, kaedah menaikkan uri, petua untuk menaikkan uri, naikkan uri Shaklee,

Tips Menaikkan Uri Dibawah Semasa Mengandung

Apakah fungsi uri?

Uri berfungsi sebagai penyambung yang menghubungkan bayi & ibu melalui tali pusat bagi proses pemakanan, perkumuhan, pernafasan, perlindungan, rembesan hormon, dan penyaluran antibodi dari ibu kepada janin.

Apakah yang dimaksudkan oleh masalah uri dibawah atau Placenta previa?

Seorang ibu mengandung dikatakan mempunyai masalah uri dibawah atau Placenta Previa apabila uri berada  didalam keadaan rendah & berhampiran atau meliputi serviks, iaitu menutup sebahagian laluan peranakan atau pun secara keseluruhan. Jika masalah uri dibawah atau Placenta Previa berlaku diawal kehamilan, ia bukanlah satu masalah yang besar kerana masih ada masa untuk uri bergerak ke kedudukan yang betul. Masalah ini dianggap serius sekiranya uri masih berada dibawah semasa kandungan mencecah usia 28 minggu & keatas.

Tahap-tahap Masalah Uri Dibawah

Terdapat 4 tahap masalah uri dibawah atau Placenta Previa iaitu:

uri dibawah, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah tahap 1, uri dibawah tahap 2, uri dibawah tahap 3, uri dibawah tahap 4, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah semasa hamil, masalah uri dibawah semasa mengandung, sebab uri berada dibawah, sebab uri dibawah, masalah uri dibawah, masalah kandungan uri dibawah, mengatasi masalah uri dibawah, penyelesaian masalah uri dibawah, maslaah mengandung uri dibawah, cara mengatasi masalah uri dibawah, menaikkan uri, cara menaikkan uri, doa menaikkan uri, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri,  cara menaikkan uri dibawah, punca uri rendah,  punca uri di bawah, punca uri berada di bawah, kesan uri di bawah, kesan uri berada di bawah,  menaikkan uri, doa menaikkan uri, cara menaikkan uri dibawah, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri, urut menaikkan uri, surah menaikkan uri, kaedah menaikkan uri, petua untuk menaikkan uri, naikkan uri Shaklee,

  1. Tahap 1 Low Lying- Ia adalah keadaan dimana uri berada dibahagian bawah rahim tetapi tidak menutup bukaan serviks. Jarak diantara uri & bukaan serviks ialah 2 cm.
  2. Tahap 2 Marginal – Uri menyentuh bukan rahim tapi tidak menghalang bukaan rahim.
  3. Tahap 3 Partial – uri menutup sebahagian bukaan rahim.
  4. Tahap 4 Complete – uri menutup keseluruhan bukaan rahim.

Apakah Kesan Masalah Uri Dibawah Kepada Ibu Mengandung?

Masalah uri dibawah atau Placenta previa boleh menyebabkan komplikasi berikut:

1. Pendarahan

Kedudukan uri dibawah boleh menyebabkan berlakunya pendarahan tanpa rasa sakit. Lazimnya pendarahan berlaku pada minggu ke20 dan keatas.

2. Kedudukan bayi tidak normal

Masalah uri dibawah atau Placenta previa boleh menyebabkan bayi berada dalam kedudukan melintang atau songsang didalam kandungan. Kedudukan bayi yang tidak normal boleh menyebabkan kesukaran untuk bersalin secara normal.

3. Kelahiran bayi pra-matang

Masalah uri dibawah atau Placenta Previa boleh menyebabkan kelahiran bayi pra-matang kerana pengecutan rahim sebelum waktunya. 1 dalam 5 ibu yang mempunyai masalah uri dibawah melahirkan bayi pra-matang.

4. Pembedahan

Kedudukan uri dibawah boleh menghalang laluan sekali gus menyebabkan anda tidak dapat bersalin secara normal.

uri dibawah, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah tahap 1, uri dibawah tahap 2, uri dibawah tahap 3, uri dibawah tahap 4, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah semasa hamil, masalah uri dibawah semasa mengandung, sebab uri berada dibawah, sebab uri dibawah, masalah uri dibawah, masalah kandungan uri dibawah, mengatasi masalah uri dibawah, penyelesaian masalah uri dibawah, maslaah mengandung uri dibawah, cara mengatasi masalah uri dibawah, menaikkan uri, cara menaikkan uri, doa menaikkan uri, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri,  cara menaikkan uri dibawah, punca uri rendah,  punca uri di bawah, punca uri berada di bawah, kesan uri di bawah, kesan uri berada di bawah,  menaikkan uri, doa menaikkan uri, cara menaikkan uri dibawah, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri, urut menaikkan uri, surah menaikkan uri, kaedah menaikkan uri, petua untuk menaikkan uri, naikkan uri Shaklee,

Siapakah Yang Berisiko Mengalami Masalah Uri Dibawah?

Mereka yang berisiko tinggi untuk mengalami masalah uri dibawah ialah:

1. Wanita yang mengandung bayi kedua dan seterusnya lebih berisiko berbanding wanita yang mengandung bayi pertama.

2. Wanita yang pernah bersalin melalui pembedahan caesaraean.

3. Mereka yang pernah mengalami masalah uri dibawah atau Placenta Previa pada kehamilan yang lalu.

4. Mereka yang merokok.

Namun begitu, kebanyakan wanita dengan plasenta previa tidak mempunyai sebarang faktor risiko yang ketara.

Apakah Tips Menaikkan Uri Dibawah Semasa Mengandung?

Jika anda tidak mengalami sebarang pendarahan, anda tidak perlu tinggal di hospital untuk pemantauan, tetapi dinasihatkan supaya banyak berehat & tidak melakukan kerja berat. Jika anda mengalami pendarahan, anda akan dimasukkan ke dalam wad untuk pemantauan sehingga pendarahan berhenti atau bayi dilahirkan.

Anda akan dinasihatkan untuk tidak melakukan hubungan seks sepanjang kehamilan kerana ianya akan menerukkan lagi perdarahan anda.

Anda boleh mengamalkan tips berikut untuk menaikkan uri ke kedudukan yang normal:

1. Mencangkung.

Mencangkung selama yang mampu, namun pastikan ada seseorang menemani anda.

2. Merangkak

Kekal dalam posisi merangkak selama yang anda mampu, dan goyangkan badan anda ke hadapan & kebelakang secara perlahan-lahan. Pastikan ada seseorang menemani anda.

3. Duduk diatas bola yoga.

Bouncing secara perlahan-lahan. Pastikan ada seseorang menemani anda.

4. Bersujud.

Posisi bersujud juga membantu menaikkan uri. Posisi ini boleh anda lakukan semasa bersendirian. Sujud selama yang anda mampu.

Semoga tips menaikkan uri dibawah semasa mengandung yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Anda juga boleh mengamalkan Set Ibu Mengandung Shaklee supaya anda & bayi mendapat nutrien secukupnya sepanjang tempoh kehamilan & bersedia untuk proses melahirkan. Hubungi saya untuk mendapatkan vitamin Shaklee anda.

uri dibawah, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah tahap 1, uri dibawah tahap 2, uri dibawah tahap 3, uri dibawah tahap 4, uri dibawah semasa mengandung, uri dibawah semasa hamil, masalah uri dibawah semasa mengandung, sebab uri berada dibawah, sebab uri dibawah, masalah uri dibawah, masalah kandungan uri dibawah, mengatasi masalah uri dibawah, penyelesaian masalah uri dibawah, maslaah mengandung uri dibawah, cara mengatasi masalah uri dibawah, menaikkan uri, cara menaikkan uri, doa menaikkan uri, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri,  cara menaikkan uri dibawah, punca uri rendah,  punca uri di bawah, punca uri berada di bawah, kesan uri di bawah, kesan uri berada di bawah,  menaikkan uri, doa menaikkan uri, cara menaikkan uri dibawah, senaman menaikkan uri, tips menaikkan uri, urut menaikkan uri, surah menaikkan uri, kaedah menaikkan uri, petua untuk menaikkan uri, naikkan uri Shaklee,

Masalah Bayi Melintang Atau Songsang Dalam Kandungan

Masalah bayi melintang atau songsang dalam kandungan bermaksud kedudukan bayi yang bukannya kepala ke bawah. Jika ini adalah kandungan pertama anda, jangan risau. Insya Allah bayi akan berpusing ke posisi yang betul pada bulan ke8 atau ke9 kandungan anda.

bayi melintang, bayi songsang,bayi melintang dalam kandungan, bayi melintang 36 minggu, bayi melintang 37 minggu,  bayi melintang 8 bulan, bayi melintang boleh bersalin normal,  bayi songsang dalam kandungan, bayi songsang 24 minggu, bayi songsang 28 minggu, bayi songsang 30 minggu, bayi songsang 32 minggu, bayi melintang dalam perut, mengatasi masalah bayi melintang,  punca bayi melintang, posisi bayi melintang dalam perut, posisi bayi melintang dalam rahim, punca bayi melintang, punca bayi melintang dalam kandungan, sebab bayi melintang, sebab kedudukan bayi melintang, punca kedudukan bayi melintang, faktor penyebab bayi melintang, membetulkan bayi songsang, membetulkan kedudukan bayi songsang, petua membetulkan bayi songsang, cara membetulkan bayi songsang, bersalin normal bayi songsang

Apa Yang dimaksudkan Dengan Bayi Melintang Atau Songsang Dalam Kandungan ?

Kedudukan bayi yang normal ialah Cephalic Position di mana kepala bayi berada di bawah. Kedudukan songsang atau Breech position pula ialah keadaan di mana kepala bayi berada di atas. Masalah bayi melintang dalam kandungan berlaku apabila bayi berada dalam keadaan transverse position di mana bayi berada dalam keadaan melintang seperti gambar di atas.

96% bayi di Malaysia dilahirkan dalam posisi normal manakala 4% dilahirkan dalam keadaan melintang sama ada secara kelahiran normal atau pun pembedahan ceaserean. Kebiasannya, jika bayi masih dalam keadaan melintang pada usia kandungan mencecah 36 minggu, doktor akan mencadangkan supaya kedudukan bayi dibetulkan dengan kaedah urutan yang dipanggil External Cephalic Version (ECV). Kaedah ini akan lebih berkesan sekiranya ini bukan kehamilan pertama anda. Walau bagaimana pun, ada kemungkinan bayi anda akan kembali melintang. Kaedah ini juga dilakukan oleh bidan kampung, namun dapatkan nasihat doktor sebelum melakukannya.

bayi melintang, bayi songsang,bayi melintang dalam kandungan, bayi melintang 36 minggu, bayi melintang 37 minggu,  bayi melintang 8 bulan, bayi melintang boleh bersalin normal,  bayi songsang dalam kandungan, bayi songsang 24 minggu, bayi songsang 28 minggu, bayi songsang 30 minggu, bayi songsang 32 minggu, bayi melintang dalam perut, mengatasi masalah bayi melintang,  punca bayi melintang, posisi bayi melintang dalam perut, posisi bayi melintang dalam rahim, punca bayi melintang, punca bayi melintang dalam kandungan, sebab bayi melintang, sebab kedudukan bayi melintang, punca kedudukan bayi melintang, faktor penyebab bayi melintang, membetulkan bayi songsang, membetulkan kedudukan bayi songsang, petua membetulkan bayi songsang, cara membetulkan bayi songsang, bersalin normal bayi songsang

Apakah Punca Bayi Melintang Atau Songsang Dalam Kandungan?

Sehingga kini tidak diketahui apakah punca sebenar bayi berada dalam keadaan melintang atau songsang. Walau bagaimanapun berikut merupakan antara faktor penyumbang kepada masalah bayi melintang atau songsang dalam kandungan:

1. Melahirkan sebelum minggu ke37 dimana bayi belum sempat untuk berpusing.

2. Anak kembar. Apabila anda mengandung anak kembar, keadaan rahim yang penuh & sempit akan menyebabkan bayi berada dalam keadaan melintang atau songsang.

3. Air ketuban terlalu banyak atau sedikit juga boleh menyebabkan bayi melintang atau songsang.

4. Rahim yang lemah atau regang. Anda boleh menguatkan rahim dengan mengamalkan tips-tips ini dan dengan mengamalkan ESP Shaklee.

5. Rahim yang berbentuk tidak normal atau terbalik, atau pun jika anda mempunyai cyst atau fibroid.

6. Bayi mempunyai kecacatan atau masalah kesihatan seperti masalah jantung, down syndrome, masalah kecacatan otak, dan sebagai

Bagaimana Cara Untuk Mengenalpasti Masalah Bayi Melintang Atau Songsang Dalam Kandungan?

Sekiranya kandungan anda sudah mencecah 36 minggu, anda akan merasa sakit atau tidak selesa apabila kepala bayi mula menekan tulang rusuk. Kebiasaanya masalah bayi melintang atau songsang dalam kandungan hanya dikenalpasti apabila melalui ujian ultrasound.

Bayi Melintang Dalam Kandungan: Bolehkan Bersalin Secara Normal?

Ibu yang mengalami masalah bayi melintang atau songsang dalam kandungan boleh mencuba untuk melahirkan secara normal asalkan doktor telah mengesahkan bahawa tiada sebarang komplikasi kehamilan lain yang anda alami & doktor yang akan membantu anda sepanjang tempoh melahirkan adalah doktor yang berpengalaman dalam mengendalikan kes kelahiran bayi melintang. Walau bagaimana pun, majoriti ibu di Malaysia yang mengalami masalah bayi melintang atau songsang dalam kandungan bersalin melalui pembedahan.

Semoga info masalah bayi melintang atau songsang dalam kandungan yang saya kongsikan di sini bermanfaat buat anda. Jika anda sedang mengandung, adalah disarankan untuk anda mengamalkan set hamil Shaklee yang memberikan nutrisi terbaik untuk anda & bayi sepanjang tempoh kehamilan & proses bersalin yang panjang & memenatkan. Berminat untuk mendapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya sekarang, untuk konsultasi terbaik.

bayi melintang, bayi songsang,bayi melintang dalam kandungan, bayi melintang 36 minggu, bayi melintang 37 minggu,  bayi melintang 8 bulan, bayi melintang boleh bersalin normal,  bayi songsang dalam kandungan, bayi songsang 24 minggu, bayi songsang 28 minggu, bayi songsang 30 minggu, bayi songsang 32 minggu, bayi melintang dalam perut, mengatasi masalah bayi melintang,  punca bayi melintang, posisi bayi melintang dalam perut, posisi bayi melintang dalam rahim, punca bayi melintang, punca bayi melintang dalam kandungan, sebab bayi melintang, sebab kedudukan bayi melintang, punca kedudukan bayi melintang, faktor penyebab bayi melintang, membetulkan bayi songsang, membetulkan kedudukan bayi songsang, petua membetulkan bayi songsang, cara membetulkan bayi songsang, bersalin normal bayi songsang

Tanda Mengandung Luar Rahim

Mengandung luar rahim atau Ectopic Pregnancy bermaksud janin yang dikandung membesar diluar rahim, iaitu bukan di tempat yang sepatutnya. Biasanya ia membesar didalam tiub falapio. Kehamilan diluar rahim akan membahayakan kesihatan ibu tersebut kerana ia akan menyebabkan tiub falapio pecah & menyebabkan kematian. Anda boleh membaca mengenai punca dan golongan berisiko menghadapi kehamilan diluar rahim di sini. Jadi, apakah tanda mengandung luar rahim?

tanda mengandung luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung luar rahim simptom, hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda awal mengandung luar rahim, tanda hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda hamil diluar rahim, mengandung di luar rahim, rawatan mengandung luar rahim,

Tanda Mengandung Luar Rahim

1. Sakit diperut atau pelvis yang teruk sehingga tidak boleh berdiri

Sakit yang dimaksudkan ialah sakit yang berterusan & sangat kuat sehingga anda itdak boleh berdiri atau melakukan apa pekerjaan sekali pun.

2. Pendarahan vagina

Satu lagi tanda mengandung luar rahim ialah darah yang keluar adalah berbeza daripada biasa, sama ada terlalu banyak atau sedikit daripada biasa. Kepekatan darah juga akan kelihatan berbeza dari darah haid anda yang biasa.

3. Haid yang lambat

Biasanya haid anda akan lewat dan anda merasai simptom-simptom kehamilan yang normal & apabila anda melakukan ujian kehamilan, anda akan mendapat keputusan positif.

tanda mengandung luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung luar rahim simptom, hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda awal mengandung luar rahim, tanda hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda hamil diluar rahim, mengandung di luar rahim, rawatan mengandung luar rahim,

4. Pening yang keterlaluan

Pening yang keterlaluan andalah antara tanda megandung luar rahim yang selalu dipandang ringan oleh ibu mengandung kerana beranggapan bahawa ia adalah gejala biasa yang dilalui oleh semua ibu mengandung. Jika anda mengalami pening yang keterlaluan, sila berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan.

5. Denyutan jantung yang terlalu laju

Denyutan jantung yang laju dengan kadar melebihi 100 denyutan dalam masa seminit merupakan satu lagi tanda mengandung luar rahim.

7. Muka sentiasa pucat

Ibu mengandung selalunya kelihatan pucat kerana mengalami morning sickness & kepenatan. Pucat yang dimaksudkan di sini ialah kepucatan yang tidak disebabkan oleh morning sickness atau kepenatan.

Jadi, jika anda berada dalam tahap awal kehamilan, sila perhatikan tanda mengandung luar rahim yang disenaraikan sebentar tadi. Tidak salah untuk anda sentiasa berjaga-jaga. Ibu mengandung disarankan untuk mengambil Set Hamil Shaklee bagi membantu pembentukan janin yang sempurna serta membekelkan nutrien yang diperlukan oleh ibu & bayi dalam kandungan. Nak order? Hubungi saya sekarang!

tanda mengandung luar rahim, mengandung luar rahim, mengandung luar rahim simptom, hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda awal mengandung luar rahim, tanda hamil luar rahim, tanda-tanda mengandung di luar rahim, tanda hamil diluar rahim, mengandung di luar rahim, rawatan mengandung luar rahim,

Tanda-tanda Endometriosis

Endometriosis berlaku apabila selaput dalam rahim ( endometrium ) yang sepatutnya  luruh bersama darah haid tidak keluar, tetapi  tumbuh di luar rahim.   Tisu tersebut akan menjadi semakin menebal & berdarah semasa anda didatangi haid. Anda boleh membaca tentang apa itu Endometriosis, bagaimana ia berlaku & punca di sini. Apakah tanda-tanda Endometriosis?

tanda-tanda endometriosis, tanda endometrium, tanda endometriosis sembuh, gejala dan tanda endometriosis, apa tanda tanda endometriosis, gejala tanda endometriosis, tanda gejala endometriosis, simptom endometriosis, simptom penyakit endometriosis, endometrisosi dan kehamilan, endometriosis dan shaklee,  endometriosis dan mengandung, endometriosis dan rawatan, endometriosis dan penyebabnya, endometriosis dan hamil,

TANDA-TANDA ENDOMETRIOSIS

Senggugut

Jika anda sering senggugut, jangan diabaikan. Senggugut bukan sahaja merupakan salah satu daripada tanda-tanda Endometriosis, malah ia juga boleh menjejaskan kesuburan anda. Jika anda mempunyai masalah senggugut, rawat segera dengan Set Senggugut Shaklee.

Sakit ketika bersama

Pesakit Endometriosis biasanya akan mengalami kesakitan jika bersama dalam beberapa posisi tertentu. Jika anda mengalami kesakitan ketika bersama, ia mungkin merupakan tanda anda mempunyai Endometriosis.

Darah haid terlalu sedikit

Sesetengah wanita didatangi haid yang sangat sedikit iaitu cuma titisan atau pun sangat sedikit. Ia bukanlah sesuatu yang normal. Jika haid anda sangat sedikit, sila berjumpa dengan doktor dengan segera kerana ia merupakan salah satu daripada tanda-tanda Endometriosis.

Darah haid terlalu banyak

Darah haid yang terlalu banyak juga merupakan tanda-tanda Endometriosis. Jika haid anda terlalu panjang & pendarahan yang berlaku terlalu banyak, jangan berlengah. Kemungkinan besar anda menghidap penyakit Endometriosis.

Kesukaran untuk mengandung

Wanita Endometriosis biasanya mempunyai masalah susah untuk mengandung kerana tisu endometrium yang melekat tersebut boleh menjadi punca ketidak suburan kerana Endometriosis boleh:

1. Merosakkan kilang telur

2. Merosakkan tiub Falappio

3. Mengeluarkan hormon yang menjadi racun membunuh benih

Keguguran berulang

Ramai pesakit Endometriosis yang berjaya mengandung tetapi mengalami keguguran berulang. Ia juga merupakan antara tanda-tanda Endometriosis. Punca utama tidak diketahui tetapi ada teori mengatakan bahawa ia mungkin disebabkan oleh hormon yang dikeluarkan meracun janin yang sedang terbentuk.

Pendarahan diluar waktu haid

Pendarahan yang tidak terkawal juga merupakan tanda-tanda Endometriosis. Wanita yang normal hanya akan mengalami pendarahan semasa haid sahaja.

tanda-tanda endometriosis, tanda endometrium, tanda endometriosis sembuh, gejala dan tanda endometriosis, apa tanda tanda endometriosis, gejala tanda endometriosis, tanda gejala endometriosis, simptom endometriosis, simptom penyakit endometriosis, endometrisosi dan kehamilan, endometriosis dan shaklee,  endometriosis dan mengandung, endometriosis dan rawatan, endometriosis dan penyebabnya, endometriosis dan hamil,

 APAKAH RAWATAN UNTUK ENDOMETRIOSIS?

Rawatan terbaik untuk Endometriosis ialah mengandung kerana apabila anda mengandung, ia akan menghalang pembesaran tisu endometrium & menghilangkan Endometriosis secara total. Walau bagaimana pun, seperti yang saya sebutkan tadi, pesakit Endometriosis kebiasaanya mempunyai masalah kesukaran untuk mengandung & keguguran berulang.

Jadi, saranan saya:

1. Jalani rawatan Endometriosis yang membantu meningkatkan kesuburan anda tanpa kos rawatan yang tinggi. Apakah rawatan yang dimaksudkan? Anda boleh mengambil Set Endometriosis Shaklee yang terdiri daripada GLA, Coqhealth,  B Complex, Alfalfa, Vitamin E, Vitalea.

2. Apabila anda disahkan mengandung, anda disarankan untuk mengambil Set Hamil Shaklee yang membantu pembentukan janin yang sempurna & insya Allah menghalang berlakunya keguguran berulang.

Jika mempunyai tanda-tanda Endometriosis sila berjumpa dengan doktor anda dengan segera. Jika anda disahkan mempunyai Endometriosis, jangan sesekali putus harapan. Dapatkan Set Endometriosis Shaklee untuk membantu anda hamil. Dan apabila anda berjaya hamil, anda teruskan perjuangan dengan mengambil Set Hamil Shaklee. Insya Allah dengan aturan makan & dos yang betul, set-set ini akan membantu anda mencapai impian untuk menimang cahayamata.

tanda-tanda endometriosis, tanda endometrium, tanda endometriosis sembuh, gejala dan tanda endometriosis, apa tanda tanda endometriosis, gejala tanda endometriosis, tanda gejala endometriosis, simptom endometriosis, simptom penyakit endometriosis, endometrisosi dan kehamilan, endometriosis dan shaklee,  endometriosis dan mengandung, endometriosis dan rawatan, endometriosis dan penyebabnya, endometriosis dan hamil,

Petua Mudah Bersalin

Alhamdulillah ramai pelanggan Set Subur Shaklee saya yang dah berjaya mengandung. Sekarang ni semua tengah bergembira dengan kehadiran bayi comel dalam kandungan & pastinya sedang sibuk menimba ilmu tentang tanda nak bersalin, berpantang & penjagaan bayi baru lahir. Kali ni saya nak share petua mudah bersalin untuk anda amalkan.

PETUA MUDAH BERSALIN

1. Amalkan membaca Al-Quran & Solat Hajat sepanjang tempoh kehamilan

Wanita hamil diberikan satu kelebihan iaitu mereka sentiasa suci dari darah haid, Oleh itu, mereka boleh sentiasa bersolat & membaca Al-Quran. Jadi, sepanjang tempoh kehamilan anda, banyakkan membaca Al-Quran & lakukan solat hajat supaya anda dapat bersalin dengan mudah. Membaca Al-Quran bukan sahaja merupakan satu petua mudah bersalin, malah membantu melahirkan bayi yang bijak & soleh.

Anda juga boleh mengamalkan doa-doa berikut:

petua mudah bersalin, petua mudah bersalin anak sulung, petua mudah bersalin cara islam, tips mudah bersalin, petua mudah bersalin normal, tips mudah bersalin normal, petua bersalin awal, petua bersalin mudah, petua bersalin dengan mudah, petua bersalin cepat, petua bersalin normal selepas pembedahan, petua bersalin dengan mudah,  petua senang bersalin, petua bersalin dengan mudah,  tips sennag bersalin, petua untuk bersalin dengan mudah, petua mudah bersalin dalam islam, tips mudah bersalin, tips mudah bersalin anak pertama, tips mudah bersalin dalam islam,  tips mudah melahirkan anak, tips untuk mudah bersalin, tips agar mudah bersalin,
Doa Nabi Yunus semasa dalam perut ikan yu.

petua mudah bersalin, petua mudah bersalin anak sulung, petua mudah bersalin cara islam, tips mudah bersalin, petua mudah bersalin normal, tips mudah bersalin normal, petua bersalin awal, petua bersalin mudah, petua bersalin dengan mudah, petua bersalin cepat, petua bersalin normal selepas pembedahan, petua bersalin dengan mudah,  petua senang bersalin, petua bersalin dengan mudah,  tips sennag bersalin, petua untuk bersalin dengan mudah, petua mudah bersalin dalam islam, tips mudah bersalin, tips mudah bersalin anak pertama, tips mudah bersalin dalam islam,  tips mudah melahirkan anak, tips untuk mudah bersalin, tips agar mudah bersalin,

petua mudah bersalin, petua mudah bersalin anak sulung, petua mudah bersalin cara islam, tips mudah bersalin, petua mudah bersalin normal, tips mudah bersalin normal, petua bersalin awal, petua bersalin mudah, petua bersalin dengan mudah, petua bersalin cepat, petua bersalin normal selepas pembedahan, petua bersalin dengan mudah,  petua senang bersalin, petua bersalin dengan mudah,  tips sennag bersalin, petua untuk bersalin dengan mudah, petua mudah bersalin dalam islam, tips mudah bersalin, tips mudah bersalin anak pertama, tips mudah bersalin dalam islam,  tips mudah melahirkan anak, tips untuk mudah bersalin, tips agar mudah bersalin,

petua mudah bersalin, petua mudah bersalin anak sulung, petua mudah bersalin cara islam, tips mudah bersalin, petua mudah bersalin normal, tips mudah bersalin normal, petua bersalin awal, petua bersalin mudah, petua bersalin dengan mudah, petua bersalin cepat, petua bersalin normal selepas pembedahan, petua bersalin dengan mudah,  petua senang bersalin, petua bersalin dengan mudah,  tips sennag bersalin, petua untuk bersalin dengan mudah, petua mudah bersalin dalam islam, tips mudah bersalin, tips mudah bersalin anak pertama, tips mudah bersalin dalam islam,  tips mudah melahirkan anak, tips untuk mudah bersalin, tips agar mudah bersalin,

2. Minum air sisa suami

Sepanjang kehamilan, amalkan meminum air sisa suami. Caranya mudah sahaja, suami minum seteguk kemudian anda minum dari cawan yang sama. Mudah sahaja petua mudah bersalin yang ini kan? Sebagai bonus anda akan mendapat pahala & merapatkan kasih sayang anda suami isteri. Kan romantik minum berkongsi satu gelas air.

3. Minum air rambut semasa mandi

Petua mudah bersalin yang ini meamng femes. Rasanya semua orang tahu. Semasa mandi, minum sedikit air dari hujung rambut anda & berniat minta supaya anda mudah bersalin. Untuk makluman anda petua mudah bersalin ini telah diamalkan sejak zaman nenek moyang kita dulu lagi. Jadi tak rugi kalau kita amalkan.

4. Elakkan duduk di anak tangga

Kata orang tua, kalau kita duduk di anak tangga, nanti waktu bersalin bayi kita lambat keluar, seumpama kita yang sedang duduk termanggu di anak tangga. Wallahu alam… tidak diketahui sejauh mana kebenarannya tapi apa salahnya kalau kita jauhkan. Lagi pun tak manis ibu mengandung duduk di anak tangga & ia juga boleh mendatangkan bahaya.

5. Elakkan duduk di muka pintu

Yang ini pun merupakan petua mudah bersalin yang diamalkan sejak turun temurun. Katanya kalau kita suka duduk di muka pintu, nanti waktu bersalin bayi akan duduk di muka pintu, tak mahu keluar. Sekali lagi saya nak ingatkan, ini adalah petua orang lama. terpulang untuk kita amalkan atau tidak.

6. Bunga akar fatimah

Ramai yang sibuk mencari bunga akar fatimah kerana katanya ia merupakan petua mudah bersalin yang diamalkan oleh orang arab sejak dulu. Menurut pembacaan saya, tak salah jika kita ingin berikhtiar dengan bunga akar fatimah TETAPI jangan sesekali meminum airnya jika pintu @ jalan belum terbuka kerana akan menyebabkan contraction yang kuat & tumpah darah. Waktu terbaik untuk minum air bunga akar fatimah ialah apabila jalan sudah terbuka & anda bersedia untuk melahirkan.

Semoga petua mudah bersalin yang saya kongsikan membawa manfaat kepada anda. Ibu yang sedang mengandung boleh mengambil Set Hamil Shaklee yang memberikan anda tenaga sepanjang tempoh hamil & membantu pembentukan janin yang sempurna. Jika anda masih tercari-cari set berpantang tanpa herba yang selamat untuk bayi tanpa perlu risau tentang masalah demam kuning atau jaundis, anda boleh mengambil Set Berpantang Shaklee. Berminat untuk mendapatkan produk Shaklee? Hubungi saya sekarang!

petua mudah bersalin, petua mudah bersalin anak sulung, petua mudah bersalin cara islam, tips mudah bersalin, petua mudah bersalin normal, tips mudah bersalin normal, petua bersalin awal, petua bersalin mudah, petua bersalin dengan mudah, petua bersalin cepat, petua bersalin normal selepas pembedahan, petua bersalin dengan mudah,  petua senang bersalin, petua bersalin dengan mudah,  tips sennag bersalin, petua untuk bersalin dengan mudah, petua mudah bersalin dalam islam, tips mudah bersalin, tips mudah bersalin anak pertama, tips mudah bersalin dalam islam,  tips mudah melahirkan anak, tips untuk mudah bersalin, tips agar mudah bersalin,

Kucing Punca Susah Mengandung Dan Keguguran

Ada yang kata kucing punca susah mengandung dan keguguran. Ramai yang percaya akan perkara ini sehingga ramai yang sanggup memberikan kucing kepada orang lain apabila mengandung. Betul ke kucing sebabkan kita susah mengandung? Betul ke kucing boleh menjadi punca kita keguguran?

Kucing Punca Susah Mengandung & Keguguran, Toxoplasma, Toxoplasma Gondii, kucing punca susah mengandung, kucing punca susah hamil, kucing punca keguguran, kucing punca mandul, kucing punca sukar hamil, kucing penyebab keguguran, kucing  dan kehamilan, mitos kucing dan kehamilan, bulu kucing dan kehamilan, kucing sebab keguguran, kucing penyebab keguguran

Kucing Punca Susah Mengandung Dan Keguguran?

Didalam usus kucing terdapat sejenis parasit yang bernama Toxoplasma Gondii. Parasit tersebut akan keluar bersama najis kucing. Apabila anda bermain dengan kucing atau menguruskan najis kucing, anda mempunyai risiko untuk dijangkiti parasit tersebut. Ia tidak merbahaya kepada orang dewasa, tetapi ia akan menyebabkan tahap kesuburan anda menurun. Malahan, ia boleh menyebabkan telur yang baru disenyawakan gugur dengan sendiri.

Bagaimana Kucing Boleh Menyebabkan Keguguran?

Toxoplasma bukan sahaja boleh menyebabkan anda keguguran. Ia juga boleh mneyebabkan anak yang anda kandung menjadi buta & mengalami kecacatan otak sekiranya bayi anda dijangkiti melalui uri. Apabila anda bermain atau menguruskan najis kucing, anda terdedah kepada jangkitan Toxoplasma yang boleh memberi ancaman kepada bayi didalam kandungan anda. Ramai ibu mengandung dijangkiti Toxoplasma tanpa disedari kerana apabila jangkitan berlaku, tiada simptom yang ketara atau luar biasa. Apabila Toxoplasma menyerang sistem saraf,  ibu yang dijangkiti akan mengalami demam & selesema, kelenjar limfa membengkak, sakit otot, kekejangan dan sakit sendi. Gejala sebegini selalu dianggap ‘keadaan biasa’ oleh ibu hamil dan doktor yang merawatnya.

Kucing Punca Susah Mengandung & Keguguran, Toxoplasma, Toxoplasma Gondii, kucing punca susah mengandung, kucing punca susah hamil, kucing punca keguguran, kucing punca mandul, kucing punca sukar hamil, kucing penyebab keguguran, kucing  dan kehamilan, mitos kucing dan kehamilan, bulu kucing dan kehamilan, kucing sebab keguguran, kucing penyebab keguguran

Macam Mana Nak Tahu Sama Ada Jangkitan Toxoplasma Telah Berlaku?

Ujian darah boleh menganalpasti sama ada anda telah dijangkiti Toxoplasma atau tidak. Sekiranya anda sedang mengandung, ujian amniosintesis dan ujian imbasan ultrabunyi akan dilakukan ke atas bayi dalam kandungan.

Apakah Rawatan Untuk Jangkitan Toxoplasma?

Jika anda sedang berusaha untuk mengandung, anda akan diberikan Antibiotik sebagai rawatan. Sekiranya anda mengandung & bayi belum dijangkiti Toxoplasma, anda akan diberikan antibiotik khusus supaya risiko jangkitan kepada bayi dapat dikurangkan sehingga 50 peratus.

Sekiranya anda mengandung & bayi anda telah dijangkiti, anda akan diberikan ubat khusus untuk membunuh Toxoplasma agar gejala yang akan dialami oleh bayi apabila lahir dapat dikurangkan. Rawatan akan diteruskan ke atas bayi selepas dilahirkan. Bayi-bayi yang baru dilahirkan oleh ibu-ibu yang mendapat jangkitan toksoplasmosis haruslah diuji agar tidak mempunyai sebarang gejala semasa dilahirkan dan terus diberi rawatan.

Saya Ada Kucing. Perlukah Saya Memberikan Kucing Saya Kepada Orang Lain?

Jadi, adalah benar bahawa kucing punca susah mengandung & penyebab keguguran. Tetapi, sekiranya anda sedang merancang untuk mengandung atau sedang mengandung, anda tidak perlu memberikan kucing kesayangan anda kepada orang lain. Apa yang anda perlu lakukan?

1. Jauhkan diri dari kucing. Jangan tidur, memeluk, atau mencium kucing anda. Hadkan direct contact dengan kucing tersebut.

2. Jangan menyentuh najis kucing. Minta bantuan suami untuk merbersihkan najis kucing anda. Jika anda terpaksa melakukannya, pastikan anda memakai sarung tangan.

3. Basuh tangan anda sebelum memasak atau makan.

4. Sekiranya anda sedang mencuba untuk mengandung, anda boleh mengambil Set Kesuburan Shaklee bagi meningkatkan kesuburan anda.

5. Jika anda sedang mengandung, anda boleh mengambil Set Hamil Shaklee bagi memastikan bayi dalam kandungan anda membesar dengan sihat.

Jadi, kepada pencinta kucing beringatlah bahawa kucing punca susah mengandung dan keguguran. Amalkan tips yang saya share diatas kalau anda ada kucing di rumah. Berminat untuk mendapatkan Set Kesuburan Shaklee atau Set Hamil shaklee? Hubungi saya sekarang!

Kucing Punca Susah Mengandung & Keguguran, Toxoplasma, Toxoplasma Gondii, kucing punca susah mengandung, kucing punca susah hamil, kucing punca keguguran, kucing punca mandul, kucing punca sukar hamil, kucing penyebab keguguran, kucing  dan kehamilan, mitos kucing dan kehamilan, bulu kucing dan kehamilan, kucing sebab keguguran, kucing penyebab keguguran

Komplikasi Kehamilan Yang Ditakuti Semua Ibu Mengandung

Kehamilan sememangnya satu perkara yang menggembirakan. Bukan sahaja kepada pasangan suami isteri tersebut, malah seluruh keluarga besar akan teruja mendapat perkhabaran gembira ini. Walau bagaimana pun bukan semua kehamilan akan berakhir dengan kegembiraan menyambut kelahiran bayi. Sepanjang sembilan bulan kehamilan, wanita terdedah kepada pelbagai komplikasi kehamilan. Di antara komplikasi kehamilan yang ditakuti semua ibu mengandung ialah:

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

Komplikasi Kehamilan Yang Ditakuti Semua Ibu Mengandung

 1. Morning sickness @ alahan semasa mengandung. Alahan semasa mengandung atau morning sickness adalah perkara biasa dan normal. Kesannya adalah berbeza untuk setiap individu. Sesetengah wanita mengalami rasa loya apabila bangun pagi, sementara yang lain mungkin perlu bertahan beberapa minggu atau bulan dengan berasa loya dan hendak muntah sepanjang hari. Morning sickness boleh menjejaskan anda dari segi fizikal, emosi dan sosial. Kehidupan normal anda akan terjejas kerana anda tidak boleh memenuhi keperluan kerja, bersosial atau menjaga anak-anak anda yang lain.  Anda boleh membaca tips untuk mengatasi morning sickness  yang berkesan ini. Untuk menghilangkan morning sickness dengan cepat, anda boleh mengambil Set Morning Sickness Shaklee.

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

2. Keguguran. Komplikasi kehamilan yang kedua ialah keguguran. Keguguran bermaksud kehilangan kandungan didalam tempoh 20 minggu pertama kehamilan. Menurut kajian, 80 peratus keguguran berlaku sebelum 12 minggu kehamilan. Kebanyakan keguguran pada trimester pertama dipercayai berpunca daripada blighted ovum  & rahim tidak kuat. Ada juga kes dimana isteri telah disahkan mengandung tetapi apabila ujian ultrasound dilakukan, kantung bayi tidak kelihatan.  Pendarahan  & kesakitan  adalah tanda awal keguguran janin. Pengambilan ESP mampu mengurangkan risiko keguguran di kalangan ibu mengandung.

3. Kelahiran pramatang. Apabila bayi dilahirkan sebelum 37 minggu, ia dipanggil bayi pramatang.  Jika anda mula mengalami kontraksi sebelum kandungan masuk usia 37 minggu, anda berisiko melahirkan bayi pramatang.

4. Praeklampsia. Komplikasi kehamilan keempat ialah Preaklampsia. Ia bermaksud tekanan darah dan kandungan protein dalan air kencing terlalu tinggi selepas 20 minggu kehamilan. Severe pra eklampsia boleh  menyebabkan masalah serius termasuk mengancam nyawa. Wanita yang menghidap praeklampsia teruk perlu melahirkan bayi dengan cepat. Pengambilan Set Hamil Shaklee & ESP mampu mengurangkan risiko Praeklampsia.

5. Air ketuban kurang (oligohydramnios). Komplikasi kehamilan yang seterusnya ialah air ketuban kurang. Kantung bayi dipenuhi air yang berfungsi untuk melindungi dan menyokong bayi didalam kandungan anda. Masalah oligohydramnios biasanyaia berlaku dalam trimester ketiga. Jika ia berlaku, doktor akan memantau keadaan bayi & jika perlu, doktor akan melakukan induce  untuk mempercepatkan proses kelahiran.

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1

6. Gestational diabetes/Diabetis kehamilan. Jika anda disahkan menghidap diabetis ketika hamil, doktor akan memantau perkembangan ibu dan bayi.  Paras gula dalam darah dapat dikawal dengan amalan pemakanan yang seimbang  serta pengambilan ESP.  Ibu yang mengalami diabetis ketika hamil berisiko  mendapat diabetis jenis 2 di kemudian hari jika tidak mengamalkan gaya hidup sihat.

7. Kehamilan luar rahim. Kehamilan luar rahim @ Ectopic Pregnancy apabila telur disenyawakan di luar rahim. Perkataan ectopic bermaksud “di tempat yang salah”. Dan seperti namanya, kehamilan di luar rahim bermaksud kehamilan yang membesar di luar rahim ibu.  Dalam kebanyakan kes kehamilan di luar rahim , implantasi berlaku dalam tiub falopio. Apabila janin berkembang, ia menyebabkan kesakitan dan pendarahan, dan jika dibiarkan, tiub falopio tersebut boleh pecah dan mengakibatkan pendarahan dalaman. Tiub fallopio yang pecah boleh mengancam nyawa jadi janin harus digugurkan. Jika ibu bapa janin tersebut enggan menggugurkannya sekali pun, kandungan tersebut tidak akan kekal lama. Ia akan gugur dengan sendiri.

8. Placenta previa. Komplikasi kehamilan yang ditakuti semua ibu mengandung  seterusnya ialah Placenta Previa. Ia bermaksud uri anda  berada di bawah rahim, berhampiran atau menutup serviks. Jika plasenta kekal di bawah semasa kandungan terus membesar, ia boleh menyebabkan pendarahan & lain-lain komplikasi dan mungkin memerlukan ibu bersalin awal. Jika uri berada di bawah semasa proses kelahiran, pembedahan adalah jalan penyelesaian.

Itulah dia komplikasi kehamilan yang ditakuti semua ibu mengandung. Pengambilan Set Hamil Shaklee membantu anda menjalani proses kehamilan yang sihat tanpa sebarang komplikasi kehamilan. Hubungi saya untuk mendapatkan set kehamilan anda. Enjoy your pregnancy!

komplikasi kehamilan, masalah kehamilan, masalah sepanjang kehamilan, kehamilan bermasalah, masalah kehamilan awal, masalah kehamilan uri dibawah, masalah kehamilan trimester 1
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...