-

Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

Rimas betul bila pms kan? Rasa nak mengamuk, rasa semua tak kena, rasa sedih. Pendek kata semua jadi tak kena. Kejap jadi singa, kejap jadi naga. Semuanya disebabkan oleh hormon, dan anda tak mampu nak control pms yang melanda. Betul ke tak boleh control? Nak tak saya kongsikan tips atasi pms supaya anda tak jadi singa tiap kali datang bulan?

tips pms 300x164 Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

1. Bersukan. Bersukan yang dimaksudkan bukanlan bersukan bila dekat nak period, tapi bersukan secara teratur. Mungkin main badminton setiap hujung minggu, berlari atas treadmill 3 kali seminggu, dan sebagainya. Bersukan membantu untuk melepaskan stress dan menghilangkan keletihan badan.

2. Didik hati supaya lebih tenang. Pms menjadi sangat disaster sebab kita ikut kata hati. Waktu memandu, orang potong secara membabi buta kita naik angin. Anak sepahkan mainan kita naikkan angin. Kenapa? Sebab hormon yang menggila dalam badan menyebabkan kita rasa semua benda jadi besar. Kata orang putih,”everything is a big deal”. Tu sebab kita asyik nak mengamuk je. Apa kata kita didik hati supaya lebih tenang? Jangan terlalu ikutkan perasaan. Insya Allah boleh!

3. Diet tinggi vitamin B Complex. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mengambil makanan kaya dengan Tiamin (B1), Riboflavin (B2), dan vitamin B yang lain mempunyai masalah pms yang kurang berbanding wanita yang mengamalkan diet rendah vitamin B. B Complex Shaklee mengandung semua vitamin B yang disebutkan tadi. Pengambilan B Complex Shaklee setiap hari akan membantu atasi pms anda. Percayalah! ini testimoni saya sendiri icon smile Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

tips atasi pms1 300x232 Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

4. Karbohidrat kompleks. Seminggu sebelum tarikh anda sepatutnya period, tukar diet anda kepada karbohidrat kompleks seperti roti gandum & beras perang. Ia mampu mengawal jumlah gula dalam darah. Gandum juga kaya dengan Tiamin, Riboflavin dan vitamin B yang lain.

5. Elakkan makanan yang boleh menyebabkan gejala pms menjadi semakin teruk. Contoh makanan yang perlu dielakkan, atau at least dikurangkan ialah:

  1. Garam kerana boleh menyebabkan kembung.
  2. Kafein boleh menyebabkan keresahan.
  3. Gula boleh menyebabkan susah hati & bersangka buruk.
  4. Alkohol boleh menyebabkan hati jadi tak menentu.

tips atasi pms 234x300 Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

6. Ubat mengawal hormon. Pms berlaku disebabkan hormon yang menggila dalam badan menjelang datang bulan. Jadi, salah satu daripada tips atasi pms yang berkesan ialah mengambil ubat mengawal hormon. GLA Complex adalah pilihan yang paling tepat kerana fungsi utamanya ialah untuk menstabilkan hormon wanita.

tips atasi pms2 300x213 Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

7. Jangan diikutkan perasaan. Orang tau kata “Ikut hati mati, ikut rasa binasa”. Waktu pms memang tak boleh nak control, tapi cuba kawal perasaan. Jangan terlalu didikutkan perasaan, takut anda terjebak dalam bisikan syaitan. Banyakkan berzikir, istighfar. Dekatkan diri dengan Allah. Lagi bagus kan? Daripada nak mengamuk tak tentu hala.

8. Kalsium. Kekurangan kalsium boleh menjadi punca pms. Mau tak angin satu badan rasa nak mengamuk? Tiap kali nak datang bulan je sakit pinggang, sakit badan, lenguh-lenguh dari hujung rambut sampai hujung kaki. Kalau kita takde sakit badan tu mesti kurang mengamuk layan pms betul tak? Ostematrix Shaklee kaya dengan kalsium. Bila mula rasa nak sakit badan, sakit pinggang, lenguh-lenguh, ambil Ostematrix sebelum tidur. Bangun pagi esok anda pasti tersenyum.

tips atasi pms3 300x242 Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

Itulah dia tips atasi pms supaya anda tak jadi singa tiap kali datang bulan. Semoga bermanfaat untuk anda. Kalau anda selalu senggugut, boleh amalkan tips hilangkan senggugut yang berkesan ini. Pengambilan B Complex & GLA Complex secara konsisten akan mengurangkan simptom pms anda. Ostematrix pula membantu menghilangkan masalah sakit badan dan lenguh-lenguh yang biasa berlaku tiap kali nak datang bulan. Nak order? Hubungi saya sekarang untuk konsultasi terbaik & harga istimewa.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Atasi Pms Supaya Anda Tak Jadi Singa Tiap Kali Datang Bulan

Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan

Bila period mesti sakit pinggang. Rasa macam nak patah. Ditambah lagi kalau ada senggugut. Memang merana. Senggugut ialah rasa sakit seperti rasa ‘cramp’ di bahagian tulang pinggul di belakang, di bahagian bawah perut dan sekitar ari-ari dan juga di pinggang. Nak tahu apa punca senggugut tiap kali datang bulan?

punca senggugut2 295x300 Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan

Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan?

Ada dua jenis sengugut yang dialami oleh wanita:

–> Primary Dysmenorrhea. Yang sepatutnya dialami oleh wanita yang haidnya normal . Gejala ini sering menimpa anak gadis dan wanita dalam lingkungan awal 20-an yang terutamanya belum kahwin. Ia disebabkan oleh kuncupan rahim yang kuat dan adakalanya memerlukan pengambilan ubat seperti ponstan atau synflex untuk meredakan kesakitan. Namun ada juga segelintir anak gadis yang tidak mengalami gejala senggut ini.

 Kesakitan ini pada kebiasaanya akan hilang selepas berkahwin dan juga selepas melahirkan. Jika ia tidak hilang ia mungkin merupakan sejenis senggugut yang berjenis lain yang dipanggil secondary (symptomatic) dysmenorrhea.

–> Secondary (Symptomatic) Dysmenorrhea. Senggugut jenis ini memerlukan rawatan doktor kerana ia mungkin petanda kewujudan penyakit yang tidak merbahaya seperti endometriosis ataupun rahim yang terbalik retroverted uterus. Keadaan ini tidak membahayakan kesihatan tetapi boleh membawa kesan yang buruk dalam jangka masa yang panjang jika dibiarkan berlarutan. Jika simptom-simptom ini dibiarkan ia boleh menyebabkan rahim akhirnya dibuang melalui pembedahan kerana keadaan yang melarat ke organ peranakan.

Jadi, jika anda kerap senggugut, sila pastikan ianya jenis pertama atau kedua.

Apakah punca senggugut?

Kesakitan yang kita alami itu adalah  berpunca daripada pengeluaran hormon Prostaglandin yang menggalakkan pengecutan rahim untuk mengeluarkan darah haid dari rahim. Pengeluaran hormon Prostaglandin yang banyak akan menyebabkan pengecutan rahim secara berlebihan dan ini menyebabkan sakit, bukan saja pada bahagian bawah perut yang kuat, tetapi juga pada bahagian belakang pinggang.

Dalam kebanyakan kes, sakit yang terlalu kuat boleh juga disebabkan oleh masalah penyakit puan yang lebih serius seperti jangkitan kuman (Pelvic Inflammatory Disease), Endometriosis dan fibroid.

Tanda-tanda seseorang wanita itu mengalami masalah yang lebih serius adalah apabila seseorang wanita itu mengalami senggugut yang melampau pada setiap bulan, sehingga  tidak mampu untuk melakukan kerja.

Jika anda mengalami masalah senggugut yang serius, saya nasihatkan anda agar menjalani pemeriksaan doktor bagi mengesan masalah yang lebih serius, jika ada. Doktor akan melakukan pemeriksaa fizikal terutama pada bahagian kemaluan untuk memeriksa keadaan rahim anda. Pemeriksaan ultrasound juga mungkin dilakukan bagi mendapat gambaran imej struktur rahim anda.

Sekarang anda dah tau apa punca senggugut tiap kali datang bulan. Kalau dah cek dan disahkan takde apa-apa masalah, anda boleh amalkan Set Senggugut Shaklee yang telah membantu ramai wanita bebas dari belenggu senggugut. Nak order? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan

pixel Apa Punca Senggugut Tiap Kali Datang Bulan

Switch to our mobile site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.