Tips Memulakan Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpantang

Kali ni saya nak kongsikan tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang. Susu ibu adalah  hadiah terbaik dari seorang ibu kepada anaknya. Semua ibu mampu untuk menyusukan anak walau pun mempunyai masalah inverted nipple atau puting tenggelam.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Tips Memulakan Penyusuan Susu Ibu Semasa Berpantang
Sekiranya ada mempunyai masalah inverted nipple atau puting tenggelam, tak perlu risau. Anda masih boleh menyusukan bayi secara normal.  Sekiranya anda melahirkan anak kembar dua atau triplet, juga adalah tidak mustahil bagi anda menyusukan kesemua bayi anda. Anda boleh klik di sini untuk membaca testimoni seorang ibu yang berjaya menyusukan tripletnya.  Kebaikan susu ibu tidak terkira dan untuk memastikan anda dapat bermula dengan baik, saya ingin berkongsi beberapa tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang:
 
1) Cuba menyusukan sebaik sahaja bayi dilahirkan.
Semasa memilih hospital untuk bersalin, pastikan hospital tersebut adalah hospital rakan bayi yang menggalakkan penyusuan susu ibu. Sebaik bayi dilahirkan, anda boleh terus menyusukan bayi sambil doktor melakukan proses memotong tali pusat. Percayalah, segala kesakitan yang anda alami akan terus hilang sebaik sahaja anda mendakap bayi anda. Selepas dilahirkan, bayi sangat alert dengan persekitaran. Ini adalah masa yang paling sesuai untuk bonding. Bayi yang baru dilahirkan dapat mencari di mana payudara ibu berada. Proses ini mungkin memakan masa, jadi bersabar dan cuba sedaya upaya bersama dengan bayi sepanjang masa.

2) Kurangkan pelawat bagi memastikan masa anda bersama bayi tidak terganggu.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang kedua ialah dapatkan masa berkualiti bersama bayi. Beberapa hari pertama selepas bersalin, anda perlukan masa untuk berehat & bonding dgn bayi yang baru dilahirkan. Anda mempunyai hak untuk memberitahu saudara-mara & rakan-rakan supaya tidak datang melawat pada minggu pertama kelahiran.

3) Jangan berikan bayi anda puting tiruan.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang kedua ialah jangan berikan bayi anda puting tiruan. Pacifier atau puting tiruan harus dielakkan bagi mengelakkan bayi anda mengalami nipple confuse atau kekeliruan puting.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,

4) Susukan bayi anda mengikut demand.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang keempat ialah jangan terlalu mengikut jadual. Susukan bayi anda setiap kali diminta. Bayi saya manyusu setengah jam sekali semasa dalam berpantang. Memang sangat meletihkan tapi sebagai ibu, kita nak bagi yang terbaik untuk anak. Set berpantang Shaklee membantu memberikan tenaga kepada ibu yang berpantang.

5) Susu anda tak cukup? 

Bayi anda tetap menangis selepas menyusu & anda menyangka bahawa anak masih kelaparan kerana susu anda tidak cukup. Yang sebenarnya perut bayi yang dilahirkan hanyalah sebesar kacang. Susu ibu adalah mencukupi. Bayi menangis bukan kerana lapar sahaja. Mungkin juga dia menangis kerana lampin penuh, kembung, terlalu panas atau sejuk, atau pun kerana mahu dipeluk. Percayalah! Susu ibu cukup untuk mengenyangkan bayi anda. Klik sini untuk mengetahui banyak mana susu diperlukan oleh seorang bayi yang baru dilahirkan.

6) Pastikan anda & bayi  selesa semasa menyusu.

Tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang keenam ialah pastikan anda dan bayi selesa semasa menyusu. Gunakan  bantal untuk menyokong belakang dan kepala bayi. Pastikan badan bayi menghadap anda supaya bayi tidak perlu meusingkan kepala untuk menyusu. Mulut dan hidung sepatutnya menghadap puting anda & sokong payudara supaya ia tidak menekan dagu bayi. Sekiranya anda merasa tidak selesa, dengan lembut pisahkan mulut bayi anda dari puting dan cuba lagi. Pastikan belakang anda selesa. Jangan terlalu membongkok ke arah bayi kerana ia boleh memberikan sakit belakang.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,
Semoga tips memulakan penyusuan susu ibu semasa berpantang yang saya kongsikan tadi dapat membantu anda. Anda juga boleh menggunakan breastfeeding set shaklee  bagi membanyakkan susu supaya anda dapat menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun. Berminat untuk mendapatkannya? Hubungi saya sekarang.
tips penyusuan semasa  berpantang, penyusuan ketika berpantang, Breastfeeding Set Shaklee, Set Menyusu Shaklee, Milk Booster Shaklee, Set tambah susu shaklee, Set Menyusu Bajet, Set Menyusu Bajet Shaklee, Set 3M, Set Menyusu Shaklee Murah, tips memulakan peyusuan ibu semasa berpantang,

Tips Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam

Inverted nipple atau puting tenggelam adalah keadaan di mana puting seorang wanita masuk ke dalam (tenggelam) & bukannya berada di luar seperti puting wanita yang normal. Bolehkah mereka menyusukan anak? Pastinya boleh. Jom saya kongsikan tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam.
puting tenggelam, inverted nipple, menyusu dengan inverted nipple, menyusu dengan puting tenggelam, puting tenggelam susukan bayi, inverted nipple susukan bayi, tips puting tenggelam, tips inverted nipple, tips menyusu dengan puting tenggelam, tips menyusu dengan inverted nipple,
Tips Menyusukan Bayi Dengan Puting Tenggelam
Ramai ibu yang mengalami masalah ini memilih untuk tidak menyusukan anak secara direct, tetapi mengepam susu & memberikan kepada anak melalui botol. Sebenarnya, ibu berkenaan masih mempunyai peluang untuk menyusukan anak secara direct jika betul caranya. Berikut adalah beberapa tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam atau inverted nipple yang pasti dapat  membantu anda:
 
Lekapan yang betul
Ibu perlu ingat bahawa lekapan yang betul amat penting dalam menjayakan penyusuan susu ibu sehingga anak berumur 2 tahun. Semasa menyusukan, pastikan areola (kawasan hitam di sekeliling puting) juga masuk ke dalam mulut bayi. Bukan puting sahaja. Oleh itu, setiap kali menyusukan cuba masukkan sebanyak mungkin areola ke dalam mulut bayi. Ya, ianya sesuatu yang bukan mudah tetapi lama-kelamaan bayi akan pandai menyusu.
 
Picagari khas untuk mengeluarkan puting
Tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam atau inverted nipple yang seterusnya ialah dengan menggunakan picagari khas untuk mengeluarkan puting. Kaedah ini biasanya dilakukan oleh jururawat di hospital. Puting akan ditarik keluar dengan menggunakan picagari khas tersebut. Namun kaedah ini agak menyakitkan.
 
Kerap pam susu
Apabila kita mengepam susu, puting juga akan keluar sedikit demi sedikit. Makin kerap anda menyusu, makin banyak peratus puting yang keluar. Bila kita kerap mengepam, susu kita juga akan manjadi banyak. Semakin kerap anda mengepam, semakin banyak susu anda. Susu juga akan menjadi semakin banyak jika anda mengamalkan perkara asas penyusuan & amalan pemakanan yang baik.
puting tenggelam, inverted nipple, menyusu dengan inverted nipple, menyusu dengan puting tenggelam, puting tenggelam susukan bayi, inverted nipple susukan bayi, tips puting tenggelam, tips inverted nipple, tips menyusu dengan puting tenggelam, tips menyusu dengan inverted nipple,
Ebook ini sangat membantu ibu yang mengalami masalah puting tenggelam. Hubungi saya untuk mendapatkannya.
 
Gunakan nipple shield
Pakai nipple  shield semasa menyusukan anak. Ia akan membentuk puting dan memudahkan anak untuk menghisap susu.
 
Urutan
Terdapat teknik urutan yang boleh membantu mengeluarkan puting. Saya akan kongsi kaedah tersebut di masa hadapan. Insya Allah.
 
 Ibu yang mempunyai masalah puting tenggelam boleh cuba tips menyusukan bayi dengan puting tenggelam yang saya kongsikan tadi. Mungkin perjalanan penyusuan anda agak sukar, tapi percayalah! Usaha anda untuk memberikan susu ibu kepada anak sangat besar manfaatnya, baik dari segi kesihatan, psikologi & minda anak anda. Set Penyusuan Shaklee juga membantu anda dalam memberikan susu yang terbaik untuk anak. Hubungi saya untuk mendapatkan set penyusuan anda sekarang.
puting tenggelam, inverted nipple, menyusu dengan inverted nipple, menyusu dengan puting tenggelam, puting tenggelam susukan bayi, inverted nipple susukan bayi, tips puting tenggelam, tips inverted nipple, tips menyusu dengan puting tenggelam, tips menyusu dengan inverted nipple,

Tips Banyakkan Susu Badan Dengan Mengamalkan Perkara Asas Penyusuan

Menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun adalah impian setiap ibu. Ramai ibu yang memilih untuk mengambil supplemnet bagi membanyakkan susu badan. Ya, ramai yang berjaya membanyakkan susu dengan pengambilan  supplement tapi lebih ramai yang GAGAL sehingga membuat keputusan untuk memberikan anak susu formula kerana takut anak kelaparan.  Kenapa? Kerana supplement sahaja tidak akan membanyakkan susu anda. Anda wajib mengamalkan perkara asas penyusuan. Di atas permintaan ramai, saya kongsikan tips banyakkan susu badan dengan mengamalkan perkara asas penyusuan.
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
Tips Banyakkan Susu Badan Dengan Mengamalkan Perkara Asas Penyusuan
1) Mengosongkan payudara dengan kerap
Konsep asas bagi penyusuan yang berjaya ialah demand vs supply . Maksudnya, bila payudara kita kerap kosong, otak akan mendapat signal bahawa supply sudah habis & ada demand untuk menghasilkan susu. Oleh itu, kalau payudara kita kerap kosong, otak juga akan kerap mengeluarkan signal supaya menghasilkan susu. Makin banyak demand, makin banyak supply susu akan dihasilkan. Logik kan?
 
Payudara dikosongkan melalui dua cara: menyusukan bayi atau mengepam. Oleh itu bagi ibu yang bekerja, jangan culas untuk mengepam di pejabat.
Susu sedikit semasa berpantang? Itu perkara biasa, sebab perut baby masih kecil. Sebenarnya susu kita cukup. Anda boleh amalkan tips memulakan penyusuan semasa berpantang.  Jangan cepat mengalah untuk membeli susu formula. Dan jangan mudah terpedaya dengan mitos tentang penyusuan susu ibu.
 
2) Minum air kosong sekurang-kurangnya 3 liter sehari
Bila menyusukan bayi, memang kita akan kerap haus. Kalau perasan, bila kita kurang minum, susu pun akan berkurangan. Oleh itu, pastikan kita minum air yang secukupnya.
 
Tips untuk memastikan kita minum 3 liter air: masukkan air ke dalam botol 1.5 liter. pastikan kita habiskan 2 botol dalam sehari. Ini adalah cara yang saya buat.
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
 
3) Power pumping
Ramai ibu yang tak tahu power pumping ni apa. Power pumping ni tujuannya untuk boost up susu kita. Ianya boleh diamalkan sekurang-kurangnya seminggu sekali. Semasa saya berpantang dulu,  saya buat setiap hari & alhamdulillah susu saya melimpah-ruah.
3 cara buat power pumping:
i) Pam payudara kanan selama sepuluh minit, kemudian pam sebelah kiri pula selama sepuluh minit. Ulang sampai sejam.
 
ii) Pam payudara kanan selama setengah jam, kemudian pam payudara kiri selama setengah jam.
iii) Untuk dual pam, boleh pam kedua-dua payudara sekali gus selama setengah jam.
Makin kerap kita buat power pumping, insya allah makin bertambah susu kita.  Sakit semasa mengepam? Mungkin anda tersalah memilih breastpump. Jom baca tips memilih breastpump yang saya kongsikan di sini.
 
4) Makan secukupnya
Menyusukan anak memang membuatkan perut cepat lapar. Takpe, makan je bila lapar sebab kalau kita biarkan perut kosong, susu pun akan berkurangan. Sebab tu dalam islam, ibu yang menyusukan diberi kelonggaran untuk tidak berpuasa. Jadi, ibu-ibu jangan terlalu fikirkan kalori ye. Anda boleh amalkan panduan pemakanan ibu menyusukan yang saya kongsikan di sini.
 
5) Makanan yang menjadi milk booster
Ada beberapa jenis makanan yang memang telah terbukti mampu menjadi milk booster. Apakah makanan yang dimaksudkan? Lobak putih, halba, longan kering, dan sebagainya. Saya akan kongskan dalam entry berikutnya.
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
 
6) Makan supplemen yang menjadi milk booster
Di sini lah set breastfeeding Shaklee memainkan peranan. Bila kita dah buat semua 5 perkara di atas, kita boleh ambil set ini sebagai pelengkap kepada 5 usaha kita tadi. Insya Allah dengan dos & aturan makan yang betul, set ini mampu membanyakkan susu anda. Dengan syarat, amalkan semua tips banyakkan susu badan dengan mengamalkan perkara asas penyusuan.
7) Berhenti beralasan
Tengah mengandung? Takde masalah untuk menyusukan anak, asalkan kandungan anda sihat & tiada sejarah komplikasi sepanjang kehamilan yang lalu. Tengah berpuasa? Takde masalah untuk susukan anak. Boleh amalkan tips penyusuan semasa berpuasa yang saya kongsikan di sini. Kalau anak tiba-tiba taknak menyusu, kemungkinan besar anak sedang mengalami nursing strike, jadi jangan terus buat andaian bahawa anak mahu putus susu.
8) Selalu berdoa kepada Allah supaya murahkan rezeki anak kita agar dapat menyusu sampai umur 2 tahun.
Lepas usaha, mestilah kita tawakal. Minta pada Allah, insya allah akan dimakbulkan. doa ibu tiada hijab di sisi Allah.
Insya Allah, kita semua mampu menyusukan anak secara ekslusif selama 6 bulan & seterusnya menyusukan anak sampai berumur sekurang-kurangnya dua tahun. Saya menyusukan Balqis sehingga berumur 4 tahun. Berhenti pun sebab saya menngandungkan Aina atas nasihat doktor sebab kandungan pertama dulu ada komplikasi. Sekarang Aina berumur hampir 4 tahun, masih fully breastfeed & Insya Allah akan wean off tak lama lagi Semoga tips banyakkan susu badan dengan mengamalkan perkara asas penyusuan yang saya kongsikan bermanfaat untuk anda semua.
 
perkara asas penyusuan, tips banyakkan susu ibu, tips banyakkan susu badan, tips banyakkan susu, tips banyakkan susu ibu semasa mengandung,  tips banyakkan susu di bulan puasa, tips banyakkan susu semasa mengandung,  tips banyakkan susu ibu semasa hamil,  tips banyakkan susu ibu ketika mengandung, tips untuk banyakkan susu badan, tips banyakkan air susu, tips untuk banyakkan air susu,  tips banyakkan air susu ibu, tips nak banyakkan air susu badan,  tips memperbanyakkan air susu ibu,  tips banyakkan air susu badan, tips banyakkan air susu ibu,  tips memper banyakkan susu badan,  tips untuk memperbanyak susu ibu, tips memperbanyak air susu ibu,  power pumping tips, power pumping method, power pumping shaklee,  power pumping  breastfeeding, power pumping untuk tambah susu, set breastfeeding shaklee, set breastfeeding shaklee murah, shaklee murah 2014, shaklee ampang, set breastfeeding shaklee ampang,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...