Homemade DIY Cat Jari Tanpa Toksik Untuk Anak-anak

Diantara aktiviti homeschool yang boleh dilakukan ialah aktiviti yang berasaskan cat. Aktiviti menggunakan cat sememangnya menyeronokkan sebab ada elemen comot, kotor & berselerak yang menyebabkan anak jadi teruja. Salah satu aktiviti menarik menggunakan cat ialah aktiviti cat jari Jom saya kongsikan resepi mudah homemade DIY cat jari tanpa toxic untuk kegunaan anak-anak.

cat jari, diy cat jari, cat jari homemade, cat tanpa toksik, cat tanpa toksik untuk kanak-kanak, cat selamat untuk kanak-kanak,

Homemade DIY Cat Jari Tanpa Toksik Untuk Anak-anak

Cat jari ni maksudnya kita gunakan cat untuk mewarnakan tangan anak-anak, instead of mewarnakan kertas. Memang seronok sangat aktiviti ni. Kalau buat birthday party, ini adalah salah satu aktiviti menarik yang boleh dibuat untuk menghiburkan tetamu-tetamu kecil kita. Lagi bagus kalau kita buat sendiri cat tu, kerana yang dibeli dari kedai dikhuatiri mengandungi toksik yang boleh membahayakan kesihatan.

Sebenarnya saya buat aktiviti ni bersama anak-anak petang semalam. Tapi agak malang, semua gambar yang diambil dah dipadamkan secara tak sengaja oleh sicomel Nurul Aina. Huwaaa…Takpe next time kalau saya buat aktiviti ni lagi, saya akan upload kat post ni.

Ok, berikut adalah bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat homemade DIY cat jari tanpa toxic untuk anak-anak:

3 sudu besar gula

1/2 sudu besar garam

1/2 cawan tepung jagung

2 cawan air

Cara-caranya adalah sangat mudah. Masukkan ke semua bahan ke dalam periuk. Panaskan sehingga semua bahan sebati & menjadi melekit, seperti tekstur cat. Masukkan ke dalam 4 bekas berasingan, bahagikan sama banyak. Masukkan ke dalam 4 bekas berasingan. Bahagikan sama banyak. Pilihan warna terpulang kepada warna kegemaran anak masing-masing. Paling mudah, gunakan warna primer.

cat jari, diy cat jari, cat jari homemade, cat tanpa toksik, cat tanpa toksik untuk kanak-kanak, cat selamat untuk kanak-kanak,

Nah. Mudah ajekan? Kalau kita gunakan cat yang dibuat sendiri, ia bukan sahaja selamat malah jauh lebih murah daripada cat yang dibeli di kedai. Anak-anak pun pasti seronok sebab macam main masak-masak pulak. Cubalah buat homemade DIY cat jari tanpa toksik untuk anak-anak ni. Selamat mencuba!

cat jari, diy cat jari, cat jari homemade, cat tanpa toksik, cat tanpa toksik untuk kanak-kanak, cat selamat untuk kanak-kanak,

Aktiviti HomeSchool Balqis Caterpillar Dari Sarang Telur

Hari kedua berpuasa. Alhamdulillah  baru siap buat Aktiviti HomeSchool Balqis Caterpillar Dari Sarang Telur. Hari tu ternampak sarang telur kat tepi tong sampah. Ada jiran buang. Nampak bersih lagi, jadi saya ambil.  Bila ternampak sarang telur, secara automatik saya teringat pasal aktivit seni yang saya pernah buat waktu menghadiri Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak (KAAK) bersama JKM dulu.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Aktiviti HomeSchool Balqis: Caterpillar Dari Sarang Telur

Dalam salah satu slot dalam kursus tersebut, kami dikehendaki membuat kerja seni. Ada salah seorang dari peserta buat ulat bulu dari sarang telur. Saya ambil ilham dari dia. Oh ya…kenapa saya sertai KAAK? Setiap pengusaha taska yang berdaftar wajib ada sijil KAAK. Itulah kisahnya. Ok. Nak tahu bahan-bahan yang diperlukan? Jom.

Bahan-bahan:

1. Sarang telur

2. Water colour untuk cat badan ulat bulu

3. Kertas, gam, gunting untuk buat mata & sesungut ulat bulu.

Cara-caranya:

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Sediakan badah-bahan yang saya senaraikan di atas.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Potong sarang telur seperti gambar di atas. Saya buat dua ulat bulu sebab anak saya ada dua. Kalau buat satu je jap lagi berebut nak mewarna.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Warnakan ikut kreativiti anak-anak. Balqis nak buat ulat bulu belang-belang warna merah & hijau. Ikutkan saja imaginasi anak-anak. Otak anak tengah nak berkembang.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Sementara tunggu warna kering, buat mata & sesungut untuk ulat bulu. Ini Balqis yang bua. Comel kan? Peringatan: Sentiasa puji hasil kerja anak. Biar anak rasa seronok.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Taraa…dah siap tampal mata & sesungut. Comel kan.  Lepas tu boleh jemur kat bawah cahaya matahari sekejap supaya betul-betul kering.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Mudah ajekan? Inilah dia aktiviti homeschool Balqis: Caterpillar dari sarang telur. Anda bolehlah buat aktiviti ni dengan anak-anak di rumah. Mudah je aktiviti ni. Selamat beraktiviti bersama anak-anak! Ok saya nak masuk dapur untuk memasak juadah berbuka untuk hari ni.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Aktiviti Homeschool Balqis Hanging Mobile

Alhamdulillah siap aktiviti art attack untuk hari ni. Semalam jalan-jalan kat Mr.DIY jumpa benda ni. Harga RM3.90 je tapi nampak sangat menarik. Nak tahu apa aktiviti kami hari ni? Jom saya ceritakan tentang aktiviti homeschool Balqis hanging mobile.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

 

Aktiviti Homeschool Balqis Hanging Mobile

Kepada yang tak tahu, anak saya Nurul Balqis dah berhenti tadika. Balqis homeschool sejak beberapa bulan yang lalu. Bila bercakap pasal belajar, jangan terlalu fokus kepada membaca & mengira sahaja. Aktiviti seni pun penting untuk perkembangan anak-anak. Ini adalah antara aktiviti yang boleh dilakukan di rumah.

Aktiviti seni penting untuk perkembangan kognitif anak-anak. Selain tu, aktiviti yang dilakukan bersama dapat meningkatkan kemahiran sosial anak & mengeratkan hubungan antara kita & anak. Memang best sangat bila dapat spend quality time macam ni. Ingat! Anak kecil kita akan membesar dengan cepat, jom penuhi memori anak-anak dengan kenangan yang indah.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Inilah bendanya, mudah aje. Semuanya dah digunting ikut bentuk masing-masing. Kita just cari, buang pelekat kat belakang & tampal ikut gambar yang disediakan. Tapi saya nak pesan awal-awal. Aktiviti ni ambil masa yang agak lama, jadi pastikan anak dah makan & kerja kita yang lain dah selesai sebelum buat aktiviti ni.aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Ini dia benda yang perlu kita buat. Banyak juga bahannya & most of the part adalah sangat kecil, jadi memang kita kena teman anak sepanjang buat aktiviti. Mana-mana yang kecil, kita kena tolong keluarkan untuk anak. aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Taraaaaa…………..selepas berhempas-pulas. Akhirnya siap juga. Tinggal nak pasang benang & memikir mana nak gantung benda ni?aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Setelah dipertimbangkan kemungkinan hanging mobile ni hancur dibelasah anak bulus saya, Ciko & Jijie, akhirnya saya gantung kat atas meja study Balqis. Cantik kan? Semalam saya ada juga beli bahan untuk buat topeng. Inilah hasilnya. Aina jadi ayam. Balqis jadi gajah, siap letak bantal dalam perut nak nampak gemuk.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Seronok kan aktiviti homeschool Balqis hanging mobile tadi? Anda pun boleh buat aktiviti ni dengan anak-anak di rumah. Enjoy!

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Aktiviti Homeschool Balqis Tampalan Kolaj

Alhamdulillah baru siap buat aktiviti homeschool Balqis tampalan kolaj. Ramai ibu bapa yang anggap bila belajar nak kena menulis, mengira dan membaca. Yang sebenarnya aktiviti seni juga penting dalam proses pembelajaran anak-anak. Sebab tu setiap hari saya akan buat satu aktiviti seni untuk Balqis. Sambil-sambil tu Aina pun boleh tumpang sekaki join sekali. Takde idea nak buat aktiviti apa? Boleh buat atkitivi kami hari ni.

collage activity, kolaj, tampalan kolaj, aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah,  homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles,  homeschooling activities, kelas seni,  ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah,  cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah

Aktiviti Homeschool Balqis Tampalan Kolaj

Balqis ni peminat tegar Frozen. Tiap hari feeling jadi Princess Elsa. Jadi untuk aktiviti tampalan kolaj hari ni, emaknya memilih tema winter ala-ala frozen. Saya memang tak pandai melukis. Mengaku awal-awal sebelum ada yang mengutuk lukisan rumah & pokok pine saya yang hodoh ini ^_^. Antara kelebihan mengajar anak sendiri ialah walau seburuk mana pun lukisan kita, sentiasa akan kelihatan cantik di mata anak-anak.

Apa yang diperlukan untuk aktiviti ini:

1. Kertas pelbagai warna. Gunting kecil-kecil dengan pelbagai bentuk dan saiz. tak perlu nak ukur-ukur. Gunting je ikut sedap tangan.

collage activity, kolaj, tampalan kolaj, aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah,  homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles,  homeschooling activities, kelas seni,  ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah,  cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah collage activity, kolaj, tampalan kolaj, aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah,  homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles,  homeschooling activities, kelas seni,  ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah,  cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah

2. Kertas lukisan. Lukis ikut kreativiti masing-masing.

collage activity, kolaj, tampalan kolaj, aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah,  homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles,  homeschooling activities, kelas seni,  ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah,  cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah

3. Gam untuk menampal kolaj.

4. Pensel warna untuk anak tambah apa-apa gambar ikut imaginasi.

Tips penting:

1. Biarkan anak berimaginasi & buat sendiri. Walau pun tampalannya senget-benget atau pun terkeluar dari lukisan kita.

2. Biarkan anak menampal walaupun nampak comot. Tegur supaya buat dengan lebih kemas, tapi jangan kita yang bagi arahan:

“merah tampal sini. kuning sini. Jangan ketak semua hijau kat situ. Tak cantik”

3. Puji anak. “Cantiknya anak mama buat” “Pandainya anak mama, tak sangka anak mama ni bijak sangat orangnya” Mesti anak kita akan makin bersemangat nak buat. Siap rasa bangga lagi.

4. Dah siap buat ambil gambar& tunjuk kat ayahnya. “Nanti kita tunjuk kat papa Balqis buat tampalan kolaj cantik hari ni. mesti papa makin sayang kat Balqis.”

5. Pamerkan. Kebiasaannya saya akan tampal hasil kerja terbaru kat peti ais. Sekejap-sekejap Balqis masuk ke dapur untuk mengkagumi hasil seni dia. Esoknya masuk dalam file. Kenapa simpan dalam file? Nanti anak kita dah besar boleh tengok semula aktiviti yang kita buat sama-sama waktu kecil. Go down the memory lane. Best kan?

collage activity, kolaj, tampalan kolaj, aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah,  homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles,  homeschooling activities, kelas seni,  ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah,  cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah

Jadi, ibu bapa kat luar sana bolehlah jadikan aktiviti homeschool Balqis tampalan kolaj ni sebagai panduan untuk buat aktiviti seni dengan anak-anak. Ramai yang request tips ajar anak matematik & membaca. Insya Allah ada kelapangan saya akan kongsikan tips saya. Terima kasih kerana sudi membaca.

collage activity, kolaj, tampalan kolaj, aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah,  homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles,  homeschooling activities, kelas seni,  ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah,  cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...