Petua Didik Anak Nakal Dan Degil Supaya Menjadi Anak Soleh

Anak degil, nakal, kuat mengamuk, dan tidak mendengar kata sememangnya mimpi ngeri. Ibu bapa mana yang tak inginkan anak yang baik, mendengar kata, bersopan-santun & menghormati orang tua? Jom saya kongsikan petua didik anak nakal dan degil supaya menjadi anak soleh dan mudah faham waktu belajar.

petua anak nakal, petua didik anak nakal, anak nakal, anak degil, petua anak degil, petua untuk anak degil, petua menangani anak degil, petua mendidik anak degil, petua atasi anak degil, petua didik anak degil, petua anak tidak degil, petua elak anak degil, petua dan penawar anak degil, penawar anak degil, petua hilangkan degil anak, petua mengatasi anak nakal, petua untuk anak nakal, petua mendidik anak nakal, petua atasi anak nakal, petua elak anak nakal, petua anak tidak nakal, petua menangani anak nakal, petua mengurangkan nakal anak, petua anak soleh, anak soleh, tips anak soleh

Sebelum itu, adalah sangat elok kalau anda luangkan masa untuk membaca tips didik anak cara nabi yang pernah saya kupas satu masa dulu. Insya Allah, tips-tips tersebut sangat membantu dalam proses kita mendidik anak nakal dan degil. Jadi, apakah dia petua didik anak nakal dan degil supaya menjadi anak soleh yang dibanggakan?

1. Makan malam sebelum Maghrib.

Pastikan anak makan malam sebelum Maghrib seperti yang disarankan oleh Rasulullah SAW supaya mudah belajar waktu malam. Makan malam selepas Maghrib akan menyebabkan anak mudah letih dan mengantuk waktu belajar.

2. Kurangkan daging merah.

Pastikan anak kurang makan daging merah kerana ia akan menyebabkan anak menjadi pemarah dan agresif serta mudah melawan cakap. Banyakkan makan daging putih.

3. Banyakkan memeluk anak.

Anak yang sering dipeluk akan tenang, kurang degil, dan kurang nakal kerana  rasa selamat dan disayangi.

4. Mengadap kiblat ketika belajar atau mengaji.

Pesan kepada anak untuk menghadap Qiblat semasa belajar atau mengaji, ini akan tingkatkan keberkatan dalam belajar.

5. Baca doa sebelum belajar.

Sebelum belajar, baca doa-doa penerang hati termasuk surah Al-Insyirah. Rasulullah selalu mengingatkan Ali RA supaya membaca surah Al-Insyirah untuk menguatkan ingatan, mudah faham, jadi tenang, mudah patuh arahan ibu bapa dan tidak banyak meragam.

6. Pokok hidup.

Pokok hidup seperti pokok keladi air atau kaktus membekalkan oksigen kepada otak anak semasa belajar. Letakkan di atas meja belajar.

7. Supplement

Vitamin semulajadi dapat menguatkan minda, menenangkan emosi, melembutkan hati, meningkatkan fokus semasa belajar dan menguatkan daya ingatan anak. Supplement juga meningkatkan imuniti anak supaya tak mudah sakit dan memastikan anak sentiasa cergas bertenaga.

petua anak nakal, petua didik anak nakal, anak nakal, anak degil, petua anak degil, petua untuk anak degil, petua menangani anak degil, petua mendidik anak degil, petua atasi anak degil, petua didik anak degil, petua anak tidak degil, petua elak anak degil, petua dan penawar anak degil, penawar anak degil, petua hilangkan degil anak, petua mengatasi anak nakal, petua untuk anak nakal, petua mendidik anak nakal, petua atasi anak nakal, petua elak anak nakal, petua anak tidak nakal, petua menangani anak nakal, petua mengurangkan nakal anak, petua anak soleh, anak soleh, tips anak soleh

8. Bacakan surah & tiup ke ubun-ubun anak semasa nak tidur.

Bacakan di kepala anak surah Al-Fatihah, ayar Qursi dan surah Al-Insyirah untuk merangsang otak dan memori anak. Ia juga membantu melahirkan anak yang tenang, baik akhlak, dengar cakap ibu bapa dan pintar.

9. Elakkan baju merah atau oren.

Elakkan anak memakai pakaian berwarna merah atau oren. Mengikut kajian, warna merah dan oren akan merangsang anak menjadi agresif dan hyperaktif. Akhirnya menyebabkan anak menjadi ankal, degil, dan tak dapat dikawal.

10. Tidur mengiring ke kanan.

Didik anak tidur mengiring kekanan agar otak jadi lebih pintar. Ia juga memastikan anak tidur dengan lebih lena. Tidur yang berkualiti akan mengurangkan tantrum anak.

11. Rezeki yang berkat.

Pastikan rezeki yang ibu bapa terima benar-benar berkat dengan mengelakkan perkara haram dan syubhah.  Jangan lupa keluarkan zakat pendapatan dan zakat-zakat yang lain. Rezeki yang tidak berkat adalah antara  punca anak jadi agresif, tidak dengar cakap ibu bapa, nakal, dan kurang bijak dalam pelajaran.

12. Hubungan dengan Allah.

Ibu bapa  pastikan ada hubungan yang baik dengan Allah. Macam mana nak jaga hubungan yang baik dengan Allah?

1. Jaga solat 5 waktu dan lakukan solat-solat sunat qabliah dan ba’diah untuk menampung segala kekurangan dalam solat-solat fardhu kita.

2. Solat taubat dan istighfar 70 kali sehari setiap hari. Lakukan juga solat hajat, istikharah dan tutup dengan solat WITIR setiap malam. Nabi SAW suruh kita untuk solat witir setiap malam sebagai pembalut kepada semua amalan kita setiap hari untuk dipersembahkan kepada Allah SWT.

3. Maafkan semua orang setiap malam sebelum tidur agar hati jadi bersih, badan sihat, wajah jadi anggun, doa dimakbulkan, semua orang sayang dan mendapat anak yang soleh.

4. Sentiasa ingatkan anak-anak supaya solat dan jaga akhlak. Bacalah Surah Ibrahim ayat 40. Ini adalah doa khas untuk mohon agar diri dan keluarga menjaga solat.

5. Baca Doa Pembuka 12 Pintu, Doa Membuang Sifat Negatif, Bismillah 5 dan Ayat Qursi. Pengalaman menunjukkan sesiapa yang mengamalkan doa-doa tersebut, maka orang bujang akan bertemu jodoh, suami isteri akan bertambah sayang, orang bergaduh akan jadi damai, selesai masalah, langsai hutang, anak-anak jadi hebat dan soleh, hilang perangai buruk seperti enggan solat, dan sebagainya.

6. Pagar diri dengan Al Fatihah and Surah 3 Qul, hembus tapak tangan dan sapu seluruh badan. Ini akan menghindar daripada gangguan manusia, binatang, jin dan sihir.

13. Ayat lembutkan hati anak.

Lembutkan hati anak dengan surah Al Fatihah, Surah Al-Hasyr (ayat 21-24), Surah Ta Ha (ayat 1-5), dan  Ayat Qursi. Baca dan hembus ke badan anak atau makanan, gambar atau pakaian yang sudah dipakai sebelum dicuci atau hembus ke arah anak dari jauh semasa menghantar ke sekolah.

14. Layan anak lebih baik

Layan anak lebih baik daripada biasa agar dia rasa bersalah jika ingkar perintah ibubapa.

15. Amalan sebelum masuk rumah.

Setiap kali nak masuk rumah, pesan kepada semua ahli keluarga kita untuk baca Bismillah 3 kali, senyum, beri salam dan masuk dengan melangkah kaki kanan dahulu. Ini akan menghindarkan syaitan bernama DASIM daripada masuk ke kepala kita dan ganggu manusia supaya berkonflik, suami isteri supaya bergaduh hingga bercerai berai, anak-anak melawan ibu bapa, anak-anak bergaduh sesama sendiri, anak-anak jadi extra nakal, dan sebagainya.

16. Nama Allah.

Setiap kali nak nasihati anak supaya tak nakal, dengar cakap, jaga solat atau rajin belajar, bacalah 3 Nama Allah iaitu Ya ‘Aziz, Ya Jabbar, Ya Mutakabbir dan hembus ke arah anak untuk melembutkan hatinya.

Semoga petua didik anak nakal dan degil supaya menjadi anak soleh dan mudah faham pelajaran itu tadi bermanfaat untuk anda. Nak order supplement untuk anak? Hubungi saya.

petua anak nakal, petua didik anak nakal, anak nakal, anak degil, petua anak degil, petua untuk anak degil, petua menangani anak degil, petua mendidik anak degil, petua atasi anak degil, petua didik anak degil, petua anak tidak degil, petua elak anak degil, petua dan penawar anak degil, penawar anak degil, petua hilangkan degil anak, petua mengatasi anak nakal, petua untuk anak nakal, petua mendidik anak nakal, petua atasi anak nakal, petua elak anak nakal, petua anak tidak nakal, petua menangani anak nakal, petua mengurangkan nakal anak, petua anak soleh, anak soleh, tips anak soleh

Tips Didik Anak Cara Nabi Untuk Panduan Semua Ibu Bapa

Ibu bapa mahukan yang terbaik untuk anak-anak. Yang paling penting nak tengok anak berjaya dunia dan akhirat. Betul tak? Jom saya kongsikan tips didik anak cara nabi untuk panduan semua ibu bapa. Buat panduan kita bersama.

didik anak cara nabi, tips didik anak cara nabi, panduan didik anak cara nabi, didik anak cara islam, didik anak dari dalam kandungan, didik anak dari dalam rahim, didik anak cara nabi, mendidik anak cara rasulullah, kesilapan dalam didik anak, kesalahan mendidik anak kecil, kesalahan dalam mendidik anak, kesilapan ibubapa mendidik anak, mendidik anak cara islam,

Tips Didik Anak Cara Nabi Untuk Panduan Semua Ibu Bapa

Yang sebenarnya tips ini pernah saya kongsikan distatus facebook saya. Alhamdulillah ramai yang share & menjadi viral sekejap. Hinggakan ada orang yang tak dikenali pm & minta parenting tips dari saya. Oleh itu, sekali lagi saya kongsikan tips tersebut di sini supaya lebih mudah untuk kita refer bila memerlukan. Sebab status kat facebook sekejap je hilang. Dan ada sedikit tambahan info, yang saya rasa bermanfaat.

Menurut panduan  mendidik anak yang diberikan oleh Nabi Muhammad s.a.w, fasa mendidik anak terbahagi kepada 4 peringkat iaitu:

1) Waktu mencorak (semasa anak dalam kandungan)

2) Waktu bermain (umur 1 hingga 7 tahun)

3) Waktu disiplin (umur 8 hingga 14 tahun)

4) Waktu berkawan (umur 15 hingga 21 tahun)

Peringkat 1: Waktu mencorak

Percaya tak kalau saya katakan bahawa proses mendidik anak bermula seawal anak disenyawakan. Sewaktu anak berada didalam rahim kita lagi. Sebab itu apabila disahkan mengandung, kita suami isteri perlu meingkatkan ibadah. Dekatkan diri dengan Allah. Lakukan segala perkara wajib & tingkatkan amalan sunat seperti puasa sunat, zikir, solat sunat, dan amalan-amalan yang lain.

Makan makanan yang halal & bersih sepanjang tempoh mengandung, elakkan makanan syubhah. Apabila anak dilahirkan, berikan nama yang baik. Sempurnakan aqiqah & khatankan anak apabila tiba masa yang sesuai.

Waktu mencorak memainkan peranan yang penting dalam proses mendidik anak, supaya anak membesar menjadi insan yang berjaya di dunia dan akhirat.

didik anak cara nabi, tips didik anak cara nabi, panduan didik anak cara nabi, didik anak cara islam, didik anak dari dalam kandungan, didik anak dari dalam rahim, didik anak cara nabi, mendidik anak cara rasulullah, kesilapan dalam didik anak, kesalahan mendidik anak kecil, kesalahan dalam mendidik anak, kesilapan ibubapa mendidik anak, mendidik anak cara islam,

Peringkat 2: Waktu bermain

Semasa anak berumur 1 hingga 7 tahun,  kita bagi anak bermain sepuas-puasnya. Kita join anak bermain. Ini adalah bonding time dengan anak-anak. Kita sebagai ibu bapa rapatkan diri dengan anak-anak supaya hubungan jadi erat. Ingatlah, anak kita kecil sekali je. Sekejap pulak tu. Sekelip mata dah besar. Walau sesibuk mana sekali pun dengan kerjaya, jangan lepaskan saat-saat penting untuk tengok anak membesar.

Pendidikan awal juga sangat penting pada peringkat ini, cuma ibu bapa perlu ingat bahawa anak belajar melalui banyak cara, bukan dengan persekolahan & mengadap buku semata-mata.  Belajar pun for fun & bersahaja, bukan paksa anak pandai segala benda.

Tapi masyarakat zaman kita ni anak baru 3 tahun dah dihantar ke tadika. Malah ada yang hantar anak pergi tuition. Nak yang the best. Berlumba-lumba nak anak bijak seawal yang mungkin. Umur sekian dah pandai membaca. Kalau anak 4 tahun belum hantar ke tadika, dah rasa serba-salah sebab anak kawan-kawan semua dah masuk tadika. Sebolehnya anak umur 6 tahun, dah pandai bahasa melayu, english, dan mandarin. Betul ke tak?

didik anak cara nabi, tips didik anak cara nabi, panduan didik anak cara nabi, didik anak cara islam, didik anak dari dalam kandungan, didik anak dari dalam rahim, didik anak cara nabi, mendidik anak cara rasulullah, kesilapan dalam didik anak, kesalahan mendidik anak kecil, kesalahan dalam mendidik anak, kesilapan ibubapa mendidik anak, mendidik anak cara islam,

Peringkat 3 :Waktu disiplin

Mengikut tips didik anak cara nabi, apabila anak memasuki usia 8-14 tahun, bermulalah peringkat ketiga iaitu bertegas  & mendisiplinkan anak-anak.  Tapi biasanya waktu ni ramai yang masih manjakan anak. Apa anak nak kita bagi. Nak handphone kita bagi, siap bagi yang canggih bagai . Anak nak ada akaun facebook kita tolong create kan. Whatsapp, wechat, line semua anak kita ada. Berhubung tanpa sempadan dengan dunia luar, siang malam. Serve internet tanpa ada yang monitor. Bukalah website apa sekali pun. Apa anak nak semua bagi.

Disiplin? Tolak tepi. Ini adalah antara kesilapan besar yang sering dilakukan oleh ibu bapa masa kini. Apakah yang dimaksudkan dengan mendisiplinkan anak? Pastikan anak melakukan segala suruhan agama seperti solat 5 waktu, menutup aurat dengan sempurna, menjaga pergaulan, dan sebagainya.

didik anak cara nabi, tips didik anak cara nabi, panduan didik anak cara nabi, didik anak cara islam, didik anak dari dalam kandungan, didik anak dari dalam rahim, didik anak cara nabi, mendidik anak cara rasulullah, kesilapan dalam didik anak, kesalahan mendidik anak kecil, kesalahan dalam mendidik anak, kesilapan ibubapa mendidik anak, mendidik anak cara islam,

Peringkat 4: waktu berkawan

Apabila anak memasuki umur 15-21 tahun, maka bermulalah peringkat keempat di mana sepatutnya kita rapatkan diri dengan anak. Pastikan anak rapat dengan kita, habiskan masa dengan kita, berkongsi rasa dengan kita. Tapi apa yang sering terjadi? Waktu ni anak lagi rapat dengan kawan-kawan. Kawan jadi nombor 1 dalam hidup anak-anak. Betul kan?

Waktu ni anak-anak dalam proses akil baligh & sangat fragile. Mudah memberontak. Mudah terpengaruh. Macam yang kita alami dulu. Itulah sebabnya kita kena rapat dan sentiasa ada dengan anak pada peringkat ni.

Kesilapan dalam mendidik anak yang sering dilakukan ibu bapa

Nabi Muhammad s.a.w dah ajar cara didik anak, tapi kita taknak ikut. Masing-masing amalkan gaya hidup moden, nak up to date katanya. Ikut trend terkini. Nanti bila anak dah besar, takde akhlak macam nabi mulalah kita bertanya kepada diri sendiri ” Aku dah buat segalanya.  Kenapa anak aku jadi macam ni? Apa salah aku dalam mendidik anak? ”

Padahal guideline nabi kita taknak ikut. Peringatan untuk diri saya sendiri. Parenting is not easy. Masih jauh perjalanan dalam mendidik Balqis & Aina. Semoga dapat berikan didikan terbaik untuk mereka berdua. Semoga tips didik anak cara nabi untuk panduan semua ibu bapa yang saya kongskan tadi bermanfaat untuk kita semua.

didik anak cara nabi, tips didik anak cara nabi, panduan didik anak cara nabi, didik anak cara islam, didik anak dari dalam kandungan, didik anak dari dalam rahim, didik anak cara nabi, mendidik anak cara rasulullah, kesilapan dalam didik anak, kesalahan mendidik anak kecil, kesalahan dalam mendidik anak, kesilapan ibubapa mendidik anak, mendidik anak cara islam,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...