Tips Berkesan Untuk Pekatkan Darah

Darah cair sememangnya merbahaya, terutama sekali jika anda sedang mengandung kerana ia menyebabkan risiko keguguran & bayi mati dalam kandungan. Juga boleh menyebabkan kematian kalau berlaku pendarahan berlebihan waktu melahirkan. Ia juga merbahaya kepada orang biasa. Kalau anda mempunyai semua simptom darah cair, jangan panik,  jom saya kongsikan tips berkesan untuk pekatkan darah.

darah cair, darah cair shaklee, pekatkan darah, pekatkan darah shaklee,  cara pekatkan darah, cara nak pekatkan darah, makanan pekatkan darah, makanan untuk pekatkan darah, makanan utk pekatkan darah, makanan yang boleh pekatkan darah, set pekatkan darah shaklee, pekatkan darah dengan shaklee, tips pekatkan darah, petua pekatkan darah, petua untuk pekatkan darah

Tips Berkesan Untuk Pekatkan Darah

Ok….untuk pekatkan darah, anda perlu pastikan nutrisi-nutrisi berikut ada dalam setiap hidangan yang ada makan setiap hari.

1. Zat Besi (ferum)

Makan makanan yang kaya dengan Zat Besi ( ferum ) seperti hati, sayur bayam dan juga buah-buahan kering.

2. Asid folik

Makan makanan yang mengandungi asid folik seperti wheat germ, kekacang, mentega kacang, cendawan dan juga hati.

3. Kurma dan kismis

Kurma dan kismis adalah makanan sunnah yang diamalkan oleh Rasullullah s.a.w. Ia sangat baik untuk kesihatan & membantu memekatkan darah. Kurma juga sangat baik untuk ibu mengandung.

4. Vitamin C

Banyakkan memakan makanan yang kaya dengan vitamin C seperti buah-buahan, ulam, sayur-sayuran dan juga jus oren. Ia akan meningkatkan kadar penyerapan ferum.

5. Rehat dengan cukup

Dapatkan rehat yang secukupnya.

6. Set Pekatkan Darah Shaklee

Nak lagi mudah? Anda boleh ambil Set Pekatkan Darah Shaklee yang mengandungi semua nutrisi yang penting untuk memekatkan darah.

Vitalea: Mengandungi Zat Besi.

B Complex: Mengandungi Asid Folik

Sustained Release Vitamin C: Kaya dengan vitamin C

darah cair, darah cair shaklee, pekatkan darah, pekatkan darah shaklee,  cara pekatkan darah, cara nak pekatkan darah, makanan pekatkan darah, makanan untuk pekatkan darah, makanan utk pekatkan darah, makanan yang boleh pekatkan darah, set pekatkan darah shaklee, pekatkan darah dengan shaklee, tips pekatkan darah, petua pekatkan darah, petua untuk pekatkan darah

Dengan pengambilan Set Pekatkan Darah Shaklee ini, anda dah tak perlu susah-susah makan makanan yang saya senaraikan di atas tadi. Cuma ambil vitamin-vitamin ini, anda dah dapat nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan untuk memekatkan darah yang cair.

Semoga tips berkesan untuk pekatkan darah yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Berminat nak dapatkan Set Pekatkan Darah Shaklee dengan aturan makan, dos yang betul & konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang.

darah cair, darah cair shaklee, pekatkan darah, pekatkan darah shaklee,  cara pekatkan darah, cara nak pekatkan darah, makanan pekatkan darah, makanan untuk pekatkan darah, makanan utk pekatkan darah, makanan yang boleh pekatkan darah, set pekatkan darah shaklee, pekatkan darah dengan shaklee, tips pekatkan darah, petua pekatkan darah, petua untuk pekatkan darah

Tanda Dan Simptom Penyakit Darah Cair

Darah cair atau low platelet count berlaku disebabkan kekurangan sel platelet dalam darah kita. Darah kita terdiri daripada sel darah merah, sel darah putih, dan sel platelet. Bila sel platelet kurang, maka kita akan mengalami masalah darah cair. Ia boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, terutamanya jika anda mengandung. Nak tahu apakah tanda dan simptom penyakit darah cair?

darah cair, penyakit darah cair, bahaya penyakit darah cair, darah cair shaklee, tanda darah cair, tanda penyakit darah cair, simptom darah cair, simptom penyakit darah cair, darah cair bahaya, darah cair dari faraj, darah cair keluar selepas bersetubuh, darah cair keluar dari dubur, darah cair semasa mengandung, darah cair ketika hamil,

Tanda Dan Simptom Penyakit Darah Cair 

Di antara tanda dan simptom penyakit darah cair ialah:

1. Pendarahan yang banyak apabila haid

Darah haid yang normal biasanya banyak pada hari-hari yang pertama sahaja. Masuk hari ketiga atau keempat akan mula berkurangan dan menjadi semakin cair, tidak sepekat hari-hari pertama. Bagi pesakit darah cair pula, darah haid akan keluar dengan banyak, seperti paip pecah & darah adalah cair sejak hari pertama haid.

2. Pendarahan yang banyak apabila luka

Pernah tak alami situasi begini: Luka sikit je tapi darah yang keluar banyak sangattttt….macam tak logik. Pernah? Kalau pernah, kemungkinan besar anda mengalami masalah darah cair.

3.  Senang pitam

Tengah berdiri tiba-tiba rasa nak pitam. Atau pun tak boleh penat sikit, mesti nak terbalik. Ia juga merupakan simptom darah cair yang perlu diambil perhatian.

4. Lemah badan & tidak bermaya

Pesakit darah cair biasanya mengalami masalah lemah badan. Asyik rasa lesu je, kurang energetik.

5. Selalu pening lalat

Pening lalat juga adalah simptom penyakit darah cair. Tengah duduk tengok tv tiba-tiba pening lalat. Bahaya tu. Ini terjadi kerana tak cukup oksigen sampai ke otak.

6. Nafas rasa berat

Dada rasa ketat je bila nak ambil nafas. Rasa tak puas tarik nafas.

7. Lebam susah nak pulih

Biasanya lebam akan hilang dalama masa 2-3 hari. Kalau dah seminggu lebam masih belum pudar, itu adalah antara petanda anda adalah pesakit darah cair.

darah cair, penyakit darah cair, bahaya penyakit darah cair, darah cair shaklee, tanda darah cair, tanda penyakit darah cair, simptom darah cair, simptom penyakit darah cair, darah cair bahaya, darah cair dari faraj, darah cair keluar selepas bersetubuh, darah cair keluar dari dubur, darah cair semasa mengandung, darah cair ketika hamil,

8. Luka pembedahan yang lambat sembuh kerana asyik berdarah

Jika anda seorang pesakit darah cair, luka pembedahan memang lambat kering sebab asyik berdarah je kat luka tu. Banyakkan bersabar. Pastikan luka sentiasa kering bagi mengelakkan jangkitan kuman.

9. Muka, kulit, dan kuku pucat

Biasanya pesakit darah cair akan mempunyai wajah yang pucat. Macam orang sakit. Kuku pun putih je, tak pink macam kuku orang yang normal.

10. Tompok-tompok merah bawah kulit disebabkan urat-urat kecil pecah

Pesakit darah cair biasanya akan mengalami masalah urat-urat kecil pecah secara sendiri. Kesannya, akan kelihatan tompokan merah dibawah kulit di mana darah berkumpul. Tompokan ini akan nampak lebih ketara bagi yang berkulit cerah.

11. Pendarahan selepas bersetubuh

Ia mungkin berlaku sekali-sekala jika anda terlalu ganas ketika bersama. Tapi bagi pesakit darah cair, ianya kerap berlaku walau pun suami berlembut.

Jadi, antara 11 tanda dan simptom penyakit darah cair yang saya senaraikan tadi, ada tak ciri-ciri tu pada diri anda? Kalau ada, usah berlengah lagi. Jumpa doktor dengan segera untuk pengesahan.

darah cair, penyakit darah cair, bahaya penyakit darah cair, darah cair shaklee, tanda darah cair, tanda penyakit darah cair, simptom darah cair, simptom penyakit darah cair, darah cair bahaya, darah cair dari faraj, darah cair keluar selepas bersetubuh, darah cair keluar dari dubur, darah cair semasa mengandung, darah cair ketika hamil,

Bahaya ke penyakit darah cair ni?

Kalau anda mengandung, semestinya ia akan membahayakan anda & bayi dalam kandungan. Bagi orang biasa, ianya juga merbahaya. Cuba bayangkan, tengah berjalan tiba-tiba tumbang sebab pitam.  Kan bahaya tu? boleh sebabkan kita jatuh terhentak. Bayangkan pula kalau tengah camping tengah hutan tiba-tiba terluka kena parang. Pendarahan banyak tak henti-henti. Bahaya ke tidak?

Oleh itu, kalau anda mempunyai tanda dan simptom pentakit darah cair di atas, cepat-cepat jumpa doktor untuk memastikan sama ada anda mempunyai masalah darah cair atau tidak. Anda juga boleh amalkan tips pekatkan darah yang berkesan ini. Semoga bermanfaat!

darah cair, penyakit darah cair, bahaya penyakit darah cair, darah cair shaklee, tanda darah cair, tanda penyakit darah cair, simptom darah cair, simptom penyakit darah cair, darah cair bahaya, darah cair dari faraj, darah cair keluar selepas bersetubuh, darah cair keluar dari dubur, darah cair semasa mengandung, darah cair ketika hamil,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...