Resepi Kek Coklat Kukus Yang Paling Sedap Pernah Saya Makan

Salam semua. Lama tak update website kesayangan saya ni. Kekangan masa & keadaan. Alhamdulillah kelmarin saya sempat cuba satu resepi kek coklat kukus yang baru & alhamdulillah sedap sungguh rasanya. Dan ramai kawan-kawan facebook yang minta saya kongsikan resepi. Hari ni saya ada kelapangan jadi, jom saya kongsikan resepi kek coklat kukus yang paling sedap saya pernah makan.

resepi kek choc moist, resepi kek coklat, resepi kek coklat kukus, resepi kek coklat sedap, resepi kek coklat lembab, resepi kek coklat mudah, resepi cik puan nurul

Resepi Kek Coklat Kukus Yang Paling Sedap Pernah Saya Makan

Baik, ini adalah bahan-bahannya. Insya Allah semua bahan ni biasanya ada tersedia kat dalam dapur & anytime bila teringin boleh buat kek sedap ni. Bahan-bahannya:

BAHAN A

1 cawan gula pasir

1 cawan susu cair

1 cawan minyak masak

3/4 cawan susu pekat

BAHAN B

1 cawan serbuk koko

1 1/4 cawan tepung gandum

1/2 sudu besar soda bikarbonat

1/2 sudu besar baking powder

BAHAN C

4 biji telur

BAHAN D

1/2 bar coklat masakan

Susu cair

BAHAN E ( OPTIONAL )

Aiskrim vanilla

Kalau perasan, dalam setiap resepi yang saya kongsikan saya suka guna sukatan menggunakan cawan. Pada saya lagi mudah kalau sukat guna cawan, berbanding guna alat penimbang. Dan kalau perasan juga, semua kek yang saya buat adalah kek kukus. Saya jarang sekali bakar dalam oven, sebab pada saya kek yang dikukus lagi moist atau lembab daripada kek yang dibakar dalam oven. Selera masing-masing kan. Untuk resepi kek ni, saya juga gunakan kaedah kukus. Kalau sesiapa yang rasa leceh nak mengukus takde masalah, boleh je bakar dalam oven. Ok  jom saya kongsikan cara membuat kek coklat kukus ni.

Cara-caranya:

Panaskan pengukus atau pun oven.

Masukkan BAHAN A kedalam periuk & masak diatas dapur dengan api perlahan sehingga gula pasir hancur & semua bahan sebati.

Ayak BAHAN B.

Pukul BAHAN C iaitu telur sehingga sebati. Kemudian masukkan BAHAN A tadi & pukul hingga sebati. Kemudian masukkan BAHAN B sedikit demi sedikit & pukul sehingga sebati & takde lagi ketulan.

Masukkan ke dalam loyang yang telah digris. Kukus selama 45 minit. Kalau guna oven boleh bakar selama 45 minit, atau lebih. Bergantung kepada oven masing-masing.

Apabila kek masak, boleh sediakan BAHAN D untuk topping sementara menunggu kek sejuk. Panaskan BAHAN D dengan teknik double boiler. Berapa banyak nak masukkan susu cair? Bergantung kepada kepekatan yang kita sukai. Ada orang suka topping yang cair sampai meleleh ke tepi kek. Saya lah tu.  Ada orang suka topping yang pekat. Insya Allah kalau pakai susu cair, topping kita takkan rasa manis sangat. Bila kek dah sejuk sikit boleh la kita tuangkan topping tadi.

Kek ni akan semakin sedap kalau dimakan bersama aiskrim vanilla. Nak lagi sedap? Panaskan kek dalam microwave selama 30 saat, kemudian letakkan aiskrim vanilla kat atas kek tersebut. Bayangkan betapa sedapnya kek panas berlawan dengan airkrim yang sejuk. Maaflah, cuma ada sekeping gambar kek yang saya sempat snap sebab lepas tu kek dah kena serbu dengan anak & suami. Yummy! Selamat mencuba! Dah cuba jangan lupa tinggalkan komen kat bawah ye!

resepi kek choc moist, resepi kek coklat, resepi kek coklat kukus, resepi kek coklat sedap, resepi kek coklat lembab, resepi kek coklat mudah, resepi cik puan nurul

Resepi Roti Hotdog Simple Dijamin Sedap

Beberapa hari yang lepas saya ada buat roti hotdog untuk minum petang suami & anak-anak. Tak sangka pulak sedap. Sekejap je licin. Takde lebih. Saya sempat makan 3 biji aje. Dan ramai pulak kawan-kawan facebook yang pm minta resepi. Haha…. segan pun ada sebab resepi hentam keromo ikut suka hati aje roti hotdog tu. Atas permintaan ramai, jom saya kongsikan resepi hotdog simple dijamin sedap yang saya buat hari tu. Rupa tak berapa nak cun tapi sedap. Haha…

resepi roti hotdog, roti hotdog, dapur cik puan nurul, roti hotdog resepi,  donut hotdog, roti hotdog bakar, roti hotdog goreng, donut hotdog bakar, donut hotdog goreng, roti hotdog gulung, roti hot dog pintal, resepi roti hotdog, roti hotdog gulung, roti hot dog gardenia, roti hot dog cheese, roti hot dog telur, roti sosej mini, roti sosej, goreng roti sardin

First of all, sekali lagi saya nak ingatkan bahawa resepi tu saya cuba try test aje. Takde refer mana-mana, kebetulan menjadi. Kawan-kawan yang nak try boleh la ubah resepi ni ikut selera masing-masing. Bahan-bahan yang saya nyatakan kat bawah ni boleh hasilkan lebih-kurang 20 roti hotdog.

Bahan-bahannya:

2 cawan tepung (saya guna high protein flour. Kalau takde, tepung gandum pun boleh)

3 sudu besar minyak masak

Secubit garam

1 sudu besar yis

Setengah cawan air suam

20 batang hotdog (yeke batang? Haha)

Sebiji telur (ambil kuning sahaja. Putih telur simpan buat masker kasi muka licin & mulus )

Caranya:

Rebus hotdog. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius. Saya bakar. Kalau takde oven jangan risau, boleh goreng. Takde masalah. Memasak ni bukan susah. Kita mudahkan sampai kita boleh buat 🙂

Campurkan yis & air suam. Kacau sebati & biarkan sehingga yis kembang. Bila gunakan yis, pastikan yis tu hidup ye. Bukan yis yang dah mati atau expired. Macam mana nak tau yis tu hidup ke tidak? Kalau dia hidup, selepas seketika kita rendam dia akan jadi berbuih & mengembang. Boleh tengok gambar di bawah.

resepi roti hotdog, roti hotdog, dapur cik puan nurul, roti hotdog resepi,  donut hotdog, roti hotdog bakar, roti hotdog goreng, donut hotdog bakar, donut hotdog goreng, roti hotdog gulung, roti hot dog pintal, resepi roti hotdog, roti hotdog gulung, roti hot dog gardenia, roti hot dog cheese, roti hot dog telur, roti sosej mini, roti sosej, goreng roti sardin

Campurkan tepung & minyak masak. Gaul sehingga sebati. Saya guna tangan je. Bila dah sebati campurkan yis tadi sedikit demi sedikit. Uli sampai sebati. Tutup dengan kain lembab & biarkan dalam 20 minit. Lagi lama lagi bagus, tapi saya dah tak sabar nak makan. Ngam-ngam 20 minit terus saya ambil doh tu.

Selepas 20 minit, ambil doh & canaikan sehingga nipis dalam 3 mm. Jangan tebal sangat sebab nanti dia akan makin mengambang & jadi tebal. Kalau tebal sangat roti tu tak sedap juga. Lepas tu potong memanjang dengan kelebaran lebih kurang 2 inci. Boleh tengok gambar di bawah ye. Errrk…gambar ni saya potong random je dulu. Bila nak gulung baru saya pootng kecil lagi. Leceh sikit nak kena gelek banyak kali. So better potong 2 inci terus. Tak payah buat kerja banyak kali.

resepi roti hotdog, roti hotdog, dapur cik puan nurul, roti hotdog resepi,  donut hotdog, roti hotdog bakar, roti hotdog goreng, donut hotdog bakar, donut hotdog goreng, roti hotdog gulung, roti hot dog pintal, resepi roti hotdog, roti hotdog gulung, roti hot dog gardenia, roti hot dog cheese, roti hot dog telur, roti sosej mini, roti sosej, goreng roti sardin

Lepas tu, gulungkan hotdog menggunakan doh yang dipotong kecil tadi. Lepas dah gulung cantik-cantik macam kat bawah ni, biarkan sekejap. Nanti dia akan naik lagi. Bila oven dah sedia, sapukan kuning telur untuk nampak lagi cantik. Suami saya terlebih rajin, dia ambik garfu & cucuk-cucuk doh bagi ada corak & tekstur. Masukkan ke dalam oven & bakar sehingga roti jadi coklat & masak. Kalau oven saya, ambil masa 20 minit. Gambar bawah ni saya baru siap gulung, belum dicucuk dengan garfu & disapukan telur.

resepi roti hotdog, roti hotdog, dapur cik puan nurul, roti hotdog resepi,  donut hotdog, roti hotdog bakar, roti hotdog goreng, donut hotdog bakar, donut hotdog goreng, roti hotdog gulung, roti hot dog pintal, resepi roti hotdog, roti hotdog gulung, roti hot dog gardenia, roti hot dog cheese, roti hot dog telur, roti sosej mini, roti sosej, goreng roti sardin

Masukkan dalam oven, tunggu sampai masak. Taraaaaa….siap! Sorry sempat snap 1 gambar je. Bayangkan, sementara tunggu batch kedua masuk oven, batch pertama ni dah licin kena belasah dengan anak & suami. Memang sedap. Kembang semangkuk saya bila kena puji dengan anak & suami. Bangun pagi esok, Balqis dah order. Mintak saya buat lagi.

Kalau nak makan cicah dengan thousand island atau pun sos pun sedap. Cubalah! Bolehlah cuba resepi roti hotdog simple dijamin sedap ni untuk minum petang. Kalau dah cuba boleh la tinggalkan komen kat bawah. Bagitahu sedap ke tak ye! Kalau share gambar lagi bagus. Selamat mencuba!

resepi roti hotdog, roti hotdog, dapur cik puan nurul, roti hotdog resepi,  donut hotdog, roti hotdog bakar, roti hotdog goreng, donut hotdog bakar, donut hotdog goreng, roti hotdog gulung, roti hot dog pintal, resepi roti hotdog, roti hotdog gulung, roti hot dog gardenia, roti hot dog cheese, roti hot dog telur, roti sosej mini, roti sosej, goreng roti sardin

Resepi Kek Nutella Meal Shakes Kukus Yang Mudah Dan Sedap

Di atas permintaan ramai, saya kongsikan resepi Kek Nutella Meal Shakes kukus yang mudah dan sedap. Ia bukan sahaja mudah dibuat, malah sedap dan berkhasiat. Anak-anak pasti suka. Bahan-bahannya simple. Tepung pun tak guna. Resepi ini saya ambil dari internet dan olah sedikit mengikut selera sendiri.

kek nutella, resepi kek nutella,  kek nutella mudah, kek nutella kukus, kek nutella roll,  kek nutella resepi,  kek nutella mudah, resepi kek nutella mudah,  resepi kek nutella kukus, resepi kek nutella roll. resepi kek nutella cheese, resepi kek nutella tanpa tepung, resepi kek keju nutella tanpa bakar, resepi kek nutella simple, resepi kek lapis nutella strawberry, resepi kek swiss roll nutella

 Resepi Kek Nutella Meal Shakes Kukus Yang Mudah Dan Sedap

Kek ni mudah sahaja. Bahan pun tak banyak. Apa yang anda perlukan untuk resepi Kek Nutella Meal Shakes kukus yang mudah dan sedap ni ialah:

  • 200 gram Nutella ( 1 botol kecil )
  • 3 sudu teh Meal Shakes ( Nak ganti dengan ESP pun boleh, tapi saya prefer Meal Shakes sebab rasa & bau vanilla yang wangi. Kalau nak guna ESP & Meal Shakes, sukatan dia: 2 sudu teh Meal shakes & 1 sudu teh ESP )
  • 4 biji telur
  • Chocolate chips ( Untuk ditabur dalam kek supaya bila kita makan akan ada rasa coklat cair yang sticky. Yummy! )
  •  3 sudu besar Serbuk Coklat Cadburry 3 in 1 ( Ala…minuman cadbury 3 in 1 tu. Tiada dalam gambar sebab takde dalam rancangan awal. Dah nak masukkan adunan ke dalam loyang baru terfikir nak masukkan )

Cara-caranya

1. Panaskan kukus. Saya suka buat kek kukus. Kalau anda nak bake dalam oven pun boleh, ikut selera masing-masing. Yang penting panaskan oven atau kukus terlebih dahulu. Kalau guna oven, set suhu pada 180 darjah celcius.

2. Pukul telur sampai kembang. Pastikan betul-betul kembang tau. Rujuk gambar kat atas nun. Pakai mixer dengan kelajuan yang laju kalau nak cepat.

3. Bila telur dah kembang, masukkan Meal Shakes dan gaul sampai sebati. Tak payah pakai mixer. Pakai spatula aje.

4. Bila dah sebati, masukkan Nutella sedikit demi sedikit. Mula-mula Nutella akan terbenam kat dasar. Takpe, kacau je perlahan-lahan. Lama-lama akan sebati dengan telur. Kacau sampai sebati.

5. Akhir sekali masukkan serbuk coklat Cadburry. Saya tak kacau sampai sebati pun. Saje nak tekstur lain sikit. Kalau nak kacau sampai sebati pun boleh.

kek nutella, resepi kek nutella,  kek nutella mudah, kek nutella kukus, kek nutella roll,  kek nutella resepi,  kek nutella mudah, resepi kek nutella mudah,  resepi kek nutella kukus, resepi kek nutella roll. resepi kek nutella cheese, resepi kek nutella tanpa tepung, resepi kek keju nutella tanpa bakar, resepi kek nutella simple, resepi kek lapis nutella strawberry, resepi kek swiss roll nutella

6. Griskan loyang. Masukkan adunan kek. Tabur coklat chips ke dalam adunan. Banyak mana? Ikut seleralah. Kalau saya, lagi banyak lagi sedap.

7. Pastikan kukus atau oven betul-betul panas sebelum masukkan kek. Untuk kukus, masak selama 40 minit. Kalau oven masak selama 30 minit. Cek dengan lidi. Kalau masih melekat, tambah lagi 10 minit.

kek nutella, resepi kek nutella,  kek nutella mudah, kek nutella kukus, kek nutella roll,  kek nutella resepi,  kek nutella mudah, resepi kek nutella mudah,  resepi kek nutella kukus, resepi kek nutella roll. resepi kek nutella cheese, resepi kek nutella tanpa tepung, resepi kek keju nutella tanpa bakar, resepi kek nutella simple, resepi kek lapis nutella strawberry, resepi kek swiss roll nutella

 Nah…. dah siap. Ngeh…ngeh…perasan tak saya tak pakai mangkuk seramik pun nak buat kek ni? Baking dengan anak-anak, sekejap angkut ke hulu. Sekejap angkut ke hilir. Pakai tupperware plastik senang sebab ringan. Kacau pun pakai sudu je sebab spatula dah kena kidnap dengan anak. Boleh la cuba resepi kek Nutella Meal Shakes yang mudah dan sedap ni. Senang sangat. Buat dengan anak-anak, lagi best. Cuba jangan tak cuba!

kek nutella, resepi kek nutella,  kek nutella mudah, kek nutella kukus, kek nutella roll,  kek nutella resepi,  kek nutella mudah, resepi kek nutella mudah,  resepi kek nutella kukus, resepi kek nutella roll. resepi kek nutella cheese, resepi kek nutella tanpa tepung, resepi kek keju nutella tanpa bakar, resepi kek nutella simple, resepi kek lapis nutella strawberry, resepi kek swiss roll nutella

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...