air-ketuban-berlebihan

Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

| 0 comments

Air ketuban tidak boleh terlalu sedikit atau terlalu banyak kerana jumlah air ketuban yang tidak normal boleh menjejaskan kandungan anda. Air ketuban berlebihan biasanya terjadi apabila kandungan mencecah 22 minggu ke atas. Apakah kesan air ketuban berlebihan ke atas bayi dan ibu mengandung ?

air ketuban berlebihan 300x211 Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung ?

1. Contraction awal

Air ketuban yang berlebihan akan menyebabkan regangan rahim yang mencetuskan contraction terlalu awal, iaitu sebelum sampai waktu bersalin. Ini berlaku kerana air ketuban terlalu penuh di dalam kantung ketuban.

2. Gangguan pernafasan

Kantung yang terlalu penuh dengan air ketuban akan menyebabkan tekanan kepada diafragma ibu, seterusnya menyebabkan gangguan pernafasan seperti tidak puas bernafas, semput, dan nafas menjadi pendek.

3. Hypertension atau tekanan darah tinggi

Air ketuban yang berlebihan juga boleh menyebabkan ibu mengalami masalah tekanan darah tinggi.

4. Kedudukan rahim tidak normal

Kesan buruk yang seterusnya ialah rahim akan berubah kepada kedudukan yang tidak normal, iaitu terlalu tinggi atau terlalu rendah. Kedudukan rahim yang tidak normal akan menjejaskan proses bersalin.

5. Risiko kelahiran pra matang

Air ketuban yang berlebihan juga boleh menyebabkan kelahiran pra matang, di mana anda akan dipaksa untuk bersalin awal bagi menyelamatkan nyawa bayi dalam kandungan. Atau boleh juga berlaku keadaan air ketuban pecah terlalu awal.

6. Risiko kelahiran melalui pembedahan

Kedudukan rahim yang tidak normal akibat air ketuban yang terlalu banyak boleh mengganggu proses bersalin secara normal, dan akhirnya menyebabkan anda terpaksa mengeluarkan bayi melalui proses pembedahan.

7. Risiko pendarahan teruk selepas bersalin

Apakah kesan air ketuban berlebihan ke atas bayi dan ibu mengandung? Ia juga boleh menyebabkan anda mengalami pendarahan yang teruk selepas bersalin. Kehilangan darah yang terlalu banyak boleh menyebabkan kematian.

air ketuban berlebihan1 300x212 Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

8. Uri lekang

Kandungan air ketuban yang terlalu banyak berpotensi untuk menyebabkan uri lekang, iaitu tidak melekat dengan betul pada dinding rahim. Uri lekang akan menyebabkan bayi tidak mendapat bekalan darah & makanan yang secukupnya.

9. Bayi songsang

Apabila air ketuban terlalu banyak, ada banyak ruang untuk bayi bergerak, menyebabkan bayi tidak duduk dalam keadaan yang sepatutnya, dan mengakibatkan bayi songsang.

10. Perut terlalu besar & berat

Air ketuban berlebihan akan menyebabkan anda mempunyai perut yang terlalu besar memboyot dan berat. Ini akan menyebabkan anda terpaksa membawa bebanan yang berlebihan & menjadi semakin penat.

11. Kematian bayi dalam kandungan

Akhir sekali, air ketuban yang berlebihan berpotensi untuk menyebabkan kematian bayi dalam kandungan. Nauzubillahiminzalik. Semoga kita dijauhkan dari perkara buruk sebegini icon sad Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

Apa Nak Buat Kalau Disahkan Ada Masalah Air Ketuban Berlebihan?

Biasanya doktor akan memantau kandungan anda untuk memastikan bahawa anda & bayi berada dalam keadaan yang selamat. Jika terpaksa, doktor akan mengeluarkan sedikit air ketuban anda, tapi prosedur ini agak jarang dilakukan.

Banyakkan berehat, berdoa supaya kandungan anda selamat. Anda juga boleh ambil Set Air Ketuban Berlebihan Shaklee yang terdiri daripada ESP dan Vitamin C. Gabungan dua vitamin ini membantu menguatkan sel-sel kantung ketuban bagi memastikan kantung ketuban kuat untuk menampung bebanan air ketuban yang berlebihan. Insya Allah, ia akan membantu kantung ketuban anda bertahan sehingga sampai waktu anda melahirkan.

air ketuban berlebihan2 300x258 Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

Semoga info tentang apakah kesan air ketuban berlebihan ke atas bayi dan ibu mengandung itu tadi bermanfaat untuk anda. Selain itu, anda juga perlu tahu tentang apakah punca dan tanda air ketuban berlebihan. Air ketuban anda berlebihan? Usah tunggu lagi! Sms atau whatsapp saya sekarang untuk mendapatkan Set Air Ketuban Berlebihan anda sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

pixel Apakah Kesan Air Ketuban Berlebihan Ke Atas Bayi Dan Ibu Mengandung

Author: Cik Puan Nurul

Work At HOme Mother (WAHM). Pengedar Shaklee pilihan anda. Memberikan khidmat konsultasi terbaik untuk anda.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


Switch to our desktop site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.