Tanda Air Ketuban Kurang Yang Semua Ibu Mengandung Wajib Alert

Bila kita mengandung, macam-macam benda nak kena alert. Nak kena jaga makan. Nak kena jaga pergerakan, kalau ganas sangat takut membahayakan kandungan. Bila dah masuk trimester ketiga kena mula kira pergerakan baby. Ada satu benda yang selalu ibu mengandung terlepas pandang, iaitu air ketuban. Jom saya kongsikan tanda air ketuban kurang yang semua ibu mengandung wajib alert.

air ketuban, air ketuban shaklee, shaklee air ketuban, shaklee untuk air ketuban, air ketuban kurang, air ketuban sedikit, air ketuban kering, air ketuban kurang shaklee, air ketuban kering shaklee, air ketuban sedikit shaklee, shaklee untuk air ketuban kurang, shaklee untuk air ketuban kering, shaklee untuk air ketuban sedikit, tanda air ketuban kurang, tanda air ketuban sedikit, tanda air ketuban kering, air ketuban kurang di awal kehamilan, air ketuban kurang di akhir kehamilan, air ketuban kurang banyak, tanda air ketuban kurang banyak, air ketuban kurang banyak shaklee, tanda air ketuban tinggal sedikit, tanda air ketuban sikit, tanda kekurangan air ketuban, tanda kebocoran air ketuban, tanda air ketuban keluar sedikit demi sedikit, tanda janin kekurangan air ketuban, tanda air ketuban leaking,

 Tanda Air Ketuban Kurang Yang Semua Ibu Mengandung Wajib Alert

Air ketuban kurang jangan dipandang remeh ye ibu-ibu semua. Ianya boleh menyebabkan bayi dalam kandungan lemas & akhirnya meninggal dunia. Nauzubillahiminzalik. Semoga dijauhi. Penting sangat untuk kita tahu apa punca air ketuban kurang. Dan sepanjang tempoh mengandung kita perhatikan tanda air ketuban kurang yang semua ibu mengandung wajib alert ini:

1. Pergerakan bayi berkurangan

Setiap hari kita akan kira pergerakan baby. Siap kena tick kat buku rekod baby kan? Kalau anda perasan baby dalam perut kurang bergerak, try kejutkan baby. Ajak bersembang, pegang perut, usap-usap perut, atau buka muzik kegemaran baby yang selalu membuatkan dia berjoget-joget dalam perut. Kalau takde renspons juga, segera ke klinik untuk pemeriksaan.

2. Seluar dalam basah

Biasanya air ketuban kurang adalah disebabkan oleh air ketuban bocor awal sebelum waktu bersalin. Apabila ia bocor, seluar dalam akan basah. Oleh itu, sentiasa perhatikan seluar dalam. Air ketuban bocor tak semestinya keluar sekali gus macam paip pecah. Ada juga yang bocor sedikit demi sedikit macam kepala paip rosak. Oleh itu sila alert tau!

3.  Perut nampak lebih kecil daripada biasa

Biasa perut kita besar. Tiba-tiba rasa makin lama makin kecik pulak. Macam mengecut. Jaga-jaga, ini adalah antara tanda air ketuban kurang. Perut kita nampak mengecut sebab air ketuban makin sikit & tak cukup untuk baby.

4. Sakit bawah perut bila berjalan

Bila berjalan, sepatutnya kita tak rasa sakit. Tapi, kalau tiba-tiba ada rasa sakit bawah perut, jaga-jaga, ini juga adalah antara tanda air ketuban kurang yang semua ibu mengandung wajib alert.

5. Selalu penat

Mengandung memang memenatkan, tapi penat yang saya maksudkan ni ialah penat yang melampau sampaikan kita rasa susah sangat nak bangun awal, walau pun tidur awal pada malam sebelumnya. Rasa penat & lesu yang tak dapat dikenal pasti apa puncanya. Dah cukup rehat, dah cukup tidur, tapi masih penat.

6. Perkembangan janin tidak sempurna

Tiap kali pergi check up doktor akan buat ujian ultrasound kan? Dan doktor akan periksa perkembangan baby. Kalau perkembangan bayi anda tidak sempurna, anda perlu sentiasa alert. Takut ianya melibatkan perkembangan buah pinggang baby. Kalau buah pinggang baby tak terbentuk dengan sempurna, dikhuatiri akan menyebabkan ada masalah perkumuhan yang menyebabkan air ketuban kurang.

air ketuban, air ketuban shaklee, shaklee air ketuban, shaklee untuk air ketuban, air ketuban kurang, air ketuban sedikit, air ketuban kering, air ketuban kurang shaklee, air ketuban kering shaklee, air ketuban sedikit shaklee, shaklee untuk air ketuban kurang, shaklee untuk air ketuban kering, shaklee untuk air ketuban sedikit, tanda air ketuban kurang, tanda air ketuban sedikit, tanda air ketuban kering, air ketuban kurang di awal kehamilan, air ketuban kurang di akhir kehamilan, air ketuban kurang banyak, tanda air ketuban kurang banyak, air ketuban kurang banyak shaklee, tanda air ketuban tinggal sedikit, tanda air ketuban sikit, tanda kekurangan air ketuban, tanda kebocoran air ketuban, tanda air ketuban keluar sedikit demi sedikit, tanda janin kekurangan air ketuban, tanda air ketuban leaking,

7. Uri lekang

Uri lekang bermaksud uri tidak melekat dengan sempurna di dinding rahim. Kalau doktor dapat kesan uri anda lekang, sentiasa alert untuk pastikan air ketuban anda tak kering.

8. Masalah kesihatan 

Kalau anda mengalami pre-eklampsia, tekanan darah tinggi, diabetis, atau penyakit Lupus, sentiasa berjaga-jaga sebab masalah kesihatan tersebut biasanya menyebabkan air ketuban kurang.

Apa Nak Buat Kalau air Ketuban Kurang?

Tiada rawatan untuk masalah air ketuban kurang. Biasanya doktor akan monitor keadaan baby & jumlah air ketuban. Kalau baby kurang bergerak atau air ketuban mencecah tahap 6, biasanya anda akan diinduce supaya bersalin.

Walau apa pun, jangan give up dulu. Amalkan petua banyakkan air ketuban ini, insya Allah membantu membanyakkan air ketuban dan mengelakkan anda dari dipaksa bersalin awal.

Semoga info tentang tanda air ketuban kurang yang semua ibu mengandung wajib alert itu tadi bermanfaat untuk anda. Nak dapatkan vitamin Shaklee? Hubungi saya sekarang.

air ketuban, air ketuban shaklee, shaklee air ketuban, shaklee untuk air ketuban, air ketuban kurang, air ketuban sedikit, air ketuban kering, air ketuban kurang shaklee, air ketuban kering shaklee, air ketuban sedikit shaklee, shaklee untuk air ketuban kurang, shaklee untuk air ketuban kering, shaklee untuk air ketuban sedikit, tanda air ketuban kurang, tanda air ketuban sedikit, tanda air ketuban kering, air ketuban kurang di awal kehamilan, air ketuban kurang di akhir kehamilan, air ketuban kurang banyak, tanda air ketuban kurang banyak, air ketuban kurang banyak shaklee, tanda air ketuban tinggal sedikit, tanda air ketuban sikit, tanda kekurangan air ketuban, tanda kebocoran air ketuban, tanda air ketuban keluar sedikit demi sedikit, tanda janin kekurangan air ketuban, tanda air ketuban leaking,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Your email address will not be published. Required fields are marked *