-

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Bila kita dah mula rasa sakit nak bersalin, doktor akan periksa berapa cm bukaan kita. Selagi tak cecah 6 cm kita takkan dibawa masuk ke labor room. Ada orang sekejap je sakit, dah bersalin. Ada orang menderita berhari-hari sakit tapi bukaan tetap sama, tak bergerak. Padahal punyalah sakit. Allah je yang tahu. Jom saya kongsikan cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin.

cepatkan bukaan bersalin 300x244 Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Biasanya bila tau je mengandung, kita akan terus cari petua mudah bersalin yang boleh diamalkan sepanjang tempoh mengandung. Bila dah makin dekat due date, berdebar-debar je tunggu tanda nak bersalin. Excited ada, ngeri pun ada. Kan? Bila dah ada contraction dan rasa sakit nak bersalin, boleh la pergi ke hospital. Sambil-sambil tu boleh amalkan tips berikut untuk mencepatkan bukaan pintu rahim:

1. Banyakkan berjalan

Ye, memang sakit. Tapi kalau kita duduk lagi lambat pintu rahim akan terbuka. Tiap kali cek, bacaan masih sama. Jadi banyakkan berjalan. Minta suami pimpinkan kalau takut terjatuh.

2. Ketuk ketampi

Kalau larat, buat ketuk ketampi. Tarikan graviti dan gerakan turun naik tu akan membantu mempercepatkan bukaan pintu rahim.

3. Jalan itik

Dengar macam kelakar, tapi jalan itik adalah antara cara paling berkesan untuk mencepatkan bukaan pintu rahim. Jalan perlahan-lahan je, bukan nak kena jalan laju macam berlumba ^_^

4. Mencangkung

Kalau tak larat nak jalan itik, anda boleh mencangkung. Boleh mencangkung sambil bersandar kat badan suami. Waktu ni lah nak bermanja dengan suami.

cepatkan bukaan bersalin1 300x193 Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

5. Ambil minuman tenaga

Kita tak tahu berapa hari anda akan sakit sehingga bersalin, oleh itu pastikan anda makan & minum supaya bertenaga waktu nak meneran nanti. Jangan lupa minum Energizing Soy Protein Shaklee (ESP) dan bawa bekal bila nak ke hospital.

ESP akan membantu anda kekal bertenaga sepanjang proses melahirkan & memastikan anda tak lesu selepas bersalin. Satu canister ESP berharga RM150 sahaja, boleh diambil dari waktu mengandung sehingga menyusukan. Berbaloi sangat. Nak order? Klik sini.

5. Jangan minum air selusuh terlalu awal

Biasanya bila nak bersalin, ramai yang sibuk cari air selusuh. Tahukah anda? Kalau minum air selusuh terlalu awal, anda akan mengalami sakit yang teramat sangat sebab baby dah sedia nak keluar. Tapi bukaan masih kecil. Banyak juga kes rahim pecah sebab ibu dah meneran terlalu awal sebab tak tahan sakit akibat minum air selusuh.

Oleh itu, elakkan minum air selusuh awal-awal ye. Bila bukaan dah mencecah 6 cm dan anda dibawa masuk ke labor room, boleh minta kebenaran doktor untuk minum.

6. Doa Nabi Yunus dalam perut ikan yu

Jangan putus baca doa ni. Minta pertolongan dari Allah. Minta dipermudahkan urusan kita bersalin. Minta supaya kita dan bayi selamat. Insya Allah…Allah maha mendengar. Jangan  lupa juga untuk banyakkan berzikir dan selawat ke atas nabi.

7. Minta maaf dengan ibu bapa dan suami

Yang ni part paling syahdu. Dekat-dekat nak bersalin minta maaf dengan ibu bapa, lebih-lebih lagi suami. Minta dorang doakan supaya kita mudah bersalin. Minta dorang doakan agar kita dan baby selamat. Lagi bagus kalau kita minta maaf dengan semua orang. Manalah tahu kot ditakdirkan kita syahid sewaktu melahirkan, at least kita dah sempat minta maaf.

cepatkan bukaan bersalin2 211x300 Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

8. Kerap mandi dan basuh rambut

Yang ni petua orang lama. Katanya kalau kita kerap mandi dan basuh rambut, insya Allah makin cepat bukaan rahim kita.

9. Baring mengiring sebelah kiri

Bila dah penat berjalan, ketuk ketampi, dan jalan itik mesti kita nak berehat kan? Bila baring atas katil pastikan kita baring mengiring sebelah kiri. Bukan terlentang.

10. Banyakkan bersujud

Posisi bersujud akan membantu mempercepatkan bukaan jalan untuk kita bersalin. Ia juga boleh mengurangkan sakit bersalin yang kita alami.

Itulah dia 10 cara cepatkan bukaan rahim supaya mudah bersalin yang boleh anda amalkan. Saya doakan supaya anda melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi & semoga anda dan baby selamat. ^_^

Cik Puan Nurul 2 300x170 Cara Cepatkan Bukaan Rahim Supaya Mudah Bersalin

Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat Supaya Tak Nampak Hodoh Lagi

Malang sungguh nasib kalau kena chicken pox waktu dah tua bangka a.k.a dewasa. Susahnya nak hilangkan parut. Nak-nak pulak parut kat muka.  Tak sabar-sabar nak hilangkan parut chicken pox dengan cepat supaya tak nampak hodoh lagi. Percaya tak kalau saya kata anda boleh hilangkan parut chicken pox dalam masa sebulan. Ya! Satu bulan je. Tak percaya?

hilangkan parut chicken pox 300x238 Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat Supaya Tak Nampak Hodoh Lagi

 Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat Supaya Tak Nampak Hodoh Lagi

Wanita kat atas ni ialah Puan Daya. Gambar ni diambil masa beliau terkena jangkitan chicken pox dari anaknya. Elok anak dah sihat emaknya pulak yang kena. Itu gambar lama. Sekarang muka Puan Daya dah licin, cantik dan gebu. Satu parut chicken pox pun takde. Tak percaya?

Jom kita tengok video ni, ada testimoni dari Puan Daya. Cuba cari parut chicken pox kat muka beliau. Ada ke tak? ^_^

Macam mana, ada jumpa parut chicken pox tak? Tak de kan? Memang takde. Semua parut dah hilang. Anda ada parut chicken pox? Nak parut chicken pox hilang dalam masa sebulan macam Puan Daya? Pasti anda nak tahu vitamin apa yang Puan Daya ambil, kan?

Untuk makluman anda, Puan Daya ambil Set Chicken Pox Shaklee yang terdiri daripada:

Vitamin E
Vitamin C
B Complex
ESP
GLA Complex

Harga set ini ialah RM546.50. Postage RM10 semenanjung, Rm20 untuk Sabah Sarawak. Nak order? Anda boleh terus order dengan klik link ini. Lepas buat bayaran, jangan lupa hubungi saya untuk dapatkan aturan makan yang betul untuk hilangkan parut chicken pox anda dengan cepat. Dan sebagai bonus, anda juga akan dapat Ebook di bawah ini secara percuma!

 Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat Supaya Tak Nampak Hodoh Lagi
Ebook apa? Ebook 15 Resepi Masker Shaklee. Boleh amalkan resepi-resepi masker yang ada dalam Ebook ni. Insya Allah lagi cepat parut chicken pox anda hilang. Lagi cepat muka anda jadi cantik, licin, dan gebu semula.

Tahniah kerana anda menjadi salah seorang daripada jutaan rakyat Malaysia yang membaca entry hilangkan parut chicken pox dengan cepat supaya tak nampak hodoh lagi ini. Anda beruntung sebab bukan sahaja dapat tahu cara hilangkan parut chicken pox dengan cepat, siap dapat Ebook percuma! Jangan tunggu lagi. Hubungi saya untuk mendapatkan Set Chicken Pox anda sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Hilangkan Parut Chicken Pox Dengan Cepat Supaya Tak Nampak Hodoh Lagi

Petua Hilangkan Keputihan Semasa Mengandung Tanpa Jejaskan Kandungan

Keputihan semasa mengandung bukan sahaja akan menyebabkan kegatalan. Jika menjadi semakin teruk ia boleh menjadi punca jangkitan saluran air kencing yang boleh menjejaskan kandungan. Petua hilangkan keputihan semasa mengandung tanpa jejaskan kandungan ini boleh membantu anda.

hilangkan keputihan semasa  300x190 Petua Hilangkan Keputihan Semasa Mengandung Tanpa Jejaskan Kandungan

Petua Hilangkan Keputihan Semasa Mengandung Tanpa Jejaskan Kandungan

Secara umumnya keputihan terhasil daripada kelenjar vagina dan pangkal rahim yang menghasilkan cecair yang mengalir keluar bersama lapisan sel mati pada dinding kemaluan wanita. Bagi wanita biasa, ia mungkin hanya keputihan yang normal jika ianya berwarna putih dan tanpa sebarang bau.

Walau bagaimana pun, bagi wanita mengandung, ianya tidak boleh dipandang ringan kerana seperti air kencing kotor dan komplikasi kehamilan yang lain, jika melarat ia boleh menjejaskan kandungan. Jika anda mengalami keputihan, jom amalkan petua ini:

1. Minum air masak secukupnya.

Minum sekurang-kurangnya 3 liter air masak sehari. Bila kita banyak minum air, kita akan makin kerap kencing & flush out keputihan yang berada dalam vagina.

hilangkan keputihan semasa 1 300x190 Petua Hilangkan Keputihan Semasa Mengandung Tanpa Jejaskan Kandungan

2. Bersihkan vagina dengan betul.

Setiap kali ke tandas, pastikan anda membasuh vagina dengan air. Sebersih-bersihnya. Penggunaan tisu semata-mata adalah tidak memadai.

3. Bersihkan vagina selepas bersama suami.

Ramai yang tidak membersihkan vagina selepas bersama. Jangan malas! Pastikan anda basuh sehingga bersih.

4. Elakkan kolam renang.

Air kolam renang yang mengandungi kandungan klorin yang tinggi, dan segala macam bakteria dan kuman akan memburukkan lagi keputihan yang anda alami.

5. Jangan berendam lama dalam bath tub.

Berendam dengan lama akan menyebabkan vagina basah dan lembab. Juga dikhuatiri bakteria dalam air akan masuk ke dalam vagina.

6. Jangan pakai bedak di vagina.

Bila kita pakai bedak, kawasan tersebut akan menjadi lembab dan menggalakkan pertumbuhan bakteria. Lagi teruk keputihan kita nanti.

7. Garlic Complex Shaklee

Anda juga boleh mengambil Garlic Complex Shaklee yang terbukti selamat untuk ibu dan bayi dalam kandungan. Bawang putih terkenal sebagai agen anti kulat yang mampu membasmi kulat yang menyebabkan anda mengalami masalah keputihan.

hilangkan keputihan semasa 2 300x212 Petua Hilangkan Keputihan Semasa Mengandung Tanpa Jejaskan Kandungan

Sebotol Garlic Complex berharga RM47.50. Sebotol ada 60 biji. Insya Allah masalah keputihan anda akan berjaya dihilangkan sebelum habis satu botol Garlic Complex, asalkan anda makan dengan aturan makan & dos yang betul.

Semoga petua hilangkan keputihan semasa mengandung tanpa jejaskan kandungan yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Nak order Garlic Complex Shaklee? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Petua Hilangkan Keputihan Semasa Mengandung Tanpa Jejaskan Kandungan

Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Takde sesiapa yang tahu kita ada masalah kat bahagian tu, kecuali suami kita. Tiap kali nak bersama rasa segan je. Malu kat suami sebab hitam celah kelangkang. Rasa tak seksi, keyakinan pun kurang. Bakal pengantin baru lagilah, tak tau apa reaksi suami pada malam pertama nanti.

hitam celah kelangkang 300x212 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Sebagai seorang isteri, of course kita nak jadi secantik yang boleh untuk suami. Semuanya nak perfect. Nak kurus. Nak putih. Nak pejal. Nak seksi. Jenuhlah kita buat macam-macam nak jadi cantik, tapi masalah hitam kat celah kelangkang & bawah ketiak yang paling susah nak hilangkan. Betul tak?

Kalau anda ada masalah ni, jangan buang masa. Lagi lama tunggu, lagi berkerak tempat tu. Makin tebal kehitaman tu, makin ambil masa nak cerahkan semula. Jom amalkan tips berikut supaya anda tak perlu lagi rasa malu kat suami sebab hitam celah kelangkang.

Cara Mencerahkan Celah Kelangkang

Anda boleh amalkan tips dibawah:

1. Cuci celah peha dengan bersih

Cuci celah peha dengan sabun pemutih yang semulajadi, tanpa sebarang bahan kimia yang merbahaya. Gentle Deep Foaming Cleanser Shaklee adalah pilihan terbaik untuk anda. Pencuci ini asalnya ialah pencuci muka, jadi ianya adalah dijamin lembut & sesuai untuk digunakan dibahagian peha.

hitam celah kelangkang1 300x212 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Harganya cuma RM119 satu tiub. Boleh tahan dari 6 bulan- 1 tahun bergantung kepada penggunaan anda. Sangat murah untuk kesan yang menakjubkan. Anda juga boleh gunakan diwajah untuk mencerahkan kulit.

2. Scrub

Jangan lupa untuk scrub celah peha anda. Sekurang-kurangnya 3 hari sekali. Scrub akan menanggalkan kulit mati & menggalakkan pertumbuhan kulit baru yang cerah. Scrub yang terbaik? Gunakan batu tawas.

3. Lap kering

Selepas mandi, lap celah peha sehingga kering. Begitu juga selepas ke tandas. Jangan pakai seluar dalam keadaan peha basah kerana ia akan menyebabkan kawasan tersebut semakin gelap.

4. Jangan garu kat situ!

Menggaru adalah antara punca utama celah kelangkang menjadi gelap. Dan kesan hitam akibat digaru adalah yang paling susah nak dihilangkan. Ingat ya! Jangan garu!

5. Jangan pakai bedak di kemaluan

Bila kita pakai bedak, ia akan menyebabkan kawasan tersebut makin berpeluh. Bila berpeluh, akan jadi lembab & menyebabkan kehitaman.

6. Vitamin untuk mencerahkan celah kelangkang

Anda wajib ambil vitamin untuk mencerahkan kawasan tersebut dari dalam. Vitamin yang terbaik untuk mencerahkan celah kelangkang ialah Collagen Powder Shaklee. Ia berfungsi untuk memberikan kulit yang cantik, halus, dan gebu  dengan tona warna yang cerah. Harganya RM298 sekotak.

hitam celah kelangkang2 300x173 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Kalau ada bajet lebih, anda boleh ambil Vivix Shaklee yang berfungsi untuk memperbaharui dna dalam tubuh badan. Macam mana ia membantu mencerahkan celah peha? Bila kita ambil Vivix, ia memperbaharui dna dan sel dalam tubuh badan. Sel baru yang sihat akan menggalakkan pertumbuhan sel kulit yang baru di celah peha. Bila kita rajin scrub celah peha, sel kulit lama akan luruh dan diganti dengan sel kulit yang baru. Dengan pengambilan Vivix, ia memastikan sel kulit baru yang tumbuh di situ adalah cerah. Takde lagi kulit hitam yang buruk.

hitam celah kelangkang3 300x212 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Sebotol Vivix berharga RM475. Nampak macam mahal? Takde lah. Apalah sangat RM475 kalau nak dibandingkan dengan rasa malu kat suami sebab hitam celah kelangkang. Handphone mahal boleh beli, handbag mahal boleh beli,  takkan sayang duit nak beli vitamin untuk jadi cantik dimata suami? Kalau nak dapatkan Vivix dengan harga murah, ada caranya. Hubungi saya, saya akan ceritakan macam mana nak dapatkan Vivix dengan harga RM380 sahaja. Jauh beza harga tu kan? Nak Vivix dengan harga best tu? Hubungi saya.

Kalau anda tak mampu nak beli Vivix, jangan sedih. Anda boleh ambil Vitamin C dan Energizing Soy Protein (ESP) yang juga berfungsi untuk mencerahkan celah peha. Harganya jauh lebih murah dari Vivix, tapi jangan risau. Ianya berkesan. Yang penting makan dengan aturan makan khas untuk mencerahkan celah peha.

hitam celah kelangkang4 300x212 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

Harganya? Sebotol Vitamin C Shaklee harganya RM92.50 ada 180 biji. ESP pula satu canister berharga RM150, tahan lebih kurang 2 bulan. Nak harga lagi murah? Hubungi saya ^_^ Dengan pembelian vitamin-vitamin ini dari saya, anda akan mendapat percuma Ebook 15 Resepi Masker Shaklee ini. Boleh buat masker & pakai kat celah kangkang untuk kesan pemutihan yang lebih cepat.

 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah KelangkangTapi saya nak bagitau awal-awal, kalau anda ambil set ESP & Vitamin C ini, anda perlu bersabar sikit. Sebab kesan pencerahan mungkin ambil masa sikit, berbanding kalau ambil Vivix atau Collagen Powder.

Lepas ni tak payah nak malu kat suami sebab hitam celah kelangkang lagi. Amalkan tips yang saya bagi di atas, dan ambil vitamin untuk mencerahkan dari dalam. Nak order vitamin anda? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Malu Kat Suami Sebab Hitam Celah Kelangkang

10 Makanan Untuk Cepat Mengandung

Tahukah anda bahawa terdapat jenis makanan tertentu yang mampu meningkatkan tahap kesuburan pasangan suami isteri? Jadi, kalau anda sedang berusaha untuk mengandung bolehlah amalkan 10 makanan untuk cepat mengandung ini.

makanan untuk cepat mengand 300x194 10 Makanan Untuk Cepat Mengandung

10 Makanan Untuk Cepat Mengandung

Selain mengamalkan 10 makanan untuk cepat mengandung ni, anda juga perlu mengetahui bilakah waktu subur isteri dan waktu paling subur suami. Selain mengamalkan petua mudah mengandung dan mengelakkan perkara yang boleh menyebabkan anda susah mengandung. Nak tahu apakah 10 jenis makanan tersebut?

1. Buah-buahan & sayuran organik

Buah-buahan dan sayuran organik yang dimaksudkan ialah bebas GMO dan bebas racun kimia. Baru-baru ni kita digemparkan dengan berita kematian disebabkan makan epal kan? Jadi, bila nak makan buah pilih buah-buahan tempatan & yang cepat rosak, bukan yang boleh bertahan berbulan-bulan dalam peti ais tanpa rosak.

Begitu juga dengan sayur. Jangan pilih sayur yang hijau & nampak perfect. Cari yang ada kesan dimakan ulat. Kalau anda makan hasil tanaman sendiri lagi bagus. Terjamin bebas racun & bahan kimia berbahaya.

2. Makanan Tinggi Serat

Serat membantu pergerakan usus berjalan dengan lancar sekali gus membuang semua toksin yang ada dalam badan. Di antara makanan tinggi serat ialah bijirin, kekacang, gandum, nasi, dan roti berasaskan gandum. Nak detoks dengan mudah? Anda boleh amalkan Alfalfa Shaklee.

3. Bayam

Bayam hijau mengandungi antioksida, zat besi & folik asid yang membantu meningkatkan kesuburan dengan cara membantu sistem reproduksi berfungsi dengan baik.

4.  Folik asid

Pengambilan Folik Asid membantu meningkatkan kualiti sel telur yang dihasilkan setiap bulan, dan secara automatik meningkatkan kesuburan anda suami isteri.

Folik Asid boleh didapati dari kacang soya, kuning telur, kubis, asparagus, ubi bit, pisang, brokoli, dan sebagainya. Kalau anda kurang makan sayur, boleh amalkan B Complex Shaklee. Cuma ambil satu biji sehari, mudah sangat.

5. Makanan yang melancarkan kitaran haid

Antara punca utama susah untuk mengandung ialah masalah kitaran haid yang tidak teratur. Kitaran haid yang tidak teratur menyebabkan sukar untuk mengetahui bilakah waktu subur. Oleh itu anda boleh amalkan makanan yang membantu memebetulkan kitaran haid seperti kentang  manis, kacang peas, carrot, dan sebagainya.

makanan untuk cepat mengand1 300x211 10 Makanan Untuk Cepat Mengandung

Anda juga boleh mengambil GLA Complex dan Alfalfa Shaklee untuk membetulkan kitaran haid anda. Dengan aturan makan dan dos yang betul, biasanya haid anda akan teratur selepas 2 bulan.

6. Makanan kaya dengan vitamin C

Vitamin C membantu meningkatkan daya imuniti badan, menjadikan badan kuat dari sebarang jangkitan. Secara automatik sel benih kita juga akan menjadi semakin kuat. Vitamin C boleh didapati dari buah-buahan sitrus seperti oren, limau. Juga dari brokoli, kubis, pisang, buah pear, labu, dan sebagainya.

7. Produk tenusu

Ia bukan sahaja membekalkan kalsium, tetapi juga membantu meningkatkan kesuburan. Di antara produk tenusu yang mudah didapati ialah dari susu segar, yogurt, dadih, dan keju.

8. Kekacang

Kekacang kaya dengan omega 3 yang membantu meningkatkan kualiti benih dan kesuburan anda. Bila lapar dan rasa nak mengunyah, makan kekacang. Bukannya jajan atau makanan segera.

9. Elakkan makanan “panas”, “sejuk” dan “tajam”

Kenal-pasti apakah makanan yang termasuk dalam katergori di atas dan elakkan dari menu seharian. Contoh makanan panas ialah makanan mempunyai ragi seperti tapai. Makanan tajam ialah seperti nenas, air tebu, dan air coke. Sementara makanan panas sejuk ialah cendawan, keladi, dan betik.

10. Makanan tambahan untuk meningkatkan kesuburan

Set Kesuburan Shaklee sememangnya terbukti berkesan membantu meningkatkan kesuburan suami isteri supaya mudah mengandung. Jom tengok testimoni mereka yang berjaya mengandung dengan Set Kesuburan Shaklee.

Kalau anda dah ambil Set Kesuburan Shaklee tapi masih belum mengandung, anda boleh jawab beberapa soalan di sini untuk mendapatkan jawapan kenapa anda masih belum mendapat berita gembira.

ebook 10 Makanan Untuk Cepat Mengandung

Nak Ebook ni secara percuma? Hubungi saya di talian 012-9025232 sekarang!

Anda nak mengandung? Jangan lupa masukkan 10 makanan untuk cepat mengandung di atas ke dalam menu harian anda. Kalau anda ambil Set Kesuburan Shaklee, insya Allah peluang anda untuk mengandung akan semakin cerah. Nak order? Hubungi saya sekarang.

Cik Puan Nurul 2 300x170 10 Makanan Untuk Cepat Mengandung

Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran

Terdapat pelbagai punca keguguran, dan antara punca keguguran yang paling kerap berlaku ialah blighted ovum. Selepas keguguran rahim akan menjadi lemah, jadi adalah amat penting untuk mengamalkan tips kuatkan rahim selepas keguguran supaya anda bersedia untuk mengandung semula.

kuatkan rahim selepas gugur 300x212 Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran

Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran

Dalam banyak-banyak komplikasi kehamilan, keguguran merupakan perkara yang paling menyedihkan. Namun percayalah, ianya sudah ditakdirkan. Jangan salahkan diri sendiri kerana terdapat pelbagai punca keguguran berlaku. Apa yang penting, anda amalkan tips kuatkan rahim selepas keguguran ini dan tak lupa juga tips mengandung selepas keguguran ini.

Kenapa perlu kuatkan semula rahim selepas keguguran? Apabila keguguran berlaku, otot-otot rahim menjadi lemah dan tidak berada dalam keadaan yang baik. Jika anda mengandung semula, dikhuatiri anda akan mengalami keguguran sekali lagi, akibat rahim yang belum betul-betul bersedia.

Oleh itu, tips kuatkan rahim selepas keguguran ini adalah sangat penting untuk memastikan anda betul-betul bersedia untuk mengandung semula & untuk mengelakkan kejadian keguguran yang berulang.

Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran Yang Wajib Anda Amalkan

1. Berurut

Berurut yang dimaksudkan ialah di kawasan perut di mana rahim kita berada. Kadang kala keguguran menyebabkan rahim kita jatuh dari kedudukan asal. Kedudukan rahim yang tidak betul boleh menjejaskan fungsi sistem reproduksi kita. Oleh itu, urutan adalah sangat membantu untuk membetulkan kedudukan rahim & otot-otot rahim yang lemah.

Adalah lebih baik kalau anda berurut satu badan untuk mengembalikan semula kecergasan badan & membuang angin yang ada. Biasanya orang melayu berurut selama 3 hari berturut-turut.

2. Jaga pemakanan

Amalkan makanan yang segar dah elakkan makanan yang diproses. Ini kerana makanan yang diproses mengandungi bahan kimia yang memudaratkan. Elakkan juga makanan segera dan junk food.

Kalau nak senang, bayangkan yang anda sedang mengandung. Waktu mengandung kita akan jaga pemakanan sebab ada baby dalam perut. Betul tak? Kita nak makan makanan yang berkhasiat je supaya baby dalam perut pun dapat kebaikannya. Jadi, jaga pemakanan seperti mana waktu kita sedang mengandung.

3. Elakkan pemakanan yang bersifat “tajam” ,  “sejuk”, dan “panas”

Makanan tajam termasuklah jeruk, asam boi, nenas, air tebu, air coke, dan sebagainya. Biasanya makanan tajam ni rasanya masam & berasid. Manakala contoh makanan sejuk pula ialah cendawan, keladi, betik. Makanan panas merujuk kepada makanan yang mengandungi ragi seperti tapai.

kuatkan rahim selepas gugur1 300x212 Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran

4. Amalkan zikir Al Musowwir

Al-Musowwir bermaksud Yang Maha Pembentuk. Allah lah yang berkuasa untuk menguatkan semula rahim & membentuk janin didalam rahim kita. Amalkan sebanyak 336 kali sehari. Amalkan secara konsisten dan berdoa bersungguh-sungguh.

5. Amalkan makanan tambahan yang mampu menguatkan otot rahim dan penghasilan telur yang sihat.

Anda boleh amalkan Energizing Soy Protein (ESP) untuk menguatkan rahim & mengambil Set Subur Shaklee untuk meningkatkan kesuburan dan membantu penghasilan telur yang sihat & berkualiti.

Macam mana ESP membantu menguatkan rahim? Rahim kita terdiri daripada otot. Dan otot terdiri daripada sel. Makanan utama sel-sel badan kita adalah protein. Bila kita amalkan pengambilan ESP dengan aturan makan yang betul secara konsisten, sel-sel otot rahim kita akan mendapat makanan baik secukupnya & sebagai kesan, otot rahim kita akan kuat seperti sedia kala.

kuatkan rahim selepas gugur2 300x212 Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran

Set Subur Shaklee pula memang dah terbukti membantu ramai pasangan mengandung semula walau pun dah berkali-kali mengalami keguguran.

Anda juga boleh amalkan tips kuatkan rahim yang saya kongsikan di sini. Semoga tips kuatkan rahim selepas keguguran tadi bermanfaat untuk anda. Pengambilan ESP sememangnya membantu menguatkan semula otot rahim supaya bersedia untuk mengandung semula. Nak order ESP untuk kuatkan rahim? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Kuatkan Rahim Selepas Keguguran

Bilakah Waktu Subur Lelaki

Biasanya pasangan yang sedang berusaha untuk mengandung akan sibuk mengira tarikh subur isteri. Tapi terlupa bahawa untuk mengandung, suami pun memainkan peranan yang penting. Bila kita tahu bilakah waktu subur lelaki, insya Allah peluang anda untuk mengandung akan meningkat.

waktu subur lelaki 300x204 Bilakah Waktu Subur Lelaki

Bilakah Waktu Subur Lelaki?

Apakah yang dimaksudkan dengan bilakah waktu subur lelaki? Kalau orang perempuan, biasanya waktu subur adalah dalam lingkungan 14 hari selepas haid. Itu pun kalau period kita regular setiap bulan. Bagi yang ada masalah haid tidak teratur, agak sukar untuk menentukan bilakah waktu subur, tapi ada cara kiraannya.

Bagi lelaki, waktu subur yang dimaksudkan ialah waktu di mana sperma berada dalam keadaan terbaik & bersedia untuk proses persenyawaan. Ianya berkaitan dengan suhu badan lelaki. Suhu yang paling ideal untuk sperma ialah suhu yang sejuk. Bila badan lelaki sejuk, jumlah sperma adalah banyak & dalam keadaan baik untuk persenyawaan.

Manakala dalam cuaca panas, bilangan sperma akan berkurangan & kurang bersedia untuk berenang ke arah ovum untuk proses persenyawaan. Oleh itu, jawapan bagi soalan bilakah waktu subur lelaki ialah pada waktu pagi. Dan secara spesifiknya ialah pada pukul 6.00 hingga 7.00 pagi.

Jika lelaki mengeluarkan sperma pada waktu pagi yang sejuk, sperma yang dikeluarkan adalah dalam kuantiti yang banyak & bertenaga. Boleh berenang dengan lincah mencari ovum. Dan insya Allah, peluang anda untuk mengandung akan meningkat. Berbanding jika anda melakukan hubungan pada waktu cuaca panas.

Kalau anda tinggal di kawasan beriklim 4 musim, musim sejuk adalah waktu paling subur lelaki. Kalau kat Malaysia, musim tengkujuh yang sejuk tu sesuai sangatlah untuk aktif bersama, supaya cepat mengandung. ^_^

Selain mengetahui bilakah waktu subur lelaki, adalah sangat penting untuk mengetahui apakah masalah kesuburan yang sering dialami oleh lelaki dan juga tips untuk meningkatkan kesuburan lelaki.

waktu subur lelaki1 300x204 Bilakah Waktu Subur Lelaki

Jika suami anda mengalami masalah kesuburan, jangan risau. Masih ada peluang untuk anda mengandung. Tak percaya? Jom tengok testimoni seorang pelanggan saya yang dah berjaya mengandung walau pun suaminya mengalami masalah kurang sperma & beliau sendiri mengalami masalah tiub falopio tersumbat. Alhamdulillah… beliau dah pun selamat melahirkan bayi perempuan.

Selain itu, pengambilan Vitamin Cinta boleh meningkatkan kesuburan lelaki. Set ini mengandungi Vitamin E & Zinc Complex yang berfungsi meningkatkan jumlah sperma dan menghasilkan sperma yang gagah perkasa. Dan yang paling best, berdasarkan testimoni isteri-isteri, suami yang mengamalkan Vitamin Cinta akan perform dengan lebih baik dan tahan lama bila bersama. Tak percaya? Jom tengok gambar dibawah ni:

waktu subur lelaki2 300x212 Bilakah Waktu Subur Lelaki

waktu subur lelaki3 300x225 Bilakah Waktu Subur Lelaki

waktu subur lelaki4 300x248 Bilakah Waktu Subur Lelaki

Kesimpulannya, untuk meningkatkan peluang anda untuk mengandung, anda perlu tahu bilakah waktu subur suami isteri di samping  meningkatkan kesuburan anda suami isteri dan mengelakkan perkara yang boleh menjadi punca ketidaksuburan. Dan jangan lupa amalkan tips meningkatkan kesuburan lelaki ini. Dan semestinya anda akan menjadi semakin gagah & subur apabila mengamalkan Vitamin Cinta Shaklee. Nak order? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Bilakah Waktu Subur Lelaki

Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Boleh dikatakan semua wanita mengalami masalah rambut gugur selepas bersalin. Ada yang mengalami keguguran rambut yang biasa sahaja, tapi ada yang mengalami keguguran serius hingga ada tompokan botak di kepala. Jadi, kalau anda mengalami masalah keguguran rambut selepas bersalin, jangan pandang ringan. Jom amalkan tips atasi masalah keguguran rambut selepas bersalin yang akan saya kongsikan sebentar lagi.

Rambut Gugur Selepas Bersal 300x224 Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Mengapa Keguguran Rambut Selepas Bersalin Berlaku?

Mengapa kita mengalami masalah keguguran rambut selepas bersalin? Kalau ikutkan orang tua, rambut kita gugur sebab anak main air liur. Makin aktif anak main belon, makin banyaklah rambut kita akan gugur. Tapi bila difikirkan semula, sebelum anak pandai main air liur rambut kita dah gugur. Malah waktu mengandung pun banyak rambut yang gugur. Ye tak? ^_^

Dari segi perubatan, kita mengalami keguguran rambut selepas bersalin kerana hormon dalam badan yang masih belum stabil. Kekurangan kalsium juga menjadi punca keguguran rambut. Sepanjang tempoh mengandung, jika kita tak ambil kalsium yang mencukupi, badan akan memerah kalsium dari tubuh badan kita termasuk rambut, menyebabkan rambut gugur.

Bila anak dah lahir, badan perlukan lebih kalsium untuk menghasilkan susu. Kalau kita tak ambil kalsium yang mencukupi? Maka botaklah kita.Sebab tu adalah penting untuk kita mengamalkan amalan pemakanan yang baik sepanjang mengandung, termasuk ambil kalsium yang mencukupi sebagai langkah pencegahan masalah keguguran rambut selepas bersalin.

Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Berikut adalah tips yang boleh anda amalkan:

1. Elakkan buat rawatan rambut di saloon.

Kenapa? Kerana rawatan di saloon menggunakan syampu & perapi yang tinggi bahan kimia. Bahan kimia yang tinggi akan memburukkan lagi masalah keguguran rambut yang kita alami. Rawatan rambut di saloon juga melibatkan penggunaan hair dryer yang patut dielakkan.

2. Elakkan membungkus rambut selepas mandi.

Ramai orang suka balut rambut dengan towel selepas mandi & biarkan sehingga rambut kering. Betul tak? Untuk pengetahuan anda, amalan tersebut akan menyebabkan rambut berada dalam keadaan lembab dalam tempoh yang lama & ianya adalah antara penyumbang utama yang menggalakkan keguguran rambut. Jadi, jangan buat lagi ye!

Rambut Gugur Selepas Bersal1 300x226 Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

3. Pastikan rambut kering sebelum sikat rambut.

Sentiasa keringkan rambut selepas mandi. Pastikan rambut kering sebelum disikat kerana menyikat rambut yang basah akan meningkatkan kadar rambut yang tercabut dari kepala. Lagi banyak rambut yang tercabut, makin botak kepala kita. Taknak kan…?

4. Gunakan sikat bergigi jarang.

Sikat bergigi rapat akan meningkatkan jumlah rambut yang tercabut setiap kali kita menyikat rambut. Pilih sikat berbentuk berus yang mempunyai gigi jarang. Itu adalah sikat yang terbaik untuk kita yang mempunyai masalah rambut gugur selepas bersalin.

5. Pastikan rambut kering sebelum diikat.

Ini juga merupakan tips atasi masalah rambut gugur selepas bersalin yang sangat penting. Jangan ikat rambut selagi ia belum kering sepenuhnya.

6. Jangan gunakan pengering rambut.

Hair dryer is a big no untuk kita yang ada masalah keguguran rambut. Kepanasan dari pengering rambut akan menyebabkan rambut rosak & gugur dengan banyaknya tanpa dapat dikawal. Kalau terpaksa guna hair dryer, gunakan  suhu yang rendah & jarakkan dari kepala, sejauh yang boleh.

7. Makan vitamin untuk mengatasi masalah keguguran rambut & menjaga kecantikan rambut.

Vitamin yang dimakan akan membantu mengatasi keguguran rambut dari dalam & dalam masa yang sama akan membantu melebatkan rambut supaya kita mendapat rambut cantik bergaya seperti dulu. Anda boleh amalkan Set Rambut Cantik Shaklee yang terdiri daripada:

Rambut Gugur Selepas Bersal2 300x226 Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Zinc Complex yang membantu menghentikan masalah keguguran rambut dan menggalakkan pertumbuhan rambut baru.

B Complex menjaga kesihatan rambut & mencantikkan rambut.

Vitamin C menggalakkan pengeluaran tirosin yg berperanan menguatkan akar rambut agar keguguran rambut yang serius dapat dikurangkan.

Gabungan 3 vitamin ini akan membantu menguatkan rambut dari dalam & mengatasi masalah keguguran rambut selepas bersalin.

8. Gunakan syampu bebas bahan kimia.

Syampu dan perapi di pasaran kebanyakkannya mengalami bahan kimia yang tinggi. Oleh itu, pilih syampu dan perapi yang diperbuat dari bahan semulajadi dan telah dibuktikan selamat untuk masalah rambut gugur yang kita alami.

Anda boleh gunakan Rangkaian Prosante Hair Care dari Shaklee yang terdiri daripada:

Nourishing Scalp Treatment yang  membantu mengatasi keguguran rambut & menggalakkan pertumbuhan rambut baru.

Revitalizing Shampoo berfungsi untuk melebatkan rambut dan menyeimbangkan kulit kepala agar tidak terlalu kering atau lembab.

Replenishing Conditioner menguatkan rambut & membaiki kerosakan rambut dari akar hingga ke hujung.

Rambut Gugur Selepas Bersal3 300x188 Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Semoga tips atasi masalah rambut gugur selepas bersalin yang saya kongsikan tadi bermanfaat untuk anda. Jangan biarkan rambut anda gugur sehingga kepala mula botak. Sayang suami kan? Hubungi saya sekarang untuk mendapatkan Set Rambut Cantik Shaklee dan Prosante Hair Care dengan konsultasi terbaik!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Atasi Masalah Rambut Gugur Selepas Bersalin

Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Senggugut memang mengerikan. Hanya orang yang rasa je tahu betapa siksanya nak mengadap senggugut setiap kali datang bulan. Sampai bila nak bergantung kepada pain killer? Jom amalkan cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan ini. Saya janji anda akan bebas senggugut & PMS buat selama-lamanya.

Cara hilangkan senggugut ya9 300x229 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Sebelum saya kongsikan cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan, adalah penting untuk anda mengenalpasti apakah jenis senggugut yang anda alami? Sama ada jenis Primary Dysmenorrea atau pun Secondary Dysmenorrea.

Jika anda mengidap senggugut jenis kedua, anda perlu berjumpa doktor untuk pemeriksaan, disamping mengamalkan petua tradisional merawat senggugut dan cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan yang akan saya kongsikan sebentar lagi.

Apakah dia cara hilangkan senggugut yang terbukti berkesan tu? Jawapannya ialah Set Senggugut Shaklee yang terdiri daripada GLA Complex,  B Complex, dan Ostematrix.

Cara hilangkan senggugut ya 300x243 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Bagaimana Set Ini membantu hilangkan senggugut buat selama-lamanya?

Setiap vitamin dalam set ini mempunyai fungsi tersendiri & gabungan kesemua vitamin telah terbukti membantu menghilangkan senggugut. Buktinya? Saya akan kongsikan testimoni sebentar lagi. Jom saya ceritakan fungsi vitamin dalam set ini.

GLA Complex berfungsi menstabilkan hormon yang menjadi punca senggugut yang dihadapi setiap bulan. Senggugut terjadi apabila badan gagal menukar asid Linolenik kepada GLA lalu menyebabkan berlakunya ketidak seimbangan hormon.

Jadi pengambilan GLA Complex membantu mengatasi masalah tersebut. GLA Complex juga membantu penghasilan hormon Prostaglandin & mengurangkan masalah payudara sensitif yang biasa dihadapi semasa datang bulan.

B Complex pula membekalkan vitamin B Complex khususnya B5, B6, dan B12 yang sememangnya terbukti membantu mengurangkan senggugut. B Complex yang juga dikenali sebagai vitamin gembira juga membekalkan vitamin B5 & B12 kepada kelanjar adrenalin supaya kita terhindar daripada stres.

Vitamin B6 pula membantu mengatasi masalah kembung perut, cramp, pening, dan segala macam rasa tak best yang biasa dialami semasa PMS. Kan biasa bila nak datang bulan kita akan alami PMS? Pengambilan B Complex akan hilangkan simptom tak best PMS yang selalu kita alami tu. Best kan?

Ostematrix pula membantu hilangkan masalah kekejangan, sakit badan, sakit kepala, lenguh-lenguh badan, sakit pinggang, dan sengal badan yang biasa dihadapi semasa PMS.

Gabungan ketiga-tiga vitamin dalam set senggugut Shaklee ini akan membantu mengatasi masalah PMS dan senggugut yang anda alami buat selama-lamanya. Hebat kan? Kalau anda ada bajet lebih, boleh tambah Alfalfa Complex yang mempunyai 1001 kebaikan seperti membetulkan kitaran haid, menghilangkan keputihan, dan juga perapat yang sangat sesuai dalam penjagaan organ intim wanita.

Testimoni Mereka Yang Berjaya Hilangkan Senggugut Dengan Set Senggugut Shaklee

Tak perlu cakap banyak, jom kita tengok apa kata mereka yang berpuas hati dengan set ini:

Cara hilangkan senggugut ya1 300x221 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya2 300x221 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya3 300x199 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya4 300x199 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya5 300x199 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya6 300x248 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya7 300x212 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Cara hilangkan senggugut ya8 300x212 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Menarik kan? Jadi, jika anda mengalami masalah senggugut setiap kali datang bulan jangan berlengah lagi. Memang dah ditakdirkan hari ini anda berjumpa dengan entry saya ni. Hubungi saya untuk mendapatkan set senggugut Shaklee dengan konsultasi terbaik, dan percayalah! Anda juga akan menjadi sebahagian daripada wanita-wanita di atas yang berkongsi berita gembira selepas mengamalkan set senggugut Shaklee.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Cara Hilangkan Senggugut Yang Terbukti Berkesan

Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

Muntah susu jangan dipandang ringan. Kebanyakan kes kematian bayi adalah berpunca dari muntah susu yang terkumpul di dalam mulut bayi lalu menyebabkan bayi tercekik dan tak dapat bernafas. Oleh itu adalah sangat penting bagi ibu untuk mengamalkan tips elakkan bayi muntah susu yang mudah dan praktikal ini.

tips elakkan bayi muntah su 300x206 Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

Tak kira sama ada anda sedang mengandung, sudah melahirkan, dan tak kira juga sama ada ini adalah anak pertama anda atau pun anak kedua atau ketiga, tips ini adalah penting untuk anda. Tips elakkan bayi muntah susu:

1. Tegakkan badan bayi sebaik selesai menyusu.

Tegakkan badan bayi sebaik sahaja habis menyusu. Ini adalah bagi memastikan tiada susu yang terkumpuk didalam mulut kerana dalam keadaan tegak, bayi akan menelan semua susu yang ada didalam mulut.

2. Sendawakan bayi selepas menyusu.

Jangan sesekali abaikan amalan sendawakan bayi selepas menyusu. Bayi wajib disendawakan setiap kali habis menyusu. Lagi banyak sendawa, lagi bagus. Sesetengah bayi mengambil masa yang agak lama untuk sendawa, jangan cepat bosan. Teruskan proses sendawakan bayi sehingga bayi sendawa, sekurang-kurangnya sekali.

3. Elakkan pergerakan membuai semasa & selepas menyusu.

Pergerakan membuai sama ada menggunakan tangan atau memasukkan bayi kedalam buaian boleh menyebabkan bayi muntah susu. Jangan terus buaikan bai selepas menyusu. Jarakkan masa sekurang-kurangnya 15 minit.

4. Baringkan bayi dalam keadaan mengiring sebelah kanan semasa tidur.

Selepas bayi selesai menyusu dan sudah sendawa sekurang-kurangnya sekali, baringkan bayi dalam keadaan mengiring & tepuk bayi perlahan-lahan sehingga tertidur. Kedudukan mengiring boleh mengurangkan muntah susu & jika bayi muntah, susu tersebut akan mengalir keluar, bukannya terkumpul dalam mulut dan menyebabkan kejadian yang tidak diingini.

tips elakkan bayi muntah su1 300x209 Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

5. Tinggikan kepala bayi 30 darjah semasa tidur.

Lapik kepala bayi dengan bantal setiap kali bayi tidur terlentang. Seperti tidur mengiring, kedudukan kepala yang tinggi akan mengurangkan muntah susu dan merupakan langkah berjaga-jaga supaya muntah susu keluar dari mulut.

6. Periksa sekiranya ada susu yang keluar dari mulut bayi semasa tidur.

Sentiasa periksa bayi yang sedang tidur. Jangan ditinggalkan sendirian. Kadang-kadang ada susu yang terkumpul didalam mulut bayi, terutamanya jika bayi tertidur semasa menyusu. Susu yang terkumpul boleh menyebabkan bayi tersedak atau tercekik.

7. Jangan biarkan bayi menyusu botol sendiri.

Apabila bayi sudah besar, ramai ibu yang meninggalkan bayi menyusu sendiri dengan cara menyendal botol susu dengan bantal atau pun memegang botol susu sendiri. Malah ada yang membiarkan bayi sendirian didalam buai sambil menyusu. Ini adalah sangat BAHAYA! Jangan sesekali jadikan sebagai amalan.

tips elakkan bayi muntah su2 300x173 Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

Semoga tips elakkan bayi muntah susu yang mudah dan praktikal tadi bermanfaat untuk anda. Boleh juga print tips ini dan berikan kepada pengasuh sebagai panduan atau pun lekatkan di peti sejuk sebagai panduan suami jika anda out station.  Anda juga boleh amalkan petua banyakkan susu yang saya kongsikan di sini. Enjoy your breastfeeding journey!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

pixel Tips Elakkan Bayi Muntah Susu Yang Mudah Dan Praktikal

Switch to our mobile site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.