Aktiviti HomeSchool Balqis Caterpillar Dari Sarang Telur

Hari kedua berpuasa. Alhamdulillah  baru siap buat Aktiviti HomeSchool Balqis Caterpillar Dari Sarang Telur. Hari tu ternampak sarang telur kat tepi tong sampah. Ada jiran buang. Nampak bersih lagi, jadi saya ambil.  Bila ternampak sarang telur, secara automatik saya teringat pasal aktivit seni yang saya pernah buat waktu menghadiri Kursus Asas Asuhan Kanak-kanak (KAAK) bersama JKM dulu.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Aktiviti HomeSchool Balqis: Caterpillar Dari Sarang Telur

Dalam salah satu slot dalam kursus tersebut, kami dikehendaki membuat kerja seni. Ada salah seorang dari peserta buat ulat bulu dari sarang telur. Saya ambil ilham dari dia. Oh ya…kenapa saya sertai KAAK? Setiap pengusaha taska yang berdaftar wajib ada sijil KAAK. Itulah kisahnya. Ok. Nak tahu bahan-bahan yang diperlukan? Jom.

Bahan-bahan:

1. Sarang telur

2. Water colour untuk cat badan ulat bulu

3. Kertas, gam, gunting untuk buat mata & sesungut ulat bulu.

Cara-caranya:

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Sediakan badah-bahan yang saya senaraikan di atas.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Potong sarang telur seperti gambar di atas. Saya buat dua ulat bulu sebab anak saya ada dua. Kalau buat satu je jap lagi berebut nak mewarna.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Warnakan ikut kreativiti anak-anak. Balqis nak buat ulat bulu belang-belang warna merah & hijau. Ikutkan saja imaginasi anak-anak. Otak anak tengah nak berkembang.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Sementara tunggu warna kering, buat mata & sesungut untuk ulat bulu. Ini Balqis yang bua. Comel kan? Peringatan: Sentiasa puji hasil kerja anak. Biar anak rasa seronok.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Taraa…dah siap tampal mata & sesungut. Comel kan.  Lepas tu boleh jemur kat bawah cahaya matahari sekejap supaya betul-betul kering.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Mudah ajekan? Inilah dia aktiviti homeschool Balqis: Caterpillar dari sarang telur. Anda bolehlah buat aktiviti ni dengan anak-anak di rumah. Mudah je aktiviti ni. Selamat beraktiviti bersama anak-anak! Ok saya nak masuk dapur untuk memasak juadah berbuka untuk hari ni.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, ulat bulu dari sarang telur, caterpillar dari sarang telur, seni sarang telur, aktiviti seni dari sarang telur,

Set Berpantang Terbaik Di Pasaran

Anda mencari set berpantang yang mudah, selamat untuk ibu dan bayi, membantu mengurangkan jaundis atau demam kuning, mengelakkan bayi mengalami masalah kembung, pendek kata terbaik untuk ibu dan bayi? Jom saya perkenalkan set berpantang terbaik  di pasaran.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

Set Berpantang Terbaik Di Pasaran

Set Berpantang Shaklee adalah set berpantang yang terbaik di pasaran. Berikut adalah antara soalan yang sering diutarakan mengenai set berpantang Shaklee:

1. Bila boleh mula ambil set berpantang Shaklee? Selepas bersalin boleh terus ambil atau kena tunggu beberapa hari?

Jawapan: Anda boleh mengambil set berpantang Shaklee IMMEDIATELY selepas bersalin. Selesai sahaja bersalin, anda boleh terus ambil ESP untuk mengembalikan tenaga yang hilang sepanjang proses bersalin. Set Berpantang Shaklee akan membantu anda bertenaga, segar semula & insya Allah membanyakkan susu anda.

2. Kalau bersalin secara pembedahan boleh ambil set berpantang Shaklee?

Jawapan: Boleh.  Zinc Complex dan Vitamin C dalam Set berpantang Shaklee juga membantu menyembuhkan luka episiotomi atau luka pembedahan dengan cepat. ESP pula membekalkan makanan  kepada sel supaya sel baru akan tumbuh dengan cepat dikawasan luka, sama ada luka episiotomi atau luka pembedahan.

 

3.  Adakah set berpantang Shaklee selamat untuk ibu dan bayi?

Jawapan: Set berpantang Shaklee adalah vitamin semulajadi yang selamat untuk ibu dan bayi. Anda tidak perlu risau tentang masalah jaundis (demam kuning) atau pun bayi mengalami masalah kembung (colic). Set ini juga membantu membanyakkan susu ibu.

 

4.  Kalau dah makan set berpantang Shaklee, perlu ke beli jamu & herba seperti pilis, param, mandian herba?

Jawapan: Tidak perlu. Set berpantang Shaklee sudah lengkap untuk penjagaan luaran & dalaman anda. Walau bagaimana pun, anda disarankan untuk bertungku & berurut untuk mempercepatkan proses pengecutan rahim & memberikan kesegaran badan.

 

5. Kalau bersalin anak tak cukup bulan boleh makan set berpantang Shaklee tak?

Jawapan: Boleh. Saya akan berikan aturan makan terbaik untuk anda mendapat khasiat yang optimum dari set berpantang Shaklee yang anda beli.

 

6. Macam mana aturan makan set berpantang Shaklee?

Jawapan: Aturan makan & konsultasi terbaik dari saya adalah ekslusif untuk pelanggan saya SAHAJA. Nak tahu cara makan yang betul? Dapatkan set berpantang anda dari saya.

 

7. Berapa harga set berpantang Shaklee? Boleh saya dapatkan dengan harga ahli?

Jawapan: Sila sms atau whatsapp ke 019-3816167 untuk mendapatkan pakej set berpantang Shaklee dengan harga istimewa. Nak dapatkan dengan harga ahli pun boleh. Hubungi saya ye!

 

8. Apakah fungsi vitamin dalam set berpantang Shaklee?

Jawapan: Berikut adalah fungsi vitamin dalam set berpantang Shaklee: VITALEA Mengandungi 28 jenis vitamin termasuk Vitamin A,B, C,D, E, kalsium, zinc, iron, dan sebagainya. Juga dikenali sebagai multivitamin. Vitalea berfungsi untuk memberi kesihatan kepada ibu yang baru bersalin & sekali gus bayi yang menyusu ibu juga akan mendapat khasiatnya.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

B-COMPLEX memberikan anda mood gembira. Sangat penting bagi mengelakkan angin meroyan semasa berpantang. B Complex mengandungi kesemua 8 jenis vitamin B yang diperlukan oleh badan bagi menggantikan vitamin B yang hilang semasa proses mengandung & kehamilan.

Vitamin B adalah penting bagi menjaga kesihatan jantung, sintesis DNA, memberi tenaga, & mengurangkan stres bagi ibu yang sedang berpantang. Lazimnya, ibu berpantang kekurangan tidur kerana jadual tidur bayi yang tidak menentu di samping bayi yang kerap menangis.

Tambahan pula tubuh badan masih dalam proses untuk recover selepas 10 bulan mengandung & melalui proses kelahiran yang memenatkan. Oleh itu, B-Complex adalah satu kemestian bagi ibu dalam pantang.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

Vitamin C membantu supaya luka bersalin anda cepat sembuh dan mengelakkan berlaku situasi menakutkan seperti luka terbuka, luka bernanah, luka berair, dan sebagainya.

 Ia merupakan Anti oksida, menguatkan sel, menjaga kesihatan mata, gigi, gusi, tulang, otot, dan salur darah ibu yang baru melahirkan.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

ZINC COMPLEX  menyembuhkan luka bersalin dengan cepat & mengatasi masalah rambut gugur selepas bersalin. Zink merupakan mineral yang sangat penting bagi tubuh badan manusia, terutamanya ibu yang baru bersalin & menyusukan bayi. Ia merangsang tindakan 100 enzim iaitu bahan-bahan yang menggalakkan reaksi biokimia dalam badan kita yang mana mempercepatkan proses penyembuhan luka bagi yang bersalin secara normal atau pembedahan, mengurangkan masalah keguguran rambut, dan yang paling penting meningkatkan metabolisma. Boleh cepat kurus!!

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,  ESP  memberikan tenaga & membantu membanyakkan susu. Anda boleh membaca kebaikan ESP yang lain di sini.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

Ostematrix kaya dengan kalsium. Ia membantu anda mengatasi masalah sembelit dan membekalkan anda kalsium yang mencukupi. Ibu yang menyusukan bayi memerlukan kalsium yang secukupnya supaya gigi tak bergoyang & takde rasa sakit-sakit badan.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

Alfalfa memang sangat penting untuk ibu yang nak bahagian intim kembali seperti anak dara. Ia juga bertindak sebagai milk booster. Banyak sangat khasiat Alfalfa. Anda boleh membaca kelebihan Alfalfa di sini.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli, 9. Ada testimoni pelanggan yang berpuas hati tak?

Jawapan: ADA! Banyak sangat testimoni pelanggan yang berpuas hati dengan set berpantang Shaklee. Jom saya kongsikan beberapa testimoni mereka:

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli, Sememangnya Set Berpantang Shaklee adalah set berpantang terbaik di pasaran. Ibu cergas bertenaga dan bayi pun akan membesar dengan sihat & kuat tanpa sebarang masalah. Berminat untuk mendapatkan set berpantang Shaklee? Hubungi saya sekarang.

set berpantang shaklee, set berpantang shaklee harga, set berpantang shaklee fungsi, fungsi set berpantang shaklee, set berpantang shaklee trial pack, set menyusu shaklee, cara pengambilan set berpantang shaklee, set berpantang shaklee murah, testimoni set berpantang shaklee, set berpantang shaklee 2013, set berpantang shaklee 2014, set berpantang shaklee 2015, set berpantang shaklee bajet, set berpantang shaklee harga ahli, set berpantang shaklee premium, set berpantang shaklee cara makan, set berpantang shaklee aturan makan, set bersalin shaklee, set bersalin shaklee testimoni, set bersalin shaklee harga murah, set bersalin shaklee harga ahli,

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Fidyah Puasa

Ramadhan semakin hampir. Semua umat islam sibuk menyediakan diri untuk menyambut bulan yang mulia ini. Di antara perkara yang sinonim dengan Ramadhan ialah Fidyah. Jom luangkan sedikit masa untuk membaca semua yang anda perlu tahu tentang fidyah puasa. Semoga bermanfaat.

fidyah, fidyah ramadhan, fidyah puasa, fidyah solat, fidyah calculator, fidyah puasa ibu hamil, fidyah wanita hamil, fidyah online,  fidyah puasa orang meninggal dunia, fidyah puasa bagi ibu hamil, fidyah puasa bagi wanita hamil, siapa perlu bayar fidyah, kepada siapa perlu bayar fidyah, siapa yang perlu membayar fidyah, pada siapa harus bayar fidyah,  siapa yang harus membayar fidyah, fidyah ibu hamil, fidyah ibu mengandung, fidyah ibu menyusui, fidyah ibu hamil menyusui, fidyah ibu menyusi tidak puasa, jumlah fidyah ibu menyusui,

Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Fidyah Puasa

Berikut adalah antara soalan yang sering diutarakan berkenaan isu fidyah:

 1. Berapakah jumlah fidyah yang perlu dibayar untuk sehari?

Bagi negeri Selangor, nilai fidyah ialah RM1.80 sehari.

2. Jika tinggal puasa 10 hari pada tahun 2012, tapi tak ganti lagi hingga lepas tahun 2013, adakah nak kena berganda?
Jawapan: Tak payah berganda, inilah keputusan fatwa di Selangor. Maka, 10 hari X RM1.80 = RM18.00.

4. Bolehkah saya bayar fidyah terus kepada penerima?
Jawapan: Boleh, cuma kena pastikan penerima memang miskin, kerana fidyah kena bagi kepada orang miskin.

4. Bolehkah bagi fidyah dalam bentuk makanan?
Jawapan: Memang boleh, dengan syarat makanan yang mengenyangkan.

5. Jika beri dalam bentuk wang bagaimana?
Jawapan: Ya, masih diterima dan bagi tahu kepada penerima bahawa itu wang fidyah dan mestilah digunakan untuk membeli makanan yang mengenyangkan.

6. Bolehkah pihak Lembaga Zakat Selangor menerima fidyah?
Jawapan: Ya, boleh cuma fidyah tidak boleh mendapat rebat cukai pendapatan.

7. Apakah ada fidyah lain selain puasa?
Jawapan: Secara umumnya, tiada dan hanya puasa yang wajib diganti dengan fidyah.

8. Siapakah yang kena fidyah?
Jawapan: Orang yang wajib bayar fidyah itu ialah:

A. Orang yang meninggalkan puasa dan tidak mengqadakannya hingga masuk puasa tahun berikutnya.

B. Orang yang meninggalkan puasa kerana bimbangkan keselamatan anaknya (sama ada semasa mengandung atau menyusukan). Anda boleh membaca tentang hukum ibu mengandung berpuasa di sini dan panduan berpuasa bagi ibu menyusukan di sini.

C. Orang yang sakit dan tidak ada harapan sembuh.

D. Orang yang sudah terlalu tua dan tidak mampu berpuasa.

ibu-mengandung-boleh-puasa-, fidyah, fidyah ramadhan, fidyah puasa, fidyah solat, fidyah calculator, fidyah puasa ibu hamil, fidyah wanita hamil, fidyah online,  fidyah puasa orang meninggal dunia, fidyah puasa bagi ibu hamil, fidyah puasa bagi wanita hamil, siapa perlu bayar fidyah, kepada siapa perlu bayar fidyah, siapa yang perlu membayar fidyah, pada siapa harus bayar fidyah,  siapa yang harus membayar fidyah, fidyah ibu hamil, fidyah ibu mengandung, fidyah ibu menyusui, fidyah ibu hamil menyusui, fidyah ibu menyusi tidak puasa, jumlah fidyah ibu menyusui,

9. Bagaimana jika seseorang itu tidak mampu membayar fidyah?
Jawapan: Waris atau walinya boleh membantu dan jika ditakdirkan semuanya tidak mampu, maka terlepaslah kewajipannya namun hendaklah mereka memperbanyakkan amalan soleh dan ketakwaan sebagai gantinya.

10. Bilakah kita boleh bayar fidyah? maksud saya,puasa yang ditinggalkan thun 2012, adakah sebelum puasa 2014 atau selepas puasa 2014?
Jawapan: Orang yang tinggal puasa atas sebab apa sekali pun, maka WAJIB menggantikan puasanya sebelum masuk puasa tahun berikutnya. Jika GAGAL maka itulah yang menjadikannya wajib bayar fidyah dan puasa wajib ganti juga, maknanya tak lepas selagi tak qada puasanya.

Maka, jika gagal puasa tahun 2012 dan masuk tahun 2014 pun tak qada lagi, maka jika sempat sebelum masuk puasa tahun 2014, dia sebenarnya sudah wajib mengqada dan membayar fidyah.

Namun jika sudah masuk puasa tahun 2014 ini pun dia masih tak qada, maka dia wajib segera qada selepas habis puasa tahun 2014 nanti berserta membayar fidyahnya.

11. Bagaimana pula dengan mereka yang tertinggal puasa dalam 10 tahun lepas? Setiap tahun ada tertinggal puasa disebabkan uzur dan orang tersebut tidak pasti dengan jumlah puasa yang dia telah tertinggal. Dalam situasi yang disebutkan, bagaimanakah caranya untuk dia membayar fidyah?
Jawapan: Sila buat anggaran dan lebihkan, agar tidak timbul was-was. Misalnya, tahun 2000 tinggal 10, 2001 tinggal 7 hari, 2002 8 hari hinggalah tahun 2010…maka anggaran biar lebih, dan totalkan keseluruhannya dan darab dengan RM1.80 dan bayarlah fidyahnya.

12. Adakah jika sudah membayar fidyah maka terlepas GANTI / Qada puasa?

Jawapan: Tidak, fidyah wajib dan qada pun wajib. Wallahua’lam.

13. Saya banyak tinggal dri kecil lagi. Sampai tak ingat berapa hari dah. Macam mana kiraan fidyah saya?
Jawapan: buat anggaran dan lebihkan hari atau jumlah bayarannya agar tak was was.

14. Wujudkah Fidyah solat?
Jawapan: tiada.

15. Dah bayar fidyah sebab dah lambat ganti posa tahun 2012 sebanyak 5 hari, tapi masih lupa nak qada puasa, nak kena fidyah semula?
Jawapan: Tak perlu fidyah tetapi wajib taubat dan wajib segera ganti puasa

16. Bolehkah Fidyah Di beri kepada anak yatim?

Jawapan: Boleh, jika anak yatim itu tergolong dalam golongan fakir atau miskin.

Nota: Hati-Hati jika memberi FIDYAH kepada rumah anak yatim kerana dikhuatiri ada di kalangan anak yatim itu bukan dari golongan fakir dan miskin.

Alhamdulillah. Tahniah kerana anda telah meluangkan masa membaca semua yang anda perlu tahu tentang fidyah puasa. Untuk makluman anda, info ini diambil dari Fanpage Lembaga Zakat Selangor. Jika anda tinggal di negeri lain, sila rujuk Lembaga Zakat Negeri maing-masing. Semoga bermanfaat. Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak.

ibu-mengandung-boleh-puasa-, fidyah, fidyah ramadhan, fidyah puasa, fidyah solat, fidyah calculator, fidyah puasa ibu hamil, fidyah wanita hamil, fidyah online,  fidyah puasa orang meninggal dunia, fidyah puasa bagi ibu hamil, fidyah puasa bagi wanita hamil, siapa perlu bayar fidyah, kepada siapa perlu bayar fidyah, siapa yang perlu membayar fidyah, pada siapa harus bayar fidyah,  siapa yang harus membayar fidyah, fidyah ibu hamil, fidyah ibu mengandung, fidyah ibu menyusui, fidyah ibu hamil menyusui, fidyah ibu menyusi tidak puasa, jumlah fidyah ibu menyusui,

Pengedar Shaklee Paling Hot Di Johor Bahru

Kali ni saya nak perkenalkan pengedar Shaklee paling hot di Johor Bahru. Orang-orang Johor, take note ya. Kalau nak beli vitamin Shaklee atau pun nak mendaftar sebagai ahli Shaklee, sila hubungi beliau.

pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru

Pengedar Shaklee Paling Hot Di Johor Bahru

Nama: Rosaniza Binti Kamarudin

No telefon: 012-5821357

COD: Johor Bahru

(Pengeposan ke seluruh Malaysia)

Facebook: Rosaniza Kamarudin

Ramai yang beli vitamin Shaklee tapi tak dapat aturan makan yang betul. Dapat vitamin, dah tak tau mcm mana nak makan. Lepas tu terpaksa tebalkan muka cari pengedar Shaklee lain kan? Jangan risau. Anda takkan mengalami masalah macam tu lagi. Dengan pembelian vitamin Shaklee dari downline saya ni, anda bukan sahaja akan mendapat aturan makan yang betul & consultation terbaik, malah anda juga akan mendapat ebook-ebook ini secara percuma:

ebook-kurus-sebelum-raya, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru

pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru

ebook rahsia mudah mengandung, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru

ebook masker, pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru

pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru , shaklee halal, shaklee halal ke tak, shaklee halal certificate, shaklee halal ke, shaklee halal tak, shaklee halal ke tidak, shaklee halal atau haram, shaklee halal ke haram, produk shaklee halal, shaklee halal jakim, sijil halal shaklee, sijil halal produk shaklee, sijil halal shaklee 2012, sijil halal shaklee 2013, sijil halal shaklee 2014, shaklee yahudi, shaklee produk yahudi, shaklee dan yahudi, shaklee hak yahudi, shaklee kkm, shaklee ada kelulusan kkm, shaklee ada kkm, shaklee kelulusan kkm, shaklee berdaftar dengan kkm

Dah biasa makan Shaklee? Tiba masanya untuk mendaftar sebagai ahli Shaklee. Ramai yang jadi ahli Shaklee untuk makan sendiri, bukan untuk berbisnes. Tapi sebagai bonus, jika anda mendaftar sebagai ahli bersama beliau, anda akan mendapat tunjuk ajar dari beliau dari A to Z dan percuma ebook dibawah. Manalah tau satu masa nanti terbuka hati nak berbisnes Shaklee.

pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru , shaklee halal, shaklee halal ke tak, shaklee halal certificate, shaklee halal ke, shaklee halal tak, shaklee halal ke tidak, shaklee halal atau haram, shaklee halal ke haram, produk shaklee halal, shaklee halal jakim, sijil halal shaklee, sijil halal produk shaklee, sijil halal shaklee 2012, sijil halal shaklee 2013, sijil halal shaklee 2014, shaklee yahudi, shaklee produk yahudi, shaklee dan yahudi, shaklee hak yahudi, shaklee kkm, shaklee ada kelulusan kkm, shaklee ada kkm, shaklee kelulusan kkm, shaklee berdaftar dengan kkm

Nak tahu apa kelebihan jadi ahli Shaklee? Jom tonton video ini:

Berminat untuk membeli vitamin Shaklee atau nak mendaftar sebagai ahli Shaklee? Hubungi pengedar Shaklee paling hot di Johor Bahru ini, sekarang. Insya Allah anda akan mendapat konsultasi terbaik. Pasti tak menyesal.

pengedar shaklee johor, pengedar shaklee johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar shaklee di johor bahru, pengedar sah shaklee johor, pengedar sah shaklee di johor, ejen shaklee johor, ejen shaklee di johor, ejen shaklee johor bahru, ejen shaklee di johor bahru, shaklee harga ahli johor, shaklee harga ahli johor bahru, shaklee murah johor, shaklee murah johor bahru, shaklee harga murah johor, shaklee harga murah johor bahru , shaklee halal, shaklee halal ke tak, shaklee halal certificate, shaklee halal ke, shaklee halal tak, shaklee halal ke tidak, shaklee halal atau haram, shaklee halal ke haram, produk shaklee halal, shaklee halal jakim, sijil halal shaklee, sijil halal produk shaklee, sijil halal shaklee 2012, sijil halal shaklee 2013, sijil halal shaklee 2014, shaklee yahudi, shaklee produk yahudi, shaklee dan yahudi, shaklee hak yahudi, shaklee kkm, shaklee ada kelulusan kkm, shaklee ada kkm, shaklee kelulusan kkm, shaklee berdaftar dengan kkm

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak

Anda sedang mencari pengedar Shaklee daerah Batang Padang Perak dengan konsultasi terbaik? Tak payah buang masa cari pengedar Shaklee yang lain, nanti anda tak dapat aturan makan yang betul dan konsultasi tip top. Buat rugi aje.

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

 

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak

Orang Perak yang nak beli vitamin Shaklee bolehlah hubungi Shikin. Beliau adalah downline saya. Insya Allah anda akan berpuas hati dengan konsultasi yang diberikan. Anda juga akan mendapat percuma Ebook-ebook berikut. Ebook ini takde dijual di mana-mana tau. Ekslusif untuk pelanggan kami sahaja.

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Kalau nak jadi ahli Shaklee, lagi dialu-alukan. Anda akan dimasukkan ke group exlusive & semua tunjuk ajar akan diberikan dari A-Z. Keahlian Shaklee cuma RM65 untuk seumur hidup, memang sangat berbaloi. Kalau mendaftar sebagai ahli Shaklee dibawah Shikin, anda akan mendapat semua Ebook yang disenaraikan di atas, plus Ebook berikut:

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Nak tahu apa kelebihan jadi ahli Shaklee? Jom tengok video menarik ini:

Nak beli vitamin Shaklee atau nak jadi ahli Shaklee?

Jangan berlengah lagi. Hubungi:

Nama : SITI NOR ASHIKIN ZOLKEFLI

No tel : 010- 6273461

COD : Daerah Batang Padang Perak (Felda Besout,Felda Trolak,Sungkai,Kg Changkat Sulaiman,Tapah,Bidor,Tg Malim,Behrang stesen,Behrang 2020) Ulu Bernam,kuala kubu Bharu,Felda kg Soeharto,Felda Gedangsa,Felda Sg Tengi

( Pengeposan ke seluruh Malaysia )

Nama fb : SITI NOR ASHIKIN ZOLKEFLI

Fanpage : Awana Vitashope

 Blog : vitashopawana123@blogspot.com

Orang Perak, jangan lupa tau. Kalau anda nak beli vitamin Shaklee atau nak jadi ahli Shaklee, sila hubungi pengedar Shaklee Daerah Batang Pinang Perak yang sememangnya awesome ni. Anda pasti berpuas hati!

Pengedar Shaklee Daerah Batang Padang Perak , Pengedar Shaklee Felda Besout, Pengedar Shaklee Felda Trolak, Pengedar Shaklee Sungkai, Pengedar Shaklee Kg Changkat Sulaiman, Pengedar Shaklee Tapah, Pengedar Shaklee Bidor, Pengedar Shaklee Tg Malim, Pengedar Shaklee Tanjung Malim, Pengedar Shaklee Behrang stesen, Pengedar Shaklee Behrang 2020, PEngedar Shaklee Ulu Bernam, PEngedar Shaklee kuala kubu Bharu, Pengedar Shaklee Felda kg Soeharto, PEngedar Shaklee Felda Gedangsa, Pengesar Shaklee Felda Sg Tengi

Panduan Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi

Anda tertanya-tanya tentang hukum berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi? Nak tahu sama ada berpuasa akan memudaratkan bayi dan ibu? Adakah berpuasa akan menyebabkan perubahan susu badan dan menjejaskan bayi? Jom saya kongsikan panduan berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi.

ibu menyusu berpuasa,  hukum ibu menyusu berpuasa, bolehlah ibu menyusu berpuasa, ibu menyusu boleh berpuasa, ibu menyusu anak berpuasa, cara ibu menyusukan berpuasa,  puasa bagi ibu menyusu, tips ibu menyusui berpuasa, tips ibu menyusui di bulan ramadhan, tips berpuasa bagi ibu menyusu, tips berpuasa bagi ibu menyusukan, tips berpuasa untuk ibu menyusukan, tips puasa ibu menyusui, tips puasa ibu menyusukan, ibu menyusu dan puasa, ibu menyusu dan berpuasa, panduan berpuasa ibu menyusu, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan ibu menyusu berpuasa, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan berpuasa bagi ibu menyusu, panduan berpuasa ibu menyusu, banyakkan susu semasa berpuasa, banyakkan susu badan semasa berpuasa, banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding, breastfeeding set malaysia, tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu bajet shaklee

Panduan Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi: Adakah Berpuasa Akan Menyebabkan Susu Berkurangan?

Tahniah kerana anda memberikan yang terbaik kepada bayi anda, iaitu susu ibu yang jauh lebih baik daripada susu formula.Lazimnya perkara pertama yang bermain difikiran ibu ialah berpuasa akan menyebabkan susu merudum. Jangan risau. Anda boleh amalkan tips banyakkan susu semasa berpuasa yang saya kongsikan di sini dan jangan lupa untuk mengamalkan perkara asas penyusuan. Insya Allah, susu anda tidak akan terjejas walau pun anda berpuasa.

Apakah Hukum Berpuasa Bagi Ibu Yang Menyusukan Bayi?

Islam adalah agama yang mudah dan fleksibel. Terdapat kelonggaran berpuasa kepada ibu yang menyusukan bayi. Insya Allah saya akan menulis tentang ini di masa akan datang.

Adakah Berpuasa Akan Menyebabkab Kualiti Dan Nutrisi Susu Terjejas? Adakah Ia Akan Memudaratkan Bayi?

Semasa berpuasa, badan kita akan mengalami kekurangan kalori. Kekurangan kalori tidak akan menjejaskan kualiti dan nutrisi air susu, jauh sekali memudaratkan bayi. Bayangkan ibu-ibu di negara miskin seperti Afrika atau di negara bergolak seperti Palestin dan Syria. Mereka kekurangan makanan tetapi masih menyusukan anak. Adakah susu mereka akan menjejaskan anak? Sudah pasti jawapannya tidak.

ibu menyusu berpuasa,  hukum ibu menyusu berpuasa, bolehlah ibu menyusu berpuasa, ibu menyusu boleh berpuasa, ibu menyusu anak berpuasa, cara ibu menyusukan berpuasa,  puasa bagi ibu menyusu, tips ibu menyusui berpuasa, tips ibu menyusui di bulan ramadhan, tips berpuasa bagi ibu menyusu, tips berpuasa bagi ibu menyusukan, tips berpuasa untuk ibu menyusukan, tips puasa ibu menyusui, tips puasa ibu menyusukan, ibu menyusu dan puasa, ibu menyusu dan berpuasa, panduan berpuasa ibu menyusu, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan ibu menyusu berpuasa, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan berpuasa bagi ibu menyusu, panduan berpuasa ibu menyusu, banyakkan susu semasa berpuasa, banyakkan susu badan semasa berpuasa, banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding, breastfeeding set malaysia, tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu bajet shaklee
Nak dapatkan Ebook ini? Hubungi saya segera

Adakah Berpuasa Sambil Menyusukan Bayi Akan Menjejaskan Kesihatan Ibu?

Berpuasa adalah satu ibadah yang baik untuk badan kita & tidak akan menjejaskan kesihatan, walau pun dilakukan semasa menyusukan bayi. Dalam satu kajian, ujian darah dilakukan terhadap ibu yang berpuasa sepanjang bulan Ramadan. Hasil kajian membuktikan bawaha ibu yang menyusukan bayi mempunyai imbangan kimia dalam darah yang  sama dengan wanita yang tidak menyusukan.

Walau bagaimanapun, menyusukan bayi sambil berpuasa akan membuatkan anda berasa sangat dahaga dan letih. Anda mempunyai risiko untuk mengalami dehydration, oleh itu perhatikan simptom-simptom berikut:

  • Berasa sangat dahaga
  • Air kencing berwarna gelap dan berbau kuat
  • Rasa seperti hendak pitam, lemah atau lesu
  • Sakit kepala atau mengalami kesakitan lain
  • Kepenatan yang melampau

Jika anda mengalami simptom-simptom di atas, anda boleh berbuka. Pastikan anda minum banyak air semasa berbuka dan terutamanya semasa sahur dan jangan lupa amalan pemakanan untuk ibu menyusukan. Breastfeeding Set Shaklee juga membantu anda kekal bertenaga sepanjang berpuasa, sekali gus membantu penghasilan susu badan.

Insya Allah, berpuasa tidak akan menjejaskan anda atau bayi. Semoga panduan berpuasa bagi ibu yang menyusukan bayi ini bermanfaat untuk anda. Breastfeeding Set Shaklee? Hubungi saya sekarang.

ibu menyusu berpuasa,  hukum ibu menyusu berpuasa, bolehlah ibu menyusu berpuasa, ibu menyusu boleh berpuasa, ibu menyusu anak berpuasa, cara ibu menyusukan berpuasa,  puasa bagi ibu menyusu, tips ibu menyusui berpuasa, tips ibu menyusui di bulan ramadhan, tips berpuasa bagi ibu menyusu, tips berpuasa bagi ibu menyusukan, tips berpuasa untuk ibu menyusukan, tips puasa ibu menyusui, tips puasa ibu menyusukan, ibu menyusu dan puasa, ibu menyusu dan berpuasa, panduan berpuasa ibu menyusu, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan ibu menyusu berpuasa, panduan berpuasa bagi ibu menyusukan, panduan berpuasa bagi ibu menyusu, panduan berpuasa ibu menyusu, banyakkan susu semasa berpuasa, banyakkan susu badan semasa berpuasa, banyakkan susu semasa berpuasa, tips banyakkan susu, Tips penyusuan semasa berpuasa, breastfeeding set shaklee, set menyusu shaklee, breastfeeding, breastfeeding set malaysia, tips menyusu badan, tips menyusu set menyusu 3m. set menyusu bajet, set menyusu bajet shaklee

Ibu Mengandung Boleh Berpuasa Tak

Ramadhan semakin hampir. Ibu yang sedang hamil pasti tertanya-tanya sama ada ibu mengandung boleh berpuasa tak? Tak membahayakan bayi ke? Tak ganggu tumbesaran bayi? Tak membahayakan ibu itu sendiri? Nak tahu jawapannya? Jom saya ceritakan kepada anda.

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Ibu Mengandung Boleh Berpuasa Tak?

Pakar perubatan mempunyai pendapat yang berbeza mengenai isu ini. Ada yang kata boleh, ada yang tidak menggalakkan ibu mengandung berpuasa. Oleh itu, untuk menjawab persoalan sama ada ibu mengandung boleh berpuasa tak? Kita perlu menjawab berdasarkan individu, iaitu ibu yang mengandung itu sendiri.

Persoalan utama yang perlu dijawab ialah adakah ibu tersebut mengalami komplikasi kehamilan seperti morning sickness, kencing manis semasa mengandung, atau pendarahan di awal kehamilan? Kalau  ada komplikasi kehamilan semestinya badan akan menjadi lemah. Oleh itu berpuasa mungkin akan memudaratkan anda & bayi dalam kandungan jadi tidak berpuasa adalah pilihan yang lebih selamat. Kalau ibu tersebut mampu untuk berpuasa & yakin puasa tidak akan menjejaskan diri sendiri & kandungan, ibu boleh memilih untuk berpuasa.

Jika memilih untuk berpuasa, apakah tanda-tanda bahaya yang perlu diperhatikan?

Jika anda berpuasa, sila berbuka dan berjumpa dengan doktor sekiranya simptom-simptom berikut berlaku:

  • Sakit kepala atau demam
  • Mengalami penurunan berat badan atau berat badan tidak bertambah
  • Sakit perut seperti mahu melahirkan, iaitu tanda kelahiran pramatang
  • Pergerakan bayi berkurangan. Ia adalah antara tanda bayi anda kekurangan nutrisi
  • Rasa dahaga yang amat sangat, air kencing menjadi sangat pekat & berbau kuat
  • Berasa loya atau muntah-muntah
  • Kepenatan yang amat sangat

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Apa kata ulama’ berkenaan isu ibu mengandung boleh berpuasa tak?

Kebanyakan ulama’ berpendapat bahawa ibu mengandung tidak boleh berpuasa jika dia risaukan kesihatan sendiri & akan menjejaskan bayi dalam kandungan. Bersesuaian dengan ayat-ayat ini:

” Dan jangan kamu membunuh diri kamu” (An-Nisa’: 29)

” Dan jangan kamu mencampakkan diri ke dalam kebinasaan”

(Al-Baqarah:195)

Kalau ibu mengandung tidak puasa, wajib bayar fidyah ke?

Terdapat dua hukum berkaitan ibu mengandung yang tidak berpuasa.

Hukum pertama: jika ibu tersebut tidak berpuasa kerana risaukan kesihatan diri sendiri, maka ibu tersebut wajib menggantikan puasa tanpa membayar fidyah. Ini kerana ibu tersebut tidak berpuasa atas alasan tidak sihat atau tidak larat, yang mana kalau dia terus berpuasa, berkemungkinan akan menjejaskan kesihatan diri sendiri.

Hukum kedua: jika ibu tersebut tidak berpuasa kerana risaukan tumbesaran anak dalam kandungan, sedangkan dirinya sihat & mampu, maka ibu tersebut wajib menggantikan puasa & membayar fidyah.

Tips ibu mengandung berpuasa

Ibu mengandung yang berpuasa boleh mengamalkan tips berikut untuk memastikan kesihatan diri dan bayi membesar dengan sempurna & sihat:

1. Minum air kosong secukupnya semasa bersahur & sepanjang malam selepas berbuka.

2. Makan makanan pemberi tenaga seperti kurma & set ibu mengandung Shaklee.

3. Amalkan amalan pemakanan yang baik untuk ibu mengandung sepanjang bulan Ramadhan

4. Rancang jadual harian & dapatkan rehat secukupnya.

5. Elakkan perjalanan yang jauh

6. Elakkan cuaca panas. Kurangkan aktiviti luar

Sekarang anda dah dapat jawapan untuk persoalan ibu mengandung boleh berpuasa tak. Semoga info yang saya kongsikan di sini bermanfaat untuk anda. Berminat untuk mendapatkan Set Ibu Mengandung Shaklee dengan konsultasi terbaik? Hubungi saya sekarang.

ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung puasa, ibu hamil berpuasa, ibu hamil berpuasa di bulan ramadhan,  hukum ibu mengandung berpuasa, bolehkah ibu mengandung berpuasa, ibu mengandung boleh berpuasa tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tidak, ibu mengandung boleh berpuasa atau tak, ibu mengandung boleh puasa tak, ibu mengandung boleh puasa atau tidak, ibu hamil boleh berpuasa tak, ibu mengandung puasa ganti, tips ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil berpuasa, petua ibu hamil berpuasa, petua ibu mengandung berpuasa, tips ibu hamil muda berpuasa, tips ibu hamil ketika berpuasa, fidyah puasa, fidyah puasa ibu hamil, fidyah puasa ibu mengandung,  fidyah puasa ibu hamil, set ibu mengandung shaklee, set hamil shaklee, set mengandung shaklee, shaklee harga ahli, shaklee harga murah, shaklee murah

Merawat Batu Karang Secara Semulajadi Tanpa Ubat Hospital

Batu karang adalah mendapan yang terjadi dalam saluran kencing iaitu hasil daripada mineral dan asid garam. Selalunya batu karang terjadi apabila air kencing menjadi pekat dan membentuk kristal. Tahukah anda bahawa anda boleh cegah dan rawat batu karang dengan Shaklee?

set batu karang shaklee murah, set batu karang shaklee harga ahli, cara makan set batu karang shaklee, batu karang, punca batu karang, tanda batu karang, simptom batu karang, gejala batu karang, mencegah batu karang, pencegahan batu karang, cegah batu karang, rawat batu karang, merawat batu karang, rawatan batu karang,  batu karang dalam hempedu, batu karang shaklee, set batu karang shaklee, rawat batu karang dengan shaklee, cegah batu karang dengan shaklee, batu karang dan shaklee, batu karang dengan shaklee, ubat batu karang shaklee, testimoni batu karang shaklee, set bajet batu karang shaklee,  set shaklee untuk batu karang, testimoni set batu karang shaklee,  merawat batu karang dengan shaklee, merawat batu karang dalam hempedu, punca batu karang, punca batu hempedu, punca batu di hempedu,  punca batu karang dalam hempedu, punca batu karang dalam hempedu, punca batu katang dalam buah pinggang, punca buah pinggang terbentuk,  punca batu karang di hempedu, punca batu karang dalam buah pinggang,  punca batu karang dalam pundi kencing,  tanda batu karang, tanda batu karang wanita, tanda batu karang hempedu,  tanda batu karang di buah pinggang, tanda batu karang pada lelaki,  simptom batu karang, simptom batu karang dalam hempedu,  simptom batu karang pundi kencing,

Apakah yang dimaksudkan dengan batu karang?

Batu karang terjadi disebabkan garam, mineral dan bahan-bahan lain berkumpul secara berlebihan dalam air kencing. Asid urik yang berlebihan juga menyebabkan berlakunya batu karang. Apabila semua bahan ni terkumpul, akan membentuk batu batu pasir dalam saluran kencing. Kurang minum air kosong  boleh memekatkan semua bahan-bahan penyebab dan menyebabkan batu karang akan terhasil. Batu karang boleh terbentuk didalam hempedu, buah pinggang, saluran kencing, dan juga pundi kencing.

Apakah tanda anda mempunyai batu karang?

Di antara simptom penyakit batu karang ialah:

1. Sakit yang teruk di sebelah badan sahaja, di belakang, bawah tulang rusuk

2. Sakit yang merebak ke bahagian bawah abdomen dan pangkal paha

3. Sakit pada membuang air kecil

4. Air kencing berwarna pekat ataupun coklat ataupun berbau busuk

5. Loya dan muntah-muntah

6. Kencing tak lawas

7. Membuang air kecil lebih kerap daripada biasa

8. Demam dan seram sejuk bila jangkitan berlaku

Apakah jenis-jenis batu karang?

Terdapat empat jenis batu karang  iaitu Batu kalsium, Batu Struvite, Batu Asid Urik dan Batu Kristal.

1.  Batu Kalsium

Batu karang jenis ini terjadi dalam bentuk kalsium oxalate iaitu bahan semulajadi yang terdapat dalam makanan kita. Buah-buahan dan sayur-sayuran, kekacang dan coklat mempunyai tahap oxalate tinggi yang boleh menjadi punca terbentuknya batu karang. Pengambilan dos Vitamin D yang tinggi juga boleh menyebabkan Batu Kalsium.

2. Batu Struvite

Batu struvite terbentuk hasil tindak balas kepada jangkitan seperti jangkitan saluran kencing. Batu-batu ini boleh berkembang dengan cepat dan menjadi agak besar.

3. Batu asid urik

 Batu karang jenis ini terjadi disebabkan pengidapnya tidak minum air secukupnya ataupun pengamal diet protein tinggi, dan mereka yang mempunyai gout.

4. Batu Kristal

Batu karang jenis ini biasanya terbentuk di dalam tubuh badan  pesakit yang mempunyai lebihan asid amino yang dikeluarkan oleh buah pinggang.

Merawat Batu Karang Secara Semulajadi Tanpa Ubat Hospital

Ianya boleh dilakukan dengan cara:

  • Memastikan kita minum air yang cukup iaitu sekurang-kurangnya 3 liter air kosong sehari. Air yang cukup dapat mencuci buah pinggang, ginjal dan dapat kurangkan kepekatan bahan-bahan penyebab batu karang.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kadar oxalate.
  • Makan ubat yang diberikan oleh doktor kerana ia akan mengeluarkan batu karang melalui air kencing.
  • Banyakkan mengambil makanan berserat.
  • Pembedahan atau  laser treatment boleh memecahkan batu karang.
  • Anda juga boleh mengambil Set Batu Karang Shaklee yang berfungsi untuk:

set batu karang shaklee murah, set batu karang shaklee harga ahli, cara makan set batu karang shaklee, batu karang, punca batu karang, tanda batu karang, simptom batu karang, gejala batu karang, mencegah batu karang, pencegahan batu karang, cegah batu karang, rawat batu karang, merawat batu karang, rawatan batu karang,  batu karang dalam hempedu, batu karang shaklee, set batu karang shaklee, rawat batu karang dengan shaklee, cegah batu karang dengan shaklee, batu karang dan shaklee, batu karang dengan shaklee, ubat batu karang shaklee, testimoni batu karang shaklee, set bajet batu karang shaklee,  set shaklee untuk batu karang, testimoni set batu karang shaklee,  merawat batu karang dengan shaklee, merawat batu karang dalam hempedu, punca batu karang, punca batu hempedu, punca batu di hempedu,  punca batu karang dalam hempedu, punca batu karang dalam hempedu, punca batu katang dalam buah pinggang, punca buah pinggang terbentuk,  punca batu karang di hempedu, punca batu karang dalam buah pinggang,  punca batu karang dalam pundi kencing,  tanda batu karang, tanda batu karang wanita, tanda batu karang hempedu,  tanda batu karang di buah pinggang, tanda batu karang pada lelaki,  simptom batu karang, simptom batu karang dalam hempedu,  simptom batu karang pundi kencing,

Gabungan B Complex & Ostematrix berfungsi untuk menurunkan kadar oxalate dalam air kencing. Sekali gus mengurangkan garam yang membentuk batu karang.

Alfalfa berfungsi untuk mencegah jangkitan dan radang.

Vitamin C meningkatkan kadar asiditi air kencing. Batu karang tidak akan terbentuk dalam air kencing yang berasid tinggi.

Lecithin membakar lemak berlebihan yang menjadi faktor penyumbang kepada masalah batu karang.

Sekarang anda dah tahu cara merawat batu karang secara semulajadi tanpa ubat hospital? Set Batu Karang Shaklee juga sangat membantu. Hubungi saya untuk mendapatkannya dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik.

set batu karang shaklee murah, set batu karang shaklee harga ahli, cara makan set batu karang shaklee, batu karang, punca batu karang, tanda batu karang, simptom batu karang, gejala batu karang, mencegah batu karang, pencegahan batu karang, cegah batu karang, rawat batu karang, merawat batu karang, rawatan batu karang,  batu karang dalam hempedu, batu karang shaklee, set batu karang shaklee, rawat batu karang dengan shaklee, cegah batu karang dengan shaklee, batu karang dan shaklee, batu karang dengan shaklee, ubat batu karang shaklee, testimoni batu karang shaklee, set bajet batu karang shaklee,  set shaklee untuk batu karang, testimoni set batu karang shaklee,  merawat batu karang dengan shaklee, merawat batu karang dalam hempedu, punca batu karang, punca batu hempedu, punca batu di hempedu,  punca batu karang dalam hempedu, punca batu karang dalam hempedu, punca batu katang dalam buah pinggang, punca buah pinggang terbentuk,  punca batu karang di hempedu, punca batu karang dalam buah pinggang,  punca batu karang dalam pundi kencing,  tanda batu karang, tanda batu karang wanita, tanda batu karang hempedu,  tanda batu karang di buah pinggang, tanda batu karang pada lelaki,  simptom batu karang, simptom batu karang dalam hempedu,  simptom batu karang pundi kencing,

Tips Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh

Sudah tentu anda berharap untuk bersalin secara normal, tetapi jika berlaku sebarang komplikasi, pembedahan ceaserean perlu dilakukan. Ada juga ibu yang memilih elective caesar atas sebab tertentu. Jom saya cerita tentang tips luka bersalin ceasar cepat sembuh, luka cepat kering tanpa bernanah atau risiko benang terbuka yang boleh menyebabkan jangkitan.

luka caeser, luka caeser cepat kering, luka caeser cepat sembuh, luka caeser berapa lama sembuh, luka caeser berair, luka caeser terbuka, luka caeser berdarah, luka caeser terbertas, penjagaan luka selepas bersalin, penjagaan luka pembedahan bersalin, penjagaan luka ceaserean,  cara menjaga luka pembedahan bersalin,  penjagaan luka pembedahan selepas bersalin,  luka oembedahan bersalin terbuka, luka pembedahan bersalin berair, luka pembedahan bersalin berdarah, luka pembedahan bersalin bernanah,  cara menjaga luka pembedahan,

Tips Luka Bersalin Caesar Cepat Sembuh

1. Pastikan luka sentiasa kering

Tips luka caeser cepat sembuh yang pertama ialah pastikan luka sentiasa kering, terutamanya selepas mandi. Lap perlahan-lahan dengan kain yang bersih. Kalau anda ada hair dryer, boleh gunakan untuk mengeringkan luka.

2. Elakkan menyapu ubat tradisional ke kawasan luka

Selepas mandi, sapu antibiotik & ubat anti parut yang dibekalkan oleh hospital. Jangan sesekali menyapu ubat tradisional seperti minyak gamat atau minyak panas ke kawasan luka.

3. Jangan sabun kawasan luka semasa mandi

Untuk 10 hari yang pertama, pastikan kawasan luka tidak terkena sabun mandi, syampu atau mandian herba.

4. Jangan lakukan kerja berat

Dalam tempoh berpantang, jangan sesekali lakukan kerja berat. Minta bantuan ahli keluarga yang lain. Ia penting bagi mengelakkan berlaku masalah luka terbuka yang akan menyebabkan jangkitan kuman. Kerja berat yang dimaksudkan ialah mengangkat benda berat, naik turun tangga dengan kerap, dan kerja yang memerlukan anda membongkok atau mencangkung, dan sebagainya.

luka caeser, luka caeser cepat kering, luka caeser cepat sembuh, luka caeser berapa lama sembuh, luka caeser berair, luka caeser terbuka, luka caeser berdarah, luka caeser terbertas, penjagaan luka selepas bersalin, penjagaan luka pembedahan bersalin, penjagaan luka ceaserean,  cara menjaga luka pembedahan bersalin,  penjagaan luka pembedahan selepas bersalin,  luka oembedahan bersalin terbuka, luka pembedahan bersalin berair, luka pembedahan bersalin berdarah, luka pembedahan bersalin bernanah,  cara menjaga luka pembedahan,

5. Elakkan pengambilan ubat tradisional

Sila dapatkan nasihat doktor sebelum mengambil apa-apa ubat tradisional keran ia boleh menyebabkan rahim mengalami proses pengecutan yang terlampau kuat atau kerap, lalu memberikan tekanan kepada luka caeser anda.

6. Susukan bayi dengan kerap

Tips luka bersalin caeser cepat sembuh yang seterusnya ialah susukan anak dengan kerap. Tiap kali anda menyusukan anak, badan akan mengeluarkan hormon oxytocin yang merehatkan & membantu pentembuhan luka dengan lebih baik.

7. Ambil makanan yang kata dengan zat besi, multivitamin & zinc

Semasa pembedahan, badan kehilangan banyak darah. Jadi zat besi adalah sangat penting untuk ibu yang bersalin melalui kaedah caeserean. Zinc pula mempercepatkan proses penyembuhan luka sementara multivitamin membekalkan sumber vitamin mencukupi yang diperlukan oleh tubuh badan. Set berpantang Shaklee mengandungi ketiga-tiga nutrien yang saya sebutkan tadi dan ianya adalah set berpantang moden terbaik untuk ibu yang baru melahirkan.

luka caeser, luka caeser cepat kering, luka caeser cepat sembuh, luka caeser berapa lama sembuh, luka caeser berair, luka caeser terbuka, luka caeser berdarah, luka caeser terbertas, penjagaan luka selepas bersalin, penjagaan luka pembedahan bersalin, penjagaan luka ceaserean,  cara menjaga luka pembedahan bersalin,  penjagaan luka pembedahan selepas bersalin,  luka oembedahan bersalin terbuka, luka pembedahan bersalin berair, luka pembedahan bersalin berdarah, luka pembedahan bersalin bernanah,  cara menjaga luka pembedahan,

Semoga tips luka bersalin caeser cepat sembuh yang saya kongskan tadi bermanfaat untuk anda. Semoga anda melalui proses bersalin yang mudah tanpa sebarang komplikasi. Berminat untuk mendapatkan Set Berpantang Shaklee? Hubungi saya sekarang.

luka caeser, luka caeser cepat kering, luka caeser cepat sembuh, luka caeser berapa lama sembuh, luka caeser berair, luka caeser terbuka, luka caeser berdarah, luka caeser terbertas, penjagaan luka selepas bersalin, penjagaan luka pembedahan bersalin, penjagaan luka ceaserean,  cara menjaga luka pembedahan bersalin,  penjagaan luka pembedahan selepas bersalin,  luka oembedahan bersalin terbuka, luka pembedahan bersalin berair, luka pembedahan bersalin berdarah, luka pembedahan bersalin bernanah,  cara menjaga luka pembedahan,

Aktiviti Homeschool Balqis Hanging Mobile

Alhamdulillah siap aktiviti art attack untuk hari ni. Semalam jalan-jalan kat Mr.DIY jumpa benda ni. Harga RM3.90 je tapi nampak sangat menarik. Nak tahu apa aktiviti kami hari ni? Jom saya ceritakan tentang aktiviti homeschool Balqis hanging mobile.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

 

Aktiviti Homeschool Balqis Hanging Mobile

Kepada yang tak tahu, anak saya Nurul Balqis dah berhenti tadika. Balqis homeschool sejak beberapa bulan yang lalu. Bila bercakap pasal belajar, jangan terlalu fokus kepada membaca & mengira sahaja. Aktiviti seni pun penting untuk perkembangan anak-anak. Ini adalah antara aktiviti yang boleh dilakukan di rumah.

Aktiviti seni penting untuk perkembangan kognitif anak-anak. Selain tu, aktiviti yang dilakukan bersama dapat meningkatkan kemahiran sosial anak & mengeratkan hubungan antara kita & anak. Memang best sangat bila dapat spend quality time macam ni. Ingat! Anak kecil kita akan membesar dengan cepat, jom penuhi memori anak-anak dengan kenangan yang indah.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Inilah bendanya, mudah aje. Semuanya dah digunting ikut bentuk masing-masing. Kita just cari, buang pelekat kat belakang & tampal ikut gambar yang disediakan. Tapi saya nak pesan awal-awal. Aktiviti ni ambil masa yang agak lama, jadi pastikan anak dah makan & kerja kita yang lain dah selesai sebelum buat aktiviti ni.aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Ini dia benda yang perlu kita buat. Banyak juga bahannya & most of the part adalah sangat kecil, jadi memang kita kena teman anak sepanjang buat aktiviti. Mana-mana yang kecil, kita kena tolong keluarkan untuk anak. aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Taraaaaa…………..selepas berhempas-pulas. Akhirnya siap juga. Tinggal nak pasang benang & memikir mana nak gantung benda ni?aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Setelah dipertimbangkan kemungkinan hanging mobile ni hancur dibelasah anak bulus saya, Ciko & Jijie, akhirnya saya gantung kat atas meja study Balqis. Cantik kan? Semalam saya ada juga beli bahan untuk buat topeng. Inilah hasilnya. Aina jadi ayam. Balqis jadi gajah, siap letak bantal dalam perut nak nampak gemuk.

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Seronok kan aktiviti homeschool Balqis hanging mobile tadi? Anda pun boleh buat aktiviti ni dengan anak-anak di rumah. Enjoy!

aktiviti anak pra sekolah, mengajar anak pra sekolah, homeschool, aktiviti homeschool, homeschooling in malaysia, homeschooling in kl, homeschooling, homeschooling, homeschooling articles, homeschooling activities, kelas seni, ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah, cara ajar anak di rumah dengan mudah, cara ajar anak di rumah berkesan, aktiviti anak di rumah, felt craft untuk kanak-kanak, hanging mobile

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...