-

Shaklee MLM Haram

Ramai yang masih beranggapan bahawa Shaklee MLM haram. Dan yang sedihnya tohmahan ni datang dari penjual produk jenama lain. Salah satu etika berbisnes yang saya amalkan ialah JANGAN KONDEMN PRODUK ORANG LAIN.

shaklee MLM haram 300x100 Shaklee MLM Haram

Melariskan produk sendiri dengan cara memburuk-burukkan produk orang lain adalah satu perbuatan yang sangat desperate & bertentangan dengan etika perniagaan yang diamalkan oleh Rasulullah S.A.W.  Biarlah produk lain nak guna logo JAKIM palsu. Biarlah produk lain nak guna logo KKM palsu. Biarlah peniaga produk lain kata saya jual dedak & produk saya menyumbang kepada Israel. Biarlah orang nak kata Shaklee MLM Haram.  Biarlah orang kata produk saya tak disebut dalam Al-Quran. Yang penting sebelum jual produk ni, saya dah kaji & yakin dengan pilihan saya.

Kenapa saya cuma senyum bila orang kata Shaklee MLM haram?

Sebelum saya jelaskan kenapa tohmahan tersebut adalah tidak benar, jom saya terangkan kenapa saya memilih untuk menjadi pengedar Shaklee. Sebelum join Shaklee, saya dah buat kaji selidik & ini adalah hasil selidikan saya:

1. Sistem patuh Syariah
2. Ada logo halal yang diiktiraf JAKIM
3. Ada logo hologram KKM
4. Produk yang berkesan. Saya guna & dapat kesan yang bagus, sebab tu saya jual

Lepas join, Alhamdulillah memang berjumpa dengan orang-orang yang betul. Ramai pengedar Shaklee yang bergelar jutawan. Income sebulan RMxxx,xxx.xx tapi takde nak tayang kereta mewah & rumah besar. Kami tak tawarkan kemewahan untuk tarik minat orang untuk join. Kami tak pernah janji “Meh la join Shaklee, dalam seminggu boleh dapat RM3000. Lepas sebulan boleh beli BMW sebijik. Lepas 6 bulan komfom boleh beli Ducati sebijik” atau “Cuma update status 10 kali sehari akan dapat RM100 dalam akaun bank setiap hari”

Takde… kalau nak duit mudah macam tu tak payahlah join Shaklee. Nak cari duit dengan Shaklee ni bukan senang. Kena jual vitamin. Kalau dapat jual vitamin, baru dapat untung runcit & uv (point). Kalau cukup 150 uv sebulan baru layak dapat cash bonus. Makin banyak jual barang, makin banyak uv kita dapat. Maka makin banyaklah cash bonus yang kita akan dapat. Shaklee bukan MLM yang mengamalkan head  hunting semata-mata. Kami menjual produk.

shaklee mlm haram2 300x238 Shaklee MLM Haram

Betul ke sistem MLM Shaklee patuh syariah?

Saya merujuk hasil penulisan seorang sahabat di sini. Menurut beliau, MLM yang patuh syariah wajib mempunyai ciri-ciri berikut. Semoga kita semua dapat membaca setiap point dengan teliti & Insya Allah saya akan buktikan bahawa tohmahan Shaklee MLM haram adalah tidak benar sama sekali:

1. Produk yang dijual mestilah dibeli dengan tujuan yang sebenarnya.

Produk  yang dijual adalah bermanfaat dan dibangunkan dengan serius bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal) semata-mata. Merujuk kepada Shaklee, kami para pengedar Shaklee menjual vitamin yang telah melalui pelbagai kajian klinikal & sememangnya telah terbukti berkesan. 

MLM yang kabur kualiti dan kegunaannya adalah tidak dibenarkan & berstatus haram kerana kekuatan MLM yang halal itu ialah kepada produknya yang bermutu dan bukan kepada objektif jangka pendek mengumpul dana (modal).

2. Produknya bukan emas dan perak yang boleh dijual beli secara tangguh.

Penjualan barangan emas secara tangguh adalah Riba jenis Nasiah. Kami pengedar Shaklee menjual vitamin, bukan emas atau perak.

shaklee mlm haram1 300x240 Shaklee MLM Haram

3. Komisyen yang diberikan kepada ahli untuk setiap penjual dan ahli bawahannya mestilah jelas. 

Seperti yang saya nyatakan tadi, kalau dapat jual vitamin kami pengedar Shaklee akan dapat uv yang dikumpul untuk mendapat cash bonus. Banyak jual barang, banyak cash bonus. Tak jual barang? Telur ayam je lah bonus untuk bulan tu. Malah bonus kami disenaraikan secara terperinci: Tarikh & jumlah setiap belian, Personal uv, group uv, car bonus, dan sebagainya. Jadi, adakah anda masih beranggapan bahawa Shaklee MLM haram?

4. Keuntungan dan komisyen bukan berdasarkan ‘kepala’ atau ahli yang ditaja, tetapi adalah berdasarkan nilai produk yang berjaya dijualnya.

Seperti yang saya nyatakan di atas tadi, Shaklee tidak mengamalkan sistem head hunting. Kami tak dapat satu sen pun apabila ada ahli yang mendaftar dibawah kami. Apabila ada yang mendaftar sebagai ahli, kami akan berikan tunjuk ajar & sokongan. Sebagai balasan, kami akan mendapat leadership bonus di atas masa & tenaga yang dikeluarkan untuk melayan ahli baru tadi. Kami fokus untuk membanyakkan jualan (sale), bukan mencari ahli baru.

Tidak seperti MLM yang fokus kepada head hunting & mendapat imbuhan berdasarkan berapa ramai ahli baru yang ditarik masuk.

5. Tidak diwajibkan bagi  ahli membuat belian sendiri dalam jumlah tertentu bagi memperolehi komsiyen dari orang bawahannya.

Selalu dengar kisah kawan-kawan yang ambik loan atau mengeluarkan duit simpanan semata-mata nak jadi ahli MLM? Kena paksa beli stok banyak-banyak. Beli banyak, terus dapat pangkat tinggi. Akhirnya barang tak laku, stok simpan bawah katil. Dengan Shaklee, takde keadaan macam tu. Nak jadi ahli? Cuma RM69 untuk seumur hidup. Kos postage RM10 semenanjung, RM20 Sabah Sarawak. Tak perlu beli stok banyak-banyak. Tak perlu beli vitamin setiap bulan. Kalau nak makan atau ada orang order baru beli. Kepada anda yang berprasangka kepada Shaklee, masihkah anda beranggapan bahawa Shaklee MLM haram?

6. Setiap ‘upline’ atau orang di sebelah atas mestilah menaruh usaha atas jualan orang bawahannya, seperti mengadakan perjumpaan taklimat, motivasi dan teknik berkempen secara terancang seperti sebuah syarikat yang pelbagai ahlinya.

Ia perlu bagi melayakkannya menerima komisyen itu dari sudut Syariah, jika tidak adalah dibimbangi ia akan terjerumus kepada keraguan ‘syubhah’. Ini kerana konsep niaga dalam Islam tidak membenarkan suatu keuntungan dari sesuatu perniagaan yang diperolehi tanpa usaha. Justeru, sedikit usaha perlu dicurahkan bagi menjadi sebab haknya ke atas komisyen.

Apabila anda mendaftar sebagai ahli Shaklee dengan KUMPULAN YANG BETUL, anda akan diberikan tunjuk ajar dari A hingga Z. Dari seorang yang buta IT & tak tahu apa-apa tentang berniaga kepada seorang yang menjana pendapatan 4 angka dengan Shaklee secara online. Sebagai balasan, upline akan diberikan leadership bonus sahaja.

7. Tidak menggunakan skim piramid iaitu skim siapa masuk dulu akan untung selamanya.

Yang ni sangat penting. Dalam Shaklee, semua orang ada peluang yang sama. Siapa rajin dia dapat. Ada orang baru join setahun dah dapat cash bonus 5 angka sebulan. Ada orang dah join bertahun-tahun, cash bonus pun tak layak dapat. Dalam Shaklee takde konsep siapa join dulu untung, siapa join kemudian rugi. Kalau macam tu baik tak payah join. Ye tak?

shaklee mlm haram 300x298 Shaklee MLM Haram

8. Mempersembahkan sistem komisyen dan bonus yang telus dan boleh difahami dan dipantau oleh ahli dengan jelas. 

Ia bagi mengelakkan segala jenis penipuan. Seperti yang saya ceritakan di atas tadi, setiap bulan kami mendapat bonus statement yang terperinci.

9. Menstruktur plan pemasaran di antara ahli dan orang bawahannya secara musyarakah

Ia bermaksud perkongsian untung dan rugi berdasarkan modal masing-masing dengan nisbah pembahagian keuntungan yang ditetapkan di peringkat awal lagi. Dalam Shaklee telah ditetapkan uv bagi setiap barang. Dan juga telah ditetapkan berapa banyak cash bonus yang akan diperolehi bagi jumlah uv yang diperolehi.

Jadi, jelas sekali Shaklee memenuhi kesemua 9 kriteria yang  dinyatakan di atas. Masih beranggapan bahawa Shaklee MLM haram? Tepuk kepala tanya akal.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Shaklee MLM Haram

Tips Potty Train Berkesan

Diatas permintaan ramai, saya kongsikan tips potty train berkesan yang saya amalkan untuk kedua-dua anak saya. Alhamdulillah Nurul Balqis berjaya potty trained seawal umur 2 tahun. Nurul Aina sekarang berumur setahun 5 bulan Alhamdulillah tiap kali poo poo akan gunakan potty walau pun masih menggunakan diapers. Siap poo poo Aina akan simpan potty ke tempatnya. Buka seluar & ajak ke tandas untuk mandi. Comel & cute sangat bila dia poo poo.  Ok, jom saya kongsikan tips potty train berkesan yang boleh diamalkan oleh ibu bekerja & suri rumah.

tips potty train berkesan 1 225x300 Tips Potty Train Berkesan

Penting! Jangan Lakukan Perkara Berikut

1. Jangan  paksa anak

Kesilapan paling besar yang selalu dilakukan oleh ibu bapa ialah memaksa anak untuk buka diapers tiap kali nak buang air. ” Kalau nak poo poo, bagitahu mama. Nanti kita bukak pampers & adik duduk kat potty ni”

Anak akan jadi keliru & takut. Nak poo poo kena bagitahu mama? Nak kena buka pampers?  Nak kena duduk kat potty? Banyak nya benda nak kena buat kalau nak poo poo. Susahnya…. Nanti kalau kotor mama marah. Macam-macam anak kita akan fikir. Jangan pandang rendah pada anak-anak, nampak je badan kecil tapi otak dorang sangat bijak. Oleh sebab dorang ni bijak, dorang mudah rasa insecure & takut. Jadi, elakkan bagi arahan seperti di atas. Sebaliknya amalkan tips potty train berkesan yang saya akan share sekejap lagi.

2. Jangan ugut anak

” Kalau kencing dalam pampers mama babap” Selalunya ibu bapa akan gunakan ayat ugutan ini dengan harapan anak akan rasa takut & berjaya untuk gunakan potty. Jangan ajar anak dengan ugutan. Ada anak di taska saya tak poo poo berhari-hari. Bila saya tanya emaknya kat rumah poo poo atau tidak, katanya takde. Bila saya siasat rupanya anak ni dah kena ugut dengan emaknya. Anak ni jadi takut, sampai sanggup tahan nak poo poo asalkan tak kena babap. Nak gunakan potty dia belum bersedia. Kesian kan?

3. Jangan buka diapers selagi anak belum bersedia

Ibu bapa selalunya over excited. Hari ni start toilet train, terus nak buka diapers & suruh anak membuang dalam potty. Tak boleh lah macam tu. Pastikan anak betul-betul bersedia sebelum buka diapers.

Tips Potty Train Berkesan

1. Mulakan potty train seawal anak pandai berdiri

Selalunya ibu bapa tunggu anak berumur 2 tahun untuk memulakan potty train. Betul tak? Saya mulakan dengan lebih awal. Bila anak saya pandai berjalan, potty train pun bermula. Macam mana ye?

2. Ajar anak untuk mencangkung bila buang air

Bila anak dah pandai berjalan, selalunya anak dah boleh mencangkung. Tiap kali nampak anak poo poo, ajar anak untuk mencangkung. Tapi janganlah kita suruh dia mencangkung sendiri, terbalik lah dia. Kita support anak. Pegang tangan & sokong badan anak.

3. Perkenalkan potty

Bila anak dah pandai mencangkung bila poo poo, perkenalkan potty kepada anak. Bila anak nak poo poo, instead of mencangkung, ajar anak untuk duduk atas potty. Anak akan rasa lebih selesa. Yelah…selama ni kena mencangkung lenguh kaki…. Duduk atas kerusi kan selesa? Sambil poo poo main dengan anak-anak. Mesti anak seronok. Kat rumah ni kalau anak poo poo, sekeluarga kerumun. Poo poo time is an enjoyable time for Aina.

tips potty train berkesan 2 300x225 Tips Potty Train Berkesan

4. Gunakan potty, bukan tandas

Ramai yang ajar anak potty train gunakan tandas. Sesetengah anak akan rasa seronok bila dapat duduk kat mangkuk tandas. Nak pulak kalau kita bagi main air. At last, anak tak buang air pun sebab leka bermain. Potty train dah jadi waktu bermain. Ada sesetengah anak pulak jadi takut sebab nak kena guna mangkuk tandas. Imagine, nak kena panjat tangga, duduk kat tempat tinggi dengan kaki yang tergantung, mangkuk tandas tu sejuk pulak…. dah takut langsung tak jadi nak membuang. Jadi, mulakan dengan potty. Selepas tu boleh ajar anak gunakan tandas.

4. Tempat letak potty

Tips potty train berkesan yang seterusnya ialah letakkan potty di tempat yang sama. Pastikan tempat tu strategik & mudah untuk anak ambil sendiri bila nak membuang. Lepas siap membuang anak boleh simpan sendiri dengan mudah, tanpa perlukan bantuan kita.

tips potty train berkesan 3 300x185 Tips Potty Train Berkesan

5. Ajar anak supaya beritahu bila nak buang air

Latih anak untuk beritahu kita bila nak buang air, walau pun masih pakai diapers. Tak kiralah anda nak gunakan sign language atau guna perkataan apa pun, asalkan anda & anak faham.  Dengan cara ini, anak akan membiasakan diri untuk inform kita sebelum membuang walau pun belum masanya untuk potty train secara intensif bermula.

6. Berikan anak masa & ruang. Berikan ganjaran

Bila anak dah diajar untuk beritahu kita bila nak buang air, berikan anak masa & ruang. Kalau anak terbuang tanpa bagitahu kita, jangan marah. Kalau anak berjaya, jangan lupa puji anak. Peluk & cium dia. Boleh bagi anak reward untuk kejayaan dia, contohnya bawa pergi ke playground.

7. Ayah juga perlu turut serta

Ayah jangan tengok je. Kadang-kadang emak tak berjaya nak potty train anak, tapi ayah berjaya. Lebih-lebih lagi kalau anak lelaki. So kalau emak dah pening ajar anak tapi tak berjaya, apa kata pass baton kat ayah pulak? Ayah ni selalunya lebih cool daripada emak.

8. Ajar anak supaya jangan tahan jika ingin membuang

Kadang-kadang anak yang belum bersedia untuk potty train akan memilih untuk menahan diri daripada membuang atau pun terlalu leka bermain sehingga terlupa untuk membuang. Kita perlu sentiasa mengingatkan anak. Setiap setengah jam, tanya anak sekiranya dia mahu buang air atau tidak. Memang bab ni paling remeh untuk dilakukan, tapi ia adalah langkah paling penting dalam usaha anda untuk potty train anak dengan berjaya.

8. Dah berjaya potty train? Amalkan langkah-langkah berjaga.

Apabila anak dah berjaya potty train, kita perlu ambil langkah berjaga untuk 2 minggu yang pertama. Contoh: Pakaikan anak diapers sewaktu menghantar anak ke taska. Kadang-kadang anak boleh terkucil semasa dalam perjalanan yang singkat itu. Sampai di taska, buka semula diapers. Boleh dipakai semula sewaktu balik ke rumah petang nanti.

9. Setiap anak adalah berbeza.

Jika perjalanan potty train anak pertama anda mudah, jangan sangka anak yang kedua juga akan mudah seperti yang pertama. Setiap anak adalah berbeza. Ikut rentak anak yang sedang dilatih. Jangan sesekali keluarkan ayat yang boleh menyebabkan anak kecil hati seperti ” Kakak dulu senang je nak diajar. Kenapa adik ni susah sangat?” ” Nak ajar kencing kat toilet pun susah ke? Bukannya sakit pun nak kencing kat toilet” “Eiiii dah besar pun kencing dalam pampers. Tak malu. Kawan-kawan lain kat taska semua dah tak pakai pampers” Ayat-ayat seperti itu akan menyebabkan anak berasa rendah diri & tak yakin pada diri sendiri.

tips potty train berkesan 225x300 Tips Potty Train Berkesan

Perkara paling penting yang perlu ibu bapa ingat ialah buka diapers anak apabila anak sudah bersedia. Jangan marah sekiranya berlaku kejadian terbuang secara tak sengaja. Percayalah…anak kita sendiri berasa malu & kecewa apabila insiden tu berlaku. Tak perlu kita tambah lagi dengan kata-kata berunsur marah, mengejek atau amaran. Apa yang penting, ibu bapa perlu banyak bersabar dalam tempoh potty train anak-anak. Semoga tips potty train berkesan ni bermanfaat kepada anda. Semoga berjaya!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Potty Train Berkesan

Cara Merawat Endometriosis

Endometriosis boleh menyebabkan kemandulan. Oleh itu, adalah penting untuk anda mengetahui apakah punca, bagaimana ia berlaku, simptom, dan rawatan Endometriosis. Jika anda mempunyai tanda-tanda Endometriosis, jangan berlengah. Segera dapatkan rawatan bagi merawat Endometriosis dan meningkatkan kesuburan anda. Di samping menjalani rawatan, anda juga boleh mengamalkan cara merawat Endometriosis yang akan saya kongsikan di sini.

tips merawat endometriosis 300x191 Cara Merawat Endometriosis

Cara Merawat Endometriosis

1. Sayuran & buah-buahan segar

Pastikan anda makan banyak sayur & buah-buahan setiap hari. Kajian menunjukkan bahawa wanita yang makan sayur hijau 13 kali atau lebih dalam seminggu adalah 70% lebih cepat merawat Endometriosis berbanding wanita yang kurang memakan sayur & buah-buahan.

2. Banyakkan makan makanan anti oksida

Makanan anti oksida kaya dengan Vitamin E dan Vitamin C, terutamanya sayur & buah-buahan.  Jika anda sibuk & tiada masa untuk memastikan anda mengambil anti oksida yang secukupnya setiap hari, anda boleh mengamalkan Vitamin E & Vitamin C Shaklee yang merupakan antara vitamin dalam Set Endometriosis Shaklee.

tips merawat endometriosis1 300x191 Cara Merawat Endometriosis

3. Kurangkan pengambilan daging merah.

Kurangkan pengambilan daging merah terutamanya binatang yang diternak untuk pasaran komersial. Sebagai alternatif, anda boleh makan daging organik.

4. Elakkan pil hormon

Pengambilan pil hormon akan meningkatkan hormon Estrogen yang merupakan antara musuh pesakit Endometriosis. Oleh itu mengelakkan pengambilan pil hormon adalah salah satu tips untuk merawat endometriosis.

5. Masak sendiri di rumah

Satu lagi tips untuk merawat Endometriosis ialah dengan mengelakkan makan di luar dengan kerap. Makanan yang dimasak sendiri adalah lebih bersih & selamat daripada bahan-bahan seperti MSG & garam berlebihan.

6. Kurangkan pengambilan coklat

Anda suka makan coklat? Jika anda disahkan menghidap Endometriosis, sila kurangkan tabiat memakan coklat. Ya…agak sukar tetapi perlu dilakukan untuk sembuh seperti sedia kala.

tips merawat endometriosis2 300x191 Cara Merawat Endometriosis

7. Kurangkan berat badan

Cara merawat Endometriosis yang terakhir untuk kali ini ialah mengurangkan berat badan. Kebanyakan wanita Endometriosis berjaya mengurangkan simptom Endometriosis selepas menurunkan berat badan. Amalkan pemakanan yang sihat & kalau anda ada bajet boleh ambil set kurus Shaklee yang selamat untuk pesakit Endometriosis seperti anda.

Semoga cara merawat Endometriosis yang saya kongsikan dapat membantu anda mengurangkan simptom & merawat Endometriosis yang sedang dialami.  Set Endometriosis Shaklee juga sudah membantu ramai wanita merawat Endometriosis & membantu mereka untuk mengandung. Jika anda berminat untuk mendapatkan set ini, hubungi saya sekarang.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Cara Merawat Endometriosis

Susu Ibu Vs Susu Formula

Dalam isu susu ibu vs susu formula, selalunya ibu-ibu di Malaysia akan mengatakan bahawa susu formula adalah jauh lebih berkhasiat sehinggakan ramai ibu yang bergelar suri rumah, tapi gagal menyusukan anak sehingga 2 tahun. Puncanya iklan yang mengatakan susu formula kaya dengan pelbagai khasiat.

susu ibu vs susu formula 300x234 Susu Ibu Vs Susu Formula

Momokan Iklan Komersial

Pagi tadi ada seorang kenalan bertanya kepada saya  susu jenama apa yang saya berikan kepada anak saya. Jawapan saya anak menyusu badan. Datang soalan cepu emas dari beliau: “Aihhh.dah setahun 5 bulan takkan menyusu badan lagi? Duit banyak takkan tak mampu beli susu mahal?” Saya terkedu. Tak tau apa jawapan terbaik untuk soalan macam tu. Saya senyum sahaja. Jauh di sudut hati saya rasa sangat sedih sebab ibu-ibu di Malaysia masih belum ada ilmu tentang penyusuan susu ibu.

Iklan di tv selalu mempromosikan susu formula dengan 1001 kandungan yang boleh meningkatkan kepintaran anak-anak. Tinggi DHA. Tinggi Ganglioksida. Membantu sel-sel otak berhubung. Malah iklan pun menggunakan model-model yang cantik & comel. Ibu-ibu yang menonton pasti tertarik untuk membeli susu formula yang diiklankan dengan harapan anak mereka akan menjadi bijak & comel macam model dalam iklan tersebut.

Terus-terang saya katakan, bukan saya tak mampu untuk membeli susu formula untuk anak saya. Kalau betul susu formula adalah yang terbaik untuk anak saya, tak mungkin saya kedekut untuk mengeluarkan duit untuk membelinya. Buat apalah saya nak berkira? Jadi kenapa saya tidak memberikan susu formula kepada anak saya? Jawapannya: Saya memberikan susu badan kepada anak saya kerana saya yakin susu ibu adalah yang terbaik untuk anak saya.

Kurang Ilmu Tentang Penyusuan Susu Ibu

Dalam isu susu ibu vs susu formula, kebanyakan ibu yang gagal menyusukan anak sehingga 2 tahun adalah ibu yang tidak mempunyai ilmu tentang penyusuan susu ibu. Sebab tu adalah sangat penting untuk mencari ilmu tentang penyusuan susu ibu semasa mengandung. Lazimnya, ibu-ibu mengandung di Malaysia menghabiskan masa mencari info tentang tips mudah bersalin, nama-nama indah dengan maksud yang baik, tips berpantang, online shopping barang baby, tapi tak ramai yang menggali ilmu tentang susu ibu.

Ramai yang berazam untuk kurus semula selepas bersalin. Tapi tak ramai yang berazam nak susukan anak sehingga umur 2 tahun. Ini adalah realiti.

Selepas bersalin ramai yang komplen susu sikit. Bila saya tanya dah buat semua perkara asas penyusuan? Jawapan mereka: Perkara asas penyusuan tu apa? Sedih kan…. Terpaksalah saya terangkan tentang power pumping, tandem nursing, jadual pam, prinsip demand vs supply, dan sebagainya.

Susu sedikit semasa berpantang? Jangan cepat mengalah. Perut bayi yang kecil memerlukan sedikit sahaja susu. Jangan mudah percaya dengan mitos-mitos tentang susu ibu yang kita sering dengar. Bukan semuanya betul. Insya Allah jika anda amalkan pemakanan seimbang untuk ibu yang menyusukan dan memilih breast pump yang betul, anda tidak akan mempunyai masalah untuk memulakan penyusuan semasa dalam pantang dan meneruskan penyusuan walau pun sedang berpuasa.

Apakah Kelebihan Susu Ibu?

Dalam menjawab persoalan mengenai isu susu ibu vs susu formula, selalunya saya akan highlight tentang kelebihan menyusukan anak dari sudut pandangan Islam sebelum mengupas kelebihan-kelebihan yang lain. Dalam Islam, di antara kelebihan & fadhilat menyusukan anak ialah:

fadhilat menyusukan anak 300x213 Susu Ibu Vs Susu Formula

Apakah kelebihan susu ibu?

1. Susu ibu dicipta oleh Allah didalam badan seorang ibu. Isi kandungan & khasiat susu tersebut sentiasa berubah mengikut keperluan anak yang disusukan. Maksudnya, kandungan susu anda semasa bayi berumur sebulan adalah berbeza dengan susu semasa anak anda berumur satu tahun. Kenapa tak sama? Semasa bayi berumur sebulan, anak anda memerlukan antibodi yang kuat & susu anda adalah satu-satunya sumber makanan yang diperolehi. Apabila anak anda berumur setahun, dia sudah mula makan solid food & sudah mempunyai antibodi sendiri. Jadi susu anda akan berubah mengikut keperluan anak anda. Hebat kan? Susu ibu mempunyai nutrien yang lengkap & bersesuaian dengan keperluan anak anda.

2.  Susu ibu adalah percuma. Semua barang naik harga. Ini adalah salah satu cara untuk berjimat.

3. Susu ibu lebih mudah hadam berbanding susu formula. Sebab tu bayi yang menyusu susu ibu akan lebih cepat lapar berbanding bayi yang diberikan susu formula.

4. Susu ibu melindungi anak dari mengalami masalah seperti alergik atau pun sembelit, cirit-birit, jangkitan telinga, dan asma.

5. Susu ibu kaya dengan antibodi dan ia memberikan bayi anda lebih imuniti.

6. Susu ibu akan merapatkan hubungan di antara kita & bayi (bonding). Setiap kali menyusukan anak, kita akan rapatkan anak ke dada. Badan bersentuhan & mata akan bertentangan. Anak akan mendengar denyutan jantung kita & merasai kehangatan badan kita. Indah bukan? Bila anak semakin membesar, anak akan mula memegang jari & muka kita semasa menyusu. Jari-jemari pun bertaut. Cuma ibu menyusukan anak yang dapat merasai perasaan indah ini. Alangkah ruginya kalau kita tak merasa.

7. Kajian menunjukkan bahawa anak yang diberikan susu ibu adalah lebih cerdik kerana susu ibu meningkatkan perkembangan sistem otak & saraf.

8. Tahukah anda bahawa susu ibu berubah rasa mengikut makanan yang dimakan. Ia merupakan langkah awal dalam memperkenalkan solid food kepada anak. Sebab tu orang selalu kata “Apa yang emak makan, anak merasa jugak”

9. Susu ibu sangat memudahkan. Bila keluar shopping tak perlu susah-payah bawa air panas & botol. Waktu malam tak perlu bangun untuk bancuh susu. Bila anak lapar, cuma selak baju & susukan anak. Mudah kan!

10. Menyusukan anak boleh mencegah kanser rahim, ovari & kanser payudara.

kebaikan susu ibu 300x211 Susu Ibu Vs Susu Formula

11. Susu ibu mengurangkan risiko Sudden Infant Death (SID) atau kematian mengejut.

12. Bayi yang menyusu susu ibu mempunyai risiko yang rendah untuk mengalami obesiti semasa dewasa berbanding bayi yang diberikan susu formula.

13. Ibu yang menyusukan bayi semasa berpantang dapat menghindarkan angin meroyan atau post partum depression.

14. Menyusukan bayi membakar kalori dengan banyak. Sangat bagus untuk ibu yang baru melahirkan atau cuba untuk menurunkan berat badan.

15. Ibu yang menyusukan bayi mempunyai hormon prolaktin yang tinggi yang menyebabkan telur (ovum) yang kurang berkualiti. Jadi ia merupakan salah satu kaedah merancang keluarga. Walau bagaimana pun anda perlu mengambil langkah pencegahan yang lain. Jangan ambil risiko jika anda belum bersedia untuk mengandung semula.

 Susu Ibu Vs Susu Formula

Nak Ebook ni? Hubungi saya sekarang!

Anda sudah mengetahui kebaikan susu ibu. Jadi ternyata isu susu ibu vs susu formula tidak perlu dipersoalkan lagi. Pilihlah untuk menyusukan anak sehingga berumur 2 tahun. Ia bukan sahaja baik untuk anda, malah juga baik untuk bayi & ekonomi keluarga.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Susu Ibu Vs Susu Formula

pixel Susu Ibu Vs Susu Formula

Switch to our mobile site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.