-

Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku

Pasangan yang mendirikan rumah tangga semestinya mengimpikan untuk menimang cahayamata. Teringin nak mengandung? Boleh amalkan tips mudah mengandung ini. Teringin nak anak kembar? Amalkan tips berikut.  Nak tahu bagaimana proses kehamilan berlaku?

bagaimana proses kehamilan  300x278 Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku

Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku?

1. Dalam tempoh subur, melalui proses ovulasi, ovari wanita akan melepaskan satu sel ovum matang (telur) yang kemudiannya akan meneruskan perjalanan ke Tiub Fallopio.

2. Dalam masa 24 jam, sel ovum ini tiba di Tiub Fallopia dan akan terus menunggu kedatangan pasangannya iaitu sel sperma. Di Tiub Fallopio juga lah akan berlaku proses persenyawaan.

3. Semasa proses ejakulasi, berjuta sel sperma akan dilepaskan ke dalam ruang rahim wanita melalui vagina dan sel sperma ini hanya mempunyai tempoh selama 72 jam untuk melakukan persenyawaan dengan sel ovum di Tiub Fallopio.

bagaimana proses kehamilan 1 300x226 Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku

4. Sebaik memasuki ruang vagina, sekurang-kurangnya 50% sel sperma akan terus mati disebabkan persekitaran vagina yang terlalu berasid. 

5. Baki sel sperma yang sihat dan kuat akan melalui ruang rahim untuk menuju ke Tiub Fallopio. Semasa di ruang rahim, 50% dari baki sel sperma akan mati kerana persekitaran rahim yang terlalu mencabar dan penuh dengan perangkap. 

6. Baki sel sperma yang berjaya bertahan akan meneruskan perjalanan mereka ke Tiub Fallopio. Semasa melalui Tiub Fallopio sebahagian besar akan mati kerana kekurangan tenaga dan sebahagian besar lagi akan mati kerana terperangkap di celah-celah ‘cilia’ (bulu halus dalam Tiub Fallopio yang membantu pergerakan sel ovum tetapi boleh memerangkap sel sperma).

7. Baki sel sperma yang berjaya memasuki Tiub Fallopio akan menunggu kedatangan sel ovum. Sebaik sahaja sel ovum mengesan kehadiran sel sperma, ovum akan mengeluarkan hormon untuk menarik perhatian sel sperma.

ebook rahsia mudah mengandung 262x300 Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku

Ebook ini padat dengan tips untuk pasangan yang sedang berusaha untuk mengandung. Nak dapatkannya? Hubungi saya sekarang!

8. Sel sperma yang sedang berehat akan berenang menuju ke sel ovum untuk persenyawaan. Daripada berjuta sel sperma yang dilepas ketika ejakulasi, hanya puluhan sel sperma yang berjaya sampai ke sel ovum.

9. Baki sel sperma akan bertarung untuk memasuki sel ovum tetapi hanya SATU sel sperma yang betul-betul sempurna, kuat dan sihat yang akan berjaya memasuki sel ovum untuk meneruskan proses persenyawaan manakala yang lain akan mati.

10. Sebaik sahaja proses persenyawaan berlaku, terbentuklah ‘embryo’ yang akan meneruskan perjalanan ke rahim dan akan terus membesar menjadi fetus dan kemudiannya lahir ke dunia sebagai seorang BAYI. 

bagaimana proses kehamilan 2 300x212 Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku

Sekarang anda dah tahu bagaimana proses kehamilan berlaku. Bukan mudah untuk mengandung apatah lagi menjadi seorang ibu dan ayah. Proses kehamilan memerlukan 1 sel ovum yang sihat, 1 sel sperma yang sempurna, sihat dan kuat, masa yang sangat tepat dan dengan izin Allah. Jika tidak, kehamilan tidak akan terjadi. Itulah keajaiban ciptaan Allah. Peluang anda untuk mengandung akan semakin meningkat sekiranya mengamalkan Set Kesuburan Shaklee dan tips yang saya kongsikan dalam Ebook Rahsia Mudah Mengandung yang saya tulis khas untuk pelanggan saya. Berminat nak cuba? Hubungi saya sekarang!

Cik Puan Nurul 2 300x170 Bagaimana Proses Kehamilan Berlaku

Penentuan Jantina Bayi

Bila kita disahkan mengandung, perkara pertama yang akan bermain difikiran ialah ” anak lelaki atau anak perempuan?” Malahan kalau kita berjumpa kawan-kawan atau sanak saudara, soalan yang sama akan ditanya. Tiap kali buat ultrasound mengharap je boleh tengok ada bebird ke tak. Kali ni saya nak bercerita tentang bagaimana jantina anak ditentukan semasa didalam kandungan. Adakah penentuan jantina bayi dipengaruhi benih bapa atau pun ibu?

penentuan jantina bayi 298x300 Penentuan Jantina Bayi

 Penentuan Jantina Bayi

Dalam Surah An-Najm ayat 45-46, Allah menjelaskan, “Dialah yang menciptakan kamu berpasang-pasangan, lelaki dan perempuan, daripada NUTHFAH, apabila dipancarkan.” Nuthfah, mengikut tafsiran yang sahih bermaksud air mani yang sedikit.  Ini kerana hanya setitis air mani diperlukan untuk proses persenyawaan & hanya seekor sperma diperlukan untuk mensenyawakan ovum.

Di dalam kamus Hans Wehr A Dictionary of Modern Written Arabic, perkataan nuthfah diterjemahkan sebagai dropsperm iaitu setitik atau sperma. Ayat ini dengan jelas menunjukkan bahawa dalam proses kejadian manusia, penentuan jantina seorang bayi ditentukan oleh nuthfah iaitu benih lelaki yang terdapat dalam air mani.

Kenyataan bahawa penentuan jantina bayi bergantung kepada benih lelaki adalah selari dengan penemuan sains. Kajian mendapati bahawa rupa bentuk seseorang bayi secara terperinci ditentukan oleh 46 kromosom dan daripada 46 kromosom ini dua daripadanya adalah kromosom seks.

Kromosom seks inilah yang menentukan sama ada bayi anda lelaki atau perempuan. Benih lelaki iaitu sperma mempunyai kromosom seks ‘XY’ dan benih wanita iaitu ovum, mengandungi kromosom seks ‘XX’. Semasa proses persenyawaan berlaku, kromosom seks lelaki berpisah menjadi X dan Y dan kromosom seks wanita berpisah menjadi X dan X.

Sekiranya kromosom X lelaki bercantum dengan kromosom X perempuan, maka bayi itu menjadi perempuan. Sebaliknya, apabila kromosom Y lelaki bercantum dengan kromosom X perempuan, maka bayi itu menjadi lelaki.

Jadi benarlah kenyataan Allah yang mengatakan penentuan jantina bayi ditentukan oleh nuthfah atau sperma lelaki. Firman Allah Ta’ala yang bermaksud: “Sesungguhnya Kami telah aturkan cara mencipta manusia bermulanya dari air mani yang bercampur (dari pati benih lelaki dan perempuan), serta Kami tetap mengujinya (dengan kewajipan-kewajipan); oleh itu maka Kami jadikan dia berkeadaan mendengar dan melihat.(Surah Al-Insaan 76:2)

Jadi memang jelas bahawa jantina bayi ditentukan oleh sperma suami anda. Oleh itu, jika anda ingin mengandung, pastikan sperma suami anda berada dalam keadaan yang sihat, cergas  aktif. Hadiahkan Set Suami Gagah kepada suami anda supaya peluang anda untuk hamil akan meningkat. Lagi bagus kalau isteri pun ambil set kesuburan Shaklee. Berminat untuk order? Hubungi saya sekarang.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Penentuan Jantina Bayi

Jana Pendapatan Dari Rumah Dan Pejabat

Teruk betul ekonomi Malaysia sekarang. Semua benda naik harga. GST lagi. Jangan kata nak menabung, duit yang ada pun kadang-kadang paras hidung. Jenuh mengorek nak sampaikan ke gaji bulan depan. Teringin nak ada duit lebih? Jom saya kongsikan macam mana nak jana pendapatan dari rumah dan pejabat. Pendek kata sesuai untuk semua orang. Modal cuma RM68 sahaja.
jana pendapatan dari rumah 300x241 Jana Pendapatan Dari Rumah Dan Pejabat
Macam Mana Nak Dapatkan Duit Lebih?
Memulakan perniagaan menjual Shaklee. Siapa tak kenal Shaklee? Sebut Shaklee semua orang tau, vitamin. Jadi dah tak payah susah-susah nak perkenalkan kepada semua orang. Tinggal nak bagitau orang yang “Saya jual Shaklee. Siapa nak beli vitamin Shaklee boleh beli dari saya!”
Macam mana nak bagitau orang yang kita jual Shaklee? PROMOSI. Macam mana nak buat promosi? Senang sangat! Secara online: facebook, instagram, twitter, blog. Secara offline: sembang dengan sedara-mara, kawan-kawan, officemate, jiran, ahli surau, etc.
Tapi saya tak tak tau apa-apa pasal Shaklee. Saya tak pandai nak buat promosi. Tak pandai nak sembang ajak orang beli barang. Jangan risau. Semua bimbingan dan tunjuk ajar akan saya berikan. Dulu saya pun macam tu juga, tak tau apa-apa. Alhamdulillah sekarang tiba masanya untuk saya kongsikan dengan semua. Sama-sama kita cari duit lebih supaya tak tersepit dalam keadaan ekonomi yang makin menghimpit ni.
jana pendapatan dari rumah1 300x200 Jana Pendapatan Dari Rumah Dan Pejabat
Biasanya saya akan bagi tunjuk ajar secara online, iaitu dengan menggunakan Whatsapp atau Facebook Messenger. Jadi takde masalah kat mana pun anda berada, kita boleh berhubung 24 jam. Kalau ada yang belajar depan-depan pun takde masalah, boleh jumpa. Mai datang Ampang icon smile Jana Pendapatan Dari Rumah Dan Pejabat
Ada ke orang nak beli Shaklee? Mestilah ada. Walau pun ekonomi merosot, orang sakit tetap makan vitamin. Orang nak banyakkan susu tetap ambil Set Breastfeeeding Shaklee. Orang nak kurus masih ramai yang makan Set Kurus Shaklee. Yang tengah berusaha nak mengandung jangan cakaplah, tetap makan Set Kesuburan Shaklee tiap hari. Pendek kata, sentiasa akan ada orang yang nak makan Shaklee.
Yang paling penting, Shaklee bukan MLM yang mengayakan orang di atas. Siapa rajin, dia akan dapat banyak cash bonus. Kalau malas, minta maaflah takkan dapat apa-apa.
 
KEUNTUNGAN YANG ANDA AKAN DAPAT:
 
1. Untung runcit. Kita beli vitamin dari Shaklee dengan harga ahli, dan jual dengan harga runcit. Dah dapat untung runcit kat situ.
 
2. Cash Bonus dari Shaklee. Tiap kali beli barang kita akan dapat uv (point). Uv dikira untuk menetukan berapa banyak cash bonus kita. Lagi banyak uv, lagi banyak cash bonus yang kita akan dapat bulan tu. Cash bonus ni akan dapat setiap 14hb, setiap bulan.
 
3. Car bonus. Nama je car bonus, tapi akan dapat dalam bentuk duit. Pun dapat tiap bulan. Yang ni tak semua ahli Shaklee dapat, cuma yang cukup syarat je.
4. Percutian ke luar negara & umrah 5 bintang secara  percuma. Yang ni pun untuk yang layak sahaja. Pendek kata, untuk mereka yang betul2 dah kerja keras. akan dapat setahun sekali.
 
Macam Mana Nak Mulakan Bisnes Shaklee?
Jom tonton video saya ni:

Sekarang anda dah tahu macam mana cara nak jana pendapatan dari rumah dan pejabat, dengan Shaklee. Nak mulakan bisnes Shaklee? Hubungi saya sekarang. Jangan buang masa.
 
Cik Puan Nurul 2 300x170 Jana Pendapatan Dari Rumah Dan Pejabat

Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Bagi ibu yang menyusukan, breastpump merupakan aksesori yang paling penting kerana ia diperlukan untuk membuat power pumping, dan juga untuk menyimpan stok susu. Pemilihan breastpump yang betul adalah sangat penting kerana pam yang sesuai akan membantu penghasilan susu yang lebih banyak. Nak tahu tips memilih breastpump terbaik untuk anda?

tips pilih breastpump 300x211 Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Terdapat pelbagai jenis pam di pasaran sehingga kita rasa pening nak memilih yang mana satu. Kali ni saya nak share tips memilih breastpump yang terbaik untuk anda. Antara perkara yang perlu diambil kira dalam pemilihan breastpump ialah:

♥♥  Bujet

Kenal pasti berapa bajet anda untuk pam. Pilih pam yang bersesuaian dengan kemampuan anda. Jangan terlalu ikutkan keinginan untuk membeli pam yang mahal sehingga membebankan kewangan anda.

♥♥ Mudah digunakan

Anda akan mengepam berkali-kali dalam sehari. Jadi pilih pam yang mudah digunakan, mudah dibawa ke mana-mana, mudah disimpan, mudah dibersihkan, dan tidak mengambil masa yang lama untuk dipasang & dibuka.

♥♥ Berat & Saiz

Pilih pam yang mempunyai berat & saiz yang bersesuaian dengan anda. Agar tidak menjadi masalah untuk anda bawa ke pejabat atau pun semasa travelling.

 Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Nak Ebook Rahsia Susu Badan Mencurah-curah ni dengan percuma? Hubungi saya sekarang!

♥♥ Bateri vs elektrik

Jika sukar untuk mendapatkan bekalan elektrik semasa di pejabat, pam manual atau pun yang menggunakan bateri adalah pilihan yang terbaik. Jika anda ada bujet yang lebih, anda boleh pilih pam yang berfungsi menggunakan elektrik & bateri.

♥♥ Bunyi

Tips memilih breastpump terbaik untuk anda yang seterusnya ialah pilih pam yang tidak mengeluarkan bunyi yang terlalu kuat. Ini kerana anda mungkin perlu mengepam semasa bayi sedang tidur atau mengepam di work station tanpa diketahui oleh rakan sekerja yang lain.

♥♥  Ketahanan

Pilih breastpump yang tahan lama supaya anda tidak perlu membeli pam baru setaipa kali melahirkan.

♥♥ Kekuatan hisapan

Pilih pam yang bolh dilaras kekuatan hisapannya supaya anda boleh mengurangkan kekuatan hisapan sekiranya merasa sakit.

♥♥  Kelajuan

Pilih pam yang boleh mengepam susu dengan banyak pada masa yang singkat. Jika anda mempunyai bujet yang lebih, anda boleh membeli dual pump.

Sekarang anda dah tahu tips memilih breastpump terbaik untuk anda. Ketahuilah bahawa disamping pemilihan breastpump yang terbaik, perkara paling penting dalam penyusuan adalah mengamalkan perkara asas penyusuan. Anda juga boleh mengambil breastfeeding set Shaklee bagi membantu anda menyusukan anak selama dua tahun. Hubungi saya untuk mendapatkan Breastfeeding Set Shaklee dengan harga yang istimewa & percuma Ebook Rahsia Susu Badan Melimpah-ruah, khas untuk pelanggan saya.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Memilih Breastpump Terbaik Untuk Anda

Pavlova Versi Cik Puan Nurul

Alahai… rasa segan pulak sebab saya ni bukan pakar buat pavlova. Baru dua kali je buat & alhamdulillah menjadi. Hari tu saya post pic pavlova saya kat facebook & ramai pulak yang mintak resepi. Ada yang mintak saya buatkan, tapi minta maaf banyak-banyak buat masa ni saya belum bersedia untuk ambil tempahan. Salah satunya sebab kekangan masa. Sebenarnya resepi yang saya nak bagi ni ialah versi saya. Bahan-bahannya saya dah adjust ikut selera saya, ada bahan yang saya kurangkan & ada yang sepatutnya digunakan tapi saya tak guna.
 
Sebelum tu, maaf kerana kualiti gambar yang kurang memuaskan. Sebab ambik gambar pakai handphone murah je. Cameraman nya anak saya, Nurul Balqis. Umur 5 tahun. ^_^
 
Ok, bahan-bahan untuk pavlova saya ni mudah je iaitu:
 
Bahan A ( untuk buat meringue)
4 biji telur – ambil putih telur sahaja.
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
 
Bahan B ( untuk topping )
Whipped cream
Buah-buahan masam iaitu strawberry, kiwi & anggur
 
2013 04 10+10.59.11 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
 
2013 04 10+12.49.05 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
 Cara-cara membuat meringue:
 
Asingkan putih telur. Pastikan takde sikit pun kuning telur ye, sebab nanti meringue tak jadi. Pukul putih telur tadi dengan kelajuan maksimum sampai telur tu mengembang. Ingat, pakai maximum speed! Kalau pakai speed 1 atau 2, alamatnya setengah jam pukul baru kembang. Pukul sampai meringue jadi kental. Macam mana nak tau dah cukup kental ke tidak? Kalau kita terbalikkan bowl & meringue tu tak jatuh, maksudnya dah cukup kental lah tu.  Sambil memukul telur, boleh panaskan oven ye. 180 darjah celcius.
2013 04 10+12.41.20 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
2013 04 10+12.43.29 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
Bila telur dah kembang, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit. Masukkan gula, pukul. Masukkan gula, pukul. Jangan masukkan sekali gus. Pukul lagi sampai sebati. Bila dah sebati, boleh ketepikan mixer. Ambil spatula.
2013 04 10+12.50.13 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
 
2013 04 10+12.55.21 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
Masukkan esen vanilla & tepung jagung. Kacau laju-laju dengan spatula. Sampai sebati.
 
2013 04 10+12.56.32 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
 
Griskan loyang & masukkan adunan meringue tadi.
2013 04 10+13.02.31 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
 
Turunkan suhu oven kepada 160 darjah celcius. Masukkan loyang. Set masa selama 1 jam 15 minit. Sebenarnya masa ni berbeza ikut oven masing-masing. So seeloknya set dulu 1 jam. Lepas 1 jam, cek sama ada pavlova dah masak ke belum. Kalau belum, boleh tambah lagi 10 minit. Kalau oven saya, 1 jam 15 minit baru masak. Macam mana nak cek pavlova dah masak ke belum? Sama macam nak cek kek, gunakan lidi. kalau takde yang melekat, masak lah tu.

2013 04 10+13.03.41 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
2013 04 10+13.07.32 Pavlova Versi Cik Puan Nurul

Errrrkkk…. kantoi di situ. Kakak bagi  adik makan  meringue. 

Bila pavlova dah masak, jangan terus keluarkan dari oven. Biarkan sejuk dalam oven. tutup suiz & bukakan sikit pintu oven. Sementara sejukkan, boleh sediakan topping.

Saya mengelat, pakai aerosol whipped cream je. Kalau nak buat sendiri pun boleh. Beli culinary whipped cream, pukul sampai kembang. Gunakan high speed. Tapi ingat, beli CULINARY whipped cream. Bukan dairy. kikikiki…sebab saya dah terkena. Terbeli dairy whipped cream. Sampai nak tercabut tangan pukul, tapi tak mengembang. Sebab tu dah malas nak pukul. Beli aerosol je.

Ok, bila kek dah sejuk, boleh lah kita letakkan topping. Sembur whipped cream kat atas kek & hias dengan buah. Part ni memang Balqis suka.

2013 04 10+14.33.19 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
2013 04 10+20.28.17 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
2013 04 10+20.31.44 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
Taraaaaa…. Inilah hasilnya. Pavlova Versi cik Puan Nurul. Rupanya tak secantik yang orang lain buat. Rasanya? Alhamdulillah sekali hadap dah licin.
2013 04 10+20.35.08 Pavlova Versi Cik Puan Nurul
Selamat mencuba!

Sesiapa yang nak beli vitamin Shaklee boleh la order dengan saya. 

Cik Puan Nurul 2 300x170 Pavlova Versi Cik Puan Nurul

Wanita PCOS Boleh Mengandung Atau Tidak

Kali ni saya nak bercerita tentang punca, simptom, diagnosa & rawatan untuk PCOS.  Ramai wanita yang mengidap PCOS bertanya kepada saya, sama ada wanita PCOS boleh mengandung atau tidak?  Jawapan saya, PCOS menyebabkan anda sukar untuk hamil namun YA! Anda masih berpeluang untuk hamil.

wanita pcos boleh mengandun 300x194 Wanita PCOS Boleh Mengandung Atau Tidak

WANITA PCOS BOLEH MENGANDUNG ATAU TIDAK?

PCOS bermaksud POLYCISTIC OVARIAN SYNDROM. Dalam bahasa mudahnya, PCOS ialah masalah reproduksi yang terjadi disebabkan oleh ketidakstabilan hormon yang mengakibatkan pesakit mengalami kitaran haid yang tidak menentu. PCOS disebabkan oleh masalah ketidakstabilan hormon, jadi anda boleh mengambil GLA Complex untuk membetulkan hormon  dan Set Kesuburan Shaklee untuk meningkatkan kesuburan anda.

Jika kitaran haid anda tak menentu, atau darah haid anda keluar lebih daripada 2 minggu, jangan berlengah. Cepat-cepat berjumpa doktor untuk memastikan sama ada anda mengidap PCOS atau tidak. Kajian menunjukkan 90% daripada wanita yang mengalami kitaran haid tidak teratur adalah pesakit PCOS. Malahan 30% daripada wanita yang langsung tidak pernah didatangi haid mempunyai masalah PCOS.

PUNCA & SIMPTOM  PCOS

Setakat ini, masih belum diketahui apakah punca utama PCOS berlaku. Di antara simptom PCOS ialah:

  • Haid yang tidak teratur
  • Tidak pernah didatangi haid
  • Hormon androgen yang tinggi (hormon lelaki yang menyebabkan bulu berlebihan tumbuh pada badan)
  • Polycystic ovari ( cyst dalam ovari)
  • Jerawat
  • Masalah keguguran rambut
  • Berat badan berlebihan
rahim+pcos Wanita PCOS Boleh Mengandung Atau Tidak
Rahim wanita PCOS
 
DIAGNOSA PCOS
Bagaimana cara untuk mendiagnos bagi mengenal pasti sama ada anda mengidap PCOS atau tidak? Diagnosa PCOS boleh dibuat dengan cara:
  • Menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid
  • Ujian tahap hormon testosterone dalam badan
  • Ujian ultrasound
  • Mengapa wanita PCOS mempunyai risiko untuk sukar hamil:
  • PCOS menganggu ovulasi
  • Kegemukan
  • Kolesterol yang tinggi
  • Kencing manis
  • Darah tinggi
  • Kanser rahim
RAWATAN PCOS
Setakat ini masih belum ada ubat untuk merawat PCOS. Ia adalah penyakit sepanjang hayat. Wanita PCOS yang ingin mengandung perlu mengambil pil menstabilkan hormon seperti GLA Complex  dan Set Kesuburan Shaklee untuk hamil. Jadi, jika anda mempunyai masalah haid tidak menentu, darah haid yang banyak & masalah berat badan, sila berjumpa doktor dengan kadar segara kerana ia boleh menjejaskan peluang anda untuk hamil.
 
Anda sudah tahu jawapan kepada persoalan adakah wanita PCOS boleh mengandung atau tidak.  Set Kesuburan Shaklee adalah salah satu ikhtiar untuk anda mengandung. Hubungi saya untuk mendapatkannya dengan consultasion istimewa.
 
Cik Puan Nurul 2 300x170 Wanita PCOS Boleh Mengandung Atau Tidak

Tips Kesuburan Lelaki Supaya Isteri Cepat Mengandung

Untuk hamil, tahap kesuburan suami juga memainkan peranan yang penting. Jadi jika anda ingin menjadi bapa dalam masa terdekat sila amalkan tips kesuburan lelaki supaya isteri cepat mengandung yang akan saya kongsikan di sini:

Tips Kesuburan Lelaki 300x249 Tips Kesuburan Lelaki Supaya Isteri Cepat Mengandung

Tips Kesuburan Lelaki Supaya Isteri Cepat Mengandung

[]  Berhenti merokok

Lelaki dan rokok sangat sinonim. Sekiranya anda prihatin pada pasangan dan inginkan kualiti kesihatan yang baik maka berhentilah merokok. Selain  menyebabkan nafas berbau, rokok juga menyebabkan kekurangan sperma. Kajian mendapati perokok memiliki jumlah sperma yang lebih sedikit berbanding lelaki yang tidak merokok. Tak boleh berhenti terus? Kurangkan jumlah rokok yang dihisap setiap hari.

[]  Elak pakai seluar ketat

Mungkin ada yang tersenyum bila membaca fakta ini.Hakikatnya ia benar dan bukannya sesuatu yang lucu. Sebolehnya elakkan dari memakai seluar yang ketat dan kurang pengaliran udara. Ini kerana testis anda memerlukan suhu yang lebih sejuk berbanding bahagian tubuh yang lain. Seluar yang ketat mengganggu keselesaan testis untuk bernafas & mengurangkan kualiti sperma.

[] Pilih makanan yang baik dan seimbang

Makanan yang baik menjamin tubuh yang sihat. Begitu juga dengan pola makanan yang perlu diambil bagi meningkatkan produksi sperma. Pilih makanan rendah lemak,tinggi kandungan protein dan banyakkan sayur-sayuran. Selain itu elakkan dari mengambil dua makanan berikut:

1. Daging berlemak

Daging memang baik untuk membekalkan tenaga tetapi jika berlebihan,ia mengundang masalah kesihatan kepada anda.Memakan daging dengan kuantiti yang banyak menyebabkan pengambilnya malas bergerak,agresif dan fikiran tidak tenang. Oleh itu kurangkan kuantiti pengambilan daging dalam diet makanan harian kerana ia boleh membuatkan anda tidak bersemangat untuk melakukan seks bersama isteri tercinta.

2. Makanan segera

Umum mengetahui,makanan segera mengandungi bahan kimia yang mampu merosakkan tahap kesihatan seseorang. Malah pengambilan terlalu kerap juga dikatakan boleh melemahkan sperma sekali gus mengakibatkan kemandulan.

[] Rancang waktu untuk bersama

Masalah sperma cair mungkin berlaku disebabkan kekerapan ejakulasi. Ini kerana sperma akan berkurangan apabila hubungan intim dilakukan dalam tempoh waktu yang agak dekat. Oleh itu,rancanglah masa yang sesuai untuk bersama dengan pasangan.Tidak semestinya kalau sehari tidak berhubungan akan menjejaskan kualiti perkahwinan.

[] Ketahui waktu subur suami

Jangan ingat orang perempuan je ada waktu subur. Lelaki pun ada waktu subur tau, kalau anda sedang berusaha untuk mengandung, pastikan bersama semasa suami paling subur.

[] Katakan tidak pada alkohol

Selain merokok,satu lagi tabiat yang perlu dihentikan ialah pengambilan alkohol. Ini kerana ia mampu menjejaskan fungsi hati sekaligus  menyebabkan peningkatan estrogen dalam badan. Kesan estrogen yang tinggi secara tidak langsung mempengaruhi produksi sperma. Dengan mudah,jumlah sperma akan berkurangan sekiranya anda masih tegar mengambil alkohol dalam kuantiti yang banyak dan kerap.

[] Set Suami Gagah Shaklee

Ia mampu meningkatkan kualiti sperma lelaki sekali gus meningkatkan tahap kesuburan anda. Set ini terdiri daripada Vitamin E & Zinc Complex yang berfungsi mengingkatkan jumlah sperma & menghasilkan sperma yang sihat & bertenaga, Apa yang lagi best, set ini akan membantu suami bertahan lebih lama semasa bersama.

petua elak mati pucuk3 300x206 Tips Kesuburan Lelaki Supaya Isteri Cepat Mengandung

Itulah dia tips kesuburan lelaki supaya isteri cepat mengandung. Para isteri boleh jadikan Set Suami Gagah Shaklee sebagai hadiah istimewa buat suami tersayang. Hubungi saya untuk mendapatkannya dengan harga istimewa dan konsultasi terbaik.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Tips Kesuburan Lelaki Supaya Isteri Cepat Mengandung

Punca Keguguran Yang Tak Semua Orang Tahu

Anda keguguran & tertanya-tanya apa punca dan tanda keguguran? Ramai wanita mengalami keguguran tanpa disedari. Tau-tau turun darah & berasa sakit perut. Kali ni saya nak kongsikan apakah punca keguguran yang tak semua orang tahu.

punca keguguran 300x258 Punca Keguguran Yang Tak Semua Orang Tahu

 Punca Keguguran Yang Tak Semua Orang Tahu

Di antara punca keguguran ialah:

 1. Kromosom yang tidak normal

Mengikut kajian perubatan, 60% daripada penyebab keguguran adalah disebabkan oleh kromosom yang tidak normal atau dikenali juga sebagai Blighted Ovum. Kromosom adalah struktur kecil di dalam sel yang membawa unsur-unsur genetik berjumlah 23 pasang, satu set dari ibu dan satu set dari bapa. Kadang kala apabila telur dan sperma bertemu, salah satu dari kromosom menjadi rosak dan embrio yang terhasil mempunyai kromosom yang tidak normal yang akan mengakibatkan keguguran.

Sekiranya anda mengalami keguguran buat pertama kali, jangan terlalu risau. Kemungkinan untuk anda hamil lagi dan melahirkan anak yang sihat adalah tinggi. Walau bagaimanapun, jika kehamilan kedua juga mengalami keguguran,  tisu janin anda perlu dihantar ke makmal untuk ujian kromosom. Sekiranya keputusan didapati normal, ujian-ujian yang lebih terperinci akan disarankan. Jika ujian mendapati  kromosom pada tisu janin  tidak normal, anda akan dirujuk kepada pakar genetik.

2. Kecacatan pada sistem peranakan

Jika anda dilahirkan dengan rahim yang tidak normal, keguguran mudah berlaku kerana embrio yang tersenyawa gagal tertanam dengan sempurna. Mengikut kajian perubatan, kecacatan pada rahim seperti Bicornuate Uterus atau Uterine Septum menjadi penyebab kepada 10 peratus daripada keseluruhan keguguran. Pangkal rahim yang longgar atau dipanggil “cervical incompetence” juga boleh menyebabkan keguguran dan ia kerap terjadi pada awal trimester kedua. Ini kerana  janin yang semakin membesar menyebabkan tekanan dalam rahim semakin tinggi lalu mengakibatkan  pangkal rahim terbuka dan janin akan gugur dengan sendiri.

Anda akan disarankan menjalani ujian Hysteroscopi atau Laparoscopi untuk memastikan samada anda mengalami ketidaknormalan pada rahim. Sekiranya anda disahkan mengalami kecacatan sistem peranakan, pembedahan yang sesuai mungkin akan disarankan. Sekiranya pangkal rahim anda longgar, doktor mungkin akan mengesyorkan pembedahan ikat pangkal rahim atau cervical cerclage.

3. Masalah ketumbuhan pada sistem peranakan

Masalah lain seperti fibroid juga boleh mengganggu sistem peranakan anda dengan menghalang implantasi yang sempurna dan boleh menyebabkan keguguran. Penyakit endometriosis juga dikaitkan dengan keguguran kerana bahan kimia dari sista endometriosis adalah toksik terhadap janin dan boleh menyebabkan keguguran.

Sekiranya anda mengalami fibroid, pembedahan membuang fibroid yang dipanggil myomectomy mungkin akan disarankan. Jika endometriosis menjadi punca masalah anda, pembedahan membuang sista dan tisu-tisu endometriosis juga akan disarankan oleh doktor. Walau bagaimana pun, sekiranya anda enggan melakukan pembedahan, terdapat beberapa vitamin Shaklee yang boleh mengatasi masalah fidroid & endometriosis.

ovarian cyst 300x225 Punca Keguguran Yang Tak Semua Orang Tahu

4. Masalah Immunologi

Terdapat masalah perubatan di mana badan wanita hamil mengeluarkan antibodi yang boleh menyerang janin dan menyebabkan keguguran berlaku. Masalah ini dikenali sebagai Sindrom Antiphospholipid terjadi disebabkan janin yang terbentuk dari sperma dianggap sebagai objek asing atau virus pada tubuh wanita hamil. Tubuh wanita seterusnya akan membentuk antibodi dan menyerang janin yang terbentuk dan berlakulah keguguran.

Walaupun rawatan terhadap masalah ini masih dalam peringkat eksperimen dan hasilnya tidak begitu memuaskan, doktor selalunya akan menyarankan rawatan ubat aspirin, heparin atau steroid untuk mengurangkan risiko keguguran anda.

5. Penyakit perubatan yang tidak terkawal

Penyakit seperti  tiroid, kencing manis, darah tinggi, dan buah pinggang yang kronik dikaitkan dengan persekitaran yang tidak sesuai untuk janin hidup dengan sihat seterusnya akan menjurus kepada masalah keguguran. Pastikan masalah perubatan anda terkawal sebelum merancang untuk hamil. Jumpa doktor dan tukar cara hidup kepada yang lebih sihat.

6. Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)

Dalam kes PCOS, tahap ketidakseimbangan hormon menyebabkan ovulasi menjadi tidak teratur dan haid tidak menentu. Di samping terdedah kepada risiko kencing manis, PCOS juga menyebabkan pesakit kebal pada insulin dan menghalang lapisan endometrium menjadi matang dan tidak begitu reseptif terhadap tumbesaran janin. Ini boleh menjadi punca kepada keguguran berulang. Kajian menunjukkan 10-20 peratus wanita yang kerap gugur didapati mengalami PCOS.

Jumpa doktor anda untuk memastikan anda bebas dari kencing manis sebelum hamil. Doktor mungkin akan menyarankan Pil Metformin sekiranya anda kebal pada insulin.Pastikan berat badan anda dalam BMI yang optimal dengan bersenam dan diet yang sesuai. Set kurus Shaklee boleh membantu anda untuk kurus dengan cepat.

7. Jangkitan Kuman

Jangkitan kuman seperti rubella, cytomegalovirus, toxoplasmosis dan bacterial vaginosis boleh menyebabkan keguguran, tetapi ia jarang jarang terjadi. Agak sukar untuk mendapatkan jangkitan rubella disebabkan pemberian vaksin diperingkat sekolah dan risiko untuk toxoplasmosis semasa hamil pula adalah kurang dari 0.2%.

Toxoplasmosis adalah disebabkan bakteria didalam najis kucing. Sekira anda pengemar kucing, keguguran bukan sebab untuk anda membuang kucing anda kerana kemungkinan besar anda sudah pun imun pada jangkitan ini, jadi risiko janin terjangkit dengan jangkitan toxoplasmosis adalah sangat rendah. Kajian perubatan menunjukkan 60% wanita sudahpun imun kepada toxoplasma sebelum mereka hamil lagi. Walau bagaimana pun, jumpa doktor sekiranya anda risau keguguran anda mungkin berpunca dari jangkitan kuman. Ujian darah boleh mengesahkan anda pernah mengidap penyakit ini tetapi mungkin tidak dapat memberikan jawapan samada ia penyebab keguguran anda. Rawatan Antibiotik mungkin akan disarankan.

kucing punca susah mengandu 212x300 Punca Keguguran Yang Tak Semua Orang Tahu

8. Gaya Hidup tidak sihat (Rokok, Alkohol, Dadah, Toksin Alam Sekitar)

Kajian perubatan mendapati Nikotin yang disedut dari rokok dapat mengalir ke dalam darah dan menebusi uri anda dan seterusnya mengganggu bekalan darah dan pertumbuhan janin. Statistik menunjukkan perokok mempunyai dua kali risiko untuk gugur berbanding dengan bukan perokok. Minum alkohol yang keterlaluan juga dikaitkan dengan keguguran. Kajian juga menunjukkan wanita yang bekerja di ladang, di bilik operasi, pejabat dan klinik pergigian makmal mempunyai kadar keguguran yang lebih tinggi dari biasa di atas sebab-sebab yang tidak diketahui.

Elakkan semua tabiat yang boleh merosakkan badan anda sebelum mencuba untuk hamil bagi memastikan kandungan yang sihat. Sekiranya anda mengesyaki tempat kerja anda boleh memberikan kesan terhadap kehamilan anda, beritahu doktor anda tentang kerisauan anda.

Itulah dia punca keguguran yang tak semua orang tahu. Anda boleh mengurangkan risiko keguguran dengan mengelakkan perkara yang saya sebutkan diatas dan mengamalkan Set Ibu Mengandung Shaklee yang mengandungi semua nutrien yang diperlukan oleh ibu dan bayi dalam kandungan. Hubungi saya untuk mendapatkan Set Ibu Mengandung Shaklee anda hari ini.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Punca Keguguran Yang Tak Semua Orang Tahu

Punca Haid Tidak Teratur

Jika anda merancang untuk hamil, semestinya anda akan berasa sangat teruja tiap kali haid anda lewat. Walau bagaimana pun, haid yang lewat tidak semestinya bermakna anda telah sah mengandung. Ia boleh menjadi petanda bahawa kitaran haid anda tidak teratur. Nak tahu punca haid tidak teratur?
punca haid tidak teratur 261x300 Punca Haid Tidak Teratur

Punca Haid Tidak Teratur

Jika haid anda tidak teratur, ia akan mempengaruhi peratusan peluang anda untuk hamil kerana agak sukar untuk menganggar waktu subur anda.  Salah satu daripada punca haid tidak teratur  ialah ketidak stabilan hormon di dalam badan yang akan mengeluarkan hormon stress lalu  menganggu ovulasi dan seterusnya mengganggu kitaran haid anda. Selain itu, terdapat pelbagai punca haid tidak teratur seperti:

[✔] Penggunaan Ubat-ubatan 

Sekiranya anda mengamalkan ubatan tradisional seperti jamu atau herba, berkemungkinan ubatan tersebut akan mempengaruhi kitaran haid anda dan menjadi punca haid tidak teratur.
[✔] Berlebihan Hormon Prolaktin 
Hormon prolaktin yang berlebihan menghalang pengeluaran telur dan seterusnya menyebabkan haid anda lewat atau tidak datang selama berbulan-bulan. Masalah gangguan hormon seperti ini dapat diatasi dengan pengambilan GLA Shaklee.

[✔] Menyusukan anak

Sekiranya anda menyusukan anak, kemungkinan besar haid anda tidak akan datang. Malah saya sendiri masih belum didatangi haid meskipun Nurul Aina sudah berumur 12 bulan.

bf Punca Haid Tidak Teratur
[✔] Masalah tiroid 
Rasa panas, berdebar-debar dan kekurangan berat badan secara mendadak adalah tanda bahawa anda mungkin mengidap penyakit tiroid. Jangan berlengah sekiranya ia disertai dengan haid yang sedikit atau tiada langsung. Masalah tiroid boleh menjadi punca haid tidak teratur.

[✔] Kegemukan 

Lebihan lemak dalam badan boleh menyebabkan ketidak seimbangan hormon dalam badan kerana lemak merupakan tempat simpanan hormon estrogen. Lebihan hormon estrogen akan menjadi punca haid tidak teratur. Sekiranya anda mengurangkan 10% daripada berat badan anda, peluang anda untuk hamil akan meningkat. Set Kurus Shaklee  dapat membantu anda untuk kurus serta meningkatkan tahap kesuburan anda.
gemuk air Punca Haid Tidak Teratur

[✔] Terlalu kurus 

Tidak cukup lemak dalam badan juga boleh menjadi punca haid tidak teratur. Ini kerap terjadi kepada mereka yang terlalu banyak bersenam seperti atlit dan penari balet. Kitaran haid anda akan kembali teratur sekiranya anda mendapat berat badan yang ideal.

[✔] Tersilap tarikh haid yang terakhir

Masalah ini juga kerap terjadi. Dikatakan 40% wanita gagal mengingati dengan tepat tarikh sebenar haid mereka.  Pastikan anda mencatat hari pertama haid anda pada setiap bulan sebagai rujukan.

[✔] Menopos 

Bagi mereka yang berusia lewat 40an, haid yang sedikit & kekerapan yang kurang adalah petanda bahawa anda akan mengalami menopos. Sekiranya anda bimbang, sila berjumpa dengan doktor untuk pemeriksaan. Anda juga disarankan untuk menjalani pap smear bagi memastikan yang anda tidak mengalami masalah dipangkal rahim.

[✔] Perancang keluarga

Sekiranya anda mengambil hormon pencegah hamil seperti depo-provera atau implanon, ia adalah antara punca haid tidak teratur. Alat pencegah hamil berhormon menghalang ovulasi terjadi maka kitaran haid anda akan terganggu.

[✔] Hamil 

Akhir sekali, mungkin haid anda lewat kerana anda mengandung. Tahniah!

Sekarang anda dah tahu punca haid tidak teratur. Sekiranya anda mempunyai masalah kitaran haid yang tidak teratur, GLA Shaklee adalah penyelesaiannya. Hubungi saya sekarang untuk mendapatkan GLA dengan harga istimewa & konsultasi terbaik.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Punca Haid Tidak Teratur

Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

Anak kecil mudah demam disebabkan oleh perubahan cuaca dan jangkitan kuman dari taska atau tadika.  Jika suhu anak mencecah 37.5 darjah celcius, anak anda sedang demam.  Jangan biarkan suhu badan anak mencecah 39 darjah celcius, kerana ia akan meningkatkan risiko anak anda mengalami konvulsi (kekejangan) atau sawan. Anda boleh turunkan suhu badan anak dengan mengamalkan cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi ini:

rawat anak demam 300x182 Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

[✔] Tepid sponging
Isi air suam ke dalam tab mandi atau pun besen. Tak perlu penuh, cukup sekadar dapat rendam bahagian punggung anak. Tanggalkan pakaian anak. Anak mungkin menggigil kesejukan & menangis. Ibu bapa perlu kuatkan semangat. Pujuk anak untuk masuk ke dalam tab mandi. Ambil span atau tuala kecil, basahkan & guna untuk lap badan anak sehingga suhu turun. Biarkan air kering sendiri, tidak perlu dilap. Sponging anak dengan kerap supaya badan tidak terlalu panas.

[✔] Onion Socks
Onion socks adalah satu lagi cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi. Caranya mudah saja. Hiris bawang besar, masukkan ke dalam stokin anak. Biarkan semalaman. Bawang tersebut akan menyerap haba dari badan anak. Insya Allah demam anak akan kebah.

onion+socks Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

 [✔] Pastikan anak minum dengan banyak
Susukan atau beri anak anda minum air dengan banyak bagi menyejukkan badan. Ia juga bagi memastikan anak anda tidak dehydrated.

[✔] Berikan ubat demam
Disamping melakukan sponging, anda juga perlu berikan ubat demam mengikut dos yang disarankan oleh doktor secara konsisten supaya suhu badannya berkurangan.  Ubat demam yang diberi melalui dubur boleh diberi sekiranya suhu badannya hampir mencecah 40 darjah celcius. Periksa suhu badan anak setiap setengah jam.

[✔] Pakaikan anak pakaian yang nipis & longgar
Cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi yang seterusnya ialah dengan pemakaian pakaian yang nipis & longgar. Elakkan menyelimutkan anak kerana ia akan menyebabkan haba terperangkap & tidak keluar dari badan anak.


[✔] Pastikan anak sentiasa aktif
Sentiasa pantau anak anda. Pastikan anak anda aktif & memberikan respons seperti biasa. 

Segera bawa anak anda berjumpa doktor sekiranya:

1. Suhu anak anda melebihi 39 darjah celcius.
2. Anak anda tidur terlalu lama.
3. Anak anda tidak aktif seperti biasa.
4. Anak anda pucat.

OmegaGuard & Mealshakes Shaklee melindungi anak anda daripada sering demam, batuk & selsema. Gabungan 2 vitamin ini membantu meningkatkan imuniti anak supaya kebal daripada jangkitan virus & bakteria yang menyebabkan demam, batuk & selsema. Sebagai bonus, ia juga meningkatkan selera makan anak, mengatasi masalah sembelit & meningkatkan fokus semasa anak belajar & pelbagai kebaikan untuk anak anda.

rawat anak demam1 253x300 Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

 rawat anak demam2 300x257 Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

Semoga cara hilangkan demam anak dengan cepat secara semulajadi yang saya kongsikan tadi bermanfaat buat anda. Hubungi saya untuk mendapatkan Omegaguard & Mealshake dengan harga istimewa.

Cik Puan Nurul 2 300x170 Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

pixel Cara Hilangkan Demam Anak Dengan Cepat Secara Semulajadi

Switch to our mobile site

Copy Protected by Chetans WP-Copyprotect.